אם אנחנו כבר בנושא זה...
עוד קצת על תיאוריות חלופיות ליצירת האסלאם. אחד המאפיינים הכי בולטים של נבואתו של מחמד (בעיקר הנבואה המוקדמת שלו) היא תחושת הדחיפות של יום הדין הקרב ובא. הרוח המפעמת בנבואות אלה היא שיום הדין הוא ממש "מעבר לפינה", מאורע העומד להתרחש בכל רגע. כמו כל תנועה משיחית כזו, ככל שיום הדין בושש להופיע המאמינים ניצבו בפני בעיה הולכת למחריפה, שהודגשה עם מותו של הנביא. הפתרון הסטנדרטי של תנועות כאלה הוא לדחות את יום הדין למועד לא ידוע, ולהאשים את המאמינים/העולם בכך שהם אינם מוכנים. אני בטוח שכולנו מכירים דוגמאות לדפוס זה. חוקר בשם פול קזנובה (בספרו mohammed et la fin du monde משנת 1911) הציע פתרון מעניין שננקט אולי בראשית האסלאם. החליף השני באסלאם, עמר בן אל-ח´טאב, מכונה "אל-פארוּק". מדרש השם הרגיל אומר שהוא כונה כך מכיוון שהוא "פַרַקַ בַיְןַ אל-חַק ואל-בַטְל" כלומר "הבחין (או הבדיל) בין האמת והשקר". מדרש שם זה מסתמך על תפקידו החשוב של עמר בקביעת ההלכה והמנהג האסלאמיים, ועל משמעות השורש פ.ר.ק. של הבחנה או הבדלה (שקיימת גם בעברית). אבל לשורש משמעות נוספת, מעניינת יותר לענייננו. משמעות זו היא משמעות של גאולה והבאת הגאולה. אחד השמות של הקראן (בקראן עצמו) הוא "פֻרְקָאן" ספר הגאולה. במשמעות זו של השורש, משמעות הכינוי של עמר הוא "הגואל" או "המשיח". ההשערה של קזנובה הייתה שעם מותו של הנביא (ויכול להיות שעוד קודם לכן) הוא נתפס כמי שנועד למעשה לבשר את בואו של הגואל האמיתי, המשיח, הלא הוא עמר. לכן קיבל עמר את הכינוי הזה, ורק לאחר מותו הוצמד לכינוי מדרש השם המוכר. שתי הערות למען ההגינות המחקרית. ראשית – אני לא קורא צרפתית. את התיאוריה הזו של קזנובה אני מכיר מכלי שני, דברים ששמעתי ממורים שלי והתייחסות לספרו במאמרים שקראתי. שנית – ספרו של קזנובה עוסק בנושאים רבים ומגוונים הקשורים לנביא ולנבואותיו על קץ העולם הקרב ובא, ותיאוריה זו היא רק חלק ממנו ואינה ממצה את הספר כולו.