אם יורשה לי.........
זה נכון, היום הסרט הרבה יותר פשוט לפענוח מאשר כשהוא יצא, סרטי "טוויסט" התחילו להכנס חזק למיינסטרים לקראת סוף שנות ה-90' והיום אחרי
החשוד המיידי,
מועדון קרב ו-
החוש השישי כבר כמעט כל השתיקים ידועים לפענוח טוויסט גדול עוד מסצינות ראשונות, גם
מלהולנד דרייב השפיע רבות על התפתחות ה"ז'אנר", ולזמנו הדבר המרשים ביותר שהיה בו אני חושב, הוא חוסר המסבירנות שלו.
עד מלהולנד דרייב הסרטים בז'אנר היו ממש מסבירנים לצופה בנוגע למה קרה בהם, מועדון קרב לוקח את זה הכי רחוק וממש נותן איזה 10 דקות של הסברים רק כדי שלצופה לא תהיה שום שאלה נוספת לגבי מה שהוא ראה (ועדיין היו צופים שלא הבינו).
מלהולנד דרייב פשוט לא מסביר בשום שלב שלו את הסוד הגדול שלו, וזה גם החוכמה הגדולה לדעתי בתסריט, בסופו של דבר יש סיפור מאוד גדול בסרט הזה שכמעט ואין תיעוד לו בתוך הסרט אלא יותר בעולם המחשבות ופרשנויות של הצופה.
אני חושב שמלהולנד דרייב בסופו של דבר "עשה בית ספר" לכל סרטי הטוויסט שבאו לפניו, ואחריו זה כבר נראה מטופש כשמסיימים סרט עם מסבירנות מילולית חד משמעית שוחטת-דמיון-ויצירתיות כמו
שאטר איילנד, שזה סרט שמאוד הרשים אותו עד סופו המר.
במילים אחרות, הסרט הזה הוא סרט ה"טוויסט" הכי מסווה שאפשר לייצר, יותר מוסווה ממלהולנד דרייב יהיה פשוט סרט רגיל לחלוטין שפרשנותו תעבור אולי מפה לאוזן וגם אז לא תהיה אמינה. למעשה, במקרה של שאטר איילנד, סוף אמביוולנטי ולא ברור, בדומה לרוב הסרט, היה הרבה יותר מחמיא לו בעיני, ולפחות משאיר אותו ברמה הגבוהה שהוחזקה כל הסרט במקום לרדד אותו כמו שהסוף עושה בעיני.
האפשרות לייצר סרט טוויסט שלא מגלה את הטוויסט, ואפילו להרחיק לכת עד לסרט טוויסט שאין בו זכר או אף הוכחה שטמון בחובו סוד, פתח אותי לרמה חדשה של פרשנות קולנועית שיוצאת מנקודת הנחה שכל סרט הוא בסופו של דבר חלום, גם אם רק של התסריטאי. כמדומני, בלי כיוון המחשבה הזה היה לי קשה, או יותר קשה, לקבל סרטים כמו "דמדומים" ו"קרנק", שאת שתיהן אני תופס כפנטזיות מוחלטות, מאוד דומות אחת לשניה (אך אחת פונה לגברים שניה לנשים).
בפורומים של ימדב אגב קל למצוא היום כל מני פאנאטים של קונספירציות שהמציאו כבר "עלילות אמת" מופרכות לחלוטין (אני חושב) למלא סרטים כמו
קחי אותי לגהנום (סרט על בולימיה?!),
אני יודעת מי הרג אותי (לינדזי לוהאן ואחותה הן אותה דמות, לינדזי לוהאן היא רוצחת),
סאקר פאנץ' כמובן ורבים אחרים.