סיפור מהחיים

סיפור מהחיים

ביום שישי האחרון ירדנו,שותפי ואני לבאר-שבע להופיע עם ערב הסיפורים הסופים שלנו. בתום הערב באה אלינו אשה מבוגרת ונחמדה וביקשה לספר לנו את סיפורו של אביה. הסיפור מאוד נגע לליבנו ושאלתי את רשותה להעלות את הסיפור כאן בפורום והיא הסכימה בשמחה. הבובה היפנית אבא שלי היה ילד בן 10 כשנפטרו הוריו והדודה, שהיתה רווקה, אימצה אותו ואת שלושת אחיו ואחיותיו הצעירים. הימים היו קשים ומסיבה כלשהי החליטה הדודה לעזוב את טורקיה ולהגר למצרים. כשבאו לקהיר לא מצאו פרנסה ואבי היה היחיד שמצא עבודה ופירנס 5 נפשות. עבודתו היתה שליחויות בחנות עתיקות. לאחר שעבד במקום במשך שנה והוכיח את חריצותו, התירו לו לנקות את העתיקות, תמורת תוספת קטנה. הידיים הקטנות והחרוצות שלו ניקו כל פסלון בעדינות רבה והוא זכה לשבחים מבעל הבית. יום אחד היה עליו לנקות בובה יפנית מחרסינה מעוטרת. הילד לקח את הבובה הכבדה ואחז בראשה, כשהוא מנקה בזהירות ובעדינות את שאר אבריה. אבל הוא לא העריך נכונה את כבדה של הבובה ובעודו ממרק אותה, ניתק הראש מן הגוף, אשר צנח והתנפץ לרסיסים על רצפת החנות. הילד ההמום עמד כשראש הבובה בידו ובהה בשברים על הרצפה. בעל הבית הסב ראשו בכבדות, שלא לראות את החורבן ואמר: " זוהי בובה יפנית עתיקה ויקרה. יהיה עליך לעבוד, עד שתחזיר לי את הנזק. וכעת, אסוף את השברים כי אינני רוצה לראות אותם. " אבי הבוכה, שהיה רק ילד, כרע על ברכיו ואסף את כל השברים לתוך פיסת בד. שנה שלימה היה עליו לעבוד ללא משכורת עד שהחזיר את הנזק, בעוד אחיו בוכים מרעב בבית. בערב, כשחזר מעבודתו, ישב כל אותה שנה והדביק את הבובה, חלק-חלק, עד שהשלים את כולה. כעבור שנים, אולצה המשפחה לעזוב את מצרים ללא שוב וכל המטען שהותר לה, 5 נפשות, היה רק 20 ק"ג. אך אבי לא הסכים להשאיר את הבובה מאחור. הוא ארז אותה בזהירות רבה ולקח אותה איתו. הבובה נדדה עם המשפחה לאיטליה, וונצואלה, אמריקה ולבסוף, עלתה עם המשפחה ארצה. תמיד היתה מונחת על המדף העליון בביתו, עד שיום אחד אמר לי : " אחרי שאמות, אני רוצה שאת תקחי את הבובה ותשמרי עליה. ". אבי נפטר לפני כמה שנים ובחג האחרון אמרה אלי אמא: " עכשיו קחי אליך את הבובה. הזמן עבר ואבא רצה שתהיה אצלך. ". היום הבובה אצלי ואני מנקה אותה בזהירות רבה, אף פעם לא מחזיקה מהראש. ואף אחד לא רואה, רק מי שמתקרב ממש, שהבובה מודבקת מאלפי חתיכות קטנות, כי העיטור מסתיר את הלב השבור שהיה לאבא שלי ואיך חיבר אותו בחזרה בלי שאף אחד יבחין.

יונה כחולה, ברשותך, שאלה של ....

מי שלא מבינה כל כך במנהגי מספרי הסיפורים
,בנוהלי שמירת זכויות וכו' (אני כותבת רק בשמי
). איתך הסליחה אם השאלה לא רלוונטית או קנטרנית. נושא עדין ורגיש זה מעסיק אותי כי הוא חשוב, לדעתי.
הבאת סיפור אישי כה מרגש בפני קוראי הפורום, (ואני מבחינה בין חברי הפורום, באישורה של בעלת הסיפור. עד כה זה מרגש ונהדר, בעיניי. מה קורה אם מי מקוראי הפורום "מאמץ" את הסיפור ומפיץ אותו תחת שם כלשהו או תחת "אנונימי" (ואפילו במייל...). מה תרגיש אותה אישה? האם לא צריך לתת קרדיט לבעל הסיפור? נושא זה, בעיניי, נוגע בזכויות יוצרים בהיבט הרחב יותר. לדעתי יש לו השלכות נרחבות על מקצוע "מספרי הסיפורים". אפקח עיניי ל"שמוע" דעות בעיניין ואולי אלמד דבר מה.
בברכת יום נעים ושבת שלום,

שלווה, אין לי תשובה מובנית לזה. על

כל פנים, הגברת רצתה פשוט לחשוף ולהעביר הלאה את סיפור אביה, ולא לעשות ממנו רווח כלשהו. ובענין דומה... לפני זמן-מה שאלה אותי מישהי ממשתתפות הפורום, במסר פרטי, למה אני מתרגמת סיפורים ומפרסמת אותם בפורום ללא דרישה לתמורה על העבודה שהשקעתי או לפחות ציון שמי בעת השימוש. תשובתי היחידה- לא על כל דבר צריך לדרוש תמורה חומרית או כזו של כבוד. בקשתי היחידה- שלא יעוותו ויסרסו, אבל אני יודעת שגם היא מוגבלת ואולי לא ייענו לה. האם בגלל זה כולנו צריכים להפוך להיות קמצנים ולשמור הכל לעצמינו ? בעיני- אם יש לנו משהו יפה חובתינו לחלוק אותו עם העולם. אם איננו מבקשים תמורה ועסוקים בתוצאה, תהיה לנו עוד השראה לנדיבות. אולי זה נראה תמים לעולמינו, אבל מנסיוני- זה עובד. שבת שלום.

../images/Emo51.gif לך יונה על תשובתך הכנה אבל..

היכן ראית בשאלתי התייחסות ל...רווח? כל שנראה לי חשוב הוא לשמור על המקור ממנו נשאב הסיפור...לפעמים המקור הוא חלק מהסיפור. אולי בעינייך זה רווח, ובכלל זה את כוללת גם כבוד. בעיניי זו אותנטיות וייחודיות מסויימת המאפשרת עונג מהעובדה שיש עיניין בדבריך. יש מקרים שדרך ציון השם תשמר הגחלת (זכר) ולעיתים זה חשוב.... גישתך כה נכונה והרי אם לא נחלוק עם העולם את הדברים איך נהנה מהם? איך נתעשר מתגובות ומאינטראקציות? איך נתקדם הלאה? יישר כוח. המשיכי בדרכך הברוכה בהצלחה ובהנאה. מקווה שעכשיו הצלחתי להסביר עצמי טוב יותר. שבת שלום.

אני שמחה שיש ביננו הסכמה

לפחות על חלק ( חשוב ) מן הדברים.
אשר לגחלת, האשה לא ציינה את שם אביה ואפילו לא את שמה שלה. נראה לי, שהיה לה יותר חשוב להעביר את המסר של נצחון רוח האדם למרות הכל וההתרוממות מן המעמקים- בכך היא מציבה בעיני מציבה נצחית לפועלו של אביה- ללא קשר לשמו. אשר לרווח (כן, גם כבוד זה סוג של פרי )- זה קשור לענין זכויות יוצרים... ובאמת, מה זה משנה מה שם האדם שיצר או פעל ? מה שחשוב הוא הפעולה או הביטוי ( יצירה ). לעיתים אנו נעזרים בשם כדי לתמצת מסר של דמות ( בודהא או משה ) ולעיתים את ההמשכיות וההתמדה של היצירה ( לאונרדו או פידיאס ). אבל בעבר לא היתה כלל חשיבות לאלו שהיו צינור לרוח האלוהית ולערכים להתבטא בעולם ולכן לא נדע לעולם את שמם. אבל הדבר אינו גורע, כי יצירותיהם עומדות כפלא המעורר בנו השראה, גם בלי סימן C של זכויות יוצרים: מפסלי השיש ביוון ועד גילופי הבודהא, מפסיפסי רומי והאיקונות הביזנטיות ועד... כוחו של האותנטי והייחודי הוא..באוניברסליות שלו. אם מישהו יקח ויזייף- אלה היודעים להבחין- יידעו זאת מיד. על כן חובה עלינו לחדד את רגישותנו לזיופים ומניפולציות, שלא ניפול בפח נוכלים. שבת שלום ומבורך.

נמצק

New member
אמת דברת.

חשוב לדעת מהיכן הסיפור. מאיזו תרבות הגיעה. לעתים רצוי אםילו לומר את מקור הסיפור - אם ידוע. אבל חשוב יותר להעביר את הסיפור, את המסר בנאמנות למקור ויהא אשר יהא. המשפט האחרון שלך על אלה היכולים להבחין מעלה בזכרוני את הסיפור המובא כקובץ. הוא פרי עטו של ג'ובראן ח'ליל ג'ובראן. אבל מה זה משנה? האוניברסאליות שבו - היא הנותנת לו עומק .

תודה לכם על תשובותיכם, אם כי...

אינני מסכימה עם הדברים לגבי אזכור שם היוצר. מבחינתי זה קשור בכבוד האדם היוצר, בהעלאת ערכו הרוחני, בעובדה שהוא מהווה דוגמא והשראה לאחרים, בצורך אנושי בסיסי ועוד ועוד...בייחוד כיום בעולם של "פסי ייצור". לא בכדי אמרו חז"ל "המביא דברים בשם אומרם כאילו הביא גאולה לעולם" והרי כל אדם הוא עולם ומלואו. בכל אופן, היה לי מעניין לקרוא את דבריך שחוזקו ע"י נמצק. תודה לכם.
שבת שלום בכייף ובהנאה.

יונה יקרה

מפסלי השיש ביוון ועד גילופי הבודהא, מפסיפסי רומי והאיקונות הביזנטיות ועד... כוחו של האותנטי והייחודי הוא..באוניברסליות כולם סימן רשום, את הרוחניות שבהם את מוצאת בעצמך. יצירות אנו מבינים דרך גם דרך הידיעה מי כתב אותם יצירות טאו, סופיות, בודהיסטיות כולן משוייכות לשמות אנשים ,אחרת לא היית יכולה להבין לעומק בסיפור סיפור אנחנו יוצרים, אנחנו משמרים מורשת, באי ציון שם האדם שחווה, שיצר את היצירה אנחנו לא עושים את מלאכתינו נכון מוציאים את היצירה חעולם ללא הקשרה הפישי למקום, ולא מאפשרים לשומע לקשור את הקשריו הרוחניים ליצירה כמה נמצק כתב יפה על חבירו שביכה את אביו והצחיק את הקהל, שבת שלום,

רוח הצפון ושלווה היקרים

רוב אלה המצויינים כיוצרי יצירות מופת, אין יודעים כלל אם התקיימו אי-פעם או היו מיתוסים ( ובהזדמנות זו- ביוונית המילה מיתוס פירושה= דבר אמת !! ). למען האמת, בעיני אין זה משנה כלל. אינני רואה במה שונים יהיו דברי החכמה של לאו-צה אם שמו היה פו-קינג או יאנג-דו. המסר לא השתנה. וממילא לא ידוע דבר על חייו ואם חי בכלל. כנ"ל לגבי הומרוס. איש אינו יודע מי יצר את ונוס ממילו, האם זה גורע כהוא-זה מההשראה שהפסל מעורר ? ההקשר הרוחני של יצירה לא קשור לרוח הזמן והתרבות ולא לאדם הספציפי, אלא לכך שהיא מהדהדת את הנצחי בתוכינו. ההשוואה בין יצירות הרוח מתקופות ותרבויות שונות יש לה חשיבות, כדי ליצור הקשרים אוניברסלים ולהראות- שרוח האדם היא אחת בכל מקום. נסיבות חייהם של יוצרים באים לשקף רקע מיתי או שיש להם ערך מוגבל. הכל בסה"כ נובע מהצורך שלנו לקרוא לדברים בשם. הדבר היחיד לו זקוק יוצר הוא, שיניחו לו ליצור בשקט... באשר לזכויות היוצרים, מטרתם לכפוף בסה"כ את יצירת הרוח לחוקי החומר והרכוש הקיימים. באשר לזיוף...מזכיר את הסיפור על האיש וכלבו המחפשים מים ומגיעים לגן העדן ( תחילה מזויף ואח"כ אמיתי ). ואשר לנקודה, שהעלתה שלווה- ערכו הרוחני של אדם אינו זקוק להעלאה בגלל יצירתו אלא בדוגמאת חייו. לצורך זה יש לנו את המיתולוגיה המציבה דוגמאות מופת. הצרה היחידה היא שכיום אנשים מתנהגים לעיתים קרובות כילדים הדורשים לראות בעיניהם כדי, שיאמינו שהדבר אפשרי. רק אז יסכימו לקבל ממנו השראה, אם בכלל. החשדנות אוכלת בכל פה. כמו השאלה התמידית שמספר סיפורים נתקל בה כיום אחרי שסיפר לילדים על פיות ודרקונים "...אבל זה לא היה באמת, נכון ? אין דבר כזה ! ". כמה אומלל וחסר דמיון...

סליחה, זאת לא התכוונתי לומר

אלגוריה: לאו- טסה שונה מצו'אנג צ'ה, ושניהם וודאי לא לא צ'ה גווארה. אז בואי ונשתה לרגע את הצ'ה בירוק ולא בצהוב, ביום סגול שכזה. חידה: לפני שנים היה בהודו שקימוני ולו תלמידים הרבה, לתלמידיו יש שמות לבודהות אין שמות כולם בודהות. פשוט: פסלים, פסיפסים - הם דברים מוחשיים , אי אפשר לגנוב מבחינת קניין רוחני , דברי לאו טסה, פטנג'לי, צ'ה גווארה - השיוך לאדם, לתקופה, הקשירה למערכת המושגים שלך כשאת יודעת מי עה, מה חשב היא הנותנת לך את ההבנה אם אני לא אחלק טאו לצואנג טסה, לאו טסה, שאלות טאנג, מו מלך ג'ו, הטאו יהפוך לתוהו ובוהו. את הזן לא יהיה ניתן לספר בסיפורי קואן ללא הבנה באיזה זרם, מאיזו ארץ את הסוטרות ? למה יש מאפיינים ברורים של אישיות לתלמידי בודהה? רק הבודהות הן נקראות בודהות - רק את היוצר אנחנו שואפים לאחד למיתיות השמאנית ללא ההפרדה שנעשתה ע"י כוהני הדת יצירה של אדם? היא ערך חיו.

כמה טוב שיש דעות מגוונות...

לראשונה אני נתקלת בפירוש המילה "מיתוס" כאמת. עובדה זו הריצה אותי לבדוק וגיליתי שהמילה מיתוס מוצאה מהשורש MYS שהוא סוד. הידע בא מחברה שדוברת יוונית ועוסקת בתרגום אז...הנה נתליתי באילנות גבוהים והבאתי הפירוש לידיעת כולנו (אם יש הסתייגויות או תיקונים - יהיה מעניין ללמוד). מאוד קשה לי להתייחס לדבריך בהמשך כי זה נראה לי פשטני מידי לפקפק בקיומם של יוצרים ובקשר שלהם ליצירות. קווי המחשבה שלנו מתרחקים והדברים נסחפים למקומות אחרים, אם כי מעניינים לא פחות. קשה לי עם הרעיון של למחוק בן אדם ועולמו...קשה לי עם המחיקה ההדרגתית של המקור - קודם שם האדם(שם, בעיני דבר חשוב...) אח"כ מקומו ותרבותו ו...ניכוס הנכס להקשר אחר. תהליך זה, אולי מתאים לסיפור-עם אבל.... נקודה למחשבה: מדוע מתייחסים לניכוס יצירות ללא רשות כאל....גניבה? מילה חמורה, לדעתי. את סיפור האיש וכלבו קיבלתי כמו כולם דרך המייל ו...לא הבנתי מה ההקשר לזיוף. אולי פספסתי משהו? למרות הכל, שמחה אני לראות שלא מחקת את סוקרטס
בחתימה שלך.

הוא מחייך שם למעלה ואת הבאת...

גאולה לעולם וכי זה מעט זה בעינייך?!
שבועעעע טובבבבב לך, לנו, ולכל עם ישראל
ממני,

בבקשה, יונה כחולה, הרי לך../images/Emo121.gifסוקרט

מדבר אליך בוירטואלית ואפילו אומר שהוא מחייך (אני ייחסתי את אמירתך ל..חתימה שלך - סוקרטס)
. מה יותר מוחשי מזה?
ול
רוח הצפונית: א. ממש ש<ס>ערה בכוס מים. ב. נחכה לבודהה שיענה.......
אגב', לאחרונה נצפתה ברחבי העיר שערה המחפשת ראש רוח, בסערת רוחות. בסופו של דבר התברר שהשערה עפה לכל הרוחות בעת שרוח סוערת סחפה אותה. הראש עדיין מחכה לה...............
יום נעים לכם ושבוע טוב,

חחח חשבתי שהצלחתי

והצלחתי חיפשתי מי יקח לעצמו את תפקיד הבודהה ויענה
והוא הא מה קרה??? עכשיו אני משוכנע שסיפור של יונה מיונה ולא מבודהה היא קיבלה
וליונה? יופי של סיפור תרואפטי (ככה כותבים?) עושה את עבודת סיפור הפחם והגחל בחמלה . בברכה רוח ללא ראש של סערה, אמירה שלך לחתימה של יונה, נגדיל בשקל ותישעים עד השורה השלישית שם כתבת נחכה לבודהה שיענה חשבתי

הבובה-סיפור מקסים !../images/Emo24.gif

היי יונה כחולה. הסיפור מרגש מאוד ויפה. חן חן פרי גן העדן

למעלה