עוד על גמילה (טיטולים)

כרמית מ.

New member
עוד על גמילה (טיטולים)

מיתר, שנתיים ורבע, על סף גמילה. פיזית היא בשלה (יכולה להשאר מספר שעות יבשה לחלוטין), שכלית היא יודעת, מה איפה ואיך, מוטורית היא מתפשטת ומתלבשת לבד (למעט לבישת טיטול... שזה באמת מסובך לעשות לבד), ובסך הכל היא ילדה בוגרת מבחינה נפשית. גם המטפלת בדעה הזו. הבעיה היא שככל הנראה היא מפחדת. לא לגמרי ברור לי האם היא מפחדת מהצרכים עצמם (כנראה שלא, כי בחוץ אין לה בעיה והיא אפילו מתלהבת ושמחה ש``עשיתי פיפי``) או מפספוס = כשלון. לפעמים היא מבקשת לשבת על הסיר, או נענית כשמציעים לה (כשרואים שהיא מתאפקת) אבל יושבת לרגע ומיד קמה ``אני לא צריכה``. לפעמים כבר בזמן החזרת הסיר למקום, בורח לה (אחרי התאפקות ארוכה למדי...). אני משתדלת לעודד אותה במצב כזה ולהתייחס לזה כאל דבר חיובי, ``כמעט הצלחה`` (בטון של הצלחה, אבל חשוב לי בכל זאת לבטא את ה``כמעט``). כשאני שואלת אותה אם היא רוצה עם טיטול או בלי, בדרך כלל היא מעדיפה בלי, אם כי היו גם פעמים שרצתה עם. מיזמתה היא לא אמרה שהיא לא רוצה טיטול, מלבד בצהרים/ערב אחרי שהיתה ללא טיטול מספר שעות. אני לא ``לחוצה`` לגמול אותה דווקא עכשיו, ובפירוש לא רוצה לעשות את זה לפני שהיא בשלה (גם ככה זה די בעייתי להתקדם איתה, כשאוריין עוד לא בשל, והוא לא). מצד שני, התחושה/חשש שלי היא, שאם אין נסיונות מוצלחים או אפילו פספוסים שמקבלים תגובה חיובית ומראים לה שזה לא נורא, הפחד מתקבע והופך להיות יותר גדול מהמידות האמיתיות שלו. אבל כשניסינו (בחמישי ובשבת) לתת לה להיות תקופות זמן ארוכות יותר בלי טיטול (בהסכמתה), היא פשוט התאפקה, ואני חוששת מהתאפקות ארוכה מדי (שרק תסבך את הענינים). אשמח לשמוע אם יש רעיונות אם עדיף לעזוב את הנושא, או להמשיך (בלי לחץ) בעידוד ללכת בלי טיטול, ואם יש רעיונות איך לצמצם את הפחדים (כשאין כמעט נסיונות, ולו כושלים). תודה

יונת ש.

New member
מחוויות ילדותי

אצלנו בפעוטון כולם היו יושבים על הסירים יחד. אם המטפלת הייתה רואה שמישהו צריך, היא הייתה אומרת לכולם (היינו 4 ילדים) להתיישב. היה ברור שאף אחד לא ירצה לשבת ולהשתעמם שם לבד כה``אקשן`` במקום אחר. עם בני הגדול, הייתי באה איתו כשהוא היה צריך לעשות ומדברת איתו, שרה לו, או אפילו מספרת סיפור. אחרת פשוט לא הייתה לו סבלנות לזה. אולי גם למיתר משעמם סתם לשבת על הסיר?

כרמית מ.

New member
לא. זה לא עניין של שעמום

אני איתה, מוכנה לספר סיפור (היו כמה פעמים שסיפרתי סיפור מומצא באותו רגע, עליה, ופעם אחת, די הרבה זמן אחרי ה``סיפור`` האחרון`` היא ביקשה סיפור ``לא על מיתר`` (-; ), או סתם לדבר. אוריין לפעמים מצטרף (למרות שהייתי מעדיפה שלא) ובכלל - היא עוד לא מספיקה להשתעמם... ובעקרון היא גם לא ילדה שמשתעממת בקלות. למעשה, המושג הזה לא קיים עבורה אם מאפשרים לה מספיק חופש, אבל זה לא קשור לסיר...

michal@gal

Active member
מנהל
גם אופיר לא רצה לשבת על הסיר

כשהצעתי לו לשבת בבית. לקח שבועיים, אחרי שהוא כבר היה יושב על סיר בגן, עד שהוא ישב על סיר בבית וגם היתה ``תוצרת``. וגם אצלו היו הרבה מקרים שהוא ישב, קם ואמר שאין לו, ואז עשה שלולית. ממשיכים להציע, בלי לחץ, ואז יום אחד פתאום ``האסימון נופל`` וזה עובד.

יונת ש.

New member
אולי בחיק הטבע

אני מכירה ילדים שבהתחלה היו עושים בחוץ (במקומות לגיטימיים, ואצלכם בקיבוץ בטח יש כאלה) ורק אחר כך למדו להשתמש באסלה. אם כי זה מתאים רק לפיפי.

אפרת_ח

New member
סיפור גמילה

זה רעיון שלקחתי ממיכל של עינב בפורום הישן... סיפור מומצא, על גיבורת העניין ועל העניין עצמו - אבל קבוע לחלוטין. זה נותן את הסבלנות ואת הריכוז במשימה, והאמת שגם נהיה קצת התניה - אם קשה לה לעשות בשירותים ציבוריים (כשאני מחזיקה אותה) אני מתחילה את הסיפור והיא עושה.

אפרת_ח

New member
זה התאים לנוני בגיל שנה ועשר

אתם בטח תצטרכו להמציא סיפור אחר. בכל אופן: ``- פעם היתה ילדה, יפה וחכמה ומתוקה ובובה וקוקלה. ואיך קראו לילדה היפה וחכמה ומתוקה ובובה וקוקלה? - נוני! - ומה נוני רצתה לעשות? - פיפי! (או קקי לפי הענין) - איפה? - בשירותים! (או בסיר או בגינה) - אז מה היא עשתה? היא ישבה, וחיכתה וחיכתה, וחיכתה....``

ושוב אני והספרים שלי...

``הנסיכה על הסיר`` - הכי פחות פופולרי מכל הספרים וסרטי הוידאו בנושא אבל אצלינו עבד הכי טוב.

אפרת_ח

New member
אחרי שנגמרה הגמילה גם לנוני נמאס

אז עברנו לסיפור אחר ועכשיו בלי סיפור בכלל. בכל אופן, נראה לי שהגדרה של ``גמילה מוצלחת זה תוך יומיים`` מציבה סף קשה מדי למעבר... מהניסיון שלי, גם שבועיים-שלושה זה מוצלח, רק צריך לקנות מספיק בגדים ולשים דלי עם אקונומיקה בהיכון (-; נראה דבילי, אבל מספיק בגדים מועילים מאוד לשלוות הנפש ^^שלי^^ ולכן משפרים את יכולתי להתמודד... לגבי מיתר ואורין - הייתי מתייעצת עם המטפלת בפעוטון. גם אינטיליגנטית, גם מבינה בתחום וגם מכירה את הנפשות הפועלות. מה עוד אפשר לבקש?

כרמית מ.

New member
אני אכן מתייעצת איתה (-:

היא אמרה לי בשבוע שעבר, שהיא חשבה שמכל הילדים (כולה 7, וחלקם עוד רחוקים מגמילה) מיתר הכי בשלה, אבל שאף פעם אי אפשר לדעת מה באמת יקרה (ואכן, ``עקפו`` אותה בתהליך, אבל זה ממש לא משנה כי זאת לא תחרות). בינתיים, דרך אגב, דווקא אין לנו יותר כביסה (ולשמחתי בכל מקרה אני לא צריכה לכבס, אבל כן צריכה מספיק בגדים) - וזו חלק מהבעיה - אין פספוסים, שאפשר ללמוד מהם... ומכאן גם נובעת הדילמה - האם לתת לה עוד זמן ``להתבשל`` (שזה גם להבשיל אבל גם להתבשל במיץ של עצמה עם הפחד) או לעודד התקדמות (הצעה עם השארת זכות הבחירה בידיה) שעלולה לגרור עצירויות וכו` עקב התאפקות יתר. כרגע עלה במוחי הרעיון לתקוף את הנושא מכיוון אחר, של לעודד אותה יותר לפעילויות ``מבולגנות``, אבל אני עוד לא מאופסת על מה ואיך (בלי לגרור את אוריין, שיש לו דווקא נטייה לפעולות האלה, על גבול האסור (משני צידיו...)).

למה את מתכוונת ?

פעילויות מבולגנות - צבעי אצבעות, חימר וכאלה ? מה שנקרא חומרים ראשוניים ? ואפילו ``השתולליות`` בלי לעשות יותר מדי חשבון ? גישה מעניינת יש לציין...

כרמית מ.

New member
אני עוד לא יודעת בדיוק

(ואני עוד רוצה להתייעץ עם המטפלת (-; ). הכיוון הוא להראות לה שלא צריך כל הזמן להיות ``הילדה הטובה`` ושמותר גם לא להיות כל הזמן בשליטה. זה נשמע מוזר, אבל ``פספוסים`` הם מבחינתי התקדמות בכיוון הנכון... והקטע הבעייתי, הוא שאצל אוריין המסר צריך להיות הפוך... אם למישהו יש רעיונות יצירתיים (פחות בכיוון של חימר וכו` - זה הם עושים בפעוטון, וגם לא נראה לי קולע לצורך זה), הם יתקבלו בברכה (-:

זה ממש אותו סיפור שהיה לנו עם שי

היה לו ממש פחד מהסיר, עד כדי כך שהוא היה מתאפק שעות עד שהיינו שמים טיטול לשינה (צהריים/לילה) ובדיוק כשהחלטתי, יחד עם הגננת, שכדאי להמתין ועשינו הפסקה של איזה שבוע אז פתאום נדלק לו איזה כפתור ותוך יומיים הוא נגמל - פשוט אין פספוסים. לקקי הוא עדיין מבקש טיטול - מלבישים, הוא עושה ומיד מבקש שיחליפו לו. אני עוד לא כ``כ לוחצת בכיוון הזה כי הוא סובל מהמון עצירויות ובכמה פעמים שהוא הסכים לנסות בישבנון הוא ישב שעה וכלום. הוא היה כבר בן שנתיים וחצי והוא בוגר בהמון דברים, אבל לדעתי זה לא קשור, כי זו בגרות מסוג אחר - יש בגן ילדים הרבה יותר קטנים שעשו את זה לפניו ואין להם אינהיבציות גם לגבי הקקי. דרך אגב, גם שי לא בעניין של פעילויות ``מבולגנו``, היתכן שיש בזה משהו, נראה לי קצת מרחיק לכת, לא?

למעלה