סלנג

lady inferno

New member
סלנג

לילה טוב לכולכם. שוב אני כאן, בשעות המאוחרות, עם אוסף שאלות... והפעם - סלנג. האם לדעתכם הסלנג הוא סוג של משלב או סוציולקט? כלומר, שימוש במשלב נמוך - הוא שימוש בסלנג, אבל יש כאן מעין ביצה ותרנגולת, לא?... לילה טוב בנתיים ותודה

לעניות דעתי

(בלי להבין עדיין מה פשר המלים "משלב" ו"סוציולקט") סלנג הוא כל התפתחות ספונטנית של השפה שעדיין לא עברה קנוניזציה אני משוכנע שהראשון שאמר "הלך" במקום "וילך" זכה לקיתונות בוז נוסח "ווס איס דאס? איינע אראבע? דו איס נישט שפת הקוידעש... אין דער ערד אראין!" יום יבוא וביטויים נוסח "פיצוץ, סוף הדרך" יופיעו בפרסומים הרשמיים של האקדמיה העברית ללשון, שאלה של קנוניזציה.

אטיוד5

Active member
רוב הסלנג ...

נגנז. עולה ויורד. רק מילים/ביטויים בודדים נשארים. אתה זוכר מהי צְפַנְגוּזה? לאן נעלמה השאפה? הילד שלי לא יודע מהו דְרק. משו-משו פינה מקומו למגניב ומגניב פינה מקום למדהים וכך הלאה. השפה משתנה, לא רק הסלנג. אבל הסלנג יש לו אורך חיים קטן בהרבה.

מחשבות

New member
מעניין מה הנזק, ואלי התועלת, שמשאיר

אחריו הסלנג בקוצר חייו. האם הוא מזנה את השפה, מעשיר את השפה, טוב לתקופתו, מאחד רבדים שונים של העם ואצלנו במיוחד, עליות שונות ותפוצות שונות?

סוציולקט ומשלב

סוציולקט = דיאלקט של סוציולוגים. משלב = דיאלקט של סיידים. וברצינות: סוציולקט: סוג לשון של בני מעמד חברתי-כלכלי מסוים. לדוגמה: לשון של בני האצולה באנגליה. משלב (register): סוג לשון המשמש את האדם בנסיבות מיוחדות או בהקשר מסוים. לדוגמה: סגנונו של אדם כאשר הוא מדבר לחבריו, לפקודיו, לאשתו, למפקדיו, לתלמידיו וכו'. (ההגדרות לקוחות מן המילון למונחי בלשנות ודקדוק של שוורצוולד וסוקולוף) מכאן נראה לי די ברור שסלנג הוא משלב ולא סוציולקט. ברשותו של הדובר כמה משלבים והוא בוחר בהם בהתאם לנסיבות. הסלנג לא מאפיין דווקא חברה מסויימת או מעמד חברתי מסויים. אמנם המינון שלו שונה בחברות שונות, אך הוא קיים בכולן (או לפחות ברובן) במידה זו או אחרת. ובעניין הקנוניזציה של הסלנג – לא מסכימה. חיפשתי דוגמה לסלנג שחצה את הקו והגיע למעמד של מילה קבילה/תקינה, ולא מצאתי. לאוצר המילים של הסלנג יש חיי מדף קצרים מאוד, כפי שאמר אטיוד. הוא בדרך כלל דועך ומפנה מקומו למילים אחרות. למשל פעם היה יורם, אחר כך (או אולי קודם) בא הסבון ואחריו החְנוּן ואת מקומם ירש הלפלף, וכו'. הדוגמה של היה במקום ויהי, היא לא דוגמה אופיינית לסלנג. הסלנג מתאפיין בעיקר באוצר מילים ייחודי, וגם במבנים תחביריים השונים מן הנורמה, אך בד"כ לא בשינוי צורות. (למשל כשמישהו אומר אני יביא לך... אנחנו לא מתייחסים אל זה כאל סלנג אלא כשגיאה). מה אמרת על ביצה ותרנגולת? לא הבנתי

lady inferno

New member
וואו. תודה תודה ושוב תודה...

בעניין הביצה והתרנגולת - התכוונתי לומר שאם משלב נמוך הוא בהכרח סלנג, אזי איך אפשר לומר "מראש" שסלנג הוא משלב? כלומר, המגדיר הוא חלק מהמוגדר? טוב, נראה לי ששוב הסתבכתי. אני אשב לי בשקט בפינה :)

לגבי הסלנג

הוא לא היה קיים עד שלא הופיעה השפה התקנית. עד אמצע המאה ה-19 כל אופן דיבור היה קביל וההבדלה בין אופני דיבור התקיימה רק בהקשר של איזור גיאוגרפי או שכבה חברתית אבל לא על בסיס של נכונות ותקינות (לבד מהלטינית שבה כבר בימי הביניים נבדלו אופני הימוש ב"רמתם" כאשר כתבי טקיטוס, קיקרו ויוליוס קיסר הם הסמן המראה את הדרך). תושב בלקפול ותושב יורקשייר דיברו דיאלקטים שונים של האנגלית, וכך גם האריס והאציל החיים באותה אחוזה, כל אופן דיבור היה לגיטימי (כולל דיבור דנית, סקסונית או צרפתית). החל מאצע המאה ה-19 נעשתה קנוניזציה של השפה המרכזיץ שפת השכבה החברתית של השליט וכל השאר הוגדרו כדיאלקטים (אז גם הומצא המונח "דיאלקט"). לפני כן היתה הבדלה, מבחינת השלטון בין שפת הממשל לשפת האזור לצרכי אדמיניסטרציה אך בלי חלוקה לנכון או מוטעה. במסגרת הגדרת השפה הנכונה גם נעשה ניתוח של השפה הקיימת, הוגדרו הכללים המדריכים אותה והם הוכנסו לקוד מבנה השפה הנכונה. הבעיה שנוצרה היתה שהשפה, כל שפה, המשיכה להתפתח בחיי היומיום וזאת על פי הדינמיקה הספונטנית שלה, כפי שהיה הדבר מאז ומתמיד. "סלנג" הוא כל התפתחות של השפה שלא עולה בקנה אחד עם כללי הדקדוק (שלא היו קיימים לפני שמלומדי המאה ה-19 החלו לפתח אותם)

גנגי

New member
התוספת שתופסת

כל זה, ועוד: בתשובה לשאלה שנשאלה לגבי תפקידו של הסלנג בשפה, אם הוא מפרה או מיותר או נשכח או כל דבר אחר, הרי התשובה היא שרובו מפרה: מילים חדשות נכנסות לשפה "בדלת האחורית" ואם הן מוצלחות הן נשארות בה - ראה מקרה ה"לפקסס", "להתעלק", "אהלן", "זין" ועוד רבים, טובים יותר וטובים פחות, שאולי אינכם אוהבים, אבל יש להם תפקיד חשוב בשפה. עם הזמן האקדמיה (לא אחל"ה) מאשרת את המילים שלא יכלה להן, וכך מתעשרת השפה גם באופן רשמי. לדעתי, אגב, שיטה זו טובה בהרבה מהשיטה של החדרת מילים באופן יזום לשפה ב"הנחית האקדמיה". למילים שבאות מלמטה יש סיכוי טוב בהרבה להישאר איתנו מאשר למילים שמונחתות מלמעלה. נכון שהרבה מן המילים שאנחנו כוללים בהגדרה הרחבה "סלנג" גם יישמטו מן השפה - אבל מילים גבוהות לא נשמטות? מישהו משתמש כיום ב"אנוכי"? או ב"אצטומכה"? שימו לב שהשנייה (אצטומכה) יכולה בהחלט להיכלל בהגדרת הסלנג, שכן היא שאולה משפה זרה ואינה תואמת את הדקדוק העברי כלל. אז נכון שמשוררים משתמשים בזה, אבל לא לכך התכוונתי. ברור שיש מילים שנשארות איתנו (לא במילון, אלא בשימוש) לפרק זמן ארוך ויש שלא, וזה תלוי הן בצרכים של החברה המתפתחת והן במידת נחשקותה של המילה, באטרקטיביות שלה לדוברים. הנטייה כיום היא להחליף את אוצר המילים שאנחנו משתמשים בו בתדירות גבוהה מאוד, וזה נובע מהתפתחותם של כלי התקשורת, שהופכים את כל ההתנהגויות הלשוניות שהכרנו על פיהן. אנשים קוראים פחות ושומעים יותר, כוחה של המילה הכתובה נחלש ושל המילה המדוברת מתחזק. וכל זה עוד בטרם אמרתי מילה על שפת האינטרנט, שמתפתחת בכיוונים אחרים לגמרי מאלו של השפה המדוברת או הכתובה-הרגילה. סיכום: 1. הסלנג הוא העשרה טבעית של השפה, שלא כמו החלטות האקדמיה, שהן העשרה מלאכותית שלה (גם אם נחוצה מאוד, לפעמים). 2. מילים שנכתבות (בספרות, בעיתונות) יישארו עימנו לטווח יותר ארוך מאלו שלא (כי הכתיבה מעצימה אותן ונותנת להן לגיטימציה גם אצל שכבות אוכלוסיה שלא היו מגיעות אליהן אלמלא כן) 3. מילים שמקבלות גושפנקא של האקדמיה ללשון העברית ונכנסות למילון יישארו יותר ממילים שאינן מקבלות גושפנקא כזאת (רק כי הן כתובות שם, לא משום סיבה אחרת).

גנגי

New member
אה, ועיקר שכחתי:

זה שמילים כתובות יישארו איתנו יותר זו עובדה, אבל זה אינו מחייב שנשתמש בהן יותר. מילה מקבלת "חיי מדף ארוכים" כשהיא במילון, אבל היא עלולה גם להירקב על המדף הזה לנצח. מילה מוצלחת היא כזאת שמשתמשים בה, לא כזאת שנכנסה למילון.

המשפט האחרון

לא מדויק. הסלנג אמנם חורג מן הלשון התקנית (לא אוהבת את המונח, אבל כאן אין לי בררה), אך לא כל חריגה מכללי הדקדוק נחשבת כסלנג. בסלנג - המשתמש בצורה החריגה עושה זאת באופן מכוון. הוא מודע לחריגות ומכיר גם את החלופה התקנית. זו מהותו של הסלנג כמשלב: שימוש רצוני ומכוון. יש צורות לא תקניות, שנאמרות רק על ידי מי שאינו מכיר צורה אחרת. למשל: אני יושנת, ואז אין זה סלנג, אלא מה שמכונה לשון המונית (וולגרית), וזהו כבר סוציולקט ולא משלב. ולשואלת הנכבדה - גיליתי שפרופ' רפי ניר (בלשן עברי ידוע) שאל בדיוק את השאלה שאת שאלת. אם יש לך עניין אוכל להפנות אותך אל המקור. (חלק ממה שאמרתי כרגע נשען על דבריו). ואותו רפי ניר גם האיר את עיניי, ואני מתקנת דבר שאמרתי קודם: יש מילים שנחשבו בעבר סלנג, ומאוחר יותר התקבלו בלשון הכללית. הוא מביא כדוגמה את להתחנף ולהסתודד, וקובע שהדבר עשוי לקרות כאשר המילה חסרה בשפה הכללית, והסלנג ממלא פער באוצר המילים.

למעלה