אוקיי, אז הנה דעתי על אחריות
הרופא לא אחראי על הבריאות של החולה. החולה אחראי באופן מלא על הבריאות של עצמו. אני ה "case manager" של עצמי. הרופא הוא יועץ, בכיר וחשוב מאד, לענייני תרופות. אני אלך לשמוע את דעתו, ואני אישית גם אחפש חוות דעת שניה ושלישית. ראיתי כבר מלא רופאים. רובינו ראינו. אבל בסוף, אני אחליט בעצמי מה טוב לי. ואני אתחשב בדעתו בעיקר בקשר לאיזה תרופה לבחור. אבל הוא לא רואה את כל התמונה. הוא רואה רק את התרופות. חשוב להבין שיש דברים שהרופאים לא מבינים בהם. למשל, אין להם הכשרה בנושאי תזונה. כמעט בכלל. גם לא בנושאי ספורט ומדיטציה. בטח, חשוב לאכול בריא. אז לכי לאחות והיא תסביר לך מה לאכול (אמיתי לגמרי, ככה זה בתל השומר, לפחות היה לפני כמה שנים). והיא אומרת לי "תאכלי ירקות ופירות, זה חשוב". וספורט? בטח, זה חשוב לכולם. אבל הם לא באמת חושבים שתזונה וספורט זה חשוב. הלכתי פעם לרופאה מאד ידועה בארץ. אמרתי לה שיש מישהי שמטפלת בתזונה ואומרת שזה יכול מאד לעזור. אמרה לי שזה לא עוזר בכלל. שזה די שטויות, שלא ממש אכפת לה, ושאני יכולה לאכול מה שבא לי, אבל זה לא ישפיע על הטרשת שלי. וזה מסוכן, כי יש המון אנשים שמקשיבים *רק* לרופאים. והמצב שלהם יכול היה להיות יותר טוב.
זה כמעט כמו ללכת לשאול את הרופא איזה אוטו כדאי לקנות. ואם הרופא יגיד לך שהוא חושב שסוברו זה נפלא, אז תקני סוברו? או שתתייעצי עם מישהו שממש מבין במכוניות? (ברור שהקצנתי בכוונה. אבל זה לא מאד רחוק).
יש בטרשת בעיות שרפואה קונבנציולית לא מצליחה לרפא. אחרת הפורום הזה לא היה קיים. אז מה שאחראי לעשות, אם רוצים לודא שלא מזיקים לבריאות, זה ללכת להתייעץ עם מומחה לתזונה. למשל, ההמלצה החד משמעית ששמעתי עד היום מכמה מומחים לתזונה היא להוריד חלב ובשר אדום. אם מישהו חושב שאולי ככה הגוף לא מקבל מספיק סידן, או מספיק פרוטאין, או מספיק B12, אז בטח, שילך למומחה. וישאל לדעתו. אבל למומחה הנכון.