ספר קהלת

ספר קהלת

לאחרונה התחלתי לחקור קצת את הזרם האקזיסטנציאליסטי בפילוספיה, ולכן הספר קהלת מרתק אותי מאוד. אני לא כ"כ מתמצא בשפה התנכית ולכן מאוד קשה להבין את רעיונויתיו של קהלת. לא כ"כ הבנתי את ה"שיר" בתחילת פרק ג' (עת ללדת ועת למות וכו'...) וכשניסיתי להבין גיליתי משהו מאוד מעניין. קהלת מתאר את המחזוריות של העולם (למיטב הבנתי), ומדגיש את הגישה הדטרמיניסטית שלו בקטע הזה, ואם זאת לקטע עצמו אין מחזוריות קבועה מבחינת המבנה. כלומר, הוא מציג דבר בונה (עת ללדת) ואז מציג שהוא הורס (עת למות). לאחר מכן ממשיך שוב, דבר בונה ולאחר מכן דבר הורס. אך לאחר משפט השני מתחלף הסדר ולמשך 5 משפטים הסדר הוא הורס ואז בונה. לאחר מכן למשך 6 משפטים שוב בונה ואז הורס, ובמשפט האחרון - הורס ואז בונה (עת למלחמה ועת לשלום). ניסיתי להבין את הסיבה לחוסר החוקיות ותחילה אמרתי לעצמי שאולי הוא מדגיש את חוסר המשמעות של היקום באמצעות חוסר הסדר של המבנה. לאחר מכן, השתמשתי בגימטריה. 2 משפטים כאלו, לאחר מכן 5 כאלו, אחר שוב 6, ולבסוף 1. 2, 5, 6, 1. ב, ה, ו, א. אוהב הפוך. מעניין. אני לא מצליח להבין מה משמעות הדבר. האם יד המקרה? או שמכוון הדבר? אני סבור שהדבר מכוון כי אחרת אין סיבה נראית לעין להחליף בין סדר הדברים. או אולי הייתה מחזוריות כלשהי קבועה שמתארת את מחזוריות העולם. ואולי המחזוריות הייתה שונה אם לא היה הדבר מכוון. אך אינני מבין את המשמעות של המילה אוהב, הפוך בהקשר של הקטע. ייתכן וגם לא הבנתי את הקטע. בקיצור אשמח למעט עזרה ממי שיכול לעזור. תודה מראש, נעם טמיר

יוסי ר1

Active member
גימטריה היא דבר נהדר,

אבל בד"כ מגלים אותה בדיעבד, לאחר שהקטע נכתב, ואפשר להוסיף אז משמעויות בהבנת רבדים נסתרים וכוונות צפונות. להניח שהקטע נכתב בצורה שתתאים לגימטריה מסויימת, קצת רחוק לטעמי. לצערי אין לי כרגע פנאי להתעמק יותר, אבל העבודה שאתה עושה ראויה להערכה, ובדרך הזו של ניתוח לעומק, תגיע להבנות עמוקות. בהצלחה!

eyalnadav

New member
גימטריא בתנ"ך היא לא חיצונית מהטקסט

חלק מכתיבת התנ"ך הוא שיש עשרות סוגי גמטראות שונים . מגלים בהם דברים נסתרים אחרים שקשורי לטקסט או מילים שעוזרים להבנת הטקסט.לא כל אחד יכול לגלות את הרבדים האילו . זה לא דומה לשיעור ספרות של סופרים בימינו שמנסים למצוא איזה רמזים ספרותיים בכתביהם שלא התכוונו אליהם בכלל ישר כוח לכותב -אם גילה משהו רציני שראוי להתייחסות- רצוי שישאל מישהו שמבין בתחום.

masorti

New member
נו באמת.. די כבר...

זה פורום תנ"ך ולא פורום מיסטיקה וקבלה. גימטריות הן שעשוע חביב, אבל אין בהן שום רבדים עמוקים. לכל היותר יש בתנ"ך קטעים מסוימים שבהם המחבר משתמש באמצעים ספרותיים כמו התחלת פסוקים עוקבים באותיות האלפבית לפי סדרן. חיפוש משמעויות קוסמיות בגימטריות בתורה זה בדיוק ניסיון למצוא רמזים שהכותב לא התכוון אליהם.

eyalnadav

New member
התיחסות לסיפא

" נסיון למצוא מה שהכותב לא התכווין "? הבסיס של הגמטריא והמשמעות הנסתרת היא שכל אדם מדבר בצורה דו משמעית ויש לה הרבה פירושים למה התכווין . אנחנו מניחים שכותבי התנ"ך הם אנשים חכמים, ולכן הם התכוונו להרבה דברים שאנחנו לא יודעים אותם. מלמד ידיעית הפשט הכתובים הגימטריא יכולה לעזור- אבל היא רק פרפראות לחכמה ולא החכמה עצמה.

masorti

New member
אני אחזור שוב...

התעסקות בגימטריות כמפתח לגילוי סודות עמוקים בתנ"ך הינה רעות רוח. לכל היותר יתכן שיש שם גימטריות בודדות על תקן שעשוע או אמצעי ספרותי.

עם מי אפשר להתייעץ בעניין?

הייתי מעדיף לדבר עם אדם ריבוני מזרמים שיותר קרובים לגישתם של בובר ולייבוביץ'.

הרעיון שלך רחוק מאוד מהשקפותיו של לייבוביץ'

לייבוביץ' וקבלה (שגימטריה ביהדות היא חלק ממנה) אלה שני הקצוות הרחוקים ביותר ביהדות שניתן למצוא. עד כמה שאני יודעת לייבוביץ' ובובר לא הקימו חצרות של אנשים שהולכים בעקבותיהם. והם גם לא חולקים את אותה הגישה (לדוגמא בובר עסק רבות בחסידות, שהיתה מאוד זרה ללייבוביץ'). בכל אופן אם מעניינת אותך גישתו של לייבוביץ' אתה יכול לקרוא כל דבר שהוא כתב בעצמך ללא תיווך "ריבוני", כי הוא כותב בשפה מאוד פשוטה ובהירה. לגבי כתבי בובר אני לא מתמצאת כמעט בכלל (אבל מהמעט שאני יודעת עליו, די ברור לי שגם הוא לא התעסק עם גימטראות). ואני אצטט לך מדבריו של לייבוביץ' על הקבלה, מתוך הספר "רציתי לשאול אותך פרופ' ליבוביץ..." (זהו ספר מכתבים שלו, שהוציאו בני משפחתו לאחר מותו): "אשר לקבלה- היא פסולת של האמונה הדתית: עולם רעיוני אלילי, אשר פלש גם לעולמה של היהדות, ונתפסו לה גם יהודים מאמינים בגלל יצר הרע של עבודה זרה אשר הרבה בני אדם נוטים להמשך אחריו. הקבלה מסירה את לב האדם מיראת ה' ומהאמונה ביחודו ומפנה את האדפ לדמויים אליליים (הרצופים, הספירות וכד'). היא גם מטפשת את האדם ע"י הדמויים האלה וע"י הזיות."

יוסי ר1

Active member
נו, ליבוביץ אמנם היה גדול ענקי הרוח וההוגים

בדורינו, אבל גם דמגוג לא קטן הוא היה. והציטוט שהבאת הוא דוגמא טובה שממחישה זאת. הקבלה מנסה בדרכה היא לתת מענה לאותן בעיות תיאולוגיות ששכלתנים כליבוביץ מנסים לפתור מכיוון שונה. אילו מהפתרונות יותר מוצלחים, הקבלי או השכלתני? את זה כבר קובעת האמונה של כל אחד...

אני לא דוגלת לא בפתרון זה ולא בשני

אלא שהשואל ביקש תשובה שתהיה לרוחם של לייבוביץ' ושל בובר.

אין לי דרך מגובשת משלי

אבל אני לא דתיה, כך שאפשר להגיד שלא דרך הקבלה ולא דרכו של לייבוביץ' הן דרכי.

פלגיה

New member
../images/Emo32.gif לא כלה דרכינו

זה המקור של מילות השיר. כלומר - לא נגמרה הדרך. (ממש לא קשור לשרשור, סתם הערה)

1984אא

New member
לא אתעסק עם הגימטריא

אבל הערה חשובה ללומד בקהלת. כשאתה מגיע לסוף, אל תתעלם מפירוש רשב"ם בפרק י"ב פס' ח'(או ז'?), בקשר לכותבים.

בסג

New member
זה מופיע גם בהקדמת דעת מקרא

ובכלל, ההקדמה של דעת מקרא (מרדכי זר-כבוד) לקהלת מכילה כמה דברים מעניינים, לדעתי.

justborn

New member
לדעתי גילית סוד מאוד חשוב

כל מה שקורה: לידה ומוות, מלחמה ושלום, בנייה והרס - כל זה נעשה מתוך מניע אחד של אלוהים - רק מתוך האהבה שלו לנו. "לַכֹּל, זְמָן; וְעֵת לְכָל-חֵפֶץ, תַּחַת הַשָּׁמָיִם". ובכל עת ה' פועל בדרך מסוימת רק בגלל שהוא אוהב אותנו. זאת המשמעות הנסתרת של מה שהצפין קהלת בספרו.

אולי יש כאן חוסר סדר מכוון?

אני רק מעלה השערה- הספר הזה טוען שהכל הבל. ייתכן שגם כאשר הוא מנסה להציג איזשהו סדר, שבו לכל דבר יש את הזמן שלו, הוא כותב זאת בחוסר סדר מופגן. כלומר, כל דבר מתאים בזמן אחר, אך הזמן הזה אינו קבוע. דבר נוסף ביחס לגימטראות במקרא- לדעתי, הגימטריה אינה שייכת לתקופת המקרא. זוהי תופעה שנכנסה לעברית מתוך היוונית. אני לא יודעת לתארך את ספר קהלת, אבל לא שמתי לב לתופעות של השפעות יווניות, שיעידו על כך שהוא נכתב כבר לאחר התקופה ההלניסטית.

פלגיה

New member
נשמע רעיון מעניין

אני צריכה לחשוב על זה קצת, כי עד כה חשבתי שחוסר סדר מכוון הוא מאפיין סגנוני של כותבים מודרניים ופוסט מודרניים בלבד.

למעלה