הרחבה...
ליצירה הזאת הגעתי אחרי ששמעתי על טיילס דברים מאוד קיצוניים, רציתי גם אני לדעת מה דעתי עליו. אז קניתי, במיטב כספי, את הדיסק הכפול. בהתחלה הקשבתי לכל האלבום מהחלה ועד הסוף. לא הצלחתי להתחבר לשום קטע חוץ מלאחרון. Ritual מאורגנת ומסודרת יותר טוב משאר היצרות של האלבום, ולמרות שלכאורה מהות הרוק המתקדם היא לשבור סדרים, המהות היא דווקא, לדעתי, בתוך הסדרים האלה (שמאפשרים להתחבר ליצירה), לעשות משהו מיוחד. כמו שכבר נאמר כאן, Ritual היא שילוב אמיתי ופשוט של רוק ומוסיקה קלאסית. יש מבנה, יש פרקים, יש מוטיבים. המילים של אנדרסון אומנם סתומות יותר מאי פעם (Nous Sommes du Soleil - "אנחנו השמש" בצרפתית), אבל אני לגמרי מבין את מה שהוא אומר בנוגע למילים שמתנגנות על הפה, וכיף יותר לשיר אותן. ב-Ritual יש הרבה יותר אנרגיה מבשאר היצירות, זאת יצירה הרבה יותר חזקה. תקשיבו לקטע שבו אנדרסון שוב ושוב אומר At All..., בסוף הוא מושך את זה על רקע קרשצ'נדו, וזה הכל מתפרק... פשוט נפלא. בזכות החזרה על המוטיבים מכל היצירות באלבום (וגם מאלבומים ויצירות אחרות) בצורות שונות, היצירה הזאת מצליחה למלא 20 דקות מאוד יפה. היצירה הזאת בעצם דוחסת לתוך 20 דקות את כל האלבום. וכמו ש-RamiSun אמר, כל חלק ביצירה מוקדש לנגן אחר. בניגוד לדברים אחרים של Yes, לקח לי די הרבה זמן להתחבר אליה, אבל אני מחובר עד הסוף. ממליץ בחום. דרך אגב, Close To The Edge טובה באותה מידה (הסקרים האלה מאוד בעיתיים), אבל את זאת אני אוהב טיפה יותר.