עד כמה הייתה למלכות.....

עד כמה הייתה למלכות.....

השפעה על מדיניות בעליהן המלכים? שלכם חנה גונן

הלדין

New member
תלוי באופיים של המלכים

המקרים היחידים שידועים לי זה מרי אנטואנט והמלכה התככנית ההיא שהייתה אחראית למלחמת השושנים. ההיסטוריונים בדרך כלל לא נוטים להתייחס לשאלה הזו וכאשר הם עושים את זה, הסיבה היא בדרך כלל היא שההשפעה הייתה לרעה.

היו המון מלכות שהשפיעו מאד

הכי מוקדמת שאני מצליח לזכור וששווה אזכור הייתה ליוויה, אשתו של אוגוסטוס, שאמנם לא הייתה מלכה בתואר אבל בהחלט במעשה והייתה אחת השליטים הדגולים של העולם העתיק. בעצם, מוקדם יותר, היו גם איזבל ועתליה בתנ"ך. עתליה גם מלכה בזכות עצמה, אבל התחילה להשפיע כמדומני גם כשהייתה רק רעיית המלך. אם אזכר בעוד דוגמאות אכתוב שוב. אחרי שנאסוף מספיק דוגמאות, נוכל להתחיל לדון בתופעה... אגב, למרי אנטואנט הייתה הרבה פחות השפעה על מדיניותו של לואי ה-16 ממה שנהוג לחשוב. הרוב המכריע של הרושם הזה הוא תעמולה מהפכנית שהתמקדו בה במקום במלך בגלל שדעת הקהל עדיין לא הייתה מוכנה לראות את המלך כדמות האויב והבעיה. זו תופעה מאד עתיקה ומוכרת בתולדות השלטון האוטוקראטי. התמרמרות בוטאה לעתים הרבה יותר קרובות נגד ראש השרים, או יועץ הסתרים, או הסריס שסמוך אל אוזנו של המלך, או לפעמים אפילו המלכה, מאשר נגד המלך עצמו - כי עם זה היו הרבה פחות בעיות רגשיות. במקרה של מרי אנטואנט זה כמובן היה קל, בגלל שהיא הייתה נוכריה.

ושכחת את

קטרינה הגדולה ואת הלנה שבגללה פרצה מלחמת טרויה .... לפי מספר מקורות לויה היא זאת שנהלה את המדינה (למרות שגרבייס מאשים אותה אוטומטית בכמה דברים) ואם עסקיננה ברומא העתיקה מה דעתך על מליסנדה ...

שמע, אני לא יודע איך לאכול אותה

מכיוון שהאקספוזיציה שקיבלה דמותה דרך יצירתו של גרייבס עולה על כל שאר החשיפות (ההיסטוריות...) שלה גם יחד, מאד קשה לבחון אותה באובייקטיביות. מכיוון שאני במחנה של גרייבס בנוגע לקלאודיוס (אני חושב שהוא היה קיסר טוב עד טוב מאד, שתיקן את עוולות וכישלונות קודמו, הרחיב את האימפריה באופן ששינה את ההיסטוריה והוריש אימפריה במצב די מצוין), אז קשה לי מאד לסמפט כל אפשרות לטענה בדבר צדקת ההפיכה שהיא תכננה ככל הנראה עם סיליוס. אין לי הרבה התנגדות לרוח האהבה החופשית שמסתבר כי פיעמה בלבה... והרבה פעמים זו תוצאה עצובה ובלתי נמנעת של נישואי זקן (ועוד זקן חיגר, מגמגם ולא מושך באופן כללי) לצעירה יפהפיה - אם כי חייבים להודות שהיא ממש קבעה שיאים בתחום. כנראה שהיא הייתה בחורה די ניהיליסטית שלא התעניינה באמת בהרבה דברים מעבר לסיפוק צרכיה ותשוקותיה - גם אם הייתה נבונה מספיק לפתח עניין בנושאי הנהלת האימפריה כדי להגדיל את אפשרויותיה לדאוג לעצמה... אני לא חושב שניתן להשוות אותה לליוויה מהבחינה הזו.

אפרופו גרייבס

האם לדעתך צריך להוציא את ספריו במהדורה ובעריכה חדשה כי העריכה בארץ היא משנות השישים
.....

masorti

New member
ולא לשכוח את שתי מלכות אסתר...

מלכת אסתר הראשונה היא זו שבתנ"ך, שהשפיעה על מדיניות הפנים (כלפי היהודים) של אחשוורוש. מלכת אסתר השניה היא הפילגש היהודיה של קז´ימייז´ הגדול מלך פולין, שיש הטוענים שעובדת היותה פילגשו השפיעה עליו להזמין את היהודים לממלכתו ולגלות יחס אוהד כלפיהם.

מדאם פומפאדור, פילגשו של לואי ה-15

גרמה להחלפת הברית של צרפת עם פרוסיה במלחמת הירושה האוסטרית, בברית עם אוסטריה (נגד פרוסיה) במלחמת שבע השנים. כך זכור לי, בכל אופן.

אני לא חושב. אילו הייתי בעיה רצינית

בתרגום, הייתי מבין, אבל אין. התרגום הוא טיפה´לה ארכאי - אבל כך גם המקור. לדעתי התרגום קולח ולכן אין צורך להוציא את הספר מחדש. מוטב להשקיע את המשאבים בהרחבת מאגר הסיפורת ההיסטורית המתורגמת.

האם ספרי גרייבס נחשבים היסטוריה ?

הוא לא הוסיף מפרי דמיונו ? מכל מקום, בסדרת הטלביזיה לא ראו שההשפעה של ליוויה חורגת מהחצר הקיסרית.

סדרתת הטלוויזיה, למרות שהייתה

משובחת ומופתית כסדרת טלוויזיה, השמיטה המון מהספר. בספר מוסבר שליוויה ניהלה ממש את האימפריה, במיוחד בשנותיו האחרונות של אוגוסטוס ושנותיו הראשונות של טיבריוס, וממה שהצלחתי לדלות בין השיטין מכתבי ההיסטוריונים בני התקופה וזמן קצר אחריה - הוא לא הגזים. עכשיו, רוברט גרייבס הוא דוגמא ומופת לספרות היסטורית אמינה עובדתית. הוא בהחלט עשוי להגזים בחשיבות של דמות מסוימת אם זה מתאים למטרות הספרותיות שלו, אבל הכרונולוגיה והעובדות אצלו בדרך כלל בדוקים מכל הכיוונים. באני קלאודיוס זה בוודאי כך. כשהוא מספר על חקיקות שקלאודיוס התעסק בהן, הקיסר קלאודיוס באמת התעסק בהן. כשהוא מספר שקלאודיוס היה היסטוריון ידוע בשנים לפני שהיה קיסר, כך אכן היה ויש לכך תיעוד מכותבים בני התקופה. למיטב זכרוני, חיבוריו של קלאודיוס עצמם לא שרדו, אבל ידוע ללא שמץ ספק שהוא אכן כתב אותם. זה לגבי אני קלאודיוס. עכשיו,ממש לא מנסה לטעון פה שספר, שהכרונולוגיה שלו סוטה ממה שאכן קרה או שלגמרי ממציא אירועים, הוא חסר ערך או לא שייך לז´אנר. ממש לא. אחד הרומנים ההיסטוריים המשובחים שקראתי נקרא "אידי מארס" מאת ת´ורנטון ויילדר. שם הוא מוציא אירוע שלם ומשמעותי למדי ממהלך הקריירה של יוליוס קיסר ומעתיק אותו לשנת מותו, למרות שבמציאות הוא התרחש 11 שנים ושתי מלחמות קודם לכן. הוא עדיין ספר מדהים ומאלף, אבל בתחום הצר של נאמנות היסטורית הוא מקבל ציון פחות ממלא.

../images/Emo32.gif אתם יודעים אם אפשר להשיג איפה

את הסדרה? בדיוק סיימתי את הספר... עשה לי חשק לקרוא עוד על רומא, ונורא בא לי לראות את הסדרה. יש לי בבית עוד ספר של גריבס, ברוסית, אז אני לא בטוחה מה שמו בעברית משהו כמו מיתוסים ואגדות ביוון העתיקה ועוד אחד על רומי העתיקה, את זה אני גם אקרא. שמעתי ש"קחאודיוס האל" פחות טוב מ"אני קלאודיוס", זה נכון? משהו שאהבתי - אהבתי איך בסוף הוא אומר, שהדבר היחיד שעליו הוא חשב כשהפכו אותו לקיסר, היה שעכשיו יותר אנשים יקראו את ספריו. זה נהדר!

שלילי בזנטי

הספר עדיין כתוב באותה שנינות וציניות של גרבייס למרות שבספר השני הוא מכניס יותר היסטוריה ותאולוגיה נוצרית מידי פעם

hastings

New member
חייב להיות בנות זוג?

מי שהיו להן תפקידי מפתח פעמים לא מעטות בעיצוב מדיניות היו אמותיהם של מלכים. ויעיד האייל הקורא שלאם הסולטן באיפריה העות´מאנית הייתה השפעה רבה על סולטנים.

למעלה