ספירת דם,

ruth02

New member
ספירת דם,

שלום ד"ר, מתנצלת מראש על אורך השאלה, אודה מאוד להתיחסותך לגבי בדיקת ספירת דם לחתול חולה (מדאיג אותנו ערך הלימפוציטים ו - RETI):
WBC - 20.4
RBC - 8.36
HGB - 11.7
CH - 13.9
RDW - 14.6
HDW - 1.82
PLT - 431
PDW - 65.5
MPV - 13.8
NEUT % - 87.3
LYMP% - 4.5 (המינ' זה 20) ???
MONO% - 2.4
EOS% - 5.6
BASO% - 0
LUC% - 0.1
NEUT# - 17.85 (מקסימום זה 13.4) ?
LYMP# - 0.92 (מינ' זה 2.0) ?
MONO# - 0.5
EOS# - 1.15
BASO# - 0.01
LUC# - 0.02
RETI% - 0.23
RETI# - 1.9 (המינ' זה 15.0 מדהים) ?
MCVR - 51.5
CHCMR - 30.3
CHR - 15.6
PLTCLMP +
מדובר בחתול בוגר/מבוגר, עם נוזלים בבטן, תאבון לקוי מאוד, רזה מאוד במשקל לאחרונה (כמו כן עקב נשימות מהירות נערך צילום רנטגן ובצילום אחת הריאות ניראית לבנה, נאמר לנו שזה נקרא ריאה אטומה), בנוסף ניראה קשר לימפה בדם וקריש דם. לצערנו לא הצליחו להגיע לאבחנה.
כשאנחנו הסתכלנו בבדיקת הדם מה שבלט לעין שלנו (הלא מקצועית) זה הירידה החדה בלימפוציטים וירידה ב - RETI , על מה זה יכול להצביע ? סרטן ? זיהום ? האם זה מה שצריך להדאיג אותנו או שערכים אלו הם לא משמעותיים ?
אודה מאוד לתשובתך ושוב סליחה על אורך השאלה
תודה

ruth02

New member
נ.ב,

האם נוזלים בבטן יכולים "לעבור" לבד ואם לא, האם אפשר לחיות עם זה ? תודה

sapirdvm

New member
ספירת דם

דבר ראשון אשאל, מה אמרו לכם במרפאה והאם התחילו בטיפול?
מה שהספירה מלמדת בעיקר שכנראה יש כאן תהליך זיהומי: עליה בתאים הלבנים כשמי שתורם לה הם התאים שנלחמים בחיידיקים (NEUT).
הנשימות המהירות, יחד עם נוזלים בבטן יכולים לנבוע מבעיה לבבית, מירידה בכמות חלבון שיכולה להיות בגלל בעיות אחרות.
מהספירה עצמה קשה יהיה לעזור באבחנה. האם עשו גם בדיקת דם נוספת? (ביוכימיה?)
לגבי תהליכים סרטניים: שלא כמו בבני האדם שיש מרקרים בדם שמלמדים על סוגי גידולים שונים, בחתולים אין את זה ואין לדעתי כאן רמז לתהליך גידולי.

ruth02

New member
תודה ד"ר ספיר,

מה לגבי הירידה הכל כך משמעותית בלימפוציטים ?
בדקו לב - שללו בעיה לבבית, אמרו שהריאה (הלבנה שבצילום) קרסה, לקחו דגימה מהנוזלים בבטן וראו קצת תאים לבנים אם אני לא טועה אך עדיין לא נמצאה אבחנה (הנוזל בצבע צהוב), עשו אולטראוסאונד ואמרו שהטחול לא חלק, (שיש גרגירים או משהו כזה) אך גם האולטראסונד גם לא נתן אבחנה.
עשו לו גם ביוכימיה,הנה התוצאות:
ALB2 - 3.14 g/dl
ALP2L - U/L
ALTL - 39.8 U/L
AMYL2 - 767.7 U/L
ASTL - 36.5 U/L
BILTS - 0.1 mg/dl
CA2 - 9.96 mg/dl
CHOL2 - 124.58 mg/dl
CKL - 53 U/L
CL-l - 117.9 mmol/L
CO2-L - 19.0 mmol/L
CREJ2 - 1.1 mg/dl
GGTI2 - 0/6 U/L
GLUC3 - 130.44 mg/dl
K-I - 4.70 mmol/L
NA-I - 147.5 mmol/L
PHOS2 - 4.08mg/dl
TP2 - 6.2 g/dl
TRIGL - 50.49 mg/dl
UREL - 37.39 mg/dl
אמרו שנשאר להם רק לשלוח לסי טי, אגב, כשניסו לעשות לו אולטרה סאונד הוא השתולל, האם העובדה שהוא השתולל מלמדת על כך שהוא לא כזה חלש ומצבו לא כזה חמור ? ומה דעתך לגבי הלימפוציטים ? מה זה אומר ירידה כזו חדה ? לא אמורה להיות עלייה בזיהום ?

ירידה בלימפוציטים

יכולה לנבוע מסיבות רבות. יש כאן ירידה הן באחוז, שזה לא משמעותי, אך גם בכמות.
לרוב אם זה רק ירידה בלימפוציטים אפשר לחשוב על תהליכים ויראליים.
יש עליה בנויטרופילים, אך אין תוצאות של משטח שיגיד לא רק מה המספר שלהם אלא מה אופיים.
ככלל - לא נשמע טוב אם יש קריסה של הריאה ונוזלים בבטן, למרות שעדיין לא ברור מה מקורם.

ruth02

New member
תודה לתשובתכם,

לא יודעים בדיוק בן כמה החתול כי זה חתול שהגיע לחצר שלנו לפני בערך 4 שנים אבל לפני כן הוא היה בחצרות של אחרים ובפינות האכלה (זה חתול חצר). אנחנו מעריכים שהוא בערך בין 7-8 שנים.
ד"ר ירום לקחו משטח (זה נקרא הספרציה ?) לפי מה שהבנתי זה לא עזר לאבחנה.
לגבי ריאה לבנה בצילום (הם קראו לזה ריאה אטומה), האם זה לא סימן לדלקת ריאות ? מה זה אומר שהיא לבנה בצילום ? האם אי אפשר להחזיר אותה למצב נורמלי ? ומה זה ריאה שקרסה בכלל ? יש לציין שהחתול לא רק נושם מהר אלא גם לא סדיר ולוקח גם כמה נשימות קצרות בבת אחת זאת אומרת הבטן לא ממש עולה ויורדת, לעיתים הוא נושם לאט אבל כל תזוזה שלו שוב מופיע הנשימה המהירה והלא סדירה, וזה כמה חודשים כך, לא יום אחד.
אנא תאיר את עיני בנושא, תודה.

ruth02

New member
נ.ב, לגבי

הנוזלים בבטן, הם לא יורדים לבד בלי התערבות ? אי אפשר לשאוב אותם ? ואם משאירים את החתול עם הנוזלים בבטן זה מסכן חיים או שאפשר לחיות עם זה ?

sapirdvm

New member
יש כאן מקרה

מאד מורכב, ונראה עם פרוגנוזה לא טובה.
יש מספר אפשרויות להופעת נוזלים בבטן של חתול. האחת היא דלקת באברי הבטן ו/או בקרום הבטן, למשל במקרה של FIP שזאת מחלה חשוכת מרפא, גם אם יש מעטים ששורדים אותה. הגיל של החתול לא 'מתאים' אבל חתול שיש לו ירידה במערכת החיסון מכל סיבה שהיא (בדקו לו איידס חתולים?) יכול לחלות בFIP בכל גיל. אפשרות אחרת זה מחלת לב, כשבחתולים האיבחון מצריך אולטרה סאונד לבבי בדר"כ של מומחה לב.
ריאה 'לבנה' או 'קרוסה' יכולה להיגרם עקב חסימה של דרכי האויר לכיוון שלה, או קריש דם שחוסם את זרימת הדם אליה ואז היא חסומה, יותר גדושה ולא מתפקדת כריאה (יש מספר אונות לריאה. אני משער שהתכוונו לאונה אחת)
זה יכול לגרום לבעית נשימה כמו שתואר לעייל.
לנוזלים צריך לעשות אנליזה. בודקים כמויות חלבון, מספר תאים וסוג תאים, הימצאות חיידקים (אם כן-כדאי לשלוח תרבית) ולפי זה אפשר לשלול דברים (כמו למשל בעית לב).
הנוזלים בדר"כ לא יספגו לבד. צריך למצוא ולטפל בגורם שהביא להיצטברותם. אם נשאב אותם, ושואבים נוזלים-תלוי בגורם, הם ישובו ויצטברו ללא טיפול בגורם שהביא להצטברותם.

ruth02

New member
תודה על התשובה המעמיקה,

יש לי שאלה אליך, איך לוקחים ביופסיה מהריאות ? האם צריך לפתוח את בית החזה בשביל זה או שפשוט מחדירים מחט לבית החזה ? או אולי דרך הפה ?

ruth02

New member
שכחתי להוסיף

שבכבד ובטחול ניראו נודולים (אני מקווה שאני לא טועה במילה), מה זה אומר ? ושוב, איך לוקחים ביופסיה מהריאה ?

sapirdvm

New member
יש שתי צורות

של ביופסיה (אני קצת מטעה אותך בכוונה ותיכף אסביר)
יש טכניקה שנקראת FNA: ביופסית מחט עדינה. היתרון-קל, פשוט, מהיר, לא מצריך הרדמה ו/או טישטוש אלא אם יש כלב/חתול משתולל.
החיסרון: מוציאים תאים בודדים כך שהאיבחון הוא ציטולוגי-תאי. יש חשיבות לקשר בין התאים ולכן הFNA נותן תשובה למרבית אך לא לכל הבעיות.
הטכניקה השניה היא לקחת 'חתיכת ריקמה'. זה בדר"כ נעשה תחת הרדמה מליאה, או אם זה משהו עורי, הרגעה והרדמה מקומית. כאן הדוגמא נשלחת לפתולוג מומחה להיסטולוגיה: הוא מביט על כל תא ותא אבל גם על היחסים בינהם ומכאן יוצא לאבחנה.
תלוי מה הבעיה בריאות, אבל אם רוצים ביופסיה, בדר"כ צריך לפתוח בי"ח וזאת פרוצדורה לא פשוטה בכלל שלא בכל מרפאה יכולים לעשות אותה.
נודולים: גבשושיות, רצוי לדגום (FNA)

ruth02

New member
ד"ר ספיר תודה אתה מדהים, מה זה

בי"ח ? בית חזה ? לשאלתך: מטרת הביופסיה היא לוודא סרטן ריאות כי זה החשד.
אז הבנתי ממך שצריך לפתוח את בית החזה ? זה ממש ניתוח ?

sapirdvm

New member
בי"ח=בית חזה

אני הייתי מנסה לדקור ולקחת תאים ולנסות בעזרתם לאבחן, ובמידה ולא מצליחים אז לעשות ביופסיה בית חזה פתוח

ruth02

New member
ד"ר ספיר לקחו

תאים (אספריציה מהריאות וגם מהבטן) ולא היתה אבחנה.
מצב על הפנים !! אני לא מבינה את זה, איך כל כך הרבה בדיקות, אולטרה סאונד, רנטגן, אספירציות, משטחים, בדיקות דם, ולא מוצאים מה יש לחתול האומלל, בוא נגיד שיש סרטן כמו שהם חושדים, לא ברור לי, כל כך קשה לאבחן סרטן ריאות ? אצל אנשים מאבחנים מהר מאוד, זה פשוט משגע אותי כל הסיפור הזה ! איך זה יכול להיות ?

sapirdvm

New member
הלוואי

וכל מחלה היתה מאובחנת במהירות, גם אצל בני אדם...
לעיתים יש מחלות שרב הנסתר על הגלוי ורק אוסף ומגוון של בדיקות מוביל לאבחנה.
אינני יודע מי בחן את המשטחים. אני יכול להעיד על המרפאה שלנו שאנו בוחנים משטחים רבים בעצמנו ומגיעים לאבחנה, אך גם אנחנו מפנים לא פעם משטחים שאיננו בטוחים באבחנה, לבדיקה של מומחה לציטולוגיה או פתולוג להיסטולוגיה. גם בנושא ההדמיה, למרות הנסיון שהצטבר אצלנו בצוות, ישנם מקרים שאנו מזמינים מומחה הדמיה שיעזור בידע שלו ובנסיון שלו. אגב, זה גם ענין תקציבי...
מה לעשות אבל העולם הזה של רפואה בכלל והווטרינרית בפרט-בה הפציינט לא בדיוק מסביר ומשתף פעולה, הוא עולם מסתורי (ומרתק) ולא תמיד הדברים מסתדרים במהירות.
ממליץ לך לא להשתגע
, את עושה המון למען החתול וזה נפלא, ואת השאלות שאת שואלת כאן, שהן נכונות אגב, צריכה להציף גם בפני הווטרינרים שמטפלים בחתול ולשמוע מה דעתם על השאלות הללו.

למעלה