סקס, סמים, רעב - ילדים 2003

סקס, סמים, רעב - ילדים 2003

למרות שאולי לא בחינוך עסקינן, הדו"ח שפורסם היום נוגע בכ"א מילדינו. http://www.nfc.co.il/archive/001-D-36842-00.html?tag=22-26-15 עליה בתמותת תינוקות, ברעב, בפערים כלכליים, בפערי חינוך, עליה בהפניית קטינים לשרותי מבחן ועוד. אומר אורלב, שר הרווחה: "הנתונים הקשים על העליה באלימות ובפשיעה של בני הנוער, ועל עליה בהתעללות מבוגרים בילדים, משקפים התפתחות מסוכנת בחברה הישראלית והתערערות ערכיה המוסריים. כאשר המדינה מתנערת מאחריותה לנעשה בחברה, מזניחה את השכבות החלשות ומותירה אותן לנפשן, דואגת בעיקר לעשירון העליון, לא פלא שאנו מקבלים את פרי הבאושים הזה. משרד האוצר לא רק שאינו מתרגש מנתוני העוני ופערי אי השיוויון בהתחלקות ההכנסות ששוברים אצלנו כל שיא אפשרי, אלא רוצה להגיע למקום הראשון" אני מסכימה איתו, רק מה - הוא יושב בממשלה, הוא מחשק אותה בנוכחותו בה.

תמותת התינוקות, זה נורא בעיני.

אבל, יש הרבה דברים בעיתיים בסקרים האלה. עניין העוני, הוא לא שאלה של איפה ממוקם הקו. אין קו עולמי. אנחנו לדוגמא, נמצאים מתחת לקו העוני, וסוחבים לא רע עם מה שיש. אני מוכנה להתערב איתך שבפולין המצב גרוע בהרבה ממה שקורה בארץ (מדיווחים של פולנים שחיים פה). ובכל זאת, בדו"ח הם טוענים שבפולין או בטורקיה אחוז העניים נמוך מבארץ. עכשיו זה לא אומר שלא חייבים בזה הרגע לספק מקומות עבודה לאנשים, לחנך לסובלנות, למצוא את הגורמים לפשיעה. זה רק אומר שכותבי הדו"ח רצו להעיר אנשים מתרדמתם, וכך עשו, גם במחיר של לא להיות מדוייקים. את זוכרת שפתאום היתה תחושה שיש הרבה תאונות אימונים בצה"ל, עד שגילינו שזה תמיד היה כך ואף פעם לא סיפרו לנו כי היתה צנזורה? אני לא חושבת שמי מהמדינות שהוזכרו שם מתמודדת עם עליות כשלנו, או מלחמה מייאשת מטופשת ומרוששת כזו. כך שמעצבנת אותי ההשוואה. בכל מקרה צריך לטפל בזה, אז למה להגיד, "ראית איך הילד של ציפורה מכין יפה שיעורים"?

קו העוני יחסי אלינו בעיקר

וביחס למה שהיה כאן - המצב גרוע פי עשר. העובדה שבפולין או ארה"ב המצב גרוע שבעתיים היא בדיוק מה שצריך להבהיל אותנו, כי לשם אנחנו מתגלגלים, לאט אבל בטוח, כשמתווספת לזה מן קהות חושים שרואה במה שאתמול נראה לנו נוראי, מן מצב סביר שאפשר לחיות איתו. הפרשנות של קו העוני היא די פשוטה (ותודה לקדמן שדיבר על זה כ"כ יפה ברדיו וסייע לי בהסברים
) - ילדים שאין להם שום העשרה, שגרים במישור החוף ולא היו מימיהם בחוף הים כי אין כסף לאוטובוס, שאוכלים בעיקר פחממות וחסרים להם לכן הרבה ערכים תזונתיים, עד כדי כך שהתפתחותם הפיזית והמנטלית מתעכבת והם חשופים יותר למחלות, שאין להם ספרי לימוד, לא תמיד יש להם שמיכות חמות בחורף, ארון הבגדים שלהם ריק (בגד אחד על הגוף ושני בכביסה - וזהו) וכולי. שליש מילדי ישראל נמצאים במצב הזה.

בטח שחייבים לשנות את המצב,

זה נשמע גם הרבה הזנחה הורית שנובעת מהזנחה אישית שנובעת ממצב כלכלי ואישי קשה. לדעתי, אמא או אבא מדופרסים, כי המצב מחורבן מכל הכיוונים, עם אבטלה מתמשכת ושום אור בקצה, לא משנה אם יהיו להם כמה שקלים בשביל לקנות עדשים, אורז, לחם אחיד, קצת פירות וירקות וקוטז'. במצב כזה מאוד קשה לטפח את הילדים. עושים את המינימום ובוהים בטלביזיה. זה חשוב וטוב שיש מפעלים שדואגים להעביר בגדים וצעצועים ותרומות. חשוב ביותר לדאוג למקורות תעסוקה. הכל מתחיל מהאבטלה האיומה הזו. איפה ריאלית עובר קו העוני בארץ?

ריאלית הוא הרבה יותר גבוה מהפרסומים

כי כשמנסים לגדל 2-3 ילדים עם משכורת של 5000-6000 ש"ח, זה כבר הרבה מתחת לקו העוני רק שהקו הרשמי הוא על שכר נמוך יותר.

גם נשמע שיש דברים שהם מחוץ לידי

המיילדות. עדיין, זה נשמע מזעזע שאשה שעברה הריון שלם, וניקשרה לתינוק שבתוכה, לא יודעת, בררר... זה עושה צמרמורת לחשוב על זה.

תמותת תינוקות

עלתה בעיקר עקב טיפולי הפוריות בישראל שמביאים להריונות מרובי עוברים במביאים ללידות מוקדמות ותמותת פגים. לא פחות מצמרר אבל אין כאן "אשמים". בשנים האחרונות עקב הסטטיסטיקה רופאי פוריות לא מעודדים הריונות רב עובריים אבל ההחלטה כמובן של בני הזוג שלא תמיד מודעים לסכנה הגדולה של לידה טרם זמנה.

למעלה