הרעיון של סרטון
הסברה לילדים הוא מצויין. הנה, אמרתי משהו טוב על הסרטון הזה...
לגבי היתר:
"אוטיזם זו בעיה מולדת במערכת העצבים" – עדיין לא ברור לחלוטין שזו בעיה מולדת (או שאין ילדים שהשונות שלהם לא הייתה מולדת אלא התפתחה בעקבות גורמים משפיעים כלשהם). בנוסף, עדיין לא ברורה לחלוטין מעורבותן של מערכות נוספות כמו מערכת החיסון, העיכול, המערכת האנדוקרינית ועוד. אם המטרה היא להסביר לילדים , הרי שלא ממש חשובה להם האתיולוגיה ועדיף לא להגדיר באופן פסקני משהו שאנחנו עדיין די רחוקים מלדעת בוודאות.
"תינוקות אוטיסיטים לא מתעניינים באנשים אחרים, אפילו בהורים שלהם" – עובדתית לא נכון. יש הרבה מאוד תינוקות עם אוטיזם שמתעניינים באנשים אחרים ובמיוחד בהוריהם, ויש רבים שההתעניינות שלהם מוצגת באופנים שאנשים אחרים לא יודעים לזהות כהתעניינות, מכיוון שהיא מובעת באופן שונה ממה שאנחנו רגילים. אני עובדת כבר 17 שנים עם אנשים עם ASD ועוד לא פגשתי אחד שלא היה לו\לה קשר קרוב עם הוריו וגם עם אנשים אחרים.
"הם לא מחייכים הרבה ואינם משמיעים קולות של תינוק" – באמת?!? וואלה...
"ילדים אוטיסטיים הם איטיים בלימוד מילים וחיבורם למשפטים" – לא כל הילדים האוטיסטים הם איטיים בתחום זה. עיכוב בדיבור הוא סימפטום שנלווה הרבה פעמים ל-ASD אבל לא תמיד, והדגשת המרכיב הזה מפריעה בעצם להבין את ההבדל שבין דיבור לתקשורת.
"עוד סימן לאוטיזם הוא הרצון לבצע אותה שיגרה מידי יום" – זה מדויק כמו להגיד שסימן לשפעת זה חום של 37.8, סימן לפסח זה מצות, סימן לאביב זה ארנב בחצר האחורית שלי וסימן לבוקר זה שהלכתי לעבודה.
"אפילו כשהם בקבוצה ילדים אוטיסטיים ישחקו בדרך-כלל לבד" - אני לא בטוחה שהבנתי. בכל מקרה, אני מכירה הרבה ילדים עם ASD שמשחקים ביחד אם מתקיימים התנאים המתאימים, כלומר: עיניין משותף, תקשורת שמתאימה למשתתפים (ולא נכפית עליהם), סביבה סנסורית מתאימה וכ"ו.
"פסיכולוגים חושבים ששיגרה נותנת לאוטיסטים ביטחון ועוזרת להם להתמודד עם העולם שהוא די מבלבל עבורם" – ממש גאוני. בסוד אפשר לגלות ששיגרה נותנת ביטחון לכולנו (אבל אל תגלו לפסיכולוגים, כי הם חושבים שהם עלו כאן על משהו מאוד מיוחד). יחד עם זאת, כאן יש הזדמנות מצוינת להסביר למה העולם שלנו לפעמים מבלבל\מציף\לא תמיד נעים עבור חלק מהאנשים עם ASD – וההזדמנות הזאת מוחמצת.
"לא, אין תרופה לאוטיזם!" – אולי נכון יותר להגיד "כרגע לא ידועה תרופה לאוטיזם"? וזה כמובן מבלי להיכנס לשאלה החשובה למה בעצם מתכוונים כשאומרים לרפא אוטיזם, ואחרי שיוסכם למה מתכוונים – האם זה רצוי\לגיטימי.
לטפל מוקדם ככל האפשר בטיפול פסיכולוגי ותרופתי: דווקא שני סוגי טיפול שמתייחסים לתופעות הנלוות לאוטיזם, ולא בהכרח מתאים להתייחס אליהם כבלעדיים ודחופים.
טוב, בשלב זה התעייפתי, שלא לאמר קצת התייאשתי. הסרט הזה מגיע עם כוונות טובות ועל כך מגיע ליוצרים לקבל קרדיט חיובי. אבל כוונות טובות לא תמיד מספיקות...