סלנג עברי בערבית?

trilliane

Well-known member
מנהל
סלנג עברי בערבית?

עברתי היום עם תלמידה על משלבים ועל סלנג, ודנו גם בסלנג שהגיע מערבית (כיף, סבבה, אחלה, באסה, שאפה, יאללה, ואללה, אשכרה, ערס, סחתיין, והרשימה עוד ארוכה, כמובן). זה גרם לי לתהות האם ההשפעה היא דו-כיוונית – האם יש מילים עבריות שחדרו כסלנג לערבית המדוברת? אני לא מתכוונת למילים "ז'רגוניות" (נקרא להן כך) או לחסרים לקסיקליים – כבר שמעתי סטודנטים משבצים בשיחה בערבית מילים וצירופים כמו "מועד ב", "בוחן פתע", "סמינריון" או "רפרנס" (למען האמת לא כולן ממש עברית...) ולא לזה הכוונה, אלא למילות סלנג קלילות, מהסוג שאנחנו משתמשים בהן (רק הפוך). מישהו מכיר ויכול לספר?

Eldad S

New member
בסלנג של תושבי השטחים,

בעצם, אולי בשפה היומיומית שלהם, קיימת המילה "מחסום", וצורת הריבוי - אם אינני טועה, שתי צורות הריבוי, אחת ערבית, על פי הריבוי השבור: "מחאסים", והשנייה, שמקובלת לא מעט בריבוי של מילים זרות - "מחסומאת".

trilliane

Well-known member
מנהל
מעניין, תודה! אם כי זו יותר מילה "ז'רגונית"

(לא הגדרה מוצלחת, אבל אני מתכוונת שהיא שייכת לאיזשהו תחום מסוים בחיי היום יום שלהם, שהמושגים בו הגיעו משפה זרה, כמו באוניברסיטה למשל) ולא בדיוק סלנג מהסוג שאני מחפשת (מילים קלילות של שיחות חולין, הווי, חבר'ה וכו'). נראה לי ש"מחסום" מקבילה למילים כמו "פינג'אן", למשל (שלאחרונה דנּו בו ארוכות...) שפשוט הגיעו מתרבות אחרת; לא מסוג המילים שקופצות לראש כדוגמה כשאומרים "סלנג" (גם אם היא כלולה במילוני סלנג).

Eldad S

New member
כן, זה היה לי ברור, ובכל זאת

חשבתי שכדאי להזכיר את המילה הזאת, לפחות לטובת אלה שלא מכירים את השימוש שלה בקרב ערביי השטחים.

יאקים

New member
ערב טוב, אלדד.

אתה בהחלט צודק שהם יוצרים את שתי צורות הריבוי האופייניות לערבית על בסיס מילים עבריות. רק קבל תיקון קל, ואם טעיתי אודה באשמה ואתנצל: צורת הריבוי השנייה (בנוסף לריבוי השבור, המסורג) נקראת הריבוי השלם (-את) שמקבילה בעברית לסיומת הנקבית בד"כ -וֹת), אבל היא אינה אופיינית בהכרח למילים זרות, אלא שכיחה מאות בריבוי של צורות הבינוני בנקבה בבניינים השונים: עאמִלה-עאמלאת (פועלת-פועלות); מג'נונה-מג'נונאת וכיו"ב. וגם בשמות עצם תִּלמיד'>תלמיד'ה>תלמיד'את (=תלמידות).

Eldad S

New member
בוודאי! לא התכוונתי לרמוז

שלא, אלא היות שבמילים זרות עסקינן (במקרה זה, במילים מעברית), חשבתי שכדאי לציין שהריבוי השלם ("-את") משמש לא פעם לגזירת צורת הריבוי ממילים זרות. לא הייתה לי כוונה לפרט כאן על תפקידה של צורת הריבוי הנפוצה הזאת במילים ערביות פרופר.

renez

New member
ביג'ו

משתמשים במילה ביג'ו (פג'ו) לציין מכונית מכל סוג שהוא- למשל עינדי ביג'ו סובארו- יש לי מכונית סובארו, למרות שיש מילה בערבית למכונית- סיארה.

trilliane

Well-known member
מנהל
זה שם של חברה צרפתית, מה הקשר לעברית?

זה אפילו לא סלנג בעברית...

למעלה