סקר חדש

סקר חדש ../images/Emo124.gif

שמאחוריו עומדת כוונה כלשהי שעליה נרחיב בהמשך. רוצו להצביע ולהשפיע, ומי שיש לו הערות ו/או הארות על הנושא, מוזמן להביע אותן בשרשור.

אני הולכת לפרט

ואני בטוחה שכמה אנשים לא יאהבו את התשובה שלי. יש עסקים שבאופן מוחלט יהיה ניתן להחרים, עסקים שבאופן ברוטלי מנצלים את העובדים שלהם ואי אפשר להתעלם מהם. מן הסתם אני לא ארוץ לעבוד שם, אני לא מעוניינת שינצלו אותי, וכן סביר להניח שאני גם לא ארוץ לקנות שם כי אין סיבה לעזור לעסק כזה להצליח עם היחס שלו לעובדים (מה גם שלדעתי הם כורים את הקבר של עצמם, עובד לא מרוצה יתן שירות לא טוב). אבל יש עסקים שמאוד קשה להגיד חד משמעית לכאן או לכאן. כל בעל עסק ישראלי שמנהל עסק גדול (מרכזי שירות, חנויות של רשתות גדולות) מנסה לחסוך, ככה הוא נראה טוב בעיני הרשת והוא בעצמו מרוויח יותר, כן גם אם זה על חשבון העובדים. אבל כאן אני שואלת איפה הקו עובר? נפסיק ללכת בכלל למסעדות? הרי אין כמעט היום מסעדות שנותנות איזשהי משכורת לעובדים שלהן - והכל במסגרת החוק. ואיפה מותחים את הקו? במסעדות? חברות סלולריות? חנויות? לא ניתן באופן גורף להחרים את כל בתי העסק שמנצלים את עובדיהם במקביל, למרות כל האידיאל והרצון שאף אחד מהעובדים בהם שהיו יכולים להיות אנחנו יסבלו. אבל מעבר לעובדה שאנחנו נותני שירות, אנחנו גם צרכנים, וככאלו יש לנו גם צרכים, שאותן רשתות ממלאות. אני מאמינה שאם תצא רשימה כזו יש דרכים אחרות לפעול מאשר חרם מידי על כל הרשימה, מהסיבה הפשוטה שחרם כזה פשוט לא ריאלי.

לגבי מסעדות

מה שאת אומרת מהווה בסיס לויכוח בקרב רבים וטובים, הן מנקודת המבט של הלקוחות ומהן משל העובדים - העובדים טוענים שגם ככה רוב המסעדות לא משלמות משכורת ומעניקות תנאים סבירים ולכן למי שאין ברירה אלא למלצר (או אלו שרוצים להרוויח 50 ש"ח לשעה מטיפים) אין ממש אפשרות להיות בררן ולחפש את המסעדות שכן הוגנות. הלקוחות אומרים את אותו הדבר שאמרת - להחרים מסעדות נצלניות אומר להפסיק בעצם ללכת למסעדות. העניין שזה לא מדוייק: יש את הרשתות כמו ארומה, ארקפה וכו' בהן משלמים לעובדים ומעניקים להם הפסקות (גם אצלם היו טענות ופספוסים אבל אאל"ט זה טופל אחרי שעובדים התלוננו). כשאני אוכלת בארומה אני יודעת שהעובדים שמעניקים לי שירות מקבלים שכר לכל שעה שהם עובדים + הטיפים בכוס הטיפים = הפסקות, נסיעות וכל מה שצריך. מלבדם יש עוד כמה מסעדות שלא שייכות לרשת, כמו המסעדה שלוחם חופש עובד בה ושמענו על עוד כמה מסעדות בודדות. אם יש מסעדות שמסוגלות לעמוד בזה, כנראה שזה לא בלתי אפשרי. מה שאותי מכעיס זה יותר הסלחנות של העובדים במקומות כאלו כלפי הניצול. אולי אם יותר אנשים היו תובעים את המקומות הנצלניים האלו והדבר היה מתפרסם, התופעה הייתה מצטמצמת, אבל כל עוד יש את מי שיסכים לעבוד בעסק נצלני לא יהיה שום מניע למעסיקים לשנות את התנאים.

ארומה ארקאפה ושות

הן לא מסעדות, הן בתי קפה. כשאני יוצאת לאכול אני בדרך כלל לא הולכת על הסנדוויץ או הסלט אלא על הדברים היותר "כבדים", כאלו שיש במסעדות אמיתיות. מעטות המסעדות שמשלמות איזשהי משכורת בסיסית לעובדים שלה ואני לא רואה אותך, אותי או כל בנאדם אחר נוסע חצי מדינה בשביל לאכול סטייק או סושי, זה לא ריאלי פשוט. פספסת קצת את הכוונה שלי, המסעדות יכולות לעמוד ויופי בתשלום משכורת לעובדים ומתן תנאים סוציאלים, אבל המעסיקים בוחרים להרוויח על חשבונם מהסיבה הפשוטה שהם יודעים שהעובדים לא יתקוממו. אנחנו בתור ציבור לא נוכל לעמוד בחרם כזה. את לא מצפה מאנשים שיוותרו יום שישי על לפגוש את החברים שלהם באיזשהו פאב או מסעדה ומאנשים מסויימים להפסיק לאכול בפסטפוד, לא לקנות משקפי שמש או בגדים ברשתות הגדולות (ונראה אותך מפסיקה ללכת לג'וס בעבודה - ברוב המקומות האלו ההפסקות הן על חשבון העובד). אני מאמינה שיש דרכים להתמודד עם המצב הנצלני שקיים היום - אבל חרם כולל הוא לא הדרך, מהסיבה שמבחינה צרכנית לא נוכל לעמוד בו.

נתחיל בזה

שאני די נמנעת מללכת לג'וס בעבודה, בגלל ההתנהגות של העובדים עצמם. נמשיך בזה שאת אמרת פחות או יותר את מה שאני אמרתי רק במילים אחרות - הבעיה קיימת כי העובדים מוכנים לקבל את התנאים לא תנאים האלו. בסקר הזה פניתי לחברי הפורום שהם לא לקוחות רגילים אלא בגלל שעובדים במתן שירות אני מאמינה שיגלו קצת יותר אמפטיה לעובדים מנוצלים מאשר אנשים אחרים שלעתים קרובות לא מודעים לזה (כמה פעמים שמענו את "אני לא משאיר טיפ כי גם ככה בעל הבית צריך לשלם למלצר"?) ולא אמרתי שחרם כולל זה הפיתרון, אם כבר הפיתרון הוא חרם מצד העובדים ולא מצד הלקוחות. אם בעל מסעדה ימצא את עצמו ללא עובדים (וזה קרה למסעדה אחת שעבדתי בה וברחתי ממנה), סביר להניח שהוא ישקול פעמיים לפני שהוא יצהיר שאצלו העובדים מרוויחים רק טיפים, בלי נסיעות וביטוח לאומי ובלי הפסקות.

רק שלצערנו

במצב השוק הנוכחי, גם חרם מצד העובדים הוא לא ריאלי, כי יש אנשים שיסכימו לעבוד רק על הטיפים בלי תנאים סוציאלים מהסיבה הפשוטה שבשום מקום אחר לא יקבלו אותם עקב היותם סטודנטים או בגלל מגוון סיבות אחרות נוספות. על כל עובד שיברח ממנו (גם אם כולם יברחו יחד) יבואו עוד 10 אחרים שירצו את העבודה הזו. אומנם אנחנו עובדים במתן שירות אבל אנחנו גם לקוחות רגילים, עם רצונות, מצבי רוח וכו'. נותן השירות שעומד מולנו לא יודע שאנחנו נותני שירות בעצמנו, ברוב המקרים זה גם לא יעניין אותו וזה גם לא יהיה רלוונטי לטיפול שלו בנו. העניין הוא שלכל לקוח צריך להיות אכפת מתנאי העבודה וניצול עובדים, לא בגלל שהוא יפה נפש או שכל כך אכפת לו מהסביבה אלא בגלל שמחר זה יכול להיות הוא, חבר שלו או הבן שלו.

ברור שזה מצב בעייתי

אבל קורה לפעמים שאנשים מתפקחים, גם אני עברתי את זה והחלטתי שיותר אני לא עובדת במקום נצלני וכבר הייתי מוכנה לעבוד בדוכני הקפה באוניברסיטה בשכר מינימום או כקופאית בסופר רק לא במלצרות. בעיה נוספת היא המודעות, אני בטוחה שאם זה יופץ לתודעה רחבה יותר לאנשים כן יהיה אכפת, אולי לא כולם אבל לחלק נכבד.

קראתי השבוע מחקר ישראלי

שמראה כי משהו כמו שליש מהמעשנים בני הגילאים 18-24 מאמינים שעישון לא מזיק להם. זה כמו לסגור לעצום עיניים ולהגיד אם אני לא רואה כלום אז לא רואים אותי. זה התעלמות ממה שמונח על השולחן, ממה שקורה בחוץ ומהאמת. על אותו משקל קיימת אותה התעלמות והכחשות גם בתחום הזה. אנשים ממלצרים לא כי הם רוצים, אלא כי הם צריכים את הכסף וחלקם מאמין שהם יוכלו לעשות יותר כסף במלצרות מאשר בתחומים אחרים (וכבר מראש אני אומרת שיש לא מעט מלצרים שאני מכירה שמעדיפים את זה כי הם מקבלים יותר מכל מה שהם היו מרוויחים בכל עבודה סטודנטיאלית אחרת). קיים ניצול, הבעיה היא שחלק עוצמים עיניים וחושבים שאם הם יעצמו עיניים הניצול יפסח עליהם. אי אפשר לחנך את כולם, לא את המעסיקים ולא את העובדים. לכן גם אי אפשר להכריח אותם להבין שזה ניצול, מבחינתם זו עוד דרך להרוויח כסף - גם אם לא המושלמת יותר.

tenen

New member
אני גם הולך לפרט

ולדעתי את התשובה שלי לא כולם יאהבו כי היא בפירוש נגד חרם במחאה על תנאי ההעסקה. אני מבחינתי מלצר כמו כל בעל תפקיד אחר לא חייב לקבל אגורה מעל שכר המינימום בממוצע לחודש ולכן כל עוד בעל העסק מיליונר ככל שיהיה דואג שהמלצר/מוכר/נותן שירות אחר יקבל את הX מינימום בחודש מבחינתי העסק לגטימי לחלוטין גם אם הוא מחרים למלצרים את כל הטיפים ומשלם להם מינימום מכיוון שזה מה שהחוק דורש ובתור אדם שמאמין שקפיטליזם מועיל לכלכלת ישראל במגבלות הסבירות (שכר מינימום והגבלת עובדים זרים למשל) זה מתאים לי.

כמה דברים

1. החוק לא מאפשר לבעל עסק להחרים למלצר טיפים 2. נכון להיום בעלי המסעדות לא משלמים ולו אגורה שחוקה למלצרים - מה שהופך את זה ללא חוקי, נצלני ויקר יותר ללקוחות. לו בעלי העסק היו משלמים את השכר הראוי (וגם אם זה שכר מינימום למלצרים) לא היה כאן ניצול ובטח שלא היינו דואגים בשאלת הטיפ למלצר (שמייקר כל ארוחה). תדגול בקפיטליזם, אבל הדרך רחוקה בין קפיטליזם לניצול בני אדם ואי תשלום שכר ותנאים סוציאלים שמעוגנים בחוק. מלצרות אגב היא רק דוגמא קטנה לכך אבל כבר מזמן ידוע שמרכזי השירות הטלפוניים הפכו להיות ה sweat shops המודרניות. ניצול עובדים הוא לא תנאי לקפיטליזם וניצול הוא משהו שצריך להתבייש בו. מן ההודעה שלך ניתן להבין אחד משניים: 1. אתה דוגל בניצול עובדים 2. אין לך מושג על מה אתה מדבר ואתה נהנה לזרוק ססמאות לאוויר במטרה שלא יסכימו איתך ובמטרה לעורר סערה.

tenen

New member
אני מרגיש מותקף...

1. לא אמרתי שהחוק מאפשר לבעל עסק להחרים למלצר טיפים, אמרתי שלא איכפת לי אם זה קורה. 2. נכון להיום בעלי עסק לא משלמים אגורה שחוקה - כנראה שהמלצרים מרוויחים את המינימום מהטיפים אחרת היו הולכים לעבוד במקום אחר, ושוב כל עוד המלצר מגיע למינימום לא איכפת לי אם החוק אומר כך או אחרת, אני לא בעל המסעדה אני לא עובר על שום חוק ומבחינתי כאשר אדם מרוויח שכר מינימום לא איכפת לי אם בעל העסק לוקח כל אגורה נוספת. הבהרה בנוגע לטיפ: שאני לבד אני אוכל אוכל ביתי בלבד מטעמי חיסכון, שאני בדייט אני גם כך משלם על ארוחה כפולה ולכן אין לי שום כוונה להתקמצן וליפול על הטיפ, אי לכך ובהתאם לזאת אני משאיר טיפ גבוהה יחסית בכל פעם שאני נכנס למסעדה ולכן לתקוף אותי בדיון תיאורטי על טיפים זה קצת חסר טעם כי לא משנה כמה שאני לא חושב שהדרך הזו תקינה אני עדיין משאיר אחד נדיב בכל פעם. בנוגע לקפיטליזם, קפיטליזם ובעלי הון הם המנוע של המשק, בלי הבעלים של הבנק אין בנק, ושאין בנק אין לאלפי עובדים עבודה, בלי עשירים אין מי שמשקיע בעסקים חדשים, אני נגד דרישות תשלום שיעלו שכר המלצרים ל ל6 ברוטו מכיוון שאני מעדיף את כל הכסף בידיים של הבעלים שיקחו אותו ויקימו סניף נוסף ובמקום שיהיו 100 מובטלים ו 100 עובדים בשכר של 6 יהיו 200 עובדים בשכר מינימום. צעד כזה בסופו של דבר יועיל יותר גם ל100 הראשונים שהרי ברגע שתהיה דרישה לכפול עובדים כתוצאה מהעלייה בביקוש ללא עלייה בהיצע גם השכר יעלה לאט לאט לכולם שזה הרבה יותר טוב מאשר שיעלה מהר להרבה...

כנראה שאתה חי בסרט

לא שזה חדש לי האמת. 1. אמרת שמבחינתך זה בסדר שבעל עסק יחרים טיפים ממלצרים, משמע שמבחינך זה בסדר שבעלי המסעדות יעברו על החוק. 2. כפי שנכתב כאן בפורום לא אחת ולא שתיים, רבים עובדים במלצרות כי אין להם ברירה, סטודנטים עם מערכת עמוסה למשל. בנוסף, גם במקרים שמלצרים מרוויחים מטיפים את המינימום ויותר זכויות רבות שלהם מקופחות ולעיתים קרובות הם יוצאים נפסדים היות שצריכים לממן מכיסם הוצאות שהמעסיק צריך לממן - כמו ביטוח לאומי, נסיעות, הבראה וכו'. 3. אתה מעדיף שיהיו פחות מובטלים אבל אתה מתאר מצב בו המועסקים לא יקבלו תנאי העסקה נאותים, ואז מה השגנו בזה?

tenen

New member
בנוגע לסעיף 3,

מה השגנו בזה? אם 100 איש מקבלים 6000 אלף ו 100 איש מקבלים כלום אז המדינה נותנת הבטחת הכנסה 1200 שקל ל 100 איש שזה 120,000 שקל בחודש שרק חלק קטן מאוד עד זניח מהם ממומן על ידי המיסים שמשלמים ב100 איש שמרוויחים 6 אלף.. אני מעדיף ש200 איש ירוויחו 3 אלף שקל במקום שהמדינה תשלם כל חודש 120 אלף שקל על כל 100 מובטלים, מובטלים זה נטל גדול מאוד על המדינה, ואם אפשר לגרום ל100 איש לחיות מ3 אלף בחודש במקום מ 1200 ובאותה הזדמנות לחסוך למדינה קרוב ל 100-120 אלף שקל בחודש אני אומר שזה כנראה לא רעיון רע כל כך.

הבעיה היא שזה לא מה שאמרת מראש

ויותר מזה, רוב המלצרים לא מרוויחים משכורות מפוצצות, רוב המלצרים צריכים להסתדר עם משכורת שסובבת סביב המינימום ולא סביב ה-6 אלף אותם אתה כל כך טורח להדגיש. יותר מכך, המלצרים הם בסך הכל אוכלוסיה קטנה באותה אוכלוסיה שמנוצלת. כל הנאומים שלך על קפיטליזם וכמה המדינה תרוויח לא רלוונטי לא לדיון הנוכחי ולא לעניין. בפועל מלצרים לא מקבלים משכורת, הם מקבלים טיפים מאנשים, לו היו מקבלים משכורת לא היה צורך בטיפים. ואלו שכן מקבלים משכורת ועדיין מנוצלים חסרי זכויות בסיסיות שמגיעות להם, מה שאומר שאין כאן קפיטליזם - יש כאן ניצול. תנסה לשמור על רלוונטיות לדיון כיוון שעד כה הראת לנו שאתה בעד ניצול עובדים ואתה לא מסוגל לדבר לעניין. ולא, אף אחד לא מתקיף אותך.

../images/Emo45.gif

מצב בו אנשים משתכרים שכר נמוך מאוד + נשללות מהן הזכויות הבסיסיות הוא לא מצב תקין נקודה, ולהגיד שעדיף שלאדם תהיה עבודה בשכר נמוך ללא זכויות זו דרך מחשבה מאוד מעוותת.

למעלה