עוד התיעצות בבקשה

עוד התיעצות בבקשה

בני בכיתה א', תרגילים שפותרים בכיתה בחשבון ידע לפתור בערך מגיל 4.
מרגיש לי קצת מוזר שהילד בעצם לא לומד כלום חדש בחשבון. קניתי חוברת נוספת בהתיעצות עם מורה, היא שאלה אם אני רוצה שזה יהיה חובה או רשות, עניתי שרשות - מרגיש לי לא הגיוני להכריח ילד לעשות מעבר למה שכולם עושים. עשה חלק מהחוברת אבל מעדיף להתקדם בשפה - יש ביניהם סוג של תחרות מי ראשון ובחשבון בגלל שהמורה לא מרשה להתקדם - אין את התחרות. מבחינת המורה - היא מרשה למי שסיים תרגילים בחוברת חשבון בשיעור חשבון - להתקדם בחוברת שפה אבל לא בחוברת חשבון.
אין לי בעיה עם החלטות של המורה - כנראה יש בהן הגיון. השאלה אם "לדרוש" שיעשה בכל זאת משהו נוסף בחשבון - לדוגמא הסכם שבו פותר חוברת שמוגדרת ברמת קושי יותר גבוהה לכיתה א' = מקבל צעיצוע?
הוא מכין שיעורי בית בצהרן תוך 10 דקות וביתר הזמן משחק. אני בטוחה שהוא מסוגל לפתור ברמת קושי יותר גבוהה השאלה אם לעזוב אותו לנפשו כל עוד מקבל ציונים טובים ועושה לפי תכנית הלימודים או "לשחד" שיעשה יותר? הוא מבחינתו - אם זה תמורת "שוחד" כמו משחק חדש - ישב שעתיים ויפתור כל חוברת, ואם זה בלי פרסים בסוף - לא מתחשק לו. ככה מדי פעם שואל שאלות בתחום - אני עונה ומעבר לזה - כלום.

לדעתי

אם זה רק עבור פרסים הייתי עוזבת את זה. יש דרכים רבות לפתח ילד חכם בלי להעמיס עליו לימודים. למשל משחקי פוקסמיינד.

מה המטרה שלך? למה את רוצה שהוא ימשיך הלאה?

מאיזו בחינה זה חשוב?

אצלנו בדיוק המורה אישרה לילדה לא לעבוד בחוברת (היא עשתה לילדים מבחן מקדים, והבת שלי ועוד ילדה היחידות שעשו הכל נכון), ולדלג על מה שהיא יודעת (כלומר, הרוב) - ואני עברתי על החוברת ובכל זאת סימנתי לה כמה תרגילים בכל דף (רק כי זו נראית לי חוברת טובה שמעודדת חשיבה על הדברים מזוויות חדשות), שאותם היא תעשה. המורה אמרה שבכיתה היא תתן לה חידות או שאלות מאתגרות (אם כי לא ברור לי שהיא מבינה מה זה אומר בדיוק - לרוב היא פשוט נותנת לה במקום לחבר מספרים דו-ספרתיים, לחבר מספרים תלת-ספרתיים).
אני חושבת שמה שחשוב הוא לא להתקדם בחומר, אלא לשמור על ההנאה מהמתמטיקה - לכן, כמו שבמבינה אמרה, קני לו משחקים שמפתחים את החשיבה, חוברות עם חידות (לאו דווקא מתמטיות), ספרים מעניינים (תלוי ברמת הקריאה שלו).
אלא אם יש לך מטרה בקידום שלו - למשל, מאחר שאנחנו בפורום הורים למחוננים, והבנתי שבמבחני מחוננים בוחנים על ידע מעבר לחומר הנלמד (שחייב להגיע מאיפשהו - הבת שלי, למשל, בבחינה של תחילת השנה פה - לא קשור למחוננים - לא הכירה את הסימן של חילוק, כי אף אחד לא לימד אותה את זה ולא נתקלים בזה ביום יום, וכנ"ל סימון של שברים, או השמות של שברים - גם אם הילד מבין את הדברים האלה וממציא אותם לבד, אם אין לו את המקורות המתאימים הוא לא יכיר את הסימונים וחלק מהשמות) - אולי את רוצה להעשיר את הידע שלו למטרה הזאת. במקרה כזה, אכן כדאי לתת לו להתקדם בחוברת שנתת, ולהפוך את זה לחובה - למה שהוא עושה בזמן שהאחרים עושים את החוברת שלהם - זה די מקובל, לדעתי.

תגידי, יש לך המלצות על חוברות של חידות?

אני כבר לא יודעת מה עוד לקנות לה, בת שלי בכיתה א' פותרת בקלות תרגילים של בן שהוא בכיתה ב', היא מאוד אוהבת חוברות וכל הזמן מבקשת שאני אקנה לה עוד ועוד. כל חוברת שאני מביאה לה היא מסיימת תוך כמה שעות בערך. הייתה תקופה שהיא התלהבה מסודוקו אז זה היה נחמד, אבל נמאס לה כבר.
אני לא רוצה עוד חוברת חשבון, אני רוצה בשבילה חידות לוגיקה והגיון

Well, the ones we have now are in English

(we've been abroad for almost 5 years)
What we used to have were things like mazes, dot to dot, find the differences, etc - Buki company (in Israel) has a lot of nice things (or at least they
used to - lately we haven't found any good ones on our visits to Israel, but we didn't look too much)

My daughter has a really good riddle one - but it is in English (The Brainiest Insaniest Ultimate Puzzle Book) - though
most of it is not language oriented (like what is wrong with this picture), so if you explain what to do, she should be able to do it even if she
doesn't read English.

את אלו של בוקי ושל נירים לילדים כבר היו לנו

כולם נראה לי. את מבוכים היא עושה הכי קשים לגיל 12 בשניות, הקו קוים (dot to dot) היא עושה הכי קשים (עד 250 נקודות) תוך שניות, אני קונה לה חוברת של 20 תמונות כאילו והיא מסיימת אותה תוך 20 דקות ובהתחשב שכל חוברת עולה 15 ש"ח אני כבר חשבתי להפסיק עם זה כי זה כבר לא מפתח אותה, היא סתם עושה את זה טכנית במהירות.
אני מחפשת משהו בסגנון אחר, חידות לוגיות (לא פאזלים ומבוכים)

mamma1

New member
עוד רעיונות

כשהוא גמר את חוברות הרשות (אצלנו זה היה "בראש טוב" של הוצאת עופרים לכיתה ב' ולכתה ג') אז הורדתי לו מהאינטרנט (וגם המורה הביאה לפעמים) חידונים שונים כמו חידות גפרורים. כמו כן חפשי שאלות דו-שלביות בחשבון. אלה שאלות שרמת החישוב לא קשה יותר אבל ההבנה של השאלה מתוחכמת יותר ויש סיכוי שיעסיק אותה קצת ובכל אופן זה תורם להבנה טובה שתתרום לה גם בעתיד.
אפשר גם לבקש ממנה בזמן הפנוי בכיתה להכין שאלות וחידות ושתקבל זמן לשאול את הכיתה. זאת משימה שהמורה היתה נותנת לבן שלנו למשל (אבל בזמנו התבייש להציג בכתה). כמובן גם לעזור לילדים אחרים במשימות (למרות שמסקרן אותי האם הם מסבירים או מגלים להם את התשובות).

galizoe

New member
אל תעמידי אותו במקום של לעזור לאחרים... זה

רק מעצים את הקנאה והרגשות השליליים של חברי הכיתה אליו.
לא שזה יעזור הרבה כי למורה זה נוח...
אני עוד מגיל טרום חובה נלחמתי בגננת שהפכה את הילדה לעוזרת האישית שלה וגם בביה''ס הפתרון הכי קל למורה זה שהחזקים ילמדו את החלשים, אבל זה נעשה ללא גיבוי של תיווך חברתי ורק מעצים את הבעיות החברתיות בהמשך.

mamma1

New member
את צודקת

קודם כל אני לא מעמידה אותו, אני לא בכיתה ומשתדלת להתערב למורה כמה שפחות. אני שומעת ממנו על זה לפעמים, אבל זה די נדיר, כי אני חושבת שהם לא באמת עוזרים....אני לא בטוחה שזה מה שיוצר בעיות חברתיות, עם האוירה בכיתה טובה אז ילדים צריכים לדעת לעזור וגם להיות נעזרים. בחינוך האנתרופוסופי משתמשים בזה הרבה, מי שמסיים משימה עוזר לאחרים עם שלהם.
לגבי קשיים חברתיים - זה חוזר פה הרבה ומעסיק לא רק הורים למחוננים (לדעתי בכלל הורים מודאגים יותר מעיניינים חברתיים של הילדים יותר מאשר מקושי לימודי). אותי זה פחות מדאיג בהווה - בגיל צעיר בני היה מאוד סגור ועדין והתקשה לשחק בחופשיות עם בני גילו. אז דאגנו לפתח מאוד את התחום הגופני, לכן הוא מאוד ספורטיבי, ואני רואה שזה חיוני לבטחון עצמי וכישורים חברתיים. רוב הילדים אולי לא חולקים איתו את הידע הכללי שיש לו ואת ההנאה ממדעים ואולי כמו שאת אומרת אפילו לא אוהבים שהכל קל לו והוא "העוזר", אבל רובם כן אוהבים כדורגל ואם גם שם הוא בעניינים אז קל לכולם להתחבר.

רק הערה - בנקודה לנקודה לא התכוונתי לקו-קוים

אלא לאלה עם המספרים (לפעמים יש גם אותיות, אבל את אלה הבנות שלי אף פעם לא עשו).
למה את מתכוונת כשאת אומרת חידות לוגיות? לאלה שליוסי יש כובע, למוקי יש מכנסיים סגולים, ומשה אוהב גלידה? או לדברים עם ציורים, וכו'?

אני מתכוונת לחידות מגניבות

כמו למשל "איש צריך לחצות נהר. יש איתו זאב, עז וכרוב. יש לו סירה עם שני מקומות (כלומר הוא יכול לקחת רק אחד מהם איתו כל פעם). אסור להשאיר זאב לבד עם עז כי הוא יטרוף אותה. ואסור להשאיר עז עם כרוב כי היא תוכל אותו. איך האיש יחצה את הנהר עם כולם?"

איפה חיפשת?

נכנסת לחנות ספרים / ספרייה ושאלת אם יש להם ספרים של חידות לילדים? הסתכלת ברשת? אנחנו מצאנו את הספרים שמצאנו בחנות ספרים לילדים באזורנו - לא ידענו מראש מה יש.
בחיפוש ברשת אני רואה, למשל, שיש את הספר הזה:
"ספר החידות הגדול לילדים
שלמה אבס
96 עמודים חידות הגיון, חידות ידע, תעלומות בלשיות, חידות במלים, חידות במספרים, חידות חשיבה, משחקי מלים ואתגרי חשיבה. ספר החידות הגדול מציב בפני הקורא את האתגר להיות חכם יותר, פקח יותר ומקורי יותר, תוך התמודדות עם אסף החידות העצום, המגון ורב-האתגרים שבספר. בצד חידות הגיון, חידות ידע וחידות במלים, תוכלו למצא בספר תעלומות בלשיות, חידות במספרים, חידות חשיבה ואתגרי חשיבה מגונים, שיספקו לכם אינספור חויות חשיבתיות, יצירתיות ומרתקות מאין כמותן. עוד יצאו בסדרת ספרי החידות: ספר החידות והשעשועים חידות לבלשים מתחילים החידות המרתקות ביותר בעולם חידות לילדים שאוהבים אתגרים הרפתקה של חידות חשיבה חידות שכיך לפתר חידות שילדים אוהבים לפתר שעשועי חשיבה לילדים "
מתוך האתר של מודן: http://www.modan.co.il/prodtxt.asp?id=24605&perur=2&t=6&c=644

במקומך הייתי מתחילה בחנויות ספרים - שואלת את המוכרים, מחפשת בעצמי, וכו', וממשיכה משם (את יכולה להתחיל בלשאול אם יש להם את הספר הנ"ל כדי שתוכלו לעיין בו ולהתרשם אם התכוונת למשהו כזה). בהצלחה!

שלשום בדיוק הזמנתי את הספר הזה

לא ראיתי אותו, מקווה שזה יהיה נחמד.
אני יודעת שאפשר לשאול בחנויות ספרים, פשוט אני תמיד מעדיפה המלצות של אנשים מנסיון אישי

אז תחזרי לספר איך הוא

אנחנו, כאמור, מצאנו ספרי חידות נהדרים ב"old-fashioned way" של להסתכל בספרים שהיו בחנות...

mamma1

New member
לא בשביל פרסים

אם הוא לא רוצה לעשות בחוברת בעצמו ומסתפק במה שעושים בכיתה אז הייתי מניחה לו בינתיים. הוא אולי לא לומד שום דבר חדש בחשבון אבל הקלות שזה בא לו פה עוזרת לו להשקיע בדברים אחרים (כמו שפה, עניינים חברתיים בכיתה) וזה לא פחות חשוב.
יחד עם זאת יש פתרונות - אצלנו גם הבן השתעמם מאוד בחשבון (זה באמת עצוב שילד שיודע חשבון מתקדם צריך ללמוד עם כולם 4+2), לכן הוא עשה חוברות רשות שהיו בהן חידות חשבוניות, אבל לא קידמו אותו. השנה בכיתה ב' זה קצת יותר טוב, כי בשיעור חשבון אחד הוא יוצא לקבוצת אתגר בחשבון (שיזמו בשבילו), וגם נשאר פעם בשבוע למצויינות בחשבון וחשיבה (תוכנית אמירים).
גם בשתי הקבוצות האלה הרמה היא קלה מאוד, וכמה שאני מבינה את הגישה שלא לקדם אותו מעבר לרמת הכיתה, אני מרגישה כמוך שחבל שילד שמוכשר בתחום מסויים צריך לעצור ולא להתפתח הלאה. הוא מוכשר גם בכדורגל וברור שאנחנו מקדמים אותו בהתאם, אז למה לא בחשבון?

אצלנו

הבת (בכיתה א') עובדת בהרבה שיעורים (גם חשבון וגם שפה) עם חוברות אחרות (כי את החוברות של הכיתה היא מסיימת הרבה יותר מהר משאר הכיתה כמובן) מחוץ לכיתה. לפעמים הם יושבים כל הקבוצה של ילדים שמתקדמים מחוץ לכיתה, ולפעמים היא יושבת עם ילד מהכיתה שלא מתקדם ועוזרת לו. ככה לפחות לא משעמם לה בשיעורים. עדיין היא אומרת שמשעמם, אבל נראה לי שזה סביר.

galizoe

New member
חייבת להתוודות שאני התייאשתי מקידום בכיתה

המערכת לא מעוניינת וכנראה לא מסוגלת להתמודד עם מצטיינים. עצוב שכך אבל זה המצב. אי אפשר רק לתת להם חוברת מתקדמת וזהו. אם נותנים לילד חוברת שהיא ברמתו האמיתית, הוא צריך ליווימותמיכה לעיבוד החומר, כמו שילדי הכיתה צריכים ליווי והסברים לחומר הרגיל, והמורה לא פנויה לזה. אז נותנים לו חוברת שהוא יכול להתמודד איתה לבד, כלומר היא אולי מעל רמת הכיתה אבל עדיין מתחת לרמתו ולא מקדמת אותו. ובליקשר לאי הקידום מעוררים את הקנאה והעויינות של שאר הכיתה ולזה אין שום התייחסות במערכת ומתגברות הבעיות החברתיות...
בכיתה ג' לילדה כבר כ''כ נמאס מה'קידום' הזה שבכוונה הכשילה עצמה בכל מבחן מדיד בביה''ס הרגיל... לא שזה עזר, אבל אני מבינה מאיפה זה בא לה.
השנה היא בכיתה ד', פורחת ביום שליפה באמירים, ומשתעממת בשקט בכיתה בכל שאר הזמן, לפחות הבינה שלא משתלם לה להכשיל עצמה בכוונה אז כן חזרה להשקיע היכן שמעניין אותה ולהצליח בלי להשקיע היכן שלא.
לסיכום - לאמא מודיעינית -
תני לילד חוברת שמעניינת אותו (חשבון/מבוכים/סודוקו... מה שאוהב) שתהיה לו בתיק אם משעמם בכיתה, כי שעמום עלול להוביל אותו להפרעות ואז יתוייג כ'בעייתי'. אבל אין מה לדחוף חומר מתקדם בלי ליווי מתאים, אם הוא ואתם מעוניינים - תקדמו אותו בבית. בכיתה עדיף לקדם נושאים חברתיים.

תודה ועוד

מסכימה עם מה שכתבתן.
נראה שאין תועלת בחוברות שקל לו לפתור ויפתור בישביל "שוחד" וחוברות שקשה לו לפתור צריכות תיווך מבוגר וזה לא אפשרי בכיתה וגם המורה ביקשה לא להתקדם מעבר לחומר של כיתה א'.
לגבי מבוכים, לחבר ציור לפי מספרים , ועוד משימות דומות - ברגע שיש כמה משימות דומות הוא אחרי 2 שימות אומר שמשעמם, ודווקא חידות כמו משחקי פוקס אנד מינד שלבים מתקדמים הוא אוהב וזה מצריך תיווך עם מבוגר - הבעיה שאחרי ששיחק בזה פעם אחת הוא כבר די זוכר וזה נהיה לא מעניין, והמשחקים לא זולים.
אגב, אשמח ללינק לחידות הגיון טובות לגיל הזה או להמלצה על חוברת עם משימות שדורשות מחשבה ולא כולם על אותו עקרון.
אתן אומרות שבמיבחנים של כיתה ב' לאיתור מחוננים שואלים שאלות שלא לימדו בכיתה למשל שברים? אני בטוחה שאם אסביר לו הוא יבין מהר. אתן יכולות לכתוב לי מה כדאי להסביר לו לפני מיבחן? אין לו אחים גדולים אז אין סיכוי שיכיר חומר שנלמד בבכיתות גבוהות אם לא אסביר לו לפני וכשהוא שואל שאלות אני משתדלת לא להיכנס לנושאים מתקדמים בגלל שהמורה שלו ביקשה שלא יתקדם מעבר לכיתה.
לא רוצה "להכין" אותו במיוחד למיבחן של כיתה ב' של יום שליפה אבל אם מדובר בלהכיר שברים לדוגמא זה נראה לי הוגן שכל הילדים יכירו שברים לפני שניגשים למיבחן כזה.

mikilk

Active member
לגבי המשימות

מאוד מובן שהוא משתעמם. בהחלט יש מצב שבו הם ממצים מהר וקולטים את הרעיון וממשיכים הלאה.
החיפושים ברשת והחוברות - רעיון נפלא כל עוד הוא מעוניין בזה.
אצלינו הם מאוד אהבו משחקי קופסא מאתגרים (שאין כאן עניין של למצות) כגון "אבלון" שעת שיא (שמכיל רמות שהולכות ונהיות קשות בין שלב לשלב) SET ועוד.
בהצלחה

אביבקיץ

New member
אין צורך להכין למבחן

אל דאגה, השאלות הן על חומר שכבר למדו בכיתה, או שאלות שדורשות הגיון.

(לגבי היותו אח בכור - נדמה לי שאחוז גבוה מבין המחוננים הם אחים בכורים. ככה שכנראה לא צריך אחים גדולים כדי ללמוד...).

למעלה