סיפור

• פותח הנושא maaw
  • פורסם בתאריך

maaw

New member
סיפור

בלי שום סיבה מיוחדת אני מעתיק לפה סיפור שקראתי באיזשהו אתר, וחוץ מזה,זה שיעור טוב לחיים ויכול להיות שהוא יעזור פעם למישהו.. זוג נזירים, מסטר ותלמידו, יצאו במסע ארוך ממנזר אחד לבקר במנזר השני. כמנהגם של נזירים, הרבו בהליכה, המעיטו בשינה, במזון ובדיבור. ביום שלישי של המסע הגיעו השנים לנהר שוצף, על גדת הנהר עמדה אישה צעירה ונאה, לבושה בבגדי כלולות שביקשה את עזרתם בחציית הנהר. "אינני רוצה להרטיב את בגדי כלולותיי" אמרה להם האישה, "התוכל לשאת אותי בזרועותיך?" התלמיד רצה לסרב בשם רבו, אבל לפני שהספיק לומר מילה, הסכים המסטר לשאת אותה. הרים המסטר את האישה על כתפיו, על מנת שבגדיה לא יירטבו וחצה איתה את הנהר. התלמיד הביט במסטר שלו וכדרכם של נזירים שתק. חלפו שלושה ימים נוספים של הליכה ודממה מעיקה, הנזירים התקרבו אל המנזר, ואף יכלו לראות אותו בקצה ההר. לפני החלו לעלות בשביל עצר התלמיד ואמר: "זהו, אני לא יכול להמשיך, אני לא יכול להבין איך עשית את זה? איך נשאת אישה על כתפיך?" חייך המסטר אל תלמידו ואמר לו: "עוד רחוקה דרכך אל התובנה". "מה קשורה התובנה שלי לאישה?" שאל התלמיד. "התובנה היא מה שמבדיל ביני לבינך", אמר לו המסטר, "אני הרמתי את האישה על כתפי ונשאתי אותה במשך שלוש דקות מצד אחד של הנהר אל הצד השני - כשהגענו לגדה הורדתי אותה מכתפי ושכחתי אותה... אתה לעומת זאת ממשיך לשאת אותה כבר שלושה ימים..." כך גם אנחנו - רצוי שמסע (ובעיקר מעמסה) שהורדנו מהכתפיים - מומלץ שנשכח. דברים שעברו ואין להם השפעה על חיינו העתידיים, לא צריכים להטריד אותנו יותר - איננו צריכים לשאת על כתפינו את שגיאות העבר ולא צריכים להתהדר בהצלחות של העבר - אלא להביט אל המחר מתוך תקווה וידיעה ששם טמון העתיד.

tiger claws

New member
אני מכיר את זה

יש את זה בספר שנקרא: "מרק עוף לנפש"-ספר המכיל בתוכו סיפורים אמיתיים המלמדים מושר השכל

אלישיר

New member
../images/Emo13.gif שיעור טוב או דמגוגיה אורבנית?

בעזהי"ת ת'סיפור הזה לא שמעתי מהיום, וגם לא מהאתמול. וחסר לי משהו במעשיה הזו, משהו שקצת הופך אותה לעוד דמגוגיה אורבנית מבית מדרש מפוקפק. התלמיד שלשה ימים נשא את הבחורה על גבו? או אולי הוא נשא שלשה ימים את הסתירה שבין דברי המורה שלו ובין מעשיו בפועל? ואתה היית רוצה כזה מורה? שנניח היה דורש לך השכם והערב על הגנות הגדולה שבאלימות, על היותה התנהגות אנושית גרועה ונפסדת, ואז לאחר חמשה שנים שכך הוא ממלא את עולמך בתוכן, פתאום והיית מוצא אותו מצטרף בחדווה לקטטת רחוב מהסוג הטפשי והדפוק ביותר? ועוד בתור תשובה לתמיהה המובנת מאליה עונה לך "אני השתתפתי במכות למשך חמש דקות, ואתה עד עכשיו –שבוע אחרי- עוד משתתף בהן"? את הרצון לשאת בחורה יפה על הגב, גם המורה וגם התלמיד נושאים, וגם ימשיכו לשאת. גם הם בני אדם. ועכשיו התלמיד רוצה לדעת מדוע להמשיך ולשאת את קוד הנזירות שאומר שזה אסור, אם הדמות שאמורה להיות מופת לקוד הזה בעצמה אינה לוקחת אותו יותר מאשר בגדר המלצה לא מחייבת.

isaacl

New member
אני שמעתי את הסיפור היהודי מסבתי

בחור ישיבה שביקש מבת החנווני ככר לחם כאשר הוא משפיל את עיניו. היא ענת לו שבמקום להסתכל על הרצפה ולחשוב עליה, עדיף שיסתכל עליה ויחשוב על הרצפה. מוסר ההשכל הוא דומה. הבעיה היא שכאשר הוא נאמר לבחור ישיבה הוא אכן מוסר השכל. כאשר הוא נאמר בין אנשים שבעיות מוסר מעין אלה אינם מעניינם, הסיפור אינו אלא בדיחה גסה. קיימות שתי דרכים לטבל את המין. האחת היא לדבר עליו, והאחרת היא להתלוצץ על אלה שמסייגים את עצמם ממנו.

אלישיר

New member
../images/Emo98.gif

בעזהי"ת גם המעשה הזה שאתה מביא קצת מעורר קשיי עיכול, כך לפעמים: שהרי אליבא דהני מילי, לכולי עלמא מוטב להפליג במחשבות אודות הרצפה. וא"כ מהיכי תיתי לבת החנווני שהוא מהרהר בה? שמא דווקא ברצפה הוא קא מעיין? או לימא דכל מאן דעוצם עיניו בין קהל הצבועים נמנה? ובכלל; וכי זה מה שאשה מאחלת לעצמה, שתחת לראות ולהחמיא ליופיה, יסתכלו בפניה ויחזו ארגז חול?

isaacl

New member
תתפלא

תיתי ותיתי. אני מקבל את דבריך על בת החנווני, לפחות לפעמים.

Boogieman

New member
תשובה.

מי שנותן לחוק להחליף את השיקול המוסרי האישי, סופו שיעשה דברים גרועים יותר מאשר אי ציות לחוק (מה שלא ימנע ממנו להתחסד בקשר לזה).

avshalomat

New member
מסכים גם להבנתי המשל

מדבר יותר על המתח שבין גבולות פנימיים אישיים והחוק הכללי

אלישיר

New member
שופט מחוזי בהתקף קלפטומניה.

בעזהי"ת אם המוסר האישי חזק מהחוק, האם אין זאת רק הגינות בסיסית לאפשר גם לתלמיד להחליט גם בכוחות עצמו מתי החוק אינו אלא בגדר המלצה? מדוע היכולת של המורה לעבור על החוק שהוא עצמו מטיף לקיומו, עדיפה מהיכולת של התלמיד? מהי הזכות המוסרית של שופט בבית המשפט המחוזי לדרוש ממך לא לגנוב, רגע אחרי שתפסת אותו בהתקף של קלפטומניה?

הטיעון שלך נכון בהסתייגות אחת

שלמורה ניסיון גדול יותר מלתלמיד, והוא יוכל לקבוע על סמך ניסיון ובגרות מתי ראוי(אולי) להתפשר או לבצע פעולה שהיא "יוצאת מן הכלל" למרות שהוא פועל לאורו של "הכלל".

אלישיר

New member
ההוראה הזו מובנית בדרך הבודו.

בעזהי"ת על שלב המתמחה-המתקדם שבו ההתקדמות שלו הלאה נוצרת דווקא על ידי שבירת כללי ההתלמדות, על ידי חקר אישי של מה שהביא לידי היווצרות הכללים הללו. אלא, וכפי שכתבתי ל-Yin, זו לא נראית לי דרישה מופרזת ממורה שידע להסביר את ההבדל בין קיו 6 ובין דאן 6, להסביר את הבדלי הגישה וההתנהלות. הפלא ופלא שאפילו בקלות אפשר להסביר לתלמיד שלמרות הקוד הנזירותי שאוסר מגע עם נשים, עדיין יש גם בעולם חוק מוסרי שתובע ממך להיות לעזר לזולת, והחוק הזה מחייב את הנזירים לא פחות.

Yin

New member
כלים או מטרה

אלישיר, אני חושב שאתה מחליף בין כלי למטרה. נזירות, פרישות ו"לא להסתכל בעיניים של אישה" (לא יודע איך לקרוא לזה) כל אלו הם בסה"כ כלים. הם באים למנוע הסחות דעת מללכת בדרך אל המטרה שלך. אם אין יותר הסחות דעת לא צריך להשתמש בכלים האלה. הבעיה מתחילה כשמקדשים את הכלים והם הופכים להיות המטרה. עדי

אלישיר

New member
הנה ראה כמה קל ופשוט כתבת זאת.

בעזהי"ת כמו שכל כך קל ופשוט להסביר ואפילו לתלמיד המתחיל, שיש שלב התמחות מתקדם בו אתה דווקא שובר את התבנית של הקאטה. אנשי אקב"ן למשל, אפילו כותבים זאת במאמרים פילוסופים פתוחים לכל קורא זב חוטם שמחזיק אינטרנט בידו. כל כך קל, והמורה הדגול לא יכול להסביר לתלמיד את זאת? מורה דגול אמור להיות דוגמא לתלמידים שלו, ואמור גם להניח את האגו שלו בצד ולהסביר להם בפשטות את מהלכיו. מי שאינו מצליח לעשות זאת, ומי שאינו משכיל להסביר לתלמידיו את המתח שיכול להיווצר בין המוסר הפנימי לבין דרישת הקוד הנזירותי, אינו מורה דגול כלל וכלל. ספק אם הוא מורה כל עיקר. מותר לכומר הקתולי לשאת גם עשרים נשים, ומותר לקאדי הסוני לשתות לשוכרה כאוות נפשו. גם לאדמו"ר החרדי מותר להיות חבר כנסת מטעם שינוי ולאכול בייקון כל בוקר. אבל אם אינם יודעים להסביר לתלמידים את הסתירה בין האדיאה ובין מה שהם, הרי שהם כמה קל וכמה פשוט צבועים. וגם נפוחי אגו.

למעלה