עבודה לשם.......?

tkhri

New member
עבודה לשם.......?

היה לי פעם וויכוח עם מ"מ בפלוגה שלי....שהוא אדם דתי. אני לא זוכר כל כך איך הגענו לנושא הזה ואת סדר הדברים אבל אני זוכר שכשספרתי על כמה דברים שאני כן עושה וכן שומר הוא שאל אותי למה אני עושה\שומר דווקא על הדברים האלה.....ולא על דברים אחרים או לא דתי או חילוני לגמרי. עניתי לו כי הדברים האלו עושים לי טוב\אני מבין אותם\מרגיש טוב עם העמידה בקשיים מסויימים(לאכול בשר ואז לראות את חברים שלך אוכלים גלידה.....ואתה צריך לחכות 3 שעות,למשל). כמובן שהדברים לא נעשים "באוויר"....אלא נעשים בתוקף היותי יהודי והתוקף הדתי. בתגובה הוא אמר לי שאני לא עושה את זה לשם עבודת השם או כי "אלוהים אמר" אלא אני עושה מה שטוב לי מטעמים אגואיסטים. אז לא היה לי כל כך מה לענות לו אבל היום חשבתי על תשובה והייתי מעוניין לשמוע את תגובתכם: הוא,כמו החרדים,כמו כל הדתיים מבצעים את עבודת השם לא לשם העבודה אלא ממניעים אנוכיים- "אני אשמור שבת כי אם לא אלוהים יעניש אותי ואני לא רוצה לקבל עונש", "אני לא אוכל חזיר כי אני אקבל עונש וזה לא כיף", "אני אתפלל 3 פעמים ביום כי אני רוצה חלק בעולם הבא", "אני אניח תפילין כי אני רוצה שאלוהים יגשים לי את תפילותיי" וכו'. *נכתב בהגזמה ובבוטות על מנת להעביר את הנקודה ביתר קלות* הגעתי למסקנה שכולם עובדים את אלוהים ממניעים אישיים : אני עושה קידוש ביום שישי כי זה עושה לי טוב ואני אוהב את זה, חרדי עושה קידוש ביום שישי כי הוא לא רוצה לקבל עונש מאלוהים.

אלי ו.

New member
אתה מדבר על הרמה הנמוכה ביותר

של אמונה. רמה של עבודת ה' "תועלתנית". יש רמות שונות של רוחניות, וכבר אמרו במסכת אבות: אנטיגנוס איש סוכו קיבל משמעון הצדיק. הוא היה אומר: אל תהיו כעבדים המשמשין את הרב על מנת לקבל פרס, אלא הוו כעבדים המשמשין את הרב שלא על מנת לקבל פרס, ויהי מורא שמים עליכם.

tkhri

New member
כלומר

אם היית יודע שאין שכר ועונש, ואם שמרת שבת או לא אין לזה כל חשיבות מבחינת מה אתה יכול להשיג.... עדיין היית שומר שבת?

בסג

New member
זו הדרישה שמציב אנטיגנוס בפנינו

אם יהיה לך כח להשקיע בקריאת קטע בלשון ישנה קצת, אני ממליץ לך לקרוא את זה: http://www.daat.ac.il/daat/mahshevt/rambam/hakdamat-2.htm#2 (מ"ואתה המעיין בספר זה תבין זה המשל שאני ממשיל לך", ועד "לעולם יעסוק אדם בתורה ואפילו שלא לשמה, שמתוך שלא לשמה בא לשמה").

לא חושבת ככה

בס"ד אני עושה מצוות בשבילי ...האדם בא לעולם למטרה מסויימת . אבל בנוסף על כך אנחנו צריכים לעשות מה שהקב"ה
מצווה עלינו.. ולקבל את הכל באהבה ובהבנה...שהכל זה כדי להיטיב עימנו.. אני עושה את את'המצוות באהבה להקב"ה

אופירA

New member
מנהל
אני לא מסכימה עם הדתי הזה

הוא לא יכול להגיד שאתה לא עושה את הדברים לשם שמים, משום שקודם לכן הוא צריך להגדיר מה זה לשם שמים בכלל. האם הוא יכול להעיד על עצמו שהוא עושה את הדברים בגלל שזה רצון הקב"ה והוא רוצה לעשות את רצונו? האם הוא בכלל מכיר את הקב"ה מספיק טוב? אם הוא היה מכיר את הקב"ה מספיק טוב, הוא היה יודע שכל יהודי מכיר את הקב"ה במידה מסוימת, גם אם הוא משייך עצמו חברתית לחברה החילונית וחונך על התעלמות מהקב"ה. אבל זה לא אומר שאין לו קשר עם הקב"ה אם הוא לא חובש כיפה עקב נסיבות חינוכו. והיות שהוא עושה את הדברים שהוא עושה במסגרת הקשר המסוים שלו עם הקב"ה, הרי זה בדיוק מה שהדתי עושה, עם כיפה שמצהירה שזה מה שהוא עושה (או לפחות מתכוון לעשות). ונכון מה שאתה אומר, אינטרס יש לכל מי שעושה. הרצון האנוכי הוא המניע החזק ביותר במהותו של האדם, והקב"ה נטע זאת בתוכו על מנת שיהיה המניע למעשיו. זה לא סותר את רצונו של הקב"ה. עכשיו, ייתכן שמה שאתה עושה זה שלב מקדמי. כי לקידוש ביום שישי יש משמעות. זה לא רק בשביל שיהיה לך טוב, למרות שכל המצוות יש להן גם מטרה שיהיה לך טוב עם עצמך בזכות החיבור שהן מחברות אותך לאלוקים. לקידוש ביום שישי יש תפקיד של הכרזה, לפיה אתה מודה שאתה יודע שהקב"ה הוא האחד והיחידי בעולם, ואין שום כוח מלבדו. ייתכן שאתה אכן אינך ממלא את התפקיד הזה, משום שאינך יודע אותו, אבל גם אדם שעושה קידוש בגלל שהוא לא רוצה עונש לא ממלא את התפקיד הזה, כי הוא לא מבין אותו. כך ששני סוגי האנשים הללו צריכים להתקדם בעבודת ה' ולהגיע למקום נכון יותר, אבל שניהם בהחלט בכיוון, ואי אפשר להגיד עליהם שהם לא עושים לשם שמים, אלא אם כן הם תקועים בעקשנות בגישה שלהם, לא פתוחים להעמקה של הגישה הזו ולהתקדמות, ומשוכנעים שהם עושים את הדבר הנכון ושכל האחרים טועים! ואני לא חושבת שאפשר להגיד עליך שאתה משוכנע שהדרך שבה אתה עושה את הדברים רק היא הנכונה, וכל דרך אחרת אינה נכונה.

ben zion

New member
כל מצווה שאתה עושה זה טוב

בס"ד יש ערך חשוב לכל מצווה ומצווה שאתה עושה, ובפרט שאתה אכן מכיר בערך הדתי של המצווה כציווי של ה'. ואכן בשומרי תורה יש דרגות, יש את דרגת העובדים את ה' בגלל שכר ועונש, וגם לדרגה זאת יש ערך רק שזאת לא הדרגה הגבוהה. ויש את דרגת מי שעובד את ה' שלא על מנת לקבל פרס, אלא עושה את מצוות ה' מאהבה ומתוך הכרה בערך הנעלה של המצוות. וכמו שאמרתי, זה לא נכון שאין ערך למדרגת העובדים את ה' בגלל שכר ועונש אלא שצריך לשאוף למדרגות היותר גבוהות. וכמו שאמרו חז"ל "שמתוך שלא לשמה בא לשמה"

למעלה