עוד על אוכל

ביצה ותרנגולת

כלי אוכל ושיטות בישול מתפתחים במקביל. כלי האוכל היחיד שהתפתח בכל חלקי העולם הוא הסכין כנראה כי בכל מקום צריך לחתוך את האוכל אבל השאלה אם לצד הסכין התפתחו כף, מזלג או צ'ופ סטיקס ביר תולד של אילוצים מקומיים, שיכולים להיות אופן הגשת האוכל ויכולים לקבוע את אופן הגשת האוכל. מה קדם למה? אם אנחנו מניחים שהאוכל הותאם ךמקךות אז למה לאכול בכלל עם מקלות? כדאי לזכור שבתקופה בה התחילו לאכול שם עם מקלות אכלו כמעט בכל שאר העולם בידיים (במערב אירופה למשל היה מקובל להחזיק בחתיכת בשר, לנעוץ בה שיניים ולחתוך ממנה את הנתח בעזרת הסכין). אז למה שאומה תמציא מקלות אכילה כשיש לה מלכתחילה על השולחן דג או נתח בשר או ירקות שאת כולם אפשר לאכול ביד. ההגיון מצביע יותר על כך שהמקלות הותאמו לאופן חיתוך קיים. נאפשרות השניה היא שהמקלות הותאמו לאופן חיתוך האוכל ואז אנחנו מגיעים לשאלה למה לחתוך ככה, ואם מחברים את זה עם איזור בו ההתפתחות המואצת גרמה לדילול יערות כבר בשלב מוקדם של ההיסטוריה אז מגיעים לעניין החיתוך לשם חיסכון באנרגיה.

Tonjin

New member
אאממ...

פיסה מאד צרה מהמטבח היפני מבוססת על התיאוריות שאת מתארת (ובקשר לאיזון יין-יאנג אני מאד סקפטי.. היפנים חמים על העניין הזה הרבה פחות מהסינים, הם מכירים את המונחים אבל נראה שמייחסים להם הרבה פחות חשיבות), את המטבח שאת מתארת ניתן למצוא כיום במספר מאד מצומצם של מסעדות בערים הגדולות ובמחירים שמתחילים ב150-200$ לראש ונגמרים בשמיים... מטבחים כאלה אגב התפתחו כמעט בכל מקום בו היה 'מטבח קיסרי' - כלומר בכל מקום בו היה שלטון מרכזי עשיר שיכל להרשות לעצמו להעסיק צבא טבחים במשרה מלאה, לדרוש ממנו כל יום הפתעות חדשות ולספק את המזומנים והמצרכים שמפעל כזה דורש (יפן, סין, תאילנד ותורכיה הן דוגמאות טובות), יש המון תרבות במטבח כזה, אני לא בטוח לגבי פילוסופייה... ובקשר ל'דוגמא הקונקרטית' שלך, בדיוק בחודש שעבר נזף בי טבח יפני שאני עובד איתו לפעמים כשלא חתכתי את הגזר לגפרורים, הסיבה שהוא נתן היה הרבה פחות פרוזאית - "יפנים לא אוהבים גזר בחתיכות גדולות"....

מוּסקט

New member
השרשור הזה הזכיר לי

איך כמעט התעלפתי כשראיתי בפעם הראשונה 'רגל קרושה' רוטטת לי על הצלחת... וזה כשר למהדרין.

אל תתחילי ../images/Emo46.gif

מילא מעיים, שרקנים ועכבישים, אבל אוכל פולני? גם לזוועה יש גבול

giba70

New member
מזכיר לי איזה סרט...

עם רגל קרושה שרועדת ככה בצלחת...

Tonjin

New member
כן, אבל פודינג מבשר....?

היית אוכלת עוגת שוקולד (כשרה, לשם הדיון) עם קישוט של עוף מטוגן מלמעלה?

ג שם

New member
צירופים

תגידו, ויש לכם איזה הסבר לכך שבמקום א' נהוגים צירופי מזון שמזעזעים בני אנוש ממקום ב'?

כמובן

תרבות היא התנייה, היא מהווה עבורנו משקפיים דרכם אנו חווים את העולם והיא מטווחת עבורנו מה יפה ומה מכוער, איכס או אהוד, טעים או דוחה. ככה גם לגבי אוכל. מילת המפתח פה היא אתנוצנטריות- ההרגשה המודעת או לא שמשותפת לנו כבני אנוש שהתרבות שלנו טובה יותר מאחרות.

ג שם

New member
חביתה מתוקה

רוצה להבין את העקרון: אז על פי אותו הרעיון, חברה שבנויה מחמולות מתחרות או שבטים ששומרים על בידול, יקימו מטבח שונה שיעזור להם להגדיר בצורה זו את גבולותיהם, ולכן דווקא במקומות בהם יש חיכוך גיאוגרפי בין שבטים, סביר יהיה למצוא שונות יותר גדולה בתפריט, ואם מדובר על תנאי מחסור, אז יהיה שינוי בווריאציות התיבול או בצירופי המזון: לדוגמא שלבדואים של החוף יהיה מטבח חריף- ואלה של ההר הגבוה יתבלו את מזונם בפרג. יש דבר כזה ? (ש לג היקר ירצה כמובן לבטא את שונותו התרבותית, יערבב ריבה עם הביצה, יכין לעצמו חביתה מתוקה ויותר מכל יהנה מהמבט המזועזע שלי).

friend9

New member
מטבח חריף

נפוץ דווקא במקומות שהמלח יקר, ואז צמחים חריפים מחליפים אותו: הרי תימן, הונגריה ועוד. מובן שיש גם אוכל חריף ליד הים, בעיקר לתיבול פירות ים שאין להם טעם משל עצמם.

Mנטה

New member
זה באמת נורא מוזר.

אחד הדברים הראשונים ששמעתי על אוכל אמריקאי זה השילוב בין ריבה ובשר זה זעזע אותי עד עמקי נשמתי, אבל כשאני אוכלת אוכל סיני חמוץ-מתוק או טריאקי זה משמח אותי מאוד
ההתניות כל כך חזקות. ועוד משהו, לא יודעת אם זה נכון על כולם, סך הכל מדובר בהכללה, אבל שמתי לב שבארץ, אשכנזים יותר פתוחים לאוכל חדש מאשר מזרחיים. האם זה נכון לדעתכם ?

נראה לי

שמדובר בהבדלים בין אנשי שכבות סוציו אקונומיות. ככל שההשכלה וההכנסה עולות עולה גם הפתיחות לדברים חדשים, בין אם זו פתיחות מתוך רוחב השכלה שמביאה מודעות לדברים חדשים ובין אם זו היכולת הכספית לבדוק ולבחון דברים שונים, ובממוצע בישראל יוצאי המערב משתייכים לשכבות סוציו אקונומיות גבוהות יותר מלבד זאת שאחוז המסורתיים בקרב יוצאי מדינות המזרח גבוה יותר ומסורתיות מעודדת שמרנות ואחרון חביב: מי שגדל על רגל קרושה וקישקע מוטב לו שיהיה פתוח לגסטרונומיה של תרבויות אחרות.

Mנטה

New member
די נו, זה באמת כבר מעצבן ../images/Emo3.gif

איזה כייף להשמיץ את האוכל של האשכנזים נכון ? כאילו רגל קרושה, דאאאאאא וכמה ממכם יודעים שלכל העדות יש מאכלים מגעילים שמבוססים על הג'לטין שבבשר ? אז כן, גם למרוקאים יש וזה לא פחות מגעיל וגם לתימנים וכו'. האוכל האשכנזי כמו כל מטבח אחר תלוי גם בטבח וגם במצרכי היסוד וגם בו יש מאכלים ראויים יותר וראויים פחות. לי ממש נמאס מהעליהום שכל כך בכייף נהוג לעשות לאשכנזים, כולל האוכל. אני מאוד אוהבת חומוס וממולאים, וסושי ממש עושה לי את זה, שלא לדבר על אמפנדס, קובה-סלק ומלוואח. בניגוד לרוב האנשים גם גדלתי על מטבח רב-עדתי ובסביבה מאוד מאוד מגוונת, בעיקר בעדות המזרח השונות, וראו זה פלא, אני ממש אוהבת גם את האוכל האשכנזי. אולי משהו דפוק אצלי ?

די, תפסיקי

אף אחד לא דיבר על אוכל אשכנזי אלא על אוכל פולני וזה ממש (אבל ממש) לא חופף חוץ מזה שרגל קרושה זה אוכל דפוק ומה שיותר גרוע זה קישקע, ואם את אוהבת אותם אז כן, ריד מיי ליפס: משהו דפוק אצלך בעצם אני סולח לך בזכות האמפנדס

Mנטה

New member
זה לא אתה שסיפרת כמה אתה אוהב

את המעיים אצל הדר' אמריקאים ? זה די אותו הדבר, לא ?

חמעפה

New member
אוי איך אני שונאת רגל קרושה ברררררר

ושלום לכם מה שלומכם (וונוס ממילו לשעבר)

הי וונוס

ותגידי לMנטה, היא חושבת שקישקע פולני וצ'ינצ'ולין ארגנטיני זה אותו דבר
זה ממש כמו שכבד קצוץ הוא שווה ערך לכבד מוקפץ בחמאה ויין אדום את יודעת מה? אל תגידי לה כלום, אם זה מה שהיא חושבת אז שתאכל קישקע וכבד קצוץ ושתשאיר לי את מה ששווה.

למעלה