12 שנים של עבדות
סרט טוב בבימוי עשוי נהדר של סטיב מקווין (שלמרבה המזל אחרי סרטו בושה, אותו באופן
אישי לא סבלתי, הוא התמתן קצת כך שהסרט, אחרי התחלה מדאיגה לבאות, נקי מסצנות סקס\אונס לא הכרחיות).
שחקנים טובים בסרט לא חסרים, ובהקשר הזה הסרט זכה לשערוריות (די מוצדקות) באיטליה, שם
על כרזות הסרט הופיעו בענק שחקני המשנה מייקל פאסבנדר ובראד פיט (לו עצמו היה תפקיד מאוד קטן בסרט)
בעוד, צ'יווטלו אומדי, הדמות הראשית, הופיעה בקטן בתחתית הכרזה. בכל מקרה, מבחינתי האישית, הדמות לה מגיע הכי הרבה
קרדיט על איכות המשחק בסרט היא שחקנית קנייתית די לא מוכרת בשם לופיטה ניונגו, שהחלה קונה לעצמה שם לא רע
בזכות הסרט הנ"ל ולי נותר רק לקוות שנשמע ממנה כמה שרק יותר.
קשה לי לשפוט את האיכות הקולנועית אל מול הספרותית, כיוון שלא קראתי את האוטוביוגרפיה עליה הסרט מבוסס.
אוכל רק לציין שבמספר סצנות בסרט קבלתי את הרושם שהסרט מלא במונולוגים ישירים מהספר (יכול להיות ואני טועה),
מה שיצר אווירה מאוד רומנטיקאית של אמריקה במאה ה-19 והצגת היחס לעבדות ממגוון נקודות מבט.
אותי זה מאוד קנה, ייתכן ואחרים פחות ייהנו מזה.
למרות הכול, שני חסרונות אשר די קשורים זה לזה, הפריעו לי בסרט:
ראשית, בעוד הסרט מציג את סיפורו האמיתי של אמריקאי שחור בשם סולומון נורת'אפ שנולד אדם חופשי ואשר נחטף
ונמכר לעבדות במשך תקופה ארוכה מאוד של 12 שנה, אורכה של תקופת העבדות שלו כמעט ולא מורגשת בסרט.
למעשה, ללא הכותרת הראשית (והשינוי בצבע השיער), קבלתי את הרושם שמדובר בתקופה בת שלוש שנים
של שירות צבאי מאוד לא נעים וטראומטי.
שנית, הסרט כמעט ולא מחדש דבר מבחינה קולנועית או סיפורית, מה שהופך אותו ל"עוד סרט"
על אחד מהעוולות הקשות ביותר של האנושות בעידן המודרני בדומה לשואה, ועל האדישות הגובלת ברוע, ותאוות
הכסף של האמריקאים הלבנים בעיקר הדרומיים שבהם. לצערי הסיפור של הדמות הראשית בסרט נפגע על חשבון עלילות
צד קטנות ועל חשבון הרצון להציג את המסר (לא לרוב אין ממילא חילוקי דעות) שעבדות הייתה ונשארה דבר רע.
ואני אישית שאין לי בעיה לצפות בסרטים טובים וארוכים, יכולה רק להצטער על כך שהסרט הוא רק שעתיים וקצת,
כי תחושת הזמן בו בכלל לא מורגשת, ובסופו של דבר נשארתי עם טעם קטן של החמצה.