סיפור ככלי טיפולי

perhay

New member
סיפור ככלי טיפולי

אין ספק שבמאמרי הפורום שלנו יש סיפורים מדהימים, ואני מציעה לכם לעבור מדי פעם על הסיפורים כדי להזכר בהם ולהנות מהם שוב. אחד הסיפורים האלה הוא הסיפור "מסכה" בקטגוריה פורים/מסכות/תחפושות שהגבירה העלתה לפורום (דרך אגב, הגבירה, מי חיבר הסיפור המקסים הזה?). ה"מסכה" הוא מהסוג הסיפורים, שעשויים לפלס את דרכם אל ליבם של מאזינים מכל הגילים. סיפרנו אותו בספרייה לילדי כתה ג' ומאד נהנו, והיום התלבטתי אם לספר אותו לילדי כתה א', ואז נכנסה לספרייה המספרת הסיפורים ודיווחה לי שספרה אותו לילדי הגן בהצלחה רבה. כמה דקות לפני שהתכוונתי לספר את הסיפור, נכנסה לספרייה היועצת של חטיבת הביניים. בזמן שחכתה שיביאו לה ספר מן המדף, הצעתי לה לקרוא את הסיפור. כשאמרתי לה שאני מתכוונת לספר את הסיפור לילדי כתה א', היא השיבה לי שהיא מתכוונת לספר אותו לתלמיד בכתה ח', כי הסיפור תואם בדיוק לבעייה שעליה דנו עשר דקות לפני. היא הוסיפה שהיא חושבת שכל היועצות צריכות להשתמש בסיפור הזה. אני, כמובן, הרגשתי מצויין שבחרתי בסיפור טוב גם לספר לילדים שמאד נהנו והיו מעורבים, וגם להפנות את תשומת לבה של היועצת על חומר שהנחתי שיכול להיות לה לעזר. ובהזדמנות זאת רוצה לשאול אותכם: מה דעתכם על סיפור ככלי טיפולי? האם מוסיף או גורע לערך של הסיפור? האם יצא לכם להשתמש בסיפורים ככלים טיפוליים? יש לכם דוגמאות? תודה מראש על תשובותיכם.

סיפור ככלי טיפולי? ודאי ובודאי

כשעבדתי בגן השתמשתי הרבה בזה, לדוגמא ילד עם פחדים , אז יש סיפורים לזה, כמו איתמר מטפס על הקירות, ופחדרון בארון ועוד. ויש סיפורים עם חברים דמיוניים , כמו גמדים מתחת לכר. ויש על תחילת השנה, כשהילד לא רוצה להיפרד מאימו ובוכה: ליאור בוכה מאד. ועוד. כמעט תמיד זה עזר ושיפר את מצב הרוח. ואלף לילה ועוד לילה? לא היה טיפולי למלך שהשתגע, סיפורי שחרזדה.

שפרנצי

New member
בהחלט

סיפור יכול לשמש ככלי טיפולי. אמנם אני בתחילת דרכי, גם כמטפלת בדרמה וסיפור ובשנת ההתמחות שלי יוצא לי להשתמש בסיפורים, ביניהם "המסכה" בפורים. זה כלי נהדר, שככל שאני משתמשת בו אני רוצה ללמוד עוד ועוד. פעם סיפרתי את סר גאוויין והגברת (לא יודעת איך לבטא את שמה במדויק) וזה הוביל לעבודה מדהימה עם ילדה. לפעמים אף מספרת סיפור בלי שום מחשבה מראש וזה מוביל לכיוונים מעניינים.

סיפור העם

בשל התבניות המייצבות מהן הוא בנוי, בשל הקצב האנושי הבריא שלו, בשל המוטיבים המאחדים שבתוכו, בשל כך שיש בו מסירה שבין אדם לאדם, בכך שיש בו שימוש בקול שהוא סוג של ויברציה, של אנרגית תנועה - מטפל. מספר הסיפורים משחזר עבור מאזיניו את הקצבים הנכונים של החיים, מעלה אפשרויות ובחירות חדשות, מלמד על זמנים אחרים ומעשים של אנשים רחוקים שמהם ניתן ללמוד. מעבר לכך, אכן נעשה שימוש מושכל בסיפור סיפורים לצרכי טיפול פסיכותראפי וחברתי. בתוך ארגון המספרים האמריקאיים קיימות מספר תת-קבוצות והגדולה ביניהן היא Healing Story Alliance שכל חבריה עוסקים בדרך כזו או אחרת ביישום אמנות הסיפור בתחומים טיפוליים וחברתיים. בברכה,

perhay

New member
../images/Emo51.gif כפולה לתשובה ולקישור!

נכנסתי קצת לאתר שהפנית אליו, ונראה לי מאד מעניין. אנגלית היא לא השפה החזקה אצלי, אך מתכוונת להתאמץ ולקרוא כי הבנתי שיש בו חומר עשיר. את חייבת לי תשובה אחת לשאלה לגבי מחבר הסיפור "המסכה", אותו סיפור שהעלית לפורום ושמופיע במאמרים בקטגוריה של פורים.

המסכה../images/Emo17.gif

הוא סיפור שמצאתי באתר story lovers. מצויין שם כי שולחת הסיפור מצאה אותו בספר שנקרא באנגלית "הדרקון לא גר כאן יותר" מאת אלן כהן, שהוא ספר הדרכה רוחנית יותר מאשר ספר סיפורים. היא הבינה מתוכו כי המחבר עושה שימוש בסיפורים כדי להעביר מסרים שהוא מכוון אליהם בלימוד הרוחני. היא יצרה עימו קשר כדי לבקש את מקור הסיפור ולקבל רשות לספרו וקיבלה ממנו את התשובה כי הוא מצא את הסיפור במקור אחר כסיפור עם אבל לא ידע לומר מניין הוא, רק שהסיפור לא באמת שלו גם אם הוא עיבד אותו והוא מותר לסיפור חופשי, ברשות הרבים. מקורות נוספים לסיפור לא נמצאו. בברכה,

perhay

New member
../images/Emo51.gif על התשובה ו../images/Emo51.gif

שהבאת את הסיפור המיוחד הזה לפורום!

אני שמחה שהזכרת את "המסכה"

סיפרתי את הסיפור הזה לשלושה חוגים שלי- גנים, כיתות ג-ו ואנשים בני 70+ כולם נהנו מאוד מהסיפור ומכל חוג יצאו חומרים מדהימים בציור, בסיפורים חדשים שילדים כתבו על מצבי רוח, בסיפורים שמבוגרים סיפרו על חוויותיהם ביחסים עם הסביבה והמשפחה במיוחד, על נושא- מה אני מראה לאדם שמולו אני עומד , עד כמה אני שקוף או מסתיר. אני חושבת שמכל סיפור אפשר להוציא חוויות אישיות, זה גם תלוי איך המספר מעביר את זה או מה הכוונה של המספר באותו רגע של סיפור הסיפור.

perhay

New member
הסיפור "המסכה" מכה גלים

היום היו לי שתי תגובות ברצף: הראשונה מהיועצת שצילמתי לה את הסיפור, שאמרה לי שבקשה ממחנכות חטיבת הביניים לספר את הסיפור בכתה, והשנייה ממורה בחינוך מיוחד שעשתה יופי של עבודה סביב הסיפור. ללא ספק הוא סיפור מצויין כפי שאמרת מהגן וכמעט עד 120.

למעלה