והסוף
מארק האדון, בן 41, הופתע מההצלחה. הוא אדם חביב ומלא הומור, חובב מתמטיקה וחידות היגיון, שמלמד כתיבה יצירתית באוקספורד - שם הוא מתגורר עם אשתו ובנם בן ה-3. קל לפענח את הצלחת הספר: הכתיבה של האדון מלאת קסם, אבל היא גם סכרינית למדי. סוד קסמו של הספר טמון כנראה בגיבור, כריסטופר בון, שכותב אותו בגוף ראשון. כריסטופר עד למקרה רצח של הכלב השכונתי החביב עליו, פודל ושמו ולינגטון, והוא מחליט "לדחוף את האף לעניינים שאינם שלו", כפי שגוער בו אביו. אמו עזבה את הבית, והוא נשאר לחיות עם אביו בעיירה קטנה ואפרורית בצפון בריטניה. הוא לומד בבית ספר מיוחד (שמה של התסמונת שבה לקה אינו מוזכר בספר), והיועצת החינוכית האהובה עליו, שבון, מציעה לו לכתוב ספר. הוא מחליט ללכת בעקבות הבלש שרלוק הולמס, ומושפע במיוחד מ"כלבם של בני בסקרוויל" של ארתור קונן דויל. כריסטופר רואה את המציאות כפי שהיא: הוא לא מבין מטאפורות ודימויים, מתעב מיטונימיות, מתקשה לפענח שפת גוף, לא מתעכב על הסברים ופרשנויות, אלא נצמד לעובדות. וגם לחידות היגיון ולבעיות במתמטיקה. הספר עמוס בשרטוטים ואיורים שהוא מצייר כדי להסביר את עצמו. הוא אמנם אינו מובן עד הסוף - לקוראים יש מרחב פרשנות גדול בכל הקשור להלכי הנפש שלו - אבל אי אפשר שלא לחבב אותו. הוא מין פורסט גאמפ אנגלי - דמות נוגעת ללב בכנות שלה, בתמימות ובפשטות, שמעוררות חמלה והזדהות בעת ובעונה אחת. הוא אומר רק את האמת, משום שאינו יכול אחרת. אבל הוא גם לא מניח לאף אחד לגעת בו. הוא סובל מרעש ומלחץ, וכשהוא מצוי בסיטואציות לא נוחות הוא אוחז בראשו, לוחץ על אוזניו, גונח בקול רם ומתפתל - גם בביקור בסופרמרקט עם אמו. רוב הקוראים יוכלו לזהות בעצמם משהו מכריסטופר, ואולי זה סוד הצלחתו של הספר. הוא, למשל, לא אוהב שינויים. הוא מחפש שקט וסדר בעולם של רעש וכאוס. יש לו רגישות גבוהה לאחרים. חקירת הרצח שלו מתמקדת בכלב ("זה סתם כלב, כריסטופר", אומר לו אביו) - משום שלדעת כריסטופר "גם כלבים חשובים". הוא אוהב להשתמש בהיגיון, ולא מבין מדוע אנשים מחליטים החלטות לפי אינטואיציה ולמה הם מאמינים באלוהים. "אני לא חכם", הוא אומר, "אני פשוט שם לב למה שקורה". המסתורין שבמתמטיקה "לא התכוונתי לכתוב ספר על אוטיזם", אומר האדון בראיון טלפוני מביתו שבאוקספורד. "הספר נולד די במקרה. אני זוכר את היום שבו התחלתי לכתוב אותו - אשתי שמעה אותי צוחק מהחדר השני. צחקתי משום שדימיינתי לי תמונה של כלב מוטל על הארץ, וקלשון נעוץ בגופו. היא שאלה למה אני צוחק והראיתי לה את העמוד הראשון שכתבתי. היא אמרה שאני אדם חולה... משום מה התמונה הזאת הצחיקה אותי, אבל היא נראתה לי מצחיקה אפילו יותר כשנוסף לה קול שטוח ואטי, קולו של המספר, כריסטופר. הוא פשוט נכנס לתמונה והתחיל לחקור את הפרשה". האדון גדל בנורתהמפטון שמצפון ללונדון, בעיירה "שהסתדרה יפה מאוד גם בלי חנות ספרים במשך יותר מ-10 שנים", כך סיפר פעם. אביו היה ארכיטקט ואמו עקרת בית, והוא נשלח לפנימייה כבר בגיל 12, שם החליט להיות סופר. הוא למד ספרות אנגלית באוקספורד, ואחר כך עבד שש שנים עם אנשים מוגבלים פיסית ומנטלית - ביניהם אוטיסטים. הוא היה מאייר, פירסם ספרי ילדים ונוער, וכתב שני מחזות לרדיו 4 הבריטי. הוא גם כותב שירה ומצייר. גם למי שעבד עם אוטיסטים אין זה פשוט להיכנס לתודעה של נער אוטיסט. בעיתון הבריטי "The Spactator" התפרסמה ביקורת על ספרו של האדון, שכתב אדם הלוקה בתסמונת אספרגר. המבקר כתב כי הספר הוא הגזמה מוחלטת, מתנשאת ולא מדויקת. "מעולם לא הכרתי מישהו כמו כריסטופר", אומר האדון. "עבדתי בעבר עם מוגבלים ודרכם למדתי על העולם הזה. המוגבלים הם 2% מאוכלוסיית העולם, ובזמן הכתיבה חשבתי כמו 98% של האנשים הרגילים, אבל הכרתי אנשים עם תסמונת אספרגר ודימיינתי שאני חי כמותם. אם אתה בונה דמות אמינה - אנשים יאמינו לכל מה שתספר עליה. לא עשיתי מחקר על תסמונת אספרגר, אבל המצחיק הוא שאחרי פרסום הספר מזמינים אותי לכנסים אקדמיים ולהרצאות בתור מומחה לאוטיזם. זה מאוד מחמיא". באיזו מידה אתה מזדהה עם כריסטופר? "בהתחלה הוא נראה די מוזר, אבל כמעט כל מי שקורא את הספר אומר שהוא מזהה את כריסטופר בעצמו, באבא שלו או במישהו אחר במשפחה", עונה האדון. "יש שני דברים שבהם כריסטופר ואני דומים - הראשון הוא האהבה למתמטיקה. כשהייתי ילד אהבתי לפתור חידות במתמטיקה וחידות היגיון. הדבר השני המשותף לנו הוא ששנינו אאוטסיידרים. במישור אחד הספר הוא על כריסטופר הקטן והמוזר, אבל במישור אחר זה ספר על אנשים שונים ולא רגילים. כריסטופר הוא האאוטסיידר שעומד ומביט מבחוץ על החיים הרגילים המתרחשים סביבו, ומנסה להבין אותם. הם נראים לו משונים. במובן מסוים ככה מתנהגים גם רוב הסופרים - אין להם עבודה נורמלית במשך היום, הם מבלים את רוב היום בבתי קפה או בספריות, מתבוננים באחרים, ומנסים לפענח איזה מין חיים יש לאנשים סביבם".