סעודה שלישית

tamarhp

New member
סעודה שלישית

איזה מאכלים אפשר להכין לסעודה שלישית חוץ מירקות/סלטים וגבינות? חשבתי גם משהו חם, אבל בעלי לא אוהב פשטידות ): בינתיים חשבתי על: - בורקסים - ג'חנון (קנוי.... לא יודעת להכין) - שבלולי בצק עלים (שבלולי פיצה למשל) - ביצים קשות ממולאות מה עוד?

אולי בורקסים ממולאים טונה וביצים?

אולי פשטידת בשר? ואולי בלינ'צסים עם מילויים שונים את יכולה מילוי של טונה, של גבינות, של בשר, יש כל מיני בורקסים פטריות וכאלו, אולי פסטה? עם פטריות...........?

כמה הצעות:

סלט פסטה קר בוורסיות שונות סלט טונה/ מוס טונה לביבות ירק/ תירס וכו.. (ניתן לחמם על הפלטה וזה נהדר)

פיצה,או לחילופין:מיני פיצות שבלולים-מבצק עלים

בורקסים ממולאים בחציל+גבינה סמבוסק לחמניות שמרים ממולאות טונה,או גבינות קובה פסטלים ממולאים תפוחי אדמה/בשר פלפלים ממולאים אורז סירות תפוחי אדמה ממולאים גבינות/תירס עם רוטב בשמל לזניה מרקים קרים:טארטור,גספאצ'ו

ועוד:עלי גפן ממולאים אורז

לבנה+פיתות סלט קוסקוס פילה בקלה מטוגן שניתן להכין עד יומיים לפני כן,אם רוצים לאכול קר אז שמים שכבות של דג ועל זה מיץ לימון ופלפל חריף מלח ולהשאיר במקרר. אם חם -אז לחמם על הפלטה. שמים על השולחן פסטה לבנה חמימה,ומסביב 2-3 סוגי רטבים וכל אחד מוסיף לצלחתו רוטב כרצונו.

וגם פחזניות ממולאות:גבינה,ביצים,טונה,פיטריות

בויקוס אנטיפסטי בתנור מירקות שונים פלטות של כל מיני דגים מלוחים/מעושנים פריטטה-חביתה ענקית מתפוחי אדמה,ביצים וכל מיני תוספות כמו:אפונה,תירס,פיטריות,ירק:כוסברה,פטרוזיליה וכד' קרוקטים של תפוחי אדמה או בטטה מצופים פירורי לחם ומטוגנים קלות מלווים ברוטב

tamarhp

New member
בלינצ'ס זה נחמד

בד"כ סעודה שלישית זה פרווה-חלבי (תלוי כמה זמן עבר מהארוחה הבשרית) - דברים כמו ירקות, סלטים (של ירקות, סלט טונה, סלט ביצים...), ביצים קשות, גבינות, וכו'.. ולפעמים גם משהו חם כמו פשטידה..

כן אני יודעת שזה פרווה/חלבי דגים גם אפשרי

אז אצלנו אוכלים בסעודה שלישית, שאני מתארחת אצל השכנה............. ביצים עם טונה וכל מיני כאלו, לכן נתתי לך רעיון של בלינ'צס עם טונה נורא נחמד. ופשטידות אפשר לאכול גם קרות וגם להוציא מהמקרר שעה לפני.

DUKASIT

New member
אפשר להכין מקרונים ורוטב עגבניות או רוטב

שמנת. לא לערבב אותם יחד. את המקרונים מיד אחרי הבישול לשמן בידיים עם מעט שמן ולהכניס לקופסה - למקרר. בסיר הרוטב. ובשבת שמים את הסיר על הפלטה ואת המקרונים במסננת. שופכים מעט מים חמים על המקרונים. בצלחת הגשה מערבבים את המקרונים עם הרוטב. יוצא ממש ממש כאילו הרגע הכנת.

DUKASIT

New member
ע"פ ההלכה אפשר לחמם נוזל/מרק עד שהיד

סולדת בו. אסור להרתיח.

tamarhp

New member
על הפלטה זה חימום רב מדי.

מותר להניח ביום שישי לפני שבת אבל לא בשבת עצמה. ובנוגע לחום שהיד סולדת אני לא בטוחה שמדובר בחימום בכלי ראשון..

DUKASIT

New member
תמר יקירתי תבדקי שוב את ההלכה

אולי יש הבדל בין ספרדים לאשכנזים. אני יודעת בוודאות שאפשר לחמם בשבת. יש כמובן כללים והסברים איך אבל בהחלט אפשר. דברי איתי במסר אני אתן לך מקורות.

לפי ההלכה אסור לחמם נוזלים בשבת

לפי הספרדים בכל אופן, אני יודעת שלא מחממים אוכל שיש בו נוזלים על הפלטה בשבת. מה שכן את יכולה לעשות חמין או גחנו'ן גם.

השכנים שלי חרדיים מאוד ואני אצלם הרבה

לסעודת שלישי, ואני יודעת שאוכל עם נוזלים הם שמים על הפלטה לפני כניסת השבת ורק לאותו הערב. לשבת אין שום דבר עם נוזלים. ואני סומכת עליהם. הם ממש חרדיים

מצטטת מתוך הספר עיטורי הלכה

ל"ט מלאכות שבת שנערך ע"י זאב גרינולד מירושלים אסור להבעיר, לכבות להגדיל או להקטין אש בשבתי אסור לבשל, לאפות לצלות או לטגן מאכלים על ידי חום האש או באמצעות מקור חום אחר אין לשים בשבת על אש, על פלטה חשמלית, על תנור חימום או על מתקן בישול בקיטור וכו', מאכלים או נוזלים ואפילו אם הם התבשלו כבר לפני השבת. אסור לשים אותם על האש אפילו לזמן קצר ביותר, ואפילו אם באותו זמן הם לא יספיקו להתבשל. ראה פרטים נוספים לעיל במלאכות מבעיה ומכבה, מלאכות ל"ו-ל"ז אם תרצי אחפש לך עוד מקורות לפי כל העדות אשכנז וספרד

DUKASIT

New member
בהמשך לשיחתינו....../images/Emo13.gif

18 - הפיכת מים לקרח ורוטב מוקפא לנוזלי שאלה: האם מותר בשבת לקחת רוטב פטריות או ציר של דג שהתקשה בעת שהיה במקרר, ולהניחו על גבי סיר שמונח על הפלטה, כדי שיתחמם מעט, ועל ידי כך הרוטב הקרוש יהפוך לנוזלי? תשובה: ברור שאין בזה איסור בישול, משום שהרוטב כבר בושל לפני השבת. ואפילו אם הרוטב יגיע לחום שהיד סולדת בו, אין בזה איסור. 8 אלא שיש מן הפוסקים הראשונים שסוברים שהדבר אסור מדברי חכמים. שכמו שאסרו חכמים לרסק את השלג והברד כדי להופכם למים (שבת נא, ב), משום שיש בזה כעין מוליד דבר חדש, כך יש לאסור כל פעולה שהופכת דבר מוצק לנוזלי. ולכן אסור לחמם רוטב מוקפא ולהופכו לנוזלי (התרומה והרא"ש). אולם לדעת רוב הפוסקים, האיסור לרסק שלג או ברד אינו מפני שנוצר כאן דבר חדש, אלא מפני שריסוק השלג נעשה בידיים, וזה דומה לפעולה של סחיטת פירות. אבל אם הרוטב הקרוש הופך לנוזלי על ידי פעולה עקיפה של חימום, אין בזה שום איסור. וכך נפסק בשולחן ערוך (שיח, טז), שמותר לחמם רוטב קרוש אף שיהפוך לנוזלי. ולפי עקרון זה מותר גם להכניס מים למקפיא כדי להופכם לקרח. וכך נוהגים יוצאי ספרד. והרמ"א כתב שנהגו להחמיר, אבל בשעת הצורך אפשר להקל. וכן נוהגים יוצאי אשכנז. ולגבי ציר של דגים, כתבו כמה פוסקים שאף למנהג האשכנזים מותר לכתחילה לחממו ולהופכו לנוזלי, שהואיל ורגילים לאוכלו גם כשהוא קרוש, אין שינוי גדול בהפיכתו לנוזלי. וכן הדין לגבי כל רוטב שרגילים לאוכלו גם כשהוא מוקפא (שש"כ א, לז, עפ"י הגרש"ז אוירבאך).

למעלה