עד כמה תרמו ה.....

עד כמה תרמו ה.....

אירים בימי הבינים להפצתה של ההשכלה באירופה? שלכם חנה גונן

nazgulheir

New member
הנזירים האיריים

העתיקו את כל כתבי הדת והמדע וכשהנצרות חזרה להכות שורשים באירופה (בין השאר בזכות נזירים ומטיפים איריים) הכתבים האלה קיבלו קרקע פורייה

אני חושב

שכל הרעיון של הנזירות המערבית היה שימור הידע ... אבל הם לא חלקו את ידע של הקריאה עם כל אחד דבר שיצר מצב שהכוח נמצא במקום אחד
....

יונית א

New member
הנזירים האיריים בימי הביניים-

העתיקו את כתבי הדת והמדע בשפה הלטינית. מה שלא כל כך איפשר להמוני העם לקרוא את מה שהם כתבו. (לא סתם קמו יאן הוס, מרטין לותר והשאר בהמשך בדרישה לתעתק את כתבי הקודש הנוצריים לשפת המקום). יתכן ובאופן עקיף תרומתם הייתה בכך שהמידע לא הלך לאיבוד??

אכן, הם העתיקו את כל ספרי הקודש -

ובנוסף, את סיפורי המיתולוגיה האירית, את האגדות העממיות, את ספורי ההסטוריה וכל מה שהצליחו לשים עליו יד. האומנות הקלטית שבה השתמשו לעיטור הספרים השפיעה מאוד על התפתחות האומנות הדתית והעממית בתקופות המאוחרות יותר, ואיש חכם טען פעם שהטכניקות שפיתחו להעתקה ולצביעה השפיעו אפילו על התפתחות הדפוס. כמובן, שההשפעה לא היתה תמיד טובה - המיתולוגיה הקלטית עברה "התנצרות" בכפייה, והיום לא נשמר כמעט אף שריד אמיתי של הסיפורים, רק של אלו המנוצרים.

קוכולין

New member
המיתולוגיה האירית- פגאניות וניצור

דווקא נשמרו גרסאות פאגניות של המיתולוגיה האירית, או גרסאות מנוצרות עם מעטה דק, שניתן להבחין דרכם במעטה הפגאני בקלות רבה. דוגמא לכך היא ה"טיין בו של קולי", או "מרדף הבקר של קולי", הסיפור המקסים על מלחמתם של קוכולין ושל מלכו קונור מק-נסה במלכה מייב, על שור ההרבעה החום של קולי. בנוסף לכך קיימים כל סיפורי הפיאנה (על הגיבור פין מק-קואל, ששימש סמל ומופת למורדים האירים בעת המודרנית) וסיפורים רבים נוספים. יש אפילו סיפור מרתק, על בנו של פין מק-קואל שחוזר מארץ הפיות לאירלנד הנוצרית, ומגלה שהארץ שהכיר השתנתה לחלוטין. הוא נפגש עם אחד מהקדושים האיריים (נדמה לי שמדובר בסט. קולומבה אבל אני לא בטוח) והם מתהלכים יחדיו בארץ. הגיבור הפגאני מספר לכומר הנוצרי על כל עלילות הגבורה והאהבה של הימים ההם, ובסופו של דבר מחליטים השניים על "מודוס ויונדי". הדת השלטת באירלנד תהיה הנצרות, אבל הכומר מצווה לרשום את כל הסיפורים על מנת שלא ישכחו לעד. וכן, הנזירים האיריים עשו בסופו של דבר עבודה טובה מאד בשימורה של המיתולוגיה. מעין מודוס ויונדי שדומה למה שעשו האירים עם בני הטואטה דה דנאן (מעין גזע של elves איריים): בני האדם חיים מעל פני האדמה, ואילו הטואטה, הפיות, חיים מתחת לפני האדמה, עולים בלילה ומשפיעים על הרוח האירית באמצעות סיפורים, מיסתורין ואמונות.

הלדין

New member
המממ...

הקדוש שהוא פגש היה פטריק הקדוש, הקדוש הלאומי של אירלנד. קולומבה הקדוש פעל באנגליה(ליתר דיוק, בממלכת וסקס) אם כי הוא היה אירי במוצאו.

קוכולין

New member
אכן, היה זה פטריק הקדוש

לאחר מבט נוסף בספר "המיתולוגיה האירית" של לבנה ויהודה ליטני. אבל קולומבה הקדוש אכן פעל באירלנד, ונחשב אפילו כאחד ממביאי הנצרות לאירלנד. אפילו ב"טריניטי" הקלאסי של ליאון יוריס הוא נזכר רבות.

קשה לי להסתמך כך שיכול להיות שאני

טועה, אבל ככל הידוע לי - *כל* הגרסאות שנשתמרו הן העתקה נוצרית, ולו בגלל שלקלטים המסורתיים פרה-הנצרות פשוט לא היה מספיק כתב כדי לכתוב את האגדות, והמסורת האוראלית המ-א-ו-ד חזקה היתה הדבר הראשון שתקפו הבריטים כשהחליטו שהם רוצים לא רק לשלוט בשטח, אלא גם באירים - והתחילו לגזור גזירות. אחת הסברות המקובלות, למשל, היא שבני הטואטה דה-דאנן היו במקור ה*פנתיאון* האירי, ולא רק סופר-גיבורים או מעין "אלפ'ים" איריים, כמו שניסחת בחכמה: הנצרות הורידה אותם בדרגה. שים לב שלא בטיין ולא בפיאנה מופיעים אלים של ממש פרט לטואטה, ושהאנושיות שלהם מובלטת לצד הפלאים שהם מחוללים. אחת החוקרות שאני יותר מחבבת מביאה את דוגמת הפנתיאון היווני לאלי מיתולוגיה בעלי מאפיינים אישיים, שהם ללא ספק אלים - וסגנון היחסים ביניהם דומה מספיק לסגנון היחסים בין בני הטואטה כדי לחשוד בהיותם אלים, במקור, גם אם לא לוקחים בחשבון שלל הוכחות היסטוריות שהן פתלתלות קצת יותר, כמוכר לכולנו. הנוצרים שימרו את רוח הסיפורים העיקריים - אבל הדת נעלמה, ועימה הסיפורים ללא ההטיה. אתה זוכר מה קרה לאושין, בנו של פין, בסוף הסיפור? הוא התפתה לרדת מגב הסוס הקסום שהוענק לו ע"י מננן מק-ליר, וכך הזדקן תוך שניות ומת. אם יותר לי להשתמש בהקבלה שלך, איתו מתה ההסטוריה הקלטית הפגאנית...

למעלה