סרטיפיקטים בשנים 1933-1936

talia olav

New member
סרטיפיקטים בשנים 1933-1936

חג שמח! במסגרת מחקר השרשים של ה-
, שמענו על תולדותיו של אח של הסבתא. הוא הגיע לישראל בגפו ב-1932 (מסיגט), וכעבור זמן מה כתב לאשתו שתבוא לארץ להתרשם. יחד הם החליטו שהמשפחה תעלה לישראל. היו להם שבעה ילדים - מהם ארבעה מתחת לגיל 18. לפי הסיפור, לא ניתן היה לקבל סרטיפיקט לילדים שהיו מעל גיל 18. לכן, כאשר המשפחה עלתה ב-1936 - שלושה הילדים הגדולים נשארו בסיגט, ושניים מהם נספו בשואה. והשאלה: האם היו מגבלות על עליית צעירים בגילים אלה, או על מספר הילדים שיכלו לעלות, או לחילופין - האם יתכן שעבור הילדים הגדולים היה צורך בתשלום נפרד נוסף, ולכן הבעיה היתה בעצם שלא אספו מספיק כסף? אגב, במסגרת מפגש עם קרובה שנחשבה לרחוקה, צעירה נמרצת בת 88 - זכינו סוף סוף לדעת מי היו הסבא-סבתא רבא לבית הרשקוביץ מסלוטינה (כיום אוקראינה). החוקר שהפעלתי בסיגט לפני קרוב לשנה לא הצליח לאתר עבורנו מידע עליהם, ויתכן שעתה נוכל להתקדם.

talia olav

New member
תודה עמי - מעניין מאד!

אמנם יש הדגשה לגבי ילדים מתחת לגיל 18. אך לא ברור לי באיזו מידה ניתן היה להוציא סרטיפקט נוסף, עבור ילדים גדולים יותר - או במסגרת מכסות שהוקצו לקבוצות שונות, או כנגד הוכחת הון, או בגין איחוד משפחות. (נ.ב. אביך ואני חולקים אותו תאריך לידה, למעט ספרה אחת).

עמי60

New member
במקצועו הוא מופיע כ GARDENER

כנראה משום שהיה שנה בהכשרה חקלאית של "החלוץ" ...

ענתר

New member
הסיפור שאני שמעתי

שמסיבה זו של גיל, זויף גילו של אח סבי, זאב ווילי פישר, שעלה אף הוא מרומניה- טרנסילבניה. הם הצעירו את גילו על מנת שיוכל להחשב לקטין, ולעלות יחד עם אמו

לוטקה

New member
כך גם מסופר אצלנו

דוד אמי סיפר כי משפחתו לא עלתה לארץ משום שהוא היה בן 19 ולא היה זכאי לקבל סרטיפיקט, ההורים החליטו לא להשאירו מאחור לבד. בסיכומו של דבר הוא התגייס לצבא הפולני, שרד את השואה ועלה לארץ עם תום המלחמה. הוריו וארבעת אחיו ניספו.

חוה3

Member
אצלינו בדיוק הפוך אך בשנת 1941

סבי שעלה באופן בלתי חוקי בעליית אף על פי 1939, העז (למרות שבעצמו היה ללא אישור שהייה) לגשת לבקש סרטיפיקט עבור בתו שהייתה רק בת שלוש. הקצין הבריטי האחראי סרב לאשר, משום שהייתה ילדה קטנה. הוא אמר שעל פי החוק הוא לא יכול להוציא לה דרכון. בסופו של דבר זוייף דרכונה כאילו שהייתה בת שלוש עשרה וכך עלתה בעלייה יבשתית דרך בודפשט , סוריה וחיפה.

חוה3

Member
כתבה מעניינת משנת תרצ"ה 1935

"ידיעות התאחדות עולי גרמניה", תל אביב, טבת תרצ"ה: "בחזית העליה מהמכסה של 9700 צרטיפיקטים לתקופת אוקטובר 1934-מרץ 1935 נכתה הממשלה 2200 לעולים "בלתי לגאליים" ו-450 לרשותה. להנהלת הסוכנות נמסרו בס"ה 7050 רשיונות עליה. פועלים לחקלאות 2900 900 3800 פועליםלתעשיה 1050 350 1400 פועלים לבנין 1025 75 1100 פועלים לכבישום ושונות 365 385 750 בס"ה 5340 1710 7050 לגרמניה הוקצבו 1250 צרטיפיקטים: לחלוצים -1000, לקרובים 150 ולבעלי מקצוע בתעשיה ובבנין 100. הפעם קיבלה גרמניה ( גם על חשבון הפליטים) 20% של המכסה הכללי ז.א. כ-13% פחות מאשר בשדיול (המילה רשומה כך במקור) הקודם . לפי החלטת הממשלה ימסרו הצרטיפיקטים לסוכנות לפי תאריכם אלה: 1050 נמסרו בתור מפרעה, 2000 במשך נובמבר, 2000 בהתחלת דצמבר ו-2000 בסוף ינואר 1935. הנהלת הסוכנות החליטה להמריץ את בואה של העליה. היא תבוא ארצה בקבוצות מרוכזות, כל אניה 300-400 איש. שליח מיוחד של הסוכנות יפליג בימים אלה לחוץ לארץ לשם החשת הסדורים במשרדים הא"י ובארגוני העליה השונים. מלווים יעסו (כך במקור) מהארץ לערי הנמל: טריאסט, מרסיל, וקונסטנצה ובדרך לארץ באניות יסדרו חלוקת העולים במושבות רוצה הנהלת הסוכנות להבטיח תנאים מינימליים לשכון וסדור הראשון של העולים, כגון: בנין בתים, צריפים והקמת מחנות אוהלים. הדגש בחלוקת השדיול (כך במקור) הזה הועמד על ה"כפר"- המגמה הזו מתאימה רובה ככולה לדעת והשקפת התאחדות עולי גרמניה אשר טיפלה רבות בזמן האחרון בשאלה זו."

ענתר

New member
מאוד מעניין

היכן מצאת את זה? לא הבנתי את שלושת הטורים במספרים

חוה3

Member
יש לי את רכוז בטאון "ידיעות"

בטאון של התאחדות עולי גרמניה מהשנים 1932-1934 (כך כתוב על הכריכה). המערכת: התאחדות עולי גרמניה, תל-אביב, לילינבלום 26 גם אני לא הבנתי את המספרים שם. מה שמעניין בבטאון הוא רכוז מודעות שפירסמו העולים מגרמניה, רוב המודעות בגרמנית וגם הכתבות (רק חלק הוא בעברית)הפרסום בעברית או בגרמנית הוא לפי בחירת הלקוח.

עמי60

New member
תודה לחוה 3 ,מאמר קצר על

מחנות ההכשרה בגרמניה בכתובת הבאה : http://www.jewishgen.org/databases/Holocaust/0041_GermanyTrainingCamps.htm במידה ואחד מחברי/רות הפורום יצליחו להיכנס לרשימות במוזיאון השואה שבכתובת הבאה : http://www.ushmm.org/ אשמח להעזר בה/ו עמי

talia olav

New member
כרגיל, אין כמוך!

השדיול מוסבר בויקיפדיה - והכוונה לסרטיפיקטים לעובדים מקצועיים. אשוב ואתעמק אחרי יום כיפור - חתימה טובה ט-א

חוה3

Member
תודה על ההסבר ותוספת

סרקתי את הנתונים לעליה מגרמניה משנת 1933 וחמישה חודשים בשנת 1934. הנתונים מחולקים לפי : נתינות:
גרמניה, פולוניה, ארצות אחרות, נתיני גרמניה, הנמצאים בחו"ל. סוג: (רכושניים, תלמידים, פועלים, קרובים ). גברים
גברים- רווקים, נשואים, בעלי משפחות, ילדים נשים
נשים- רווקות, נשואות, בעלות משפחות, ילדות מקצועות,
בעלי מלאכה, בעלי מסחר חופשיים, פקידים, פועלים.
מתלמדים, סטודנטים, קרובים וילדים.

talia olav

New member
תודה על התגובות המעניינות -

אני מבינה אמנם שילדים מעל גיל 18 לא יכלו לעלות תחת הסרטיפיקט של האבא. אך עדיין נותרה פתוחה השאלה כיצד כן יכלו ילדים אלה לעלות. מהמקורות השטחיים ברשת עולה הרושם שקבלה למוסד חינוכי, או כסף, היו עשויים לאפשר סרטיפיקט. אני מבינה שהיתה גם מעורבות של הפוליטיקה היהודית, שהשפיעה על חלוקת המכסות. התהיה שלי היא מה ציפתה המשפחה שיקרה - האם ייאסף מספיק כסף כדי להביא את שאר הילדים, האם ציפו שבהיותם בישראל יצליחו להשיג סרטיפקט לבנים הנותרים מאחור....

GIL49

New member
נישואים פיקטיביים

דודתי ז"ל נישאה בנישואים פיקטיביים לצורך קבלת סרטיפיקט.

friend9

New member
סרטיפיקטים לסטודנטים 1930 - 1940

כמה עשרות רשימות של סטודנטים שקיבלו סרטיפיקטים כדי לעלות וללמוד באוניברסיטה העברית בשנים 1930 - 1940: בתוך ספר עולי הסרטיפיקטים / בעריכת סיני ליכטר. יש שם גם כ-20 ברכות מיהודים רבים בעיירות באירופה. רובם ממוסדות חינוך וקהילה. מצורפת רשימת מקבלי הסרטיפיקטים, מן הספר.

למעלה