סרט

סרט

מישהו ראה את "מייקל קולינס"? אני לא אדבר הרבה על הסרט עצמו (ג´וליה רוברטס אירית?! דיר בלקום חסרות שחקניות איריות או בריטיות יותר יפות ויותר מתאימות?), אבל רציתי לשאול עד כמה הוא מדוייק מבחינה היסטורית. לי הוא גרם קצת יותר להבין את כל הבלגן באירלנד, לפני זה הייתי די בורה בנושא. מרינט, נדמה לי שאת קצת בקיאה בנושא, לא? מה נשמע כולם? סרטוריוס? מרינט? שושן? חנה? אייל? קוכולין? איפה לוו נעלם לנו?

אני פה ואני לא מבין

כלום בנושא אירלנד וכדו´ חוץ שהיא בירת הבירה העולמית ועוד כמה דברים .... בקשר לג´וליה רוברטס אני אשמור על התיקון החמישי לחוקה בנושא זה

masorti

New member
מבוא קצר למרד האירי...

אומנם אני לא מומחה בנושא, אבל אנסה לצייר סקיצה של מה שקרה שם למיטב הבנתי. אירלנד היתה מושבה בריטית, וכדי לחזק את האחיזה הבריטית בחבל ארץ זה החלו הבריטים לעודד התיישבות באירלנד החל מהמאה ה-17 (אם איני טועה). השלטון הבריטי התייחס לאירים בזלזול ואל ארצם כאבן שואבת להכנסות. העוני של אירלנד (חלקו נובע מתנאים טבעיים וחלקו מהזנחה של השלטונות) הביר למרירות רבה של המקומיים וכן לגלי הגירה (וזכור הגל הגדול של ההגירה לארה"ב בשנות הרעב של 1846-1845). ההתישבות הבריטית במשך 300 שנה יצרה מצב של נוכחות של מליוני פרוטסטנטים בריטים באירלנד, בעיקר בצפון האי. בשנת 1916 ניצלו האירים את היות בריטניה עסוקה במלחמת העולם הראשונה ופתחו במרד. מרד זה נמשך עד 1921, עת נחתם ההסכם שהביא לעצמאות אירלנד. לפי ההסכם נסוגה בריטניה מרוב שטח האי והעניקה לשטח זה עצמאות, ואילו גושי ההתיישבות שבהם היה רוב פרוטסטנטי סופחו לבריטניה והם מהווים את צפון אירלנד. מייקל קולינס שחתם על ההסכם נתפס ע"י האירים הקיצוניים כבוגד, משום שהסכים לפשרה שלפיה נשאר חלק מהאי בידי בריטניה לצמיתות. ולכן הוא גם נרצח. --- ומי שמזהה דמיון בין נושא הסיפוח של "גושי התיישבות" למדינת-האם למקרים הקשורים לאזורנו - עושה זאת על אחריותו בלבד.

מה שרואים בסרט זה

שמיקל קולינס נשלח על ידי דה וואלרה לחתום על ההסכם, וזאת כאשר דה וואלרה יודע שהם לא ישיגו רפובליקה אלא רק הסכם על עצמאות, הוא בעצם התקיל את קולינס, ואז היה הראשון שהנהיג את מלחמת האזרחים. גם מהסרט לא כל כך ברור, אם דה וואלרה היה זה שרצח את קולינס, שנתן את ההוראה, או שהעוזר שלו עשה זאת על דעת עצמו, לא ברור.

קוכולין

New member
הסכסוך בין קולינס לדה ואלרה מעניין

מעניין במיוחד לציין שקולינס נתמך על ידי ארתור גריפית (נדמה לי שזה היה שמו) מייסד השין פיין, שנדחק על ידי דה ואלרה מההנהגה. חשוב לומר גם שהמסורת המהפכנית האירית היא ארוכת שנים ובהחלט בת מאות שנים, ובשום אופן לא התחילה במרד הפסחא. כדאי להזכיר את התנועה הפניאנית במאה ה-19 ואת הרפאריס במאה ה-17. האירים היו עויינים לבריטים כל השנים, ובצדק, מפני שהניצול הבריטי של אירלנד היה באמת מחפיר. התנהגות הבריטים ברעב הגדול, אם כי נבעה מפניקה ומלחץ המאורעות, הביאה שואה על האירים. לפי מיטב ידיעתי, הבריטים אסרו עליהם לדוג באגמים, כי זאת היתה פריווילגיה של הפרוטסטנטים. האירים התברכו במשך השנים במנהיגים דגולים, הן צבאיים והן מדיניים. בינהם כדאי לציין במיוחד את דניאל אוקונל, מעין מרטין לותר קינג של אירנלד, שהביא (בדרכי מחאה לא אלימות) לאמנסיפציה של הדת הקתולית. מנהיגים חשובים אחרים הם פרנל (המתון), שהפך את הבעיה האירית לנושא בוער על סדר היום הבריטי, ארתור גריפית, שייסד את מפלגת השין פיין (שבסופו של דבר הביאה לעצמאות אירלנד), וכמובן מייקל קולינס הגדול, שידע לעשות את הקשה מכל- לוותר ויתורים כואבים ולהתפשר עם האויב. כיום, לשמחתי, הולך ג´רי אדמס, מנהיג השין-פיין, בדרכו של קולינס, מתנגד לאירים הקיצוניים ומוכן להתפשר עם הבריטים. גם הוא וגם טרימבל (המנהיג הפרוטסטנטי המתון) ראויים ללא ספק לשבח. ולסיום, לכל שוחרי התרבות המהפכנית האירית: קנו את הדיסק המוזיקלי המצויין "Irish rebel songs". טוני מאלון והרפאריס (לוחמי מליציה איריים) שרים שורה של שירי מרד, מהפכה ומריטיריום איריים. השירים סוחפים ומרגשים. חובה לכל שוחרי התרבות האירית!

hastings

New member
קצת על קולינס

קולינס נשלח ללונדון לשאת ולתת על הסכם, ע"י דה ואלירה והפרלמנט האירי. הוא חתם על ההסכם, שלדעתו היה ההסכם הטוב ביותר שהאירים יכולים היו לקבל. מה שהיה לא מקובל על דה ואלירה בהסכם הייתה העובדה שהוא דרש שבועת נאמנמות למלך הבריטי. קולינס התמנה ליו"ר הממשלה הזמנית שהוקמה באירלנד לאחר ההסכם, וניסה להלשיט סדר בארץ שפרצה בה מלחמת אזרחים בין תומכי ההסכם ומתנגדיו. ועוד דבר - אני לא הייתי קושר את המרד של פסחא 1916 ולמרד של 1921. אחרי ההתקוממות של 1916 רבים מהמנהיגים של הלאומנים האירים הוצאו להורג. לקח לתנועה כמעט שנתיים להתאושש ולהתחיל מחדש בפעילות ב 1918.

אביב ו

New member
פרטים נוספים

לפני המאה ה 16 היו לאנגליה מאחזים באירלנד, אך היא לא שלטה בכולה. הכובשת של אירלנד היתה אליזבת הראשונה במאה ה 16. ראש הממשלה לשעבר, יצחק שמיר, העריך את מייקל קולינס. כשהיה אחד ממפקדי לח"י, הוא אימץ את שמו קולינס - "מכאל" - כשמו המחתרתי.

מי שכבש למעשה את אירלנד היה קרומוול

הוא זה שכבש אותה מחדש והביא המוני מתיישבים פרוטסטנטים לאירלנד

אסטרונומי מתעניינת באירלנד ../images/Emo141.gif

שלחי לה מייל, וכשהיא תחזור מחו"ל היא עשויה לענות לך. אגב, ג´וליה הייתה בריטית גם ב"מרי ריילי". לי זה לא הפריע.

טרה10

New member
אירלנד+פלוס. בזמן הטבח בהוגנוטים

ברחו לאירלנד- כמה אלפים מהם..וחזקו את החלק הקתולי..! [ולמי שנזכר בשטחים המסופחים..בהקשר האירי]- הסכסוך בין הקתולים-האירים לפרוטסנטים שהם אנגלים כובשים במקור..ומי ששלח אותם לשם..היה המלך הנרי ה2 ב-1168 שחילק אדמות איריות לאצילים אנגלים, ובראשם אחד בשם דה-ליסיי שמונה כמשנה למלך. המלך הנרי קיבל משליח האפיפיור חסות על שטחי אירלנד בגלל ´עזרתו´ לאירים בסכסוך פנימי בין שליטי אירלנד וגם נגד הפולשים הנורמנים והסקנדינאוים.["דנים"] מאז יש שלטון בריטי באי. אגב הסקוטים שהתיישבו בדרום אנגליה הם שבט אירי במקור. לפיכך הסכסוך בין האנגלים והאירים נמשך מ-1168. ואנחנו ממש צעירים, בסכסוך ארוך שבין כובשים לנכבשים השואפים להיות עצמאיים. אז תזכרו את הנרי השני..שדאג לשליטה האנגלית באירלנד.! אז מה ´הכיבוש משחית´.??? נ.ב. טארה..שם האחוזה ב´חלף עם הרוח´ הוא בירת האי העתיקה.

נעמי ראיתי את הסרט ואהבתי את....

התיאור המרתק של דמות מיקל קולינס ותקופתה.תכלס כל הענין התחיל מכוונות טובות ואידאליסטיות של המורדים האירים לבנות מדינה אירית עצמאית אבל כמו כל דבר טוב גם זה התקלקל בגלל היריבות בין דה וולארה שמה לעשות היה היה יותר תחמן מקולינס שאומנם היה לוחם נועז אבל היה לו קשה להתפשר ולהבין את ההכרחים המשתנים של המציאות המדינית התבטאו בעיקר בליכוד השורות וקבלת הקו השילטוני של וואלרה.קולינס היה יפה למיחמה על אבל לתקופה של אחרי פשוט לא היה לו מקום וזה מה שגרר את מותו. שלך חנה גונן

תודה לכולם ו...

לפי מה שאני הבנתי מהסרט הוא חתם על ההסכם, כי לא נתנו לו שום אופ]ציה אחרת, ודה וואלרה ידע זאת מראש... הוא גם נרצח, כאשר בא לעשות הפסקת אש ולהשלים עם הצד השני...

קוכולין

New member
קולינס לא ידע להתפשר?

דווקא הוא התפשר עם האנגלים ולכן נרצח. מי שלא ידע להתפשר זה דווקא דה וואלרה.

ככה זה הצטיר בסרט לפחות....

אבל תכלס אחי הכל פוליטיקה.... שלך חנה גונן "אתם לא רצינים"

hastings

New member
הערה

היו אנגלים באירלנד עוד לפני שהנרי שלח אותם לשם (וזה היה ב 1171). הבולט ביניהם היה רוצ´רד דה קלייר, רוזן פמברוק (שנודע לימים בכינוי strongbow) שהוזמן ע"י מלך לינסטר לבייע לו במאבקים פנימיים. עד שהנרי החליט לבסס את שליטתו באירלנד, חלקים גדולים של מזרח האי ודרומו כבר היו בשליטת האנגלים.

קוכולין

New member
קולינס היה לדעתי אדם גדול

אחד משורה של מנהיגים שנרצחו בגלל שהעזו לעשות שלום ולסיים (ולו חלקית) סכסוך דמים. קולינס ידע את האומנות החשובה ביותר של הפוליטיקה: אומנות הפשרה. לא ראיתי את הסרט, אבל יהיה נחמד לראות אותו. המלצתי כבר כמה פעמים על הרומן ההיסטורי המצויין "טריניטי" (שתורגם לעברית) מאת הסופר ליאון יוריס, מחבר אקסודוס. הרומן המרתק הזה, שנפרס על פני כמעט שישים שנות היסטוריה אירית, מספר לנו על המאורעות מהרעב הגדול של המאה ה-19 ועד למרד הפסחא המפורסם שבתחילת המאה העשרים. למרות שהספר כתוב בראייה פרו קתולית ואנטי בריטית מובהקת, הוא מאד כדאי לקריאה.

אני חייב לחזור שוב על הנטייה שלי

לחשוד מאד בכל דבר שנכתב על ידי ליאון יוריס. לא קראתי את טריניטי (אם כי אני זוכר שחבר שלי קרא ואמר שהוא כתוב טוב), אבל אם לשפוט על פי "החאג´", הרי שליוריס יש נטייה חמורה לעוות עובדות כדי שיתאימו למצגת הדרמטית שלו, וזה הופך את כל העסק לחסר ערך לצורך הבנה היסטורית - אלא אם כן לוקחים מראש בחשבון שמדובר בדעות הקדומות והדי מתלהמות של צד אחד בסכסוך. טוב להכיר דעות כאלה, אבל אסור לצפות מספר של יוריס (שוב, אני שופט על בסיס מה שקראתי) שייתן יותר מזה.

Cornamenta

New member
ליאון יוריס

אני חושבת שמעבר לכך שהספרים שלו מאוד מהנים, בכל זאת אפשר למצוא בהם לפחות רקע היסטורי בסיסי על התקופות שעליהן מסופר. כמובן שצריך לקחת את זה בעירבון מוגבל ולזכור שהוא מספר סיפור משלו ונוטה לצבוע את הכל בגוונים המתאימים למטרותיו, ואכן בזמן קריאת ספריו השונים פניתי שוב ושוב לאבא שלי (האינציקלופדיה המהלכת הפרטית שלי בענייני היסטוריה...) כדי לאמת עובדות. קראתי את מילא 18, אקסודוס וטריניטי - האחרון הוא המומלץ ביותר, רומן מרתק, כפי שכבר סיפר לכם קוכולין. ושאלה לי אליך קוכולין - הכינוי שלך מצלצל לי מוכר, האם מדובר בגיבור אירי מיתולוגי כלשהוא?

למעלה