פעם לא, כיום כן !
המילה apartheid באפריקאנס באה מהמילה apart - בנפרד, כמו באנגלית. מדיניות אפרטהייד, כפי שאני רואה זאת, היא מדיניות של הפרדה בין אוכלוסיות על בסיס אתני, כשאחד הצדדים מופלה לרעה. הכיבוש עבר כל מיני שלבים. במשך זמן הפלסטינים יכלו לנוע בחופשיות בתוך ישראל. ב- 1978 לא היה כאו אפרטהייד. האפרטהייד נוצר מכל מיני סיבות. סיבה מכרעת היא הסכמי אוסלו. אני תמכתי בהם , ואני עדיין חושב שהם היו בסיס להסדר על פי 242, אבל צריך להודות שבצעדים שנקטה ממשלת רבין היו אלמנטים של אפרטהייד : מניעת המעבר לישראל, סגרים, ביתור אזורים (כמו ברצועה) , סלילת כבישים שמשמשים יהודים בלבד על אדמות מופקעות מפלסטינים (כמו כבישי המנהרות המפוארים סביב ירושלים). מאז זה רק הלך והחמיר. די להסתכל על חברון. בעיר אחת כמה מאות אנשים חופשיים להסתובב ולהתעלל בשכניהם ו - 150000 איש לא יכולים לצאת מהבית ולא יכולים לנוע במקומות מסויימים מסיבות אתניות (אפילו אחרי יום גולדשטיין רק הערבים היו בעוצר). חברון היא רק הדוגמה הקיצונית. נצרים-עזה, אריאל-סלפית, כבישים חופשיים ליהודים כשהערבים תקועים במחסומים. ומי שיסתכל על מפת הרשות יבין גם את השימוש במילה בנטוסטאנים. המובלעות של הרשות, אזורים שאינם בעלי יכולת כיום משלהם נראים כמו מדינות החסות שניסה להקים השלטון הלבן בדרום אפריקה. לכאורה יש למקומיים שלטון עצמי, אבל למעשה הם תלויים בשלטון המקורי. להזכיר שראש ממשלתנו הנוכחי מבקש בתכניתו המדינית להנציח מצב זה, תוך החלפת השם מ"רשות" ל"מדינה".