סתם לשתף...

סתם לשתף...

הבת שלי בת ה-13 קפצה השנה מז' ל-ח' בכיתת טכניון , שזה אומר שלומדים מתמטיקה ומדעים ברמה גבוה ומואצת מאד.
ויחד עם הלימודים של ביה"ס לקחה גם קורס בנוער שוחר מדע באונ' ת"א .
והצליחה לקבל מצטיינת גם באונ' וגם בביה"ס . ולמה אני משוויצה לכם? גם כי אני באמת מאד גאה בה . אבל הסיבה העיקרית היא שהילדה שלי לא עברה את מבחני המחוננים ,
אבל בכל זאת עושה חייל יפה מאד גם בלי החותמת של מכון סאולד.

זה באמת נחמד יום שליפה או כיתת מחוננים, אבל בהחלט אפשר להצליח ולהתקדם גם בלי זה.
כשילד רוצה ללמוד ולהצליח שום דבר לא יכול לעמוד בפניו...

ולפי איך שאני מכירה את הבת שלי , אם היא לא עברה מבחן מחוננים אז לכל אחד זה יכול לקרות.
חשוב לקחת דברים בפרופורציה.

tomi32

New member
אכן תזכורת חשובה

ומעבר לבעייתיות שבמבחן, חשוב לזכור שהוא לא בודק דברים שהם חשובים מאד להצלחה בלימודים (ועוד יותר מכך, בשוק העבודה) כגון מוטיבציה.

valeta

New member
תודה על הדברים. אני מכירה עוד הרבה סיפורים

של ילדים שלא עברו את המבחנים, וללא ספק הם מחוננים. מותר לשאול היכן היא לומדת? מה זו "כיתת טכניון"?

היא לומדת בעמל הרב תחומי

כיתת טכניון זו כיתה שמרצים מהטכניון אחראים על חומר הלמידה. אשר מורכב ממדעים מוגבר ומסיימים בגרות במתמטיקה בכיתה יא 5 יח'.
כמו כן מקבלים הרצאות במשך השנה בתחומים שונים כמו פילוסופיה,פזיכולוגיה וכו'...

mikilk

Active member
תודה רבה!!

תזכורת חשובה מאוד

אכן, הסיבה היחידה שאבחון מחוננים הוא חשוב

היא אם זו המסגרת העיקרית במקום המגורים (או סמוך אליו) שמתאימה לילד ועונה לצרכיו. אם יש מסגרת אחרת שנותנת לו מענה, אין לזה כל חשיבות. זה סתם מבחן, והוא לא ב-א-מ-ת מבדיל בין מי שמחונן למי שלא. (שלא לדבר על כך שאני ממילא חושבת שכולם מחוננים...).

לחייבת להגיב

אהבתי מאוד את תגובתך!
ובהחלט ניתן להצליח בלימודים גם ללא חותמת המחונן. ויש הרבה סיפורי הצלחה. אכן כל ילד הוא מיוחד ומוכשר בפני עצמו
בלי קשר, שמעתי כאן פה ושם את ההשוואה בין מחונן-זה שעבר את מבחני המחוננים לבין ״סתם חכם״. אמירה זו קצת קוממה אותי. לא ניתן לאמר על שום ילד שהוא רק סתם חכם (חכם אך לא מחונן ) . במעמד זה רוצה לתקן- אין דבר כזה ״סתם חכם״ כל חכמה בילד היא מבורכת. גם אם היא לא מחוננות. שכן, מחוננות היא כבר סיפור לגמרי אחר שרק מעטים מאובחנים ככאלה. אז נא לא להגיד סתם חכם. יש חכם ויש מחונן . כמו שחייבת להגיב אמרה כולם בעיניה שווים!
בין אם הם כך או אחרת.

אני לא חושבת שכולם שווים

אבל אני כן חושבת שכולם מחוננים, במובן שלכולם יש פוטנציאל מאוד גבוה ללמידה, מעצם היותם בני אדם בלי בעיות נוירולוגיות קשות (אני מוציאה מכלל ה"כולם" את מי שיש לו פיגור, וכו'). תכלס, למיטב ידיעתי, זו הייתה המטרה המקורית של מבחני האינטליגנציה - לבדוק לאילו ילדים יש קשיים ולכן יש צורך מיוחד לעזור להם ולתמוך בהם - בעוד עבור הילדים בלי קשיים מיוחדים (גם למי שיש לו IQ 100) השמיים הם הגבול, גם בלי עזרה מיוחדת.

וואו זה כל כך נכון

לא כל מי שעובר את מבחני המחוננים בכיתה ג' (לפחות שלב א') הוא בהכרח מחונן, ולא כל מי שלא עובר אותם הוא לא מחונן. אני למשל לא עברתי את המבחנים בכיתה ג' (טוב, אולי במקרה הספיציפי שלי כי עליתי לארץ שנה-שנתיים לפני כן, ולפי מה שזכור לי לא נתנו לי לעשות מבחן מותאם, ייתכן והאופציה לא היתה אפילו קיימת) ועד לא מזמן לא היתה לי 'תוית' רשמית. אבחנו אותי רק לפני כמה חודשים, בגיל 17 (אמרו לי שאני על סף הגאונות...). גם הידיד הכי טוב שלי לא עבר אותם וגם אותו אבחנו במסגרת אבחון פסיכודידקטי. מצד שני כל מיני ילדים שהיו איתי ביסודי ועברו את שלב א', היום הם נכשלים בתיכון (מה שכן, גם זו אינה תמיד אינדיקציה). המבחנים האלה בודקים צורת מחשבה מאוד מאוד מסויימת, ומה לעשות שיש המון צורות מחשבה וסוגים שונים של מחוננות שבאים לידי ביטוי בתחומים שונים. ילד מחונן שלא עבר את המבחנים הוא לא בהכרח 'פחות מחונן' מילד שכן עבר אותם. הם פשוט מחפשים תכונות מסויימות ועושים סינון מאוד מאוד גס, אז טבעי שהרבה 'יתפספסו'. גם יש ילדים שנפשית מתבגרים קצת יותר מאוחר והדברים האלה לא מעניינים אותם כל כך בגילאים היותר צעירים- הם מעדיפים לשחק מאשר ללמוד או לקרוא, ואחר כך פורחים. חשוב לזכור שהמבחנים האלה לאו דווקא מנבעים הצלחה בעתיד ושיש המון אנשים שאין להם תוית (שוב, זה ממש לא אומר שהם לא מחוננים) שמסתדרים יפה מאוד ומממשים את הפוטנציאל שלהם.
בכל מקרה, תלוי באיזור שבו גרים, תמיד אפשר לנסות להתקבל לכיתת מחוננים שוב לקראת כיתה ז'.

תשובה

זה לא היה מבחן ארצי או משהו כזה, הייתי באבחון בניצ"ן בגלל בעיות אחרות בכלל (חרדת מבחנים וזמן שלא מספיק). לא יודעת איזה אבחון זה היה (פסיכולוגי, דידקטי או משולב), אבל היא שאלה אותי המון שאלות, נתנה לי לכתוב חיבור, להשלים צורות, כל מיני משימות עם מילים, לזכור פרטים, לזכור צורה וכו'

אם יש לך חרדת מבחנים

ואם הזמן לא מספיק לך, זה יכול להסביר למה לא עברת את מבחני המחוננים מלכתחילה, גם בלי ענייני שפה.
באופן כללי מבחני IQ הם לרוב מוגבלים בזמן, כך שלמי שיש קושי בתחום הזה תהיה בעייה להצליח בהם (אבל זה לא אומר שהוא לא חכם, וכו').
אבל לגבי מי שכ-ן עבר אותם (ולא את שלב א', אלא את כל השלבים), לרוב הוא דווקא כן יצליח מבחינה אקדמית.
שוב, זה לא אומר שמי שלא עבר ל-א יצליח מבחינה אקדמית. אבל לפעמים, כמו במקרה שלך, אולי הוא יזדקק לדברים נוספים כדי להצליח (למשל, אם הוא לא הצליח בגלל עניין של זמנים, אולי הוא יזדקק להארכת זמן, וכו').

החרדה זה משהו שהתפתח הרבה אחרי אז אין קשר

חוץ מזה, את צודקת. יש ילדים שלא עוברים כי ייתכן שיש להם איזושהי בעיה לא מאובחנת. והצלחה אקדמית תלויה בעוד המון גורמים, לא רק בכישרון נטו.

הנחתי שסביר שהחרדה התפתחה מאוחר יותר

ולכן התייחסתי בתגובה שלי לנקודה של הזמן, ולא לחרדה (השארתי אותה כאופציה במשפט הראשון - אבל כבר העניין של הזמנים מספיק...).

למעלה