סתם שאלה

א77

New member
ואוליי יש מעט בחצי המלא שבכוס

אולי אותם ואותן בעלי יצר שהזכרת, אוליי ללא לבושם היו מתדרדרים הרבה יותר, ובלבושם הנוכחי מצליחים לעבור את גיל הטיפש עשרה עם נזק קטן יותר. הלבוש יכול לשמש כגדר וסייג מסויים מחלק עבירות הצצות ברחוב.

sarav55

New member
לצערי כל אלה שהגיעו לגיל זה

בעייתיים הם לא מוצאים את עצמם והם מנסים למצוא זהות על בשרי עברתי את זה. אני חושבת שבגיל הזה לא צריך להעמיס על הילדים את החיצוניות הזו.

א77

New member
כל אלה שהגיעו לגיל זה ?!

דווקא אני יכול לשלול את מה שכתבת ש'כל אלה...' שהרי אני מכיר גם כאלה שבעצם הם לא בדיוק ככה, הרי זה לא כל אלה כפי שכתבת בהכללה. וחלק לא מבוטל כלל מהם, כשגדלים ועוברים את הטיפשעשרה, דווקא מסתדרים טוב וחוזרים לעצמם. לולי הבגדים אולי היו נשארים בני טיפש עשרה לכל חייהם.

חי אדר

New member
אכן לא ראינו

לא ראינו אינה ראיה. ובכל זאת כלום משה רבנו לא היה חרדי? הרי בנות יתרו לא הבחינו בו בלבושו ואמרו איש מצרי הצילנו מיד הרועים. וכן הספור על המוכר שבטעות הנאכיל אדם חזיר בגלל שלא ראה שנטל ידים. לפי זה מה הצורך לנטול ידים כדי לדעת אם יהודי הוא אם לאו, די היה להתיחס ללבוש.אלא זה מראה בברור כי הלבוש לא חלק מקביעת הזהות הדתית ורמת ההקפדה. ובל תשכח כי הלבוש של החליפה וצבע השחור אף הם תולדה של הסביבה הגויית. ומה שציינת מאני מכבדותא זהו בדיוק העניין הבעיתי, שהם מכבדים את האדם בממובן זה שמחשיבים אותו לחכם על אף שאינו כזה.וכפי שהבאתי לעיל מהאמור בעניין במסכת שם.

א77

New member
מותר לחלוק עליך ?!

אולי הכובע לא קובע. אבל שלא מועיל?! זה טוב רק למליצה. הלבוש מועיל בהחלט. מועיל להשמר מהרבה מרעין בישיון בפרט ברחובות קריה. ומרגלא בפי: בהלכות תפילין כתוב שצריך שיהא היו"ד קשור לבית. וביידיש זה נשמע יפה: צריך שיהא היהודי קשור לבית, ולא להיות רחובי מדיי. עכ"פ כשיוצאים כבר לרחוב, הבגדים מועילים. זה עוזר מעט או הרבה במלחמת היצר.

חי אדר

New member
תהום כלבוש

אכן הלבוש מועיל הוא גם מועיל להיחשב כתלמיד חכמים בעיני מי שאינו יודע ולהשיג הרבה כבוד. וכפי שהבאתי לעיל ממסכת שבת. ולעניין השמירה: אם האדם לא מרוסן פנימית בעמקי ליבו לא יועיל דבר.אדרבא חז"ל אמרו מי שתכפו יצרו ואינו יכול לשלוט בו ילבש שחורים ויצא מחוץ לעיר ושם יביע יצרו. והנה חכמים גילו דעתם מתי באמת יש צורך בלבוש שחור ודי בזה למבין.

א77

New member
אין די בזה למבין

מליצות תוכל למצוא ולקשר בהרבה ממאמרי חז"ל. אני אישית עיוור צבעים. אבל המדובר הוא בלבוש המיוחד לעם ישראל, ולא בסגנון הלבוש אם יארמולקה לבני, או שטריימל בעל כ"ו זנבות פרוות סויבל [צינק] אם בפראק ליטאי שבו הלך בעל החזון איש והסטייפעלער עם עוד גדולים, ואם בספודיק. נושא סגנון הלבוש כה נדוש כאן וממש מילאנו גם כרסינו בלבוש היהודי המסורתי. הנושא כרגע הוא ההבגדים המיוחדים דווקא ליהודים. בקובץ המצורף. היה חתנו של מהרי"ד מבעלזא. היה בנו של רבי מרדכי משפיקוב בן רבי יצחק טברסקי מסקווירא בן רבי מרדכי מטשרנוביל. אגב, הרבי מבוהוש זצ"ל היה בן אחותו של הרה"ק שבקובץ. וזו דוגמא ללבוש יהודי אף הוא.

חי אדר

New member
לבוש והשפעתו בצידו

לא מובן לי מהו לבוש המיוחד ליהודים? הרי מקורם ומוצאם בארצות הגויים כל עם ועדה בהתאם לסביבה שבה היו. בדוק את הלבוש בארצות המזרח וראה עד מהרה את ההתאמה המירבית ללבוש האיסלאמי, ובדוק בארצות המערב ראה את ההתאמה ללבוש של הסביבה הנוצרית. ויתרה מזו, אך התפילות מבחינת המנגינה שלהן בארצות המזרח תואמת להפליא את המסגד ובארצות אשכנז תואמת יפה את הכנסיה.

א77

New member
ההתאמה אינה הופכת את הלבוש

ללבוש לא יהודי. וחז"ל שיבחו את מידת ההבדלה באומרם אם אין דעת הבדלה מנין. הרבי הראשון מקאליב שמע ניגון מרטיט מרועה גוי. הלך והלחין לזה שיר קדוש בשפה ההונגרית. סולו קוקוש... השיר מלא בכמיהה לגאולה. השיר התקדש ע"י הרב הקדוש מקאליב. ובקשר לתאימות בגדי הכנסיה. חס וחלילה. אף יהודי מאמין לא יתבלבל בין כומר לרב.

חי אדר

New member
אכן

כשם שהיא לא הופכת אותו ללבוש יהודי כך אין היא הופכת אותו ללבוש שאינו יהודי. בכל אופן הערת הבהרה קטנה: לא התכוונתי על התאמה בין לבוש הר לכומר, אלא בכלל על הלבוש הדומה לסביבה הנוצרית בקרב התושבים. הדוגמה לכנסיה התייחסה למנגינות התפילה. ויפה הבאת את דברי חז"ל אם אין דעה הבדלה מניין. ואכן הדעת היא מקור ההבחנה בין הדברים והדעת נותנת כי אין טעם לקבוע את טיב הדתיות של האדם בהתאם ללבוש ולסייג את הלבוש כלבוש יהודי, חרדי, מסורתי, וכו'. החשוב הוא הלבוש הפנימי בטוהר המידות ורכישת הדעת שממנה תבא ההבחנה וההבדלה.

א77

New member
חושבני ששכנעת אותי

אכן כנראה השטריימל אינו לבושם של אדמו"רים ורבנים. הספודיק אינו מוכיח שמדובר בחסיד גור אף אם מכנסיו בגרביו השחורות הנמוכות. לפני שלושה שבועות ננזפתי ע"י אנטישמי באנדער גראונד שבלונדון. בפעם הבאה אם הוא יבוא, אומר לו שחי אדר טוען שאין זה לבוש יהודי ובכלל אני קוף... הבה אסיים בזאת. מה לעשות? איני רוצה להישמע עקשן.

חי אדר

New member
באמת

לא מבין מה הקשר, גם יהודים לבושי בגדי ספורט וענודים בעגילים וקעקוע ננזפים ע"י אנטישמיים. למרבה הצער האנטישמיות חוצה את כל הפלגים ולא מבחינה בין גור, לוויזניץ, בין חילוני לדתי, בין ליטאי לחב"ד.. כך שלא בשל הלבוש ננזפתה, ואם בכל זאת אתה מיחס זאת ללבוש אז מה אומר צר לי כי את זהותך היהודית אתה מוצא בין קפלי הבגד ולא ולא בקפלי המידות.

א77

New member
נווו, מה לעשות

דווקא טיילתי שם עם ישראלי בכובע גרב אדום. הצלחתי לסדר לו עבודה אצל יהודי בשכונת גולדרס גרין. ולפני שהתחיל את העבודה יצא לטיול אתי. הוא לא ננזף. לא הבחנתי אם היה לו עגיל באוזן, כי מפאת הקור כנראה, הוא מתח את הכובע על האזניים. ואולי כרגע אני חושב, אולי הוא מתח את הכובע שלא יראו שהוא יהודי שהוא ישראלי. אך איני יודע. אמור לי בבקשה, האם העגיל באוזן הגבר זה אופייני רק לישראלי? או בכל העולם?

חי אדר

New member
עגילים

אם הינך באמת רוצה לדעת אזי העגילים היה נהוג גם בישראל. והראיה מפרשת העגל בבקשת משה להביא לפניו את הזהב הכתוב מציין לאמר ויאמר אהרן פרקו נזני הזהב אשר באזני בניכם ובנתיכם והביאו אלי". (שמות לב, ב)

א77

New member
דילגת בכוונה ?!

ויאמר אלהם אהרן פרקו נזמי הזהב אשר באזני נשיכם בניכם ובנתיכם. זה מה שכתוב שם. וזה מאד חשוב: מדובר בבנים ובנות התלויים באמותיהן. לא בנים לאבות או לאמהות. היינו כמו שרצית לומר אף בנים בוגרים. קודם נשיכם, ואח"כ הילדים בנים ובנות. ואם תרצה להשתכנע בזה, הרי שתקרא ברש"י שם ותבין שמדובר בפעוטים. וממבט ראשון כשכתבת חשבתי, אההההה, הבנתי הכל. אם גברים הולכים עם עגילים, אז יוצא עגל... לילה טוב. והעיקר, כשמצטטים מישהו, כדאיי לצטט בצורה מדוייקת. על אחת כמה וכמה כשמצטטים פסוק מהתורה. והרי תורה שחסר בה אפילו אות אחת, אינה כשרה לקריאה. וודאי שתי מילים...

חי אדר

New member
לא דילוג מכוון

אבל בוודאי לא היתה לי מטרה למצא צידוק לשימת עגילים אלא להראות כי האופנה הזו הנוהגת היום ייתכן והיא המשך לעשיית העגל. אך אם ציינת לרש"י הרי רש"י שם מוסיף שלבסוף הם הביאו את של עצמם ולכאורה נראה כי אף הגדולים ענדו עגילים. מכל מקום כך או כך מעשה העגל ממשיך גם בימינו

א77

New member
האמן לי שאיני יורד לסוף דעתך

מכל הודעותיך. משהו סמוי בך, ואיני מנסה להבינו. אוליי לא אבינו מחמת קט שכלי, ואוליי מחמת משהו אחר... בגדי המסורת היהודיים דומים אכן לכל עדה כבמוצא ממנה באו, כפי שאתה מזכיר. וכאילו זה הופך את הבגדים לבגדים שאינם מיוחדים ליהודים. עגילי הבנים הפכו בעיניך לעגילי גברים. מצאת כביכול כרגע סימוכין לכך שהגדולים ענדו עגילים במדבר. פרנציפ לא אוכיח לך כמה הנך טועה ואוליי מטעה. הדבר ברור. ולא יעלה על לב אף אדם כזאת מהמקרא. וגם לא מההגיון לחשוב שהעגילים הנמצאים באוזן הרצועה של אותם עבדים לאופנה הזו, שאבו זאת חלילה ממקורות מימי ישראל במדבר. ו...דוגרי! מאד קל לך לומר על בגדי ישראל שהם של הגויים כיון שבמקור הם משם. [איני חולק על האופי והדמיון שבבגדים] אני חולק רק על מי שקובע כי מקור האדם הוא מהקוף. ומאד קשה לך למצוא דברים טובים וחיוביים הקיימים ונמצאים בנו בני ישראל. לא אביא דוגמאות. לדעתי זו התפלספות עקרתית. שיהיה לך יום טוב וכל טוב. ביי ולא להשתמע. סבלנותי לא פקעה עדיין, אבל איני עושה פידאלים על פראיילוף.

חי אדר

New member
לא מחוור

אני לא מבין כלל מה הכנסת כאן את תורת האבולציה, תחת לדון בעצם העניין הינך נטפל להטלת שיקוצים באחרים. אולי קשה לך להתמודד עם המציאות שהבגדים שלובשים האדמורים הוראתם ולידתם לא בתורת ישראל, אך אין מה לעשות זאת מציאות. אך דווקא משום כך נקודת הדגש שלי היתה שאין לתת משקל רב לבגדים. הדרך לקניין תורה אינה בקנייה וברכישת בגדים בצבעם השחור, ולא בסגנונם.הסימן שנתנו חכמים לישראל בישנים רחמנים וגומלי חסדים. לו העיקרון הזה היה נר ואור לנתיבותך משוכנע אני שלא היית יוצא מגדרך ומפזר אדי קיטוב ושנאה מתחת למקלדת.

א77

New member
תודה למוסר

אין צורך בפרשנויות. ודי למבינים גם ללא פרשנויות.

למעלה