עבור Loony Moony וגם בכלל.....

omaopa

New member
עבור Loony Moony וגם בכלל.....

זה כבר נעלם בתוך ההתקפלות של הקצרים אז אני פותחת מחדש.
אני מתחילה בציטוט של השאלות בפוסט של LM:
"כמה כדאי לרוץ? למשל מתאמנת כרגע למירוץ נייקי ובהמשך השנה מתכננת חצי במרתון תל אביב.
כמה אימוני ריצה בשבוע? איזה חיזוקים לעשות? והאם חובה גם אימוני מהירות?
הכי אוהבת בינתיים ריצות איטיות יחסית לזמן של עד שעה וחצי."

וממשיכה עם תשובות....

"כמה כדאי לרוץ?" היא שאלה כוללנית משהו. וכמו כל השאלות הרחבות התשובה היא בעיקר: "תלוי".
במה זה תלוי?
זה תלוי ב:מה את רוצה? מה את יכולה? להיכן את שואפת להגיע? מאיפה את למעשה מתחילה? מעט או הרבה ניסיון? האם יש פציעות ברקע? בת כמה את? מהם הנתונים הפיזיים? ועוד ועוד.....

בואי נאמר כך - בגסות ובאופן כללי הרף המקובל לאימונים לחצי מרתון הוא 4-5 אימונים בשבוע, עם קילומטרז' כללי של כ-40-50 ק"מ בשבוע ועם הגעה לארוכה של 18-20 ק"מ.

האם אי אפשר אחרת? אפשר.
האם יש רצים שעושים אחרת? יש.

לכן השאלות שבעצם צריכות להישאל הן "מי את ומה את רוצה?"
בשאלות אלה הכוונה היא איפה את עומדת ולהיכן את הולכת. האם זה חצי מרתון ראשון? כמה ניסיון ריצה יש לך באופן כללי? האם יש לך שאיפות תוצאה? (שזה הדבר הכי לגיטימי בעיניי. הגישה שלי עם עצמי בלבד היא גם הישגית)
אני חושבת שכמעט ואין עוררין שעם קילומטרז' גבוה יותר באה יכולת גבוהה יותר. השאלה היא במה הגוף שלך יכול לעמוד? אין הרבה טעם להגיע לרמות קילומטרז' גבוה כשאין לגוף שלך או לרמת הניסיון היכולת לעמוד בזה ואז תיפצעי (חו"ח). מאידך גיסא, אם יש לך רצון להצליח ולהגיע לביצוע מיטבי עבורך למרחק, צריך להתאמן. תוצאות מגיעות מהשקעה.

לכן מעבר לעקרונות האצבע, התשובה לשאלה שלך תהיה תלויה מאד בך. יחד עם זאת, הרף הבסיסי המקובל ברוב תוכניות האימונים שאני מכירה הן כמו שאמרתי מעלה. מעבר לזאת, מדובר בעיקר בדגשים אישיים.

חיזוקים?

אני חושבת שיערה מוסמכת יותר לענות על השאלה הזאת ממני..... מניסיון אישי בלבד ולא כהמלצה אימונית או אחרת אני יכולה לספר שאני לא עושה חיזוקים ובכל זאת רצה מרחקים גדולים. האם היה עדיף אחרת? יכול מאד להיות אבל אצלי לפחות זאת שאלה של בחירה של חלוקת זמנים (אם יש לי שעתיים אני ארוץ ולא אעשה חיזוקים) וגם קצת של עצלנות (ככה בינינו....)

אימוני מהירות?
אחחחח.... זאת שאלה נחמדה!

אז הנה האמת: זה מחזק, זה עושה אותך יותר מהירה, זה מלמד את הגוף איך לרוץ מהר יותר כדי שברגע האמת (מירוץ) הוא לא ייבהל.

האם זאת חובה?
מה פתאום. שום דבר לא חובה. חובה זה ללכת לעבודה בבוקר כדי להתפרנס או לקחת את הילדים לבית הספר כדי שיתחנכו. בריצה ברמות החובבות הכל נתון לבחירה.
אבל שוב, כאן נכנסת השאלה של מה את רוצה? האם חשובה לך התוצאה? האם יש לך יעד שאת מחפשת להשיג? האם את רוצה למקסם את היכולת שלך?

אם כן, אימוני מהירות יעזרו בזה. מהסיבה הפשוטה שזה עושה דברים כמו לייעל את תהליך צריכת החמצן שהוא התהליך של הפקת האנרגיה בתהליך האירובי (שהוא התהליך שאני משתמשים בו בריצה למרחקים ארוכים. כל המרחקים). אימוני מהירות גם דוחקים את סף חומצת החלב ובכך מסייעים לגוף להתמיד במרחק רב יותר בקצב מהיר יותר (מה שנקרא סיבולת מהירות).
כל זה אומר שמה שאימוני מהירות יעשו עבור מירוץ חצי מרתון זה יעזרו לגוף שלך ללמוד להמשיך לייצר מספיק אנרגיה עבור הפעילות וכן להמשיך לפעול בצורה יעילה גם תחת לחץ של הצטברות חומצת חלב.

מהעבר השני, במרחקים של חצי מרתון ומעלה, אפשר גם בלי זה. אבל, אם את רוצה לרוץ חצי מרתון מיטבי עבורך ולך אישית גם הקצב חשוב, אישית לא הייתי ממליצה לוותר על זה לחלוטין.

עבור מירוץ 10 ק"מ, שהוא לא רק להשלמת המרחק, אימוני מהירות הם קריטיים הרבה יותר בגלל שמרחק ה-10 נשען הרבה יותר על מהירות מאשר חצי מרתון במאזן הכללי של המערכות העובדות.

לעניין הסיפא שלך שאת "הכי אוהבת ריצות איטיות של עד שעה וחצי" -

קודם כל זה נהדר! הריצות האלה האיטיות וחסרות המחשבה הן הכי חשובות לבניה אירובית ובסוף היום, הן הלבנה הבונה את הרץ למרחקים ארוכים. בסופו של דבר הן-הן הבונות את הרגל הריצה.

יחד עם זאת, באימונים לחצי מרתון ומעלה הייתי ממליצה לעבוד יותר לפי מרחק בריצה הארוכה לפחות. מהסיבה ש"איטי" ו"מהיר" אלה מונחים יחסיים ואם את לא יודעת איזה מרחק את עוברת באופן כללי, יכול גם להיות ששעה וחצי זה הרבה פחות (או יותר) ממה שנדמה לך. שזה בסדר כמובן. אבל במרחקים הארוכים יותר (חצי מרתון ומעלה) למרחק הספציפי של הארוכה (קילומטרז' ממש) יש כבר משמעות מבחינת היכולת במירוץ להשלים את המרחק ולכן כדאי לדעת איפה עומדים. מה גם, שכאשר מתחילים להוסיף על המרחק ולהעלות אותו בהדרגה, כדאי לדעת שמעלים אותו טיפין-טיפין (ק"מ בערך פר ארוכה) כאשר זמן הוא מונח רחב מידי בשביל להיות מדוייקים מספיק.

יחד עם זאת, אפשר לעבוד לפי זמן ביתר השבוע. זה לא ממש קריטי. אבל כיוון שיש אמצעים טכנולוגיים כ"כ פשוטים היום למעקב (גם תוכנות כדוגמת שוונגמאפ וכאלה למי שאין שעון GPS), הייתי ממליצה שכאשר את רוצה להתקדם, תבדקי את עצמך מידי פעם כדי לדעת בגדול את המרחקים שאת סוגרת. כי אם לא יודעים בכלל החריגות יכולות להיות גדולות ובהשלמת המרחקים הארוכים (חצי מרתון ומעלה) זה יכול להיות הבדל משמעותי במירוץ עצמו.

וחוץ מזה...... בהצלחה!!!

וואו, רונה. איזו תשובה מושקעת. מרימה להנחתה

נהנתי לקרוא גם אם כבר הייתי שם כמה פעמים. תשובה מעולה שעושה סדר בראש. קבלי שאפו גם על הרווחים

מרימה לך להנחתה את עניין המחזוריות.
יש כאלו שרוצות לרוץ חצי ראשון בתל אביב. מה היית מייעצת באופן כללי מבחינת בניה למי שהארוכה שלה כבר באורך של מסכמת לחצי אבל יש לה עוד חצי שנה עד מרוץ המטרה

tamark4

New member
מחזוריות

להערכתי, ואני לא מאמנת, מחזוריות באה בהקשר של תקופת אימונים אינטנסיבית. גם קילומטראז וגם (או בעיקר) עומס. ברגע שיש העמסה משמעותית הגוף והנפש דורשים את תקופות המנוחה ואז מקובל ורצוי לבנות עונת אימון עם שיאים וירידות. כאשר מעלים מרחקים בצורה הדרגתית עם עומס "עדין" - זה פחות חשוב. כלומר לא צריך להוריד מרחקים, זה מצוין להגיע לארוכות בתקופת בסיס. את העומס (שיכול לכלול מהירות, גב לגב, מרחק ושילובים) להעלות בהדרגה לקראת המירוץ.

supersonic777

New member
היי,סליחה על ההתפרצות,ברשותך...

מחזוריות - קשורה לענף ספורט כמו - ריצה.

בלתי מחזורי -
קשור לענף ספורט כמו - כדורגל.

את אולי התכוונת ל-שיטת החזרות

omaopa

New member
לא יודעת אם התכוונת לשרשר אלי או אל תמר אבל..

מחזוריות היא שיטה הנהוגה בכל ענפי הספורט ומתייחסת לחלוקת שנת או תקופת האימונים לתקופות שכוללות בדרך כלל: תקופת בניה, תקופת תחרויות ותקופת פגרה. גם בכדורגל, לצורך העניין, העונה בנויה כך.

שיטת החזרות היא סוג אימון אשר נקרא בלעז אינטרוואלים או בלשוננו - אימון הפוגות או אימון חזרות והיא מתייחסת לסוג אימון ספציפי שבה ישנה פרקי מרחק/זמן חוזרים ונשנים של מהירות, כאשר לאחר כל חזרה של מהירות מתקיימת חזרה (הפוגה) של פרקי מרחק/זמן של מנוחה יחסית או מוחלטת.

בספורט "חזרות" גם יכולות להתייחס למספר פעמים שבהם חוזרים על פעולה מסויימת. כמו בעבודת משקולות כאשר הכוונה היא למספר הפעמים שיש לעשות תרגיל. כמו "10 חזרות של הרמת משקולת 2 קילו" וכד'.

omaopa

New member
מחזוריות

נתחיל מזה שאני מסתייגת מהשימוש במונח "מסכמת" בהתייחס לארוכה של 18-20 ק"מ לפני חצי מרתון. המונח "מסכמת" נלקח מעולם המרתון ומעלה, שם הארוכה האחרונה בתוכנית האימונים נוטה להיקרא "מסכמת" (גם על זה אני לא מתה כי לדעתי זה לא בעצם מסכם את התוכנית, זה חלק ממנה. ה"מסכמת" כפי שאני רואה אותה זה המרתון עצמו אבל ניחא, זה כבר דיון אחר....).

הסיבה להסתייגות שלי היא למעשה עצם נושא הקילומטרז'. מבלי לזלזל כלל (חו"ח) ברצות חדשות או בפעמים ראשונות (הרי כולן היינו חדשות ולכולן היתה פעם ראשונה), רף של 17-20 ק"מ כארוכה שבועית, לאחר שמגיעים אליו באופן הדרגתי, הוא לא מרחק שאי אפשר לעמוד בו (או אפילו שלא רצוי לעמוד בו) באופן קבוע ואף שבועי (להוציא תקופות פגרה ושבועות הורדה). במובן הזה ובשונה מארוכה של 36 ק"מ שהיא ייחודית וחד-פעמית (או דו-פעמית) במסגרת תוכנית אימונים ספציפית למרתון, על מרחק של 18-20 ק"מ רוב הרצים למרחקים ארוכים המנוסים חוזרים שוב ושוב באופן שיגרתי ואין בכך משום צורך בציון מיוחד של סגירת פרק בתוכנית אימונים.

למה אני מציינת את זה באופן ספציפי?

משום שמחזוריות שקשורה לחצי מרתון תהיה שונה מאד ממחזוריות שקשורה למרחקי המרתון ומעלה. את מרחקי המרתון ומעלה רוב הרצים ירוצו פעם בשנה (יש רצים שיותר אבל זה הרבה פחות שיגרתי והיכולת לזה מבלי להיפצע גם היא לא שגורה). לכן המחזוריות שקשורה במרתון היא אכן שנתית. בנוסף, מרחקי הריצות הארוכות בהכנות אל המרתון הינן שוחקות באופן שכזה (אני תמיד אומרת: "זה לא המרתון עצמו, זה האימונים אליו") שלעשות אותם באופן תכוף מידי ייתן המרה שלילית בין עלות לתועלת. זאת אומרת, העלות (שחיקה, פציעות, תשישות) ייתכן ותיגבר על התועלת וזה מהווה סיכון כשלעצמו.
מרחקי ארוכות באימונים לחצי מרתון יכולות להיות מבוצעות באופן קבוע מבלי להוות שחיקה גדולה כל כך על המערכת (כאשר גם מזה צריך מנוחה כמובן ובשביל זה יש פגרה) ואפשר לקבוע את המרחק הזה כשיגרה יחסית קבועה עם זליגות כלפי מטה (15-16 כשאין צורך ביותר או בפגרה) וכלפי מעלה (22 ומעלה כשמתחילים להעלות).

ובכל זאת מחזוריות.....

את נושא המרחק של הארוכה והגעה עד 20 ק"מ בארוכה, לא הייתי כוללת כחלק מהצורך במחזוריות. למי שיש לה תוכנית לעשות חצי מרתון בעוד חצי שנה והיא כבר מנוסה וחפה מפציעות הייתי ממליצה לשמר את מרחק הארוכה של בין 17-20 ק"מ באופן יחסית קבוע, כאשר גם במקרה זה נדרש שבוע הורדה מידי במחזוריות של 3 שבועות על מרחק קבוע, שבוע אחד של הפחתה.

הדבר הנחמד בחצי מרתון הוא דווקא שאפשר להפוך את זה למשהו יחסית שיגרתי, עם ביצוע תכוף יותר לאורך השנה, בוודאי שיותר ממרתון. מי שמנוסה ונוח לה במרחק, יכולה גם לעשות חצי מרתון די עלאדרך ומבלי היתכנות מיוחדת וכזו ש"מפריעה" את שיגרת החיים.

השאלה לגבי המחזוריות בעניין חצי מרתון היא יותר שאלה של "איך". האם זאת פעם ראשונה של מירוץ למרחק זה? האם הביצוע הוא עלאדרך? האם המרחק נרוץ כחלק מתוכנית אימונים (למרתון למשל)? ו-ה-שאלה שנוגעת למחזוריות בעצם - האם המירוץ הוא מירוץ מטרה לשיפור זמנים ומיצוי?

משום שאם זה מירוץ מטרה להגעה למרחק, הרי שהמחזוריות תיבנה על ידי קביעת רף ראשוני בכל הקשור לאימונים ולמירוץ. בכך המחזוריות תהיה מהסוג הדומה יותר למרתון - פגרה, בניית בסיס, הגעה למרחק בארוכה וכו'.

אם זה מירוץ מטרה למישהי מנוסה יותר והכיוון הוא יותר של מיצוי אזי המחזוריות תהיה אחרת ותיתבסס יותר על שיפור במסגרת המרחק. במקרים כאלה אפשר עדיין לרוץ קילומטרז' דומה לזה של תוכנית האימונים לפני תחילת התוכנית (ושוב, זאת בשונה מתוכנית אימונים למרתון), לקבע פגרה כ-4 חודשים לפני המטרה וב-3 חודשים שלפני המטרה, להיכנס לתוכנית אימונים שמטרתה ריכוז מאמצים במסגרת מרחקים מוכרים ושיגרתיים. במובן הזה זאת יותר עבודה על מהירות, קצבי מטרה, ארוכות טיפונת ארוכות יותר (המקובל הוא 24-25 ק"מ) וקביעת קצבים גם במסגרת הארוכה השבועית שמטרתה במקרים האלה היא יותר הרגל קצב מאשר הרגל מרחק, אשר כבר התקבע באופן שיגרתי.

רבה, רונה. למדתי גם לעצמי

כרגע אין לי תכנית לשפר חצי מרתון בשנה הקרובה. נראה לי שאחרי ההתאוששות מטבריה, בהנחה שיהיה ממה להתאושש
אשוב בהדרגה לנקודה הזו שבה אפשר לרוץ חצי בכל יום נתון. ככה עלאדרך
זה ממש מוצא חן בעיני ועוד יותר מוצא חן בעיני, שאפשר למשוך את זה כמה שרוצים (בהנחה שעושים שבועות התאוששות. גם זה מוצא חן בעיני
)

תודה רבה על התשובה המושקעת שוב. אינעלייך.

omaopa

New member
מזה בהנחה?

בטוח שיהיה ממה להתאושש!

ו.... "כל יום נתון" אני לא יודעת אבל מידי פעם בהחלט

Springy

New member
תודה רבה!!!

ממש כאילו כתבת במיוחד בשבילי, אני עכשיו רצה 18 ק"מ בארוכה ומנסה להעלות בקילומטר לשבוע - תוך שאני מיישמת את עצתך המעולה לשבוע התאוששות כל 3 שבועות. בהחלט התחלתי להיות מוטרדת מהמחשבה איך אשמר את הקילומטראז' והכושר עד מרץ (אז אני מתכננת לרוץ חצי).
אם כך אני מבינה שבהנחה שאני רק רוצה לסיים בכבוד את החצי הראשון, יהיה נכון להתייצב על 15-16 כרגע ולהתחיל להעלות לקראת מועד התחרות. נשמע הגיוני ובריא. המון תודה על ההשקעה והרצון הטוב!

2_be

New member
תודה רונה על ההסברים.

וכלכך מסכימה עם "הדבר הנחמד בחצי מרתון הוא דווקא שאפשר להפוך את זה למשהו יחסית שיגרתי"

Springy

New member
וואו, הוצאת לי את השאלה מהפה

לפני שהספקתי בכלל לנסח אותה...

ayeletfs

New member
אם בהנחתות עסקינן

אז הנה הנחתונת מכיווני...
הבת שלי מתכוננת למבחן הכושר הצבאי
ובקשה את עזרתי (כן כן...) בתור המומחית (טוב לא נשבור לה את המילה...)
בעיקרון היא צריכה להיות במצב שהיא רצה 2 ק"מ אבל לטענתה ולשאיפתה תוך 10 דקות
אישית אני לא יכולה לרוץ בקצב הזה
אבל התחלנו בלבנות כושר ריצה - בכך שתרוץ 2 דקות ותלך שתי דקות והצלחנו
אם יש עצות לאיך לשפר מהירות אשמח לשמוע
ויש לה כ 3 חודשים להגיע לכושר ריצה הזה
(ול 80 ומשהו כפיפות בטן ועוד כ 50 שכיבות סמיכה - עצות יתקבלו בברכה גם במישור הזה)

omaopa

New member
אממממ

אני מהססת קצת לענות כי המרחק שמדובר בו (2 ק"מ) הוא לא במרחקים הארוכים אלא הבינוניים ובזה אני מבינה די קטנה. שיטת האימון במרחקים האלה שונה מהמרחקים הארוכים וגם כיוון שהגיל צעיר צריך להיות זהירים.

יחד עם זאת, אם היא מתחילה מ-0, אין ספק שבניית היכולת הבסיסית לריצה היא הדרך הנכונה ולאחר שהיא תבסס את היכולת הזאת קצת יותר ותגיע למצב שהיא רצה בנוחות את המרחק עצמו, ניתן יהיה להתייעץ עם מאמן שמבין במרחקים האלה (ובנוער) כיצד לשפר מהירות.

Loony Moony

New member
תודה רבה רבה

נתחיל ליישם את כל העצות לגבי הארוכות כנראה עוד חודש-חודש וחצי. כרגע בתקופה מוזרה באימונים
חופש בצבא ורוצים להנות אז לעא תמיד יש פנאי להכל.

למעלה