סירוב לימוד

K O N

New member
סירוב לימוד

שלום, שאלתי טעונה בעיקר לקרב המורים בפורום אך כמובן דעות כולם מקובלות :)
*האם איי פעם סירבת לבקשת מישהו בעל ניסיון באומנויות לחימה ללמוד אצלך/תחתיך? ומה הייתה הסיבה?

לעיניין הסיטואציה אין בשאלה כוונה למקרה ברור כמו אדם שמגיע מהכוונה להוכיח משהו או להשפיל את העוסקים באומנות זו או אחרת או שמגיע מכוונות זדון.
הכוונה היא לאדם בעל ניסיון של 5-10 שנים באומנות אחת שמגיע מכוונה ללמוד והלרחיב אופקיו באומנויות לחימה.

תשובות ודעות של כולם מקובלות.
תודה.

yoja kwan

New member
הדלת פתוחה וכולם מתקבלים בברכה

עם או בלי נסיון מאמנות כזו או אחרת או מועדון כזה או אחר. כל מי שרוצה ללמוד בעיני מוזמן ורצוי, כל עוד הוא מסכים לקבל על עצמו את קוד ההתנהגות המקובל במועדון.
ובאותו אופן בדיוק קיבלו אותי כשנדדתי בין מועדונים ואמנויות לחימה וחיפשתי להרחיב את הידע שלי.

אתה רוצה לתת יותר פרטים על המקרה? אולי תוכל לקבל תשובות יותר קונקרטיות?

K O N

New member
בשמחה

אינני רוצה רק להזכיר שמות ושיטות ,אין זה רלוונטי...
המקרה הוא שלי, הנני מתאמן באומנות קראטה X ואני בעל דרגה דאן2 באומנות זו, במסגרת אחרת יצא לי לראות אומנות קראטה אחרת שמאוד עיניינה אותי והייתי מאוד רוצה לנסות ואם יווצר חיבור גם ללמוד בשיטה זו כתלמיד מן המניין...
יצרתי קשר אם אחד האנשים שיצא לי להכיר מן השיטה שנתן לי את הפרטים אך אמר לי שהמורה שלו לא מוכן לקבל תלמידים של מורים אחרים משיטות אחרות, בטענה שזה מתוך "כבוד" למורה האחר.
אותו אדם אמר שאני יכול לדבר עם המורה שלו אך סביר להניח (בטוח!) שהוא יסרב.
עוד לא יצא לי קיים את השיחה ומיותר לציין שידרה רמת המוטיבציה בעיניין...

אותי אישית זה מאוד בילבל, הרי בתפיסתי ובתפיסת המורה שלי, כמורה אני חפץ אך ורק בקידום תלמידיי ותמיכתם בהחלטותיהם, ומדוע לסרב לאדם שמעוניין ללמוד?

שווה לבדוק ישירות עם המורה

לראות שזו באמת התפיסה שלו, ולא העברת מידע חלקי לפי תפיסת התלמיד בלבד.
אם אתם מגיעים מאותו תחום של א"ל, יש לפעמים לא מעט אינטריגות, ויש מורים שרואים בכך "גניבת תלמידים" ולכן ייתכן שהוא מסרב. יש סכסוכים אישיים של מורים וכו, שהתלמידים לא מודעים לכך.
בכל מקרה, אם מורה מסויים לא היה רוצה ללמד אותך בגלל סיבות אלו או דומות להן, הוא לא שווה תלמיד כמוך, מלכתחילה.

מסכים עם מה שכתבו

עדיף לדבר עם המאמן - יכול להיות שהתלמיד לא מודע/מבין חלקית את המצב.
אינטריגות פוליטיות הן תמיד בעיה...
אם אין סיבות רקע כאלה, נראה לי מאד מוזר שמאמן לא יקבל תלמיד עם ניסיון. לדעתי זה מצביע על חוסר ביטחון עצמי ביכולות שלו.

amir_aikido

New member
למורה זכות לסרב, בהתאם לתפישתו

אני לא מורה, רק תלמיד ותיק, ולכן שם עצמי במקום של אחרים.
&nbsp
למורה בהחלט יש זכות לסרב לקבל תלמידים, באופן שרירותי לפי התפיסות שלו.
&nbsp
לאורך השנים היו פה מספר דיונים שתיארו מצבים שכאלה,
אחד מסוגי המקרים הנפוץ יחסית הוא בדיוק המקרה של תלמיד שלומד במקביל במקום נוסף,
חלק מהמורים לא כ"כ מתלהבים ללמד תלמיד כזה מכל מיני סיבות:
א. תלמיד כזה לעולם יגיע ככוס חצי מלאה, שהרי השאלה - "למה שם לימדו אחרת?" מתבקשת. וקשה יותר ללמד תלמיד כזה.
ב. לעיתים קרובות לתלמיד עצמו קשה יותר ללמוד משני מורים במקביל, במיוחד כשמדובר בכמעט אותו החומר. חלק מהמורים רוצים בעצמפם להרגיש התקדמות של התלמיד.
ג. הפרה של "תחושת המשפחתיות" (שם אחר ל"כבוד") - אחרי ZZ שנים במקום מסויים (דאן 2 בארץ בדר"כ יגיע לכעשור של אימונים), הקשר בינך ובין המורה הקודם הוא כבר יותר מסתם נותן שירות וקרוב יותר למשפחה. והנה, מתברר שאתה מוכן להפר אותו. אולי המורה החדש לא רוצה להרגיש כמו שהמורה הקודם צפוי להרגיש כרגע.
&nbsp
&nbsp
אגב, שמעתי גם מורים שמנמקים זאת במסורתיות (באמנויות יפניות), אם כי, אני בספק ביחס לקיום אמיתי של התפיסה הזו במסורת היפנית. הן מקריאה על מורים בכירים שם שרובם למדו מספר סגנונות שונים וגם כי אישית הכרתי מורה יפני שכשהוא למד שם, בשנות החמישים של המאה ה-20, המורים שלו לג'וג'וטסו (בעיקר קוריו ובדגש על כלי-נשק) שלחו אותו מהאחד, לשני ומשם לשלישי. אם אני זוכר נכון את הסיפו, זה היה משהו כמו: הוא רצה ללמוד קסאריגמה - נשק שרשרת עם להב, המורה ההוא שלח אותו שיתחיל עם מורה לניטו - שתי-חרבות, שהעביר אותו שיתחיל עם מורה לנגינטה, שהעביר אותו למורה לרוקשקו-בו וג'ו שהעביר אותו למורה לחרב, ובסוף, הוא גם עשה את רוב/כל המסלול בחזרה אך לא בהכרח עם אותם מורים (אני פגשתי אותו כאחד המורים הבכירים לקורינדו אייקידו, אליה הוא הגיע ללמוד מהמייסד, למרות שאיננה קוריו).
&nbsp
אמיר

amir_aikido

New member
וקריאה מהעבר למי שירצה

(עושה משהו משעמם מוות, אז לקחתי הפוגה של כמה דקות)
&nbsp
"רעיה בשדות זרים", דוג'ו מסורתי, נותן שירות -
http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=148&messageid=135633067
&nbsp
"לזרוק תלמיד מהקבוצה", מה קורה כשתלמיד מפר כללים, מהם הכללים שבשלם אנשים יסרבו ללמד מישהו:
http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=148&messageid=135052314
&nbsp
מטרות המורה וערכיו, האם הם חשובים ומחייבים ביחס לקבלת תלמידים:
http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=148&messageid=133547246
&nbsp
&nbsp
קבלה ואי קבלה של תלמידים, הרבה מהדיון התמקד בתלמיד שהשתמט מצה"ל:
http://www.tapuz.co.il/forums2008/forumpage.aspx?forumid=148#176482234
&nbsp
&nbsp
"המורה כנותן שירות"
http://www.tapuz.co.il/Forums2008/ViewMsg.aspx?ForumId=1262&MessageId=99849563
&nbsp
&nbsp
&nbsp
back to work

אמיר
&nbsp
&nbsp

אני מאד אוהבת את ההפסקות שלך

אתה כל פעם חופר ומעלה שרשורים עתיקים שתמיד כייף לקרוא ולהזכר :)

ש מים

New member
נצל"ש: סכנות שו-הא-רי

התחושה והסברה שלי היא שעדיף להמעיט בדיבור על הנושא. בעיקר כאן בארץ. הסיבה לכך היא הנטייה הישראלית ל-"חדשנות" ולתעוזה. זה מצויין ומוכיח את עצמו בהקמת סטרטאפים ובמישורים נוספים, אבל לדעתי לא זו הדרך באמנויות לחימה (ולהוכחה: ראו את כל ההתפצלויות ו-"שיטת אמבה" בכמה מאמנויות הלחימה ובתי-הספר לאמנויות לחימה בארץ, לעומת ההתפצלויות ביפן ובמזרח). אני סבור שעלינו לתת ל- "shu-ha-ri" להתפתח ולהופיע מעצמו, ולא לדחוף ולכפות על הגעתו.

מייק1233

New member
הסבר (לפחות ניסיון)

עלה באחת התגובות הנושא של גניבת תלמידים. לדעתי, אם מדובר תלמידים בכירים ובזה החל הדיון, אין כאן עניין של "גניבה" אלא התפתחות אישית של התלמיד וחיפוש דרכו העצמאית ומכאן הקישור (האינטואיטיבי שלי) לעניין ה שו הא רי.
לעניין התפצלויות "האמבה" שהוזכר, אינני מצוי בעומק העניין ויודע רק מקריאה בפורומים השונים, אבל למיטב הבנתי, אני לא בטוח שיש כאן דוקא מימוש הקונספט של שו הא רי, אלא לא אחת "פוליטיקה" פנימית, ואם כך, לא משנה אם נדבר על זה או לא.

שנה טובה לכולם
מייק

amir_aikido

New member
הדיון כאן הוא על הצד של המורה, שו הא רי הוא תהליך אצל התלמיד

מייק1233

New member
הצד של המורה לא יכול להיות מנותק מהצד של התלמיד

שנה טובה ומבורכת

amir_aikido

New member
המורה לא מחוייב לכל אדם, שנה טובה

שנה טובה ומבורכת בהחלט
&nbsp
ראה הדיון לעיל - המורה מחוייב לעצמו ולתלמידים שלו, עליהם לקח אחריות. אין בהכרח למורה מחוייבות לקבל מישהו אחר.
&nbsp
ובהיבט ה"שו הא רי" - הכיצד ומדוע מורה שאיננו שלך יהיה מחוייב לתהליך הלמידה שלך?
אדם X בחר לו במסלול מסויים, וחושב כי למסלול חיוני שהוא ילמד אצל Y. הנ"ל לא מטיל על Y מחוייבות ללמד אותו. שהרי Y לא היה מעורב בתהליך ההחלטה עד עכשיו. זה בערך כמו הפוסט שמסתובב ברשת לאחרונה- "אני בדיאטה אז אתה אל תאכל עוגיות
".
&nbsp
ויותר ספציפית - "שו הא רי" הוא תהליך ההפנמה אצל התלמיד, אפשר לבצע את כל התהליך אצל מורה יחיד, אין בתהליך הזה שום חובה לצאת החוצה מהקבוצה בה אדם מתאמן (אפשר וזה יכול להועיל, אך לא הכרחי).
&nbsp
ולכן אני שב ושואל - מה בין "שו הא רי" ובין נושא הדיון?
&nbsp
שנה טובה
אמיר
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp
&nbsp

yoja kwan

New member
מחזקת את קודמיי ומוסיפה קצת

דבר עם המורה. מנסיוני לתלמידים ותיקים של מורה יש לרוב יותר אגו מלמורה עצמו - הם נוטים להיות מאוד מגוננים עליו ועל המועדון, ולפעמים יציגו את הפרשנות שלהם כאמת היחידה, שתתגלה כלא רלוונטית בשיחה עם המורה. (ויכול להיות ששיחה עם המורה תאשש את הגישה של התלמיד הבכיר).

אני יכולה להבין את העניין אם מדובר במורה אחר מאותה שיטה, יש עניין של לויאליות של ענף, ונסיון ליצור הגינות ושקיפות, אבל גם בסיטואציות האלה - אני מהמורים ששלחו בשמחה תלמידים למועדונים אחרים שהתאימו להם יותר, ואף דאגתי לדבר ולתאם עם המורה במועדון היעד את העניין. אני מאמינה גדולה בחופש התנועה ובחופש בכלל, וחושבת שלפעמים מגיעה נקודה שבה תלמיד מחפש משהו שונה ואחר וצריך לצאת לשלב הבא במסע שלו, ותפקידי כמורה שלו הוא אך ורק לחזק אותו, לתמוך בו ולסייע לו כמייטב יכולתי למצוא את השלב הבא שלו, אם במועדון אחר ואם באומנות אחרת. זה משהו שנעשה עבורי ומשהו שאני דואגת לעשות עבור אחרים.

כשזה מגיע למעבר בין אמנויות לחימה, זה שאתה דאן 2 בעיני זה עניין חסר משמעות. עדיין במקום חדש תהיה תלמיד חדש, ותלמד מההתחלה את מה שיש ללמוד, אתה ראוי למועדון שיקבל אותך בלי שיפוטים ודעות קדומות ויכיר אותך מתוך האימונים. מועדון שיסרב לקבל אותך כי אתה כבר מלומד - בעיה שלו ושלהם, ועצתי היחידה היא - תמשיך הלאה ותחפש את המקום שבאמת מתאים לך.

מאחורי מה שאתה כותב אני שומעת לא מעט ממבו ג'מבו. תכלס.

Pyongwon

New member
ולכך אוסיף ואחזור..

אינני יודעת לגבי הלא-אולימפיים, אך לגבי הענפים האולימפיים יש המון "אסור" לעבור ממקום למקום. למה - כי המועדונים מקבלים תקציבים על זה. רוצה לעבוד - שלם כך וכך - ואולי תוכל לעבור. אז לגבי העניין של לדבר עם המורה - לא כ"כ אפשרי.

לגבי הלא אולימפיים - אינני בטוחה, ייתכן - כפי שנאמר - יש המון אגו, יש המון כבוד, יש המון כל דבר. זה מדינה דמוקרטית - לערך - וכל אחד יכול לעשות מה שרוצים.

נקודה תחתונה - דבר עם המורה - או שלא. ההחלטה, בסופו של דבר, כתמיד - היא שלך.

ש מים

New member
כן

סירבתי (בצורה עקיפה ובלי לפגוע במבקש), בעקבות "חוסר כימיה" ומסקנה שהבנאדם אינו מעוניין בלמידה.

למעלה