קשה לי להסתמך כך שיכול להיות שאני
טועה, אבל ככל הידוע לי - *כל* הגרסאות שנשתמרו הן העתקה נוצרית, ולו בגלל שלקלטים המסורתיים פרה-הנצרות פשוט לא היה מספיק כתב כדי לכתוב את האגדות, והמסורת האוראלית המ-א-ו-ד חזקה היתה הדבר הראשון שתקפו הבריטים כשהחליטו שהם רוצים לא רק לשלוט בשטח, אלא גם באירים - והתחילו לגזור גזירות. אחת הסברות המקובלות, למשל, היא שבני הטואטה דה-דאנן היו במקור ה*פנתיאון* האירי, ולא רק סופר-גיבורים או מעין "אלפ'ים" איריים, כמו שניסחת בחכמה: הנצרות הורידה אותם בדרגה. שים לב שלא בטיין ולא בפיאנה מופיעים אלים של ממש פרט לטואטה, ושהאנושיות שלהם מובלטת לצד הפלאים שהם מחוללים. אחת החוקרות שאני יותר מחבבת מביאה את דוגמת הפנתיאון היווני לאלי מיתולוגיה בעלי מאפיינים אישיים, שהם ללא ספק אלים - וסגנון היחסים ביניהם דומה מספיק לסגנון היחסים בין בני הטואטה כדי לחשוד בהיותם אלים, במקור, גם אם לא לוקחים בחשבון שלל הוכחות היסטוריות שהן פתלתלות קצת יותר, כמוכר לכולנו. הנוצרים שימרו את רוח הסיפורים העיקריים - אבל הדת נעלמה, ועימה הסיפורים ללא ההטיה. אתה זוכר מה קרה לאושין, בנו של פין, בסוף הסיפור? הוא התפתה לרדת מגב הסוס הקסום שהוענק לו ע"י מננן מק-ליר, וכך הזדקן תוך שניות ומת. אם יותר לי להשתמש בהקבלה שלך, איתו מתה ההסטוריה הקלטית הפגאנית...