ספרנות ומידענות מצא את ההבדלים

ספרנות ומידענות מצא את ההבדלים

מידענים לא אוהבים שקוראים להם ספרנים. ספרנים טוענים שמידענות וספרנות זה היינו הך. גם באוניברסיטת חיפה קוראים לתוכנית לימודי מידענות וספרנות. האם לדעתכם יש הבדל משמעותי, ומהו?

אלינקה

New member
ספרנות ומידענות

ספרנות זה הבסיס והעבר של המידענות קיטלוג ומיפתוח שני הכלים החשובים של הספרן ומידענם קיטלוג זה רישום המדיע בצורה שנוכל להגיע אליה מצורות שונות מחברים שם פריט והכנסת המיפתוח לקטלוג מפתוח לתת מידע על הפריט על הנושאים השונים שיש באותו פריט מידענות זה שימוש במאגרים אלקטרונים ולאתר מידע הספרן/מידען עוזרים לאנשים באיתור מידע לפעמים רק נותנים נתונים לא מעובדים ולפעמים מעבדים

אלינקה

New member
לא מחיב

כאשר אני למדתי ספרנות לפני 13 שנה למדנות קצת על מאגרי מידע בתואר השני שלי במידענות התחלנו עם האיטרנט וקצת HTML היום הדרשות גבוהות יותר צריך לדעת לכתוב ב HTML הרוב ממוחשב אולי המידען העובד בשטח לא עושה את הקיטלוג והמיפתוח אני לא עושה אבל בספריה שלי יש מקטלגת וממפתחת וכל מאגר מידע טוב הוא בד"כ ממופתח ומקוטלג המידענים שולטים יותר טוב באינטרנט ובמנועי החיפוש היום כבר ספרנים רק מידענים

חייםלוי

Member
מנהל
נכון שמידענים עוסקים יותר ברשת

מאשר ספרנים. אבל היום התחומים מתחילים כבר להתערבב. ביעץ באוניברסיטאות הגדולות חייבים לדעת לחפש גם ברשת ולינק לאתר מחקרי כברנחשב כהפניה ביבליוגרפית לכל דבר. בנוסף באוניברסיטת חיפה ובספריה הלאומית מקטלגים גם אתרי אינטרנט שיש בהם חשיבות מבחינה ספרנית.

אלינקה

New member
מה את רוצה לדעת?

אני עובדת בתור ספרנית בספריה ציבורית אני צריכה לידעת איך לאתר מידע גם בספרים וגם באינטרנט שהמידע יהיה אמין וברור ואצלי רצוי בעברית דוגמאות לשאלות? יום אחד באה אמא ובקשה מידע על מבנה המנוע של מטוס בואינג מסוים היא יצאה עם המבנה של המנוע לאחר חיפוש באינטרנט דרך חברת בואינג -איזה דגם מטום מי יעצר את המנוע גלישה לאתר היצרן ואיתור המנוע המבוגש כולל תרשים

חיפוש מעניין../images/Emo160.gif

סחתיין על איתור המידע הזה

אצלי זה "קצת" מוזר

בגלל שאני יושב שבמכון מחקר- תחום העבודה שלי משתנה ומורחב. החל מליוי מתמשך של פרויקטים בתחום המגנזיום (מעקב אחר פרסומים, מכירות, חדשות, פטנטים, ישומים, יצרנים, ספקים ועוד היד נטויה) וכלה בליווי מחקר אודות הדמוקרטיה בארץ ואפשרויות מתקבלות לשינויה. וכמובן- כל מה שבאמצע. אני חייב לציין שמבחינתי- רק הנושא האחרון הראה שביב ענין בכל השנים הארוכות...הרוב זה ליווי פרויקטים של צ'יפים שונים, מחקרים בנושאי תקשורת, לוונים ועוד. למותר לציין שאני כמעט ולא מבין כלום בתחומים הנ"ל. אני פשוט מהווה פילטר יעיל (אני מקווה)

השאלה היתה מכוונת לאורן. תודה גם

על התשובה שלך אלינקה. הזדהיתי עם הכינוי פילטר. אני עובדת בספריה רפואית. אוהבת מאוד את הנושא הרפואי, אבל מרגישה שאני רק כלי שבאמצעותו הסטודנטים עושים את המחקר שלהם. מסתכל נורא.

חייםלוי

Member
מנהל
מזלי שאני עובד בספריה שהיא ברובה

המכריע במדעי הרוח. לפחות אני מבין על מה הספרים

אני מבינה מאוד "על מה הספרים"

בספריה שלי. אני רק אומרת שאנחנו - רק כלים - שבאמצעותם החוקר הוגה את התזה שלו, ולפעמים זה מתסכל.

חייםלוי

Member
מנהל
נכון שאנחנו צינור, כלי שדרכו החוקר

מגיע להשגים שלו. אותי זה לא מתסכל כי הרי זאת העבודה שבחרתי. אותי מתסכל לראות כל כך הרבה ספרים מעניינים שאין סיכוי שאצליח לקרוא אותם אי פעם.

נכון שאנחנו רק תחנה בדרך אבל...

בלעדינו וללא הכישורים שלנו לא היה מגיע החוקר לאותו מידע חשוב עליו הוא מסתמך בבואו לקבוע נושא חדש למחקר, מידע עליו הוא מסתמך בציטוטיו,וכמובן הספרייה משמשת עבורו את האורים והתומים של הדיסציפלינה שלו. החוקר סומך עלינו שכל אימת שהוא יזדקק לעזרה הקשורה לאיתור מידע מכל סוג שהוא , אנחנו נהיה שם לעזר כנגדו, ואני חושבת שזהו כבוד גדול ועזרה גדולה לקידום המדע.

Sapientia

New member
אני שמחה להיות פילטר-

אני מאושרת לעזור לקדם את המחקר (ובעצמי לא הייתי חוקרת את כל התחומים שאנשים חוקרים ובדרך נעזרים בי...).

Sapientia

New member
שמחה לענות../images/Emo140.gif אז ככה:

כמי שעדיין לומדת, אבל גם עובדת במחלקת יעץ כבר 4 שנים - אני יכולה להגיד ש"מידענית" רק נשמע יותר טוב, אבל בעבודה בשטח אין הפרדה. גם מבחינת האהבה שלי למקצוע, וגם מבחינה מעשית. אתחיל עם הקטע הרגשי
במסגרת העבודה עשיתי שעות נוספות במחלקות אחרות, ביניהם בשירותים הטכניים, שם פשוט מאוד עזרתי בהדבקת מספרי מיון על הספרים. כ"כ נהניתי להחזיק ביד ספרים חדשים ומבריקים, לראות כותרים חדשים, לדעת בכריכות מבריקות, ולהריח ריח של ספרים חדשים
כן, אני מרועלת, אני יודעת. באותה מידה אני נהנית לעזור לסטודנט למצוא חומר למחקר; אני לומדת בדרך מושגים חדשים בפסיכולוגיה, היסטוריה, מד"ח- וכמי שמתעניינת בהמון תחומים - אני פשוט נהנית מזה. ויש גם את האושר על פניהם של סטודנטים שהצלחתי בדרך-לא-דרך לאתר להם פריט כלשהו, בד"כ מאמר שנורא רלוונטי להם- זה עושה לי טוב, ממש טוב. כך התאהבתי בעבודה והחלטתי ללמוד את המקצוע. כך שמבחינה רגשית גם החלקים היותר "ספרניים" וגם אלה ה"מידעניים" עושים אותי מאושרת באותה מידה, גם אם בצורה שונה ומכיוונים אחרים. מבחינה מעשית - החלוקה הגסה היא שספרן עוסק יותר בדברים כמו מיון, קיטלוג, סידור, השאלה וכו', ומידען מאתר מידע- אם ברשת או בקטלוג, וכן הלאה. אבל כמו שאמרתי- זאת חלוקה גסה. לדעתי אין ממש הפרדה. מה יעשה המידען בחיפוש בקטלוג- אם המקטלג לא יקטלג, הממין לא ימיין, ואחראי הרכש לא ירכוש פריטים?
שלא לדבר על זה שבספריות קטנות יותר (ולא רק) העובד נדרש למלא כמה וכמה תפקידים מאלו שציינתי, אם לא את כולם... אבוי לו ל"מידען" שלא יודע למיין או לקטלג, שלא לדבר על... לרכוש
אני מגדירה את אצמי מידענית וספרנית. למה שניהם? כי למרות שאין הפרדה, יש לעבודה כמה היבטים, וצירוף שתי ההגדרות הללו מבטא את כולם.

erango2

New member
גאה להיות ספרן

ששואלים אותי מה לומד? אני אומר ספרנות בגאווה ואני עובד כספרן ולא מידען. אני גאה במקצוע הספרנות ומכנה אותי ספרן.

למעלה