סיפור משפחתי התחלתי להתעניין בנושא חיפוש שורשים לפני זמן לא רב ובגלל הסיפור הבא ואתחיל מהסוף: לפני זמן מה, קיבלתי שיחת טלפון מאשה מהיישוב אפרת שהתעניינה לדעת באם אני הבן של יחיעם מליץ. עניתי שכן (זה שמו של אבי שנפטר לפני מספר שנים). "אוקיי" אמרה גילה (זה שמה), "אז אנחנו קרובים". "איך" שאלתי כשהסקרנות הטבעית שלי מתחילה לבעבע ביחד עם האדרנלין של מציאת משפחה אבודה. והנה הסיפור ובקיצור: סבי, נחום מלצן (אחרי שנים שונה השם למליץ) הגיע לארץ הקודש מקלם, ליטא ב-1906 עם אימו ואביו הרב יצחק מלצן (שנקרא גם מולצ´ן, מאלצאן ועוד...) לירושלים והתגוררו בשכונת מאה שערים. שני אחיו הבוגרים של סבי נשארו בליטא. עד כאן ידעתי פחות או יותר מסיפורי אבי במשך השנים. ידענו גם שאחד האחים היגר במשך השנים ליוון, שמר על קשר קלוש עם סבי ולאיש מאיתנו לא היה מושג מה עלה בגורלו או גורל משפחתו. לגבי האח הגדול לא ידענו דבר. מסתבר, לפי סיפור גילה, שהאח הגדול היגר, עם סיום המהפיכה הרוסית לדרא"פ (שהיתה יעד די מועדף להגירה בשנים האלו), שם הקים משפחה ועבד כעיתונאי. עם השנים נולד לו בן בשם עזריה (נפטר לפני מספר שנים) שהקים אף הוא משפחה בדרא"פ ונולדו לו בן ובת שעלו לארץ ב-1970 הבן מתגורר עם משפחתו בערד והבת, היא גילה המתגוררת עם משפחתה בערד. וכיצד הגיעה גילה אלי? אז זה הולך בערך כך: לפי גילה, היא תמיד ידעה על האח (סבי, נחום מלצן) של סבה שהגיע עם אביו בתחילת המאה לירושלים. בשנים האחרונות קינן בה יותר ויותר ה"חיידק" של מציאת המשפחה האבודה והיא החלה לחפש בכל הדרכים והאמצעים את נחום מלצן אך לא מצאה (להזכירכם, הוא שינה את שמו למליץ). מה שהיא כן הצליחה למצוא לאחר מאמצים רבים דרך חברת-קדישא, זה את קברו של אביו הרב יצחק מולצן בהר הזיתים,,,וזהו. שוב מבוי סתום. מה שכן, גילה הבחינה שהמצבה במצב חדש יחסית שאינו תואם במיוחד לשנת הפטירה (1916), סקרנותה הלכה וגברה ולאחר מסע שכנועים נמרץ התירו לה בחברת-קדישא להיכנס לארכיון שלהם ופשוט להתחיל לנבור ולחפש במשך מספר ימים, עשרות אלפי רשומות,,,שום דבר לא ממוחשב,,,אבל מסודר למופת,,,ולבסוף היא גם מצאה את שם העתק קבלה לפיה יחיעם מליץ מחיפה שיפץ את המצבה ב-1968, אני ידעתי את זה וזכרתי שמספר חודשים לאחר מלחמת ששת הימים, נסעתי עם אבי לירושלים, שם הוא מצא (על פי זכרונו) את קברי סבו וסבתו שהיו מנותצים ובמצב גרוע ושיפץ את המצבות. מהרגע שלגילה היה את השם יחיעם מליץ מחיפה ועד שקיבלתי את שיחת הטלפון ממנה, הדרך היתה קצרה. בקשר לסיפור האח השני שהיגר ליוון, מסתבר שמספר חוטים מתחילים להיקשר (תאמינו לי,,,סיפור מתח אמיתי,,,) אבל על זה וסיפורים נוספים בקרוב. טוב, אני מקווה שלא הלאיתי אתכם יותר מדי ביום חם כזה. אלי