סקר עדתיות

סקר עדתיות

סתם מתוך סקרנות ותהיה אם אני אצליח לאושש או להפריך סטיגמה, מה המוצא שלכם? אנא ציינו באותה הזדמנות האם אתם מגדירים את עצמכם כמסורתיים או כחילונים/דתיים/אתאיסטים.

אשכנזיה מסורתית

אבל זה לא כל מה שאני כמובן,אדם הוא אישיות מורכבת כשלעצמה. שלך חנה גונן

ספרדי מסורתי חילוני

אני באמצע: לא תראו עלי משהו שמסמן שאני מסורתי אבל האופי,דרך החיים שלי היא מסורתית אומנם לא שומר שבת אבל די מסורתי.

אלירז ל

New member
שכחת לציין חסר חיים

אם אתה אתאיסת, וגולש בפורום מסורתיים, אז אתה חסר חיים.

lady h

New member
דווקא העלית נקודה מעניינת

כי יש אתאיסטים שיש להם זיקה למסורת. אם כך, מה מחבר אותך למסורת היהודית?

גוליגבר

New member
כמו כולם. אני ממרחק מהכתוב

אתאיסט גם לא כבול לטקסים או הלכות אז הוא חפשי להסתכל מפרספקטיבה רחבה. אני יודע רוב האתאיסטים ישפכו את המים עם התינוק ואולי הצדק איתם, אני לא ,. ואני יודע אומרים , אם אתה מסורתי אז אתה גוזר רק את הקופונים שמתאימים לך. וזה לא חייב להיות נכון. למשל מצוות פרו ורבו היתה לה משמעות כלכלית חברתית וזה אבד. אז אפשר לטעון שזה נכתב, אין מה לעשות, צריך לקיים את המצווה. אפשר לטעון שאים אין מה לעשות אז ניזרוק את המצווה הזאת יחד עם כול היהדות , או אפשר פשוט לטעון שהיה טעם אמיתי במצווה הזאת לתקופתה והטעם הזה אבד. . אז אני בוחר בגישה הזאת, חוץ מזה תמיד חשבתי שיהדות היא תרבות לפני כול דבר אחר.

lady h

New member
אבל למה אתה מתחבר?

בתור אתאיסט, עם מה אתה מזדהה במסורת היהודית, מה אתה בוחר לבצע ולמה? אני אתן לך דוגמא. יצא לי לדבר עם אתאיסט שלדעתו סיפור יציאת מצרים הוא מיתולוגיה אבל בכל זאת הוא חוגג את החג עם משפחתו כל שנה, אומנם הוא לא מקפיד על אכילת מזון כשל"פ וכו' אבל בערב החג הוא חוגג עם משפחתו והם נוהגים לקרוא את ההגדה. שאלתי אותו מה גורם לו לחגוג את החג בקביעות ולקרוא מידי שנה סיפור שלדעתו הוא מיתולוגיה ולא התרחש כלל והוא ענה שהחג כמו יתר החגים הם בשבילם לכינוס ובילוי משפחתי והם כן דוגלים בציון מועדים שמיוחדים לעם היהודי.

גוליגבר

New member
אני מחרים טקסים בלי חשבון

חתונות, בריתות, חגים ושבתות, למרות שחנוכיה דווקא מתאימה לי אם הסופגניות טעימות. כי זה חג האור והחירות בשבילי . אבל ברית מילה זה out , חתונה ,טקס חליצה out, אני בטוח שגם אנשים אדוקים ומאמינים מרגישים לפעמים לא נח עם אנכרוניזים בדת . אני קשור לערכים - צדקה שנגזרת מהמילה צדק, זה יחודי ליהדות. צער בעלי חיים, מי שמרחם על רשעים סופו שיתאכזר לצדיקים. מושג דין וחשבון וכול התאולוגיה, הספרות ההיסטוריה. השפה והתרבות כול מה שגדלנו עליו . ומנקודת מבט של לא ילד שמספרים לו על סנטה ופיית השניים. חוץ מזה פעם המורה שלי לספרות בתיכון אמרה שסיפורי הילדים והאגדות כתובים לאנשים מבוגרים לא פחות מאשר לזעטוטים. עובדה שכולם מתעסקים עם זה אז היא צדקה בסופו של דבר.

lady h

New member
ערכים, צדקה ויהדות

אתה צודק לגמרי לגבי החמלה שמאפיינת את היהדות. הזכרת לי מאמר די מעניין שקראתי פעם על עולם ללא תורה. בעצם המאמר סוקר כל מיני ערכים הומניטרים שהיהדות הביאה לעולם: "ואהבת לרעך כמוך", קדושת החיים, משפט הוגן וצודק לכל אדם וכו'. היום ערכים אלו נראים לנו טריויאלים וברורים מאליהם, אך לא כך היה לפני כן בעולם הפגאני.

אמנם זה לא מדגם מייצג

אבל נראה שלפחות בפורום הזה, הסטיגמה שניסיתי לבדוק ממש לא תקפה - אותה סטיגמה גורסת שאשכנזים נוטים להיות או חילונים גמורים או דתיים גמורים. אני אגב אשכנזיה מסורתית, ומצאתי את עצמי מתמודדת עם הסטיגמה הזאת לא פעם, במיוחד בצבא.

masorti

New member
את שכחת משהו פיצפון...

המשתתפים בפורום אינם מדגם מייצג של האוכלוסיה. די ברור שחלק לא זניח מהמסורתיים בני עדות המזרח שייכים לשכבות אוכלוסיה שלא מחוברות בבית לאינטרנט. עניין של רמת הכנסה וסדר עדיפויות.

תקרא שוב את הכותרת של ההודעה שלי

ברור לי מאוד שזה לא מדגם מייצג, אם כי אין קשר לזה שבני עדות המזרח לא מחוברים לאינטרנט ברובם (פורום תרבות מרוקו ודומים פורחים מאוד). רק רציתי לידע אתכם בסיבה ששאלתי...

lady h

New member
הייתה לי הרגשה שחתרת לזה

האמת היא שגם אני נתקלתי ביותר אשכנזים חילונים אך יש לזה רקע היסטורי שהרי יוצאי אירופה חוו את תקופת ההשכלה והנאורות שאפשרה התערות בחברה האירופאית. להבדיל מהם, יהודי ספרד ואם כבר אני אתן לך דוגמא ספציפית יותר: יהודי תימן היו מרוכזים בכפרים, שמרו בקנאות על דתם וכולם היו דתיים. אני זוכרת שבתיכון התוודעתי לראשונה לבני נוער שלמדו איתי שלא צמו ביום כיפור וכשהיינו הולכים למקדונלדס (אז לא הקפדתי על כשרות כמו היום) בהפסקה הם היו מזמינים צ'יזבורגר וכו' וכו'. אז זה ממש היה לי "שוק" כי ביסודי ובחטיבת ביניים למדתי בבתי הספר השכונתיים שהכילה אוכלוסיה מסורתית-דתית. הייתי ממש מושא ללעג ולפליאה כי הייתי בין הבודדים שלא הקדישו את יום כיפור למרתון סרטים וארוחות שחיתות
מעניין לדעת מה אחוז האשכנזים החרדים לעומת הספרדים והאם במגזר הזה גם יש רוב ספרדי.

בדיוק!

ולכן הסטיגמה הזאת לא בהכרח נכונה. יש גם עוד סיבה שרבים מיהודי אירופה איבדו את האמונה - השואה. לעומת זאת היו כאלו שדווקא התחזקו בעקבות זאת, וכך נוצר מצב של אשכנזים או דתיים או חילוניים גמורים. כמובן שזו הכללה ויש גם את יהודי צפון אפריקה שהיו קורבנות של הנאצים ויתכן שהמצב השפיע עליהם באופן דומה, אבל זה מה שאני מכירה, ונתקלתי בסטיגמה הזאת המון, במיוחד בצבא שם הניחו ישר שאני כופרת בגלל שאני אשכנזיה (אנשים אשכרה אמרו לי את זה). לגבי השוק שבתיכון, גם אני חוויתי את זה מהצד ההפוך - עד התיכון לא הכרתי אנשים מסורתיים, כשמי שצם ביום כיפור עשה את זה בשביל הקטע ובשביל לראות אם מצליחים לצום עד הסוף. פתאום נתקלתי באנשים שצמו גם ב-9 באב ושהיתה אצלם בבית הפרדה בין כלים חלביים לבשריים. אצלנו חזיר לא נכנס לבית, אבל הפרדה אין.

למעלה