ספינות וספנים

ספינות וספנים

(אגב, יש ספר בשם הזה, של אחד הנדריק ון-לון) בספרים של פעם, הים היה מקום הרפתקני להפליא - אז למה כל כך הרבה הרפתקאות במשחקי תפקידים מתרחשות דווקא על היבשה (או מתחת לאדמה?). איזה מקום תופס הים במשחקים שלכם? ועד כמה יש התייחסות פרטנית לספינות - ההבדלים ה"קטנים" בין קוג לקנור, השפעות מחלת הים, רמת מכשירי הניווט ובעיות ההתמצאות, וכו'?

DDN

New member
ואני מתייחס גם להודעה השנייה שלך

במערכה המתוכננת הקרובה שלי, יש לים תפקיד גדול, היות והמערכה היא יותר בסגנון COLONIZATION מאשר הפנטזיה הקלאסית. בנוגע למה שביקשת מהפונדקאי למטה, קיים דווקא ספר באנגלית (וכן, נכון, הוא של ק20) בשם SEAFARERS HANDBOOK שהוציאו LEGENDS&LAIRS. בספר עצמו ישנו הרבה חומר על דרכים להעביר הרפתקאות ומערכות בים הפתוח וגם מתחתיו. ישנם שני פרקים העוסקים בבניית ודגמי ספינות, ופרק שמתאר סוגים שונים לקרבות בין ספינות. בקיצור, ספר מומלץ למי שחשקה נפשו בתחום. כמוני. הספר השני שקניתי באותה הזדמנות מרחיב על שילוב קצת יותר טכנולוגיה (קיטור, אבק שריפה) במערכה "רגילה". ונענה ישירות לשאלה (ואני אשתדל להימנע מספוילרים, כי יש כאן שחקנים פוטנציאלים) - אני בקטע של לשחק קצת ב"פיראטים", קצת ב"סוחר הים", אבל כעיקרון, עיקר המשחק שלי הוא ביבשה (כשהים הוא זירה לא צפויה שעדיף להתרחק ממנה)

מירטל

New member
אתה שם לב:

שלפיך יש שני מצבים - או שאתה על האדמה ( ואז הים הוא לחלוטין לא רלוונטי) או שאתה שט בים ואז הוא זירה לא צפויה שעדיף להמנע ממנה, אבל לים, או למיים יש חשיבות עצומה גם כשאר אתה נמצא על היבשה: א. ערי נמל - די במפרץ מיים עמוקים מספיק בכדי להפוך אי קטן ולא חשוב לכאורה לנקודה אסטרטגית - הקמפיין של לשם מתנהל באי כזה בדיוק - אין בו הרבה דברים מעניינים מבחינת האימפריות - מלבד נמל המיים העמוקים היחיד ברדיוס שמסוגל לאכלס צי שלם, וזה מה שהופך את החיים של כל אדם באי לשונים לחלוטין - הנקודה האסטרטגית הקטנה, הזו, שנראת פעוטה ולא חשובה לחלוטין היא פתח לקמפיין שלם. ב. מפלצות תת ימיות כמו קראקנים ששוכנים שם, או בני ים יכולים להשפיע קשות על האנשים שחיים על החוף. ג. סחר ימי - עיר שתתבסס על סחר ימי תהיה מושפעת מהים כמעט כמו הספנים עצמם, גם אם רוב העיר מעולם לא יצאה לים.

DDN

New member
לא בדיוק.

כלומר, אני שם לב, אבל כמו שכתבתי, אני מנסה להימנע מספוילרים לרעיונות שיש לי. בואי נאמר שמתוך 3 הנקודות שלך, שתיים עומדות חזק בראש מעייני, ועכשיו להוסיף לכל זה פוליטיקה, תככים ואימפריה במטרת התרחבות.

Seafarers handbook

עד כמה הוא רלוונטי והתוכן בו יעיל גם למי שלא משתמש בשיטה? כי בשביל מפרטים של ספינות יש לי גם די והותר מקורות לא-מת"יים (ועניין ההתאמה-לשיטה פחות משמעותי כאן). יש גם את הספר הימי של כאוסיום Sailing The Seas of Fate, שהוא די טוב אבל מאוד מותאם-שיטה ומותאם-עולם, כך שהוא לא רלוונטי למי שלא משתמש בלפחות אחד מהשניים.

DDN

New member
זה מה שאני אוהב בספרים שלהם

של LEGENDS&LAIRS. הכל שם זה תאוריות ורעיונות. אולי שני פרקים מתייחסים למכניקה של שיטה. בספר CITYWORKS שלהם, עוזרים לך להבין למה קמה עיר, איך היא מנוהלת, רעיונות לפלגים שונים, פוליטיקות, מסחר, והכל בלי להזכיר כלל שיטה. אז נכון, שהספרים הללו נכתבו כתוסף לק20, לדעתי הם מספקים די והותר רעיונות גם למי שישחק חופשיטה ופשוט צריך לדעת את ה"למה". "למה קמה העיר?" "למה ספינה קטנה ומהירה תצליח יותר בקרב מהכבדה עם התותחים?" (לקח שלימד אותי גם PIRATES החדש) וכו'. בכל מקרה, אני מאוד ממליץ עליו כי הוא לא ממוקד שיטה.

מה שאני יותר מתעניין בו

הוא הספנות של ימה"ב, לפני אבק השריפה. יש עליה מן הסתם פחות חומר, כי מטבעה היא פחות מסעירה ומגניבה מפיראטים שיורים ב"תום הארוך" אל הקאראבלה הספרדית. מכיוון שהמשחק שלי (והרבה משחקי פנטזייה, גם מו"ד) פוזלים יותר לכיוון הימי-ביניימי, ספר כזה נראה לי טיפה יותר מועיל מהאנאכרוניזם של ספינות ברמה הטכנולוגית של המאה ה-17 בסביבה שאמורה לדמות את עידן מסע הצלב הרביעי.

l o r e

New member
ארר מייטי

הבעיה העיקרית שלי עם ספנות באופן כללי היא שהחלק הימי, דהינו המסע עצמו, משעמם למדי. אפשר לתבל אותו בעזרת דמויות מעניינות, סיפורים אפלים, מפגשים עם פירטים או התנפלויות על ספינות סוחר, ואם זה מתאים למערכה גם מפלצות ימיות וכו'... אבל בסך הכל רובו די יסוכם ב-"לאחר 25 ימים אתם רואים את נמל...". אפשר כמובן, להפוך את המסביב לים לאזור מעניין במיוחד. מלחמות של ארצות שונות על השליטה בערי נמל, ניסיון של סוחרים יריבים לעכב את המשלוח של האחר, מציאת סחורות יקרות ערך ליבוא ויצוא למקומות המתאימים, וכמובן אגדות ומפות של אוצרות של פירטים מפורסמים. מערכה שכזו תהיה מבוססת על משחק באזורים הקרובים לים, למשל עיר נמל, כשהדמויות יוצאות לגיחות קצרות לים בהתאם למידע ולאנשים שפגשו בעיר. אין שום דבר משעמם בלחימה ימית נטולת אבק שריפה (וקסם). הרומים, למשל, בנו צי ענק, אבל הלוחמים שלהם היו מתורגלים מאוד בלחימה בקרב פנים אל פנים ביבשה, ולא בלחימה בין ספינות. כדי להתגבר על החסרון הזה, הם המציאו גשרים גדולים, שהורדו אל ספינת היריב, ואפשרו לכוחות שלהם להסתער חזיתית. לפני המצאת התותח, היו בליסטראות, שירו חיצי ענק עם חבלים אל ספינת היריב, קטפולטות קטנות, ששיגרו לעבר הספינה שלו שמן בוער, והכיף הגדול מכולם, איל הניגוח. בקיצור קרב ימי ידרוש טקטיקה, ציוד מתאים והרבה תעוזה.

עניין של ספרות קיימת

לא אמרתי שקרב בלי אבש"ר הוא משעמם, פשוט שרוב הכתיבה (ספרי הרפתקאות וכו') מתעסקת יותר בעידן המפרשים היפים והתותחים הגדולים - יש לו די והותר חן לכשעצמו, אבל אם כיוונת לתקופה אחרת, קצת חסרה לך ספרות.

l o r e

New member
לא התייחסתי לתקופה מוגדרת

התייחסתי לכל התקופה, שקדמה לאבק השריפה.

אאררר, זה בערך מה שאמרתי

שיש יותר חומר "ספרותי" על התקופה שאחרי מאשר על כל מה שלפני. לא שיש לי משהו נגד פירטים (אררר), אבל העניין שלי הוא בחומר על הספנות המוקדמת יותר - רומא והויקינגים הם דוגמאות טובות. נדמה לי שאנחו אומרים פחות או יותר אותם דברים, קצת אחרת.

מירטל

New member
או לחלופין עם חיי הים:

מפגש אקראי לא חייב להיות רק עם מפלצות או עם פיראטים - האיום הגדול ביותר בים הוא מזג האוויר- תנסה לעמת פעם דמויות חזקות עם סערה שעלולה לסחוף אותן מהסיפון, עם ניווט לא נכון שמאיים על אספקת המים/אוכל שלהן, איים מסוימים או דברים שרואים מתחת לגלים- משחק שבו מעבירים 25 יום של שייט בים הפתוח הוא משחק שמפספס את האתגרים היותר מרתקים שיכולים להיות לשחקני תפקידים.

Nihau

New member
המסע בדורך השחר

דוגמה נהדרת למסע ימי. (ספר חמישי של נרניה)

אחד ההזויים של המחבר

אני תוהה מה טולקין שכנע אותו לעשן (הם היו סחבקים באוניברסיטה) כשהוא כתב את זה...

Gabriel S

New member
ספרי הים השביעי

הים השביעי נותן לך מידע מוצלח על חיי יורד הים, במיוחד כיוון שהוא מבוסס היסטורית (עם שינויים כמובן, אבל מבוסס היסטורית) על המאה ה17.

קראתי עליו איזו סקירה

אני לא זוכר איפה - הכותב התרעם על כך שחתכו החוצה את כל העניין של אמריקה, ובלי השיירות לעולם החדש, כל עניין הפירטים הופך לפחות מוסבר ורלוונטי.

Gabriel S

New member
סקירה של יוסי גורביץ

למרות שאני מעריך מאוד את יוסי, אני לא מסכים עם תפיסת משחקי התפקידים שלו. לדעתי, משחק יכול להתרחק מההיסטוריה שלנו ולא להבסס עליה ובכל זאת לפתח תיאורית חילופיות על התפתחותם של דברים, לא משנה כמה נראות לנו כיום מטופשות עקב החריגה מההיסטוריה של עולמנו.

למעלה