ספרים-אוצר מילים.

julia75

New member
ספרים-אוצר מילים.

בעקבות שרשור ספרים שהיה.
אני יודעת כמה זה חשוב לקרוא בשביל אוצר מילים.
ובדיוק אתמול גם היינו אצל מורה של קטנה והיא גם אמרה כמה זה חשוב לקרוא ולקרוא בשביל אוצר המילים. וחוסר הבנה זה גם יכול להרוס בכל המקצועות.לא רק בשפה.הקטנה מאוד אוהבת לקרוא.אבל הגדולה בת 13 ממש לא קוראת. ומאוד מרגישים כמה האוצר מילים שלה דל.מה שמעניין אותם היום זה רק אינסטגרם וסדרות כמו זגורי או עממיות שברור שמשם אי אפשר להעשיר אוצר מילים.ברור שרמה אינטלגנתית זה מההורים. ואנחנו לא .אבל אשמח להמלצות מה אפשר לעשות בכדי לגרום לילדים לקרוא. להעשיר אוצר מילים. תודה

מריומה73

New member
קריאת ספרים חשובה להרבה דברים

לאוצר מילים רחב,לכתיבה נכונה ולאנטלגנציה כללית.
הילדים שלי קוראים והם אוהבים את זה מאוד.
ילד יקרא כשהוא יראה את הוריו קוראים.בחינוך כלל ראשון זו דוגמא אישית
כשילדייך יראו אותך קוראת הם יקראו.
ולגבי סדרות זבל,תפעילי סמכות הורית ותגבילי שעות צפייה.

נטאשKה

New member
אגב גם סדרות זבל יכולות להוות טריגר לקריאה

למשל אליפים שמבוססת על הספר של שטרייט וורצל. ספר נפלא. אם היא צופה בסדרה שמבוססת על ספר/אהבה סרט שמבוסס על ספר - אפשר לנצל את ההתלהבות כדי לנסות לגרום לה לקרוא אותו.

בדיוק רציתי לכתוב על אליפים

סדרה תמימה ומקסימה

נטאשKה

New member
מנסיוני, כדי לגרום לאנשים ולא רק ילדים

לעשות כל דבר שהוא - הפעולה האפקטיבית ביותר היא דוגמה אישית.
אם ההורים קוראים הסיכוי שהילדים יקראו עולה. יחד עם זאת צריך לקחת בחשבון שיש פה גם עניין של אופי והעדפות אישיות.

אנחנו שלושה - לאורך כל ילדותינו הורי קראו והמון. נתנו דוגמה אישית. אני תולעת ספרים אובססיבית, אחותי קוראת במשורה, אחי בכלל לא. לשלושתינו אוצר מילים רחב. יש עוד דרכים להרחיב אוצר מילים - לא רק קריאה.

ובכל זאת נסי למצוא ספרים שמגניבים ילדים בגיל שלה. כמו שיש הרבה ילדים שלא נגעו בספר עד לסדרת הארי פוטר. פתחי איתה שיחה - החברות שלה קוראות בכלל? היא יודעת? אם כן מה הן קוראות? אולי זה יגיע משם.

שחקו איתה במשחקי מילים ושפה למינהם. החל ממשחקים קיימים כמו שבץ נא וכלה במשחקים מומצאים שבהם תשלבי מילים שאת רוצה שהיא תלמד.

סכמי איתה על "מילה ליום" - כל יום היא לומדת מילה חדשה ומשלבת אותה במשפט.

יש המון דברים שאפשר לעשות, תלוי כמובן במידת שיתוף הפעולה שלה. אם היא לא משתפת פעולה אפשר אולי להסביר שזה חשוב לה גם למבחנים לצבא וגם לפסיכומטרי ובכך לנטוע בה מוטיבציה.

תהפכי את זה לכיף - יש משהו שהיא רוצה? תסכמו שאחרי כל X מילים שהיא לומדת היא מקבלת משהו בעל ערך כזה או אחר.

julia75

New member
נטלושקה תודה.אגף גם לבת שלי אני קוראת נטלושקה

את מזכירה איך בבית-ספר ובבית תמיד היינו משחקים את המשחק. לבחור מילה ארוכה ואז מאותיות שמרכיבות אותה להרכיב מילים .ברוסית מילים מאוד ארוכות.מה שבא לי לראש ישר -פריקמכרסקיה-שברוסית זה מספרה.
|
אם עושה את משחק עם ילדים בעברית כל המילים יוצאות לנו 2 אותיות, שזה לא נחשב בכלל.יש רעיונות למילים. למשחקים?

נטאשKה

New member
אם כבר יש לכם

במשפחה משחק כזה אז הייתי הולכת על משהו שהיא מכירה, יש סיכוי טוב שהיא תשתף פעולה, לא? אולי אפילו תתחילי עם הקטנה והיא תראה שכיף ותצטרף. זה יצריך קצת עבודת הכנה מצידך - אבל הכי פשוט לשבת עם המילון ולהכין כרטיסיה עם מילים ארוכות ו"קשות"

ואפשר לשחק במילים נרדפות - זה יכול להיות תוך כדי היום יום שלכן, כשאתן בחוץ או בבית - ולכל מעשה או חפץ לנסות למצוא מילה נרדפת. לא מוצאות? בדקו בגוגל, או באגרון.

Queen nuli

New member
מסכימה שדוגמא אישית היא הדרך הטובה ביותר

אך לא רק.
בתור ילדה אצלנו בבית לא קראוו יותר מדי- אני פיתחתי אהבת קריאה מטורפת. עד היום הספרניות בספרייה ביישוב שלנו זוכרות את הילדה בכיתה ב' שעשתה ארבעה מנויים ולקחה כל שבוע 12 ספרים חדשים.

לדעתי בגילאים האללו זה רק למצוא ספרים שמאוד יעניינו אותה- כמו הארי פוטרר ומשם לקוות שהיא תאהב ותתחיל ללקרוא..

גם לי היה קשר מיוחד עם הספרנית

היא היתה מתקשרת אליה כשהיו לה יותר מדי עותקים מספר אחד וכשהיא היתה מנפה ספרים מהסיפריה, היא נתנה לי המון ספרים! היתה חמודה נורא

לדעתי הדרך הכי טובה היא להתחיל בקטן, מיינסטרימי ופופולארי, עשיתי את זה לאחותי

כשהיינו ילדות/נערות הייתי מביאה לה בכוונה ספרים מטופשים כאלה, כל מני חלומות נעורים וצמרמורת וסדרות מעין אלה, שהיא הסכימה לקרוא... בהמשך הארי פוטר, אחר כך היא התחילה לקרוא רבי מכר כאלה ואחרים, ובשנים האחרונות אני משאילה לה כל זמן מה ערימת ספרים שהיא מחזירה לי ולוקחת ערימה חדשה ויוצא לה לקרוא קלאסיקות סופר כבדות

יש ילדים קטנים?

מה עם לבקש ממנה לקרוא לאחים הקטנים?

לי לא היה זמן לשבת עם הבינונית ולהתאמן על קריאה, אז זה מה שביקשתי ממנה. היא קוראת בצורה שוטפת היום.

בגיל 13 אני מאמינה שיש ספרים שצריך לקרוא מטעם בית הספר. הייתי מציעה לך לגלות ענין במה שהם לומדים, ואולי אפילו לפנות למורה המחנכת, ולראות מה אפשלעשות שיעודד את התלמידים.
אני יודעת שבכיתות היסודי שולחים הביתה רשימה מומלצת ומעודדים את התלמידים לקרוא ממנה, הם מקבלים מדבקה על כל ספר. את יכולה להתעניין בפורומי הורים אילו ספרים יכולים לקרוץ לילדה בגילה, אני מתלבטת אם להמליץ על ספרי "זבל" רק כדי להכניס את הרגל הקריאה.

במה היא מתעניינת מעבר? אולי כדאי להרחיב את מגוון הפעילויות שלה, באמצעות חוג כלשהוא.
יש חוגי תאטרון לילדים, אני יודעת שזו הוצאה אבל אם יש אפשרות זה כדאי. זה גם עוזר לכושר הביטוי, גם מעניק כישורים חברתיים, וגם יפתח לה אפיקי ענין אחרים, כי תיאטרון ניזון מחומרים כתובים :) וחוג שמיועד לבני נוער, מן הסתם ידבר אליהם.

julia75

New member
היום נלך לספריה וכולנו נבחר ספרים

הגדולה הייתה קוראת ביסודי .בחטיבה הפסיקה. הבן רוצה יומנו של החנון. והקטנה אוהבת לקרוא.
אקח לעצמי גם ספרים בעברית .כשהייתי קוראת בעברית -לא הייתי עושה טעויות בכלל.ועכשיו כשהפסקתי הלך לי כל הבטחון .אני יודעת שאני עושה מלא טעויות.

פתאום עם התמכרות לכל הסדרות בvod,כבר אין לי סבלנות לספרים. ולפני זה הייתי ממש תולעת ספרים כמו אמא שלי.שלא היינו יכולים להפסיק עד שלא היינו מסיימות ספר.גם אם 300 דפים. למראת שזה היו סתם ספרים בלי תוכן מיוחד.אותם רומנים או מתח של אותן סופרות שחוזרת על עצמה רק עם שינוי דמויות.
בקיצר שינוי לכולנו.ודוגמה אישית קודם כל.תודה שניערתם אותי

דנה אז

New member
תנסי לברר איזה ספרים אופנתיים בגילה

ואולי אפילו מנוי לעיתון. נכון שרוב הסיכויים שזו לא ספרות מופת, אבל מתחילים משם, ואם תתחבר אולי תמשיך לספרים אחרים.
.

אוצה

New member
אני מאמינה שזה חינוך מינקות

אצלנו קוראים כל ערב לכל ילד. הגדול קורא לבד ולפעמים אני מקריאה לו.
לגבי הגדולה- אני חושבת שאת צריכה לחשוף אותה לספרות- דרך הספריה.
תעשי איתה דיל שאם היא תקרא ספר בשבוע- שבועיים תצ'פרי אותה במשהו. ככה אולי היא תתחיל ותתאהב.

אני חושבת שאת יכולה להנהיג גם שעת שקט בבית- בה כולם (כולל את) קוראים. פעם בשבוע או יותר. זה גם מרגיע את האווירה, גם מגבש, גם מעשיר את אוצר המילים וגם נעים....

falz

New member
לא רק אוצר מילים. גם איות, תחביר, דמיון

לקריאת ספרים יש עוד הרבה יתרונות חוץ מאוצר מילים:
- איות (רואים את המילים כתובות נכון, וזה חודר למוח)
- תחביר (כן, כולנו ישראלים דוברי עברית כשפת אם. ועדיין יותר מדי אנשים, צעירים ומבוגרים, אומרים היום "ש" במקום "כש", ועוד הרבה טעויות תחביר צורמות)
- דמיון. מעולה לפיתוח המוח. בסרט/תוכנית טלויזיה מראים לנו הכל, שזה כיף. בספר - הדמיון שלנו מחליט איך הכל יראה, וזה מעולה.

אני מאוד מאמינה שחשוב להקנות הרגלי קריאה

כבר מגיל קטנטן, בהתחלה מקריאים להם ומאפשרים להם לדפדף בספר ולאט לאט כשכבר יודעים לקרוא-לאפשר להם לקרוא. אפשר לקרוא שורה-שורה, כלומר שורה הורה,שורה ילד כדי לא להעמיס על הילד-להפוך את זה לחוויה משותפת של הורה-ילד.

אני מסכימה איתך שתוכניות הטלויזיה של היום מגישות שפה ממש גרועה ולא מתאימה. יש לי "מגיפה" בגן בגלל שאיזה ילד ראה עם אח שלו איזו תוכנית טלויזיה שאמרו "אני אהרוג אותך", הביא את זה לגן ואיכשהו תוך יומיים כל הבנים(שזה רוב הגן אצלי) אמרו את המשפט המזעזע הזה תוך כדי הרכבת כלי נשק ממשחקי הרכבה. אז מיד הפחתתי את משחקי ההרכבה שאפשר להרכיב לאורך, ודיברנו על המשפט הזה ומה הוא אומר והם יודעים שאוי ואבוי למי שאומר משפט כזה-פעם אחת נתתי עונש (ואני בד"כ לא נותנת עונשים) לצאת אחרון לחצר אחרי שמישהו אמר כזה משפט כשהיינו דקה לפני היציאה לחצר-זה עשה את שלו ומאז הם כמעט ולא אומרים את זה ואם כן-מספיק מבט שלי והם מפסיקים באמצע המשפט
.

למעלה