סיפור זן

Yin

New member
כמו שכבר נאמר ע"י

דוד וגם על ידי, שילוב של אמנויות יפניות עם יפניות זה דבר קל יחסית, אין סתירה מהותית בין ג'ודו לאייקידו או אפילו קראטה. ודבריך מכוונים לשם. אני גם לא רואה בעיה עקרונית לשלב טאי צ'י צ'ואן ובה-גווא, לדעתי אמנויות אלו שלובות זו בזו. אהיה קצת בוטה בדוגמא הבאה, למידה במקביל של אמנויות כמו טאי צ'י צ'ואן וקראטה שוטוקאן, הינה בחירה רעה מאוד לפחות מנקודת המבט הטאי-צ'יית. זה יכול להועיל לשוטוקאן אבל להזיק לטאי צ'י. אם אדם בןחר להתמחות בשוטוקאן, ולומד קצת טאי צ'י בכדי לעבוד פנימי יותר, "רך" יותר, זורם יותר - סבבה. אבל זה ממש לא נקרא לשלב שתי אמנויות, זה נקרא להעשיר את האמנות שלי. עדי

Yin

New member
וחוץ מיזה, איי וונדר

מה היה קורה לרמת המתאמנים לו היו משלשים את אימוניהם באמנות אחת, במקום להתפרש על שלוש. עדי

Tonjin

New member
כנראה שלעולם לא נדע......./images/Emo13.gif

מה גם שבשביל זה צריך להגדיר מה זה "רמת המתאמנים" וזה משהו שאני לא יודע לעשות....

avima

New member
קצת על תאוריה וקצת מעשה

בשנה הראשונה שהתחלתי להתאמן התאמנתי 6 ימים בשבוע 3 ימים קראטה ו 3 ימים טאיקוונדו האומנויות הללו דומות אך עם הבדלים דקים ההבדלים הללו חידדו אצלי את הלימוד ואת הביקורתיות כלפי כול טכניקה - האם היד בזווית כזו או אחרת ? האם מבפנים או מבחוץ ועוד ועוד היום כשמונה שנים אחר כך החלטתי לשלב שוב והפעם (בעידודה של מיכל) עם קונג פו היום התרומה היא דומה ושונה הבעיה העיקרית היא שכיון שחשבתי רבות על הטכניקות שאני עושה יש לי בעיה עם החדשות שנראות פחות הגיוניות בעיני (היתרון השונות עדיין מעוררות מחשבה כבעבר) בנוסף הקונג פו והטאיקוונדו שונות ומשלימות זו את זו כך שהיתרונות של השילוב ברורים ולתיאוריה ניסויים בלמידה מראים (אם תרצו רפרנסים תשאלו ואחפש בערמות) שכאשר יש חפיפה בין החומר בשעור אחד לשני (מתמטיקה ופיסיקה) הלימוד הוא הכי פחות אפקטיבי אם אין קשר בכלל (מתמטיקה והתעמלות) הלימוד אפקטיבי יותר אבל הוא הכי אפקטיבי אם הוא מאפשר ליצור תמונה כוללת מובנת וקוהרנטית (חצי סיפור או סיפור שלם)

Kenshinkan

New member
שאלה של עומק

בקראטה אוקינאווי רוב המורים הגדולים למדו ממספר מורים. אין בעיה ללמוד ממספר מורים, זה גם הרעיון של Honbu. ללמוד מספר אומנויות לחימה במקביל זה כבר משהו אחר. לדעתי ומנסיוני, לא תוכל להגיע לרמה מעמיקה באף אחת מהן. לאמיר אני אומר שאם היה לי יותר זמן הייתי מתאמן יותר בריוקיו קנפו, כי יש כל כך הרבה מה ללמוד מהמורה שלי. ללחימה משולבת אני אשאל איזה קאטה של קראטה אתה מכיר באמת לעומק? כן, השאלה העיקרית היא מה אתה רוצה? מה אתה מחפש? איפה אתה נהנה? אבל צריך לדעת שאם אתה הולך על שיטה רצינית עם שורשים, ותרצה להיכנס לעומק שלה, לא תוכל לשלב מספר אומנויות לחימה. בתוכנית האימונים שלך. יש מספר יוצאים מן הכלל מסויימים שאני מכיר: Taiji+Xingyi+Bagua, Kenpo/Karate+Kobudo - אלה משלימים אחד את השני (ואת השלישי). שילוב נוסף יכול להיות בשביל תחום מסויים באומנות שלי, לדוגמא: בקנפו אנחנו עושים קרבות של מגע מלא, בשביל להשתפר בקרבות אני אלך למכון איגרוף כדי לשפר את עבודת הידיים שלי - אני ממוקד על המטרה שלשמה אני הולך לאומנות האחרת. בעז

כשפניתי למדריך שלי

לטאי צ'י, וסיפרתי לו שמצאתי מורה לצ'י קונג ממש אצלי בשכונה, רופא סיני אמיתי (מסין!) שמספרים עליו שהוא עושה נסים ונפלאות, ואני רוצה ללמוד אצלו כתוספת לטאי צ'י שלי, המדריך שלי הביא את הסיפור הזה כדי להעביר לי את המסר. הוא הוסיף ואמר שאת אותו סיפור המורה שלו סיפר לו כשלו היתה התלבטות דומה. הוא אמר שאם אני רוצה להסתכל מהצד, כדי לקבל תמונה יותר רחבה, אפשר, אבל לא כדאי להתאמן וללמוד בשניהם בו זמנים, כי הם דומים מדי. לא אהבתי את התשובה הזו בהתחלה, אבל למדתי כבר, ולמדתי קצת אחרי זה עוד פעם (בדרך הקשה) ששווה לשמוע למדריך.

Yin

New member
לא כדאי "כי הם דומים מדי"?

זה חדש לי. למה? איזה סגנון טאי צ'י אתה לומד? שנקודת מבט דומה מדי יכולה להזיק לו. ומה אתה חושב היום, על שילוב של צ'י גונג וטאי צ'י? עדי

נקודת מבט או אימון?

אני לומד במרכז הישראלי לטאי צ'י. לא נאמר שנקודת מבט דומה יכולה להזיק. להיפך, המדריך שלי עודד אותי להביט מהצד כדי לקבל נקודת מבט נוספת ולהרחיב את ההבנה והאופקים. נאמר שאימון ולימוד בשתי השיטות במקביל, אצל שני מורים שונים, (כשאני תלמיד מתחיל), יכולה לבלבל אותי ולא מומלצת. בבית הספר בו אני לומד, נלמדות מספר אומנויות לחימה. לא רק טאי צ'י. אך היתרון הוא שהכל מרוכז תחת קורת גג אחת, עם מורה אחד, ושיטה שמביאה אותך אל האומנויות השונות (המשתלבות זו בזו) בהדרגה, במשך שנים, ומאפשרת לבנות בניין רב קומות בעל בסיס חזק ויציב, עם אינסטלציה רצינית. מה אני חושב היום? אין לי נסיון כדי לחוות דעה בנושא. אני סומך על המורים והמדריכים שלי, ובוחר להמשיך ללמוד אצלם. ושאלה - נאמר גם באותה שיחה שטאי צ'י זה סוג של צ'י קונג. מה ההגדרה לצ'י קונג?

Yin

New member
כן, טאי צ'י הוא סוג של צ'י גונג

צ'י גונג במובן הצר היא אמנות בניית הצ'י בגוף ומיומנות בשימוש בו, במובן היותר רחב היא אמנות החיים. בשביל שטאי צ'י יהפוך לצ'י גונג צריך להתאמן כמה וכמה שנים. אני ממש לא מבין את מניעי המדריך שלך, למנוע ממך ללמוד צ'י גונג ממורה אחר, דבר שבהחלט היה תורם לבריאותך. מנקודת מבטי המניעים יכולים להיות בעיקר מסחריים, אבל בהחלט אשמח לשמוע דברים נוספים. דרך אגב, ללמוד סדרת תנועות או כמה סדרות של צ'י גונג, במשך זמן מה, אינו מהווה "לימוד שתי אמנויות במקביל" ולכן גם לא ריצה אחרי כמה ארנבות ופיל. לי יש תלמיד, מתחיל, שלומד אצלי עבודה עם מקל (וודאנג ועוד מעט קט גם טאי צ'י), הוא במקביל לומד גם בה-גווא אצל מורה אחר וגם סגנון טאי צ'י אחר אצל מורה אחרת. אני לא רואה סתירות. לגבי רמת היציבות של הבניין שלך, הבנתי שביפן הביניים יותר גמישים מיציבים. ודבר אחרון, אני לא יודע מה פוטנציאל ההשפעה של אמנויות לחימה על האינסטלציה שלך. עדי

שוב, קטונתי

אני לא חושב שיש פה מניעים מסחריים, אבל מעדיף לא להכנס לוויכוח הזה. אני יודע לספר על עצמי, שעדיף בשבילי שיהיה לי מורה אחד ולא חמישה, וגם לא שניים. הקשר עם המדריך הוא חשוב מאוד, כמו שמזכירים לי פה.

Tonjin

New member
Yin - מותר לשאול איזה טאי-צ'י אתה

מלמד ומה עוד (איזה צ'י-גונג ומה הכוונה בוודאנג) - סתם מתוך עניין?

Yin

New member
כן, סדרות התנועות שאני מלמד

הן יאנג ארוך וסגנון יאנג ישן (של יאנג לו-צ'אן). ועוד חומר מבית מדרשו של World Taiji Boxing Association - WTBA. שיוסד ע"י ארל מונטאגיו. החומר כולל, טאי צ'י, צ'י גונג, סדרות של תנועות מוודאנג ובה-גווא. עדי

Yin, ממש לא מסכים!

כתבת: שטאי צ'י יהפוך לצ'י גונג צריך להתאמן כמה וכמה שנים. האם אתה מכיר את הטאי-צ'י שמתרגלים במרכז הישראלי לטאי-צ'י? האם אתה יודע שחלק מהאימון אצלנו כולל תרגילי צ'י-קונג שאינם טאי-צ'י (הצ'י-דאנקין + צאן-צ'ואן, שבשנים הראשונות הוא בעיקר צ'י-קונג)? ועל סמך מה אתה אומר שהטאי-צ'י עצמו, הקאטה, אינו צ'י-קונג אלא אחרי "כמה וכמה שנים"? לדעתי, הטאי-צ'י שאנחנו מתרגלים הוא צ'י-קונג מהיום הראשון, במיוחד לפי ההגדרה שלך. לגבי מניעי מדריך שאתה לא מכיר, שמלמד שיטה שאתה כנראה לא מכיר, דרור-דרור הסביר יפה מה שנאמר לו; אני יכול להעיד שאני, אישית, אמרתי לתלמידים שלי את אותם הדברים, ובתקופה אחרת שמעתי מהמורה שלי את אותם הדברים, שגם אמר לי שאם בכל-זאת אני רוצה ללמוד שיטה נוספת, כדאי לי לנסות להפריד בין השיטות כל עוד אני יכול - כלומר הוא לא אסר עלי בשום צורה ללמוד שיטה נוספת, רק אמר שלדעתו לא כדאי. יתרה מזאת, בשרשור הזה יכולת לקרוא בדיוק את אותם הדברים מאנשים שאינם קשורים לבית הספר שלנו. יש לך את הגישה שלך. לאחרים יש אחרת. לכולם יש מניעים מסחריים?

Yin

New member
דוד, כן אני יודע שאתם מתרגלים

גם צ'י גונג. הטאי צ'י הופך לצ'י גונג, וברמה גבוהה, רק אחרי שהתנועות הופכות להיות "שלך", פנימיות, רכות, זורמות... וזה לא קורה מיד. כל טאי צ'י יכול להיות צ'י גונג מהיום הראשון, רק שבדרך כלל זה לא בדיוק כך. ולכן ממולץ לתרגל צ'י גונג במקביל. לגבי השיקולים, לכל אחד יש את דרכו ולא לכולם יש מניעים מסחריים, אבל אני לא מרגיש שקחבלתי תשובה שלמה יותר לגבי השיקולים של לא ללמוד צ'י גונג מהמורה הסיני במקביל לטאי צ'י במרכז, וחוצמיזה אמרתי שלדעתי יש כאן לימודי העשרה, להבדיל מללכת וללמוד קראטה או שיטה חיצונית אחרת. עדי

כל צ'י-קונג, לא משנה איזה סוג, הופך

להיות הרבה יותר יעיל "אחרי שהתנועות הופכות להיות "שלך", פנימיות, רכות, זורמות... וזה לא קורה מיד." זה נכון לכל סוג של צ'י-קונג - אז למה דוקא הטאי-צ'י שונה? "ולכן ממולץ לתרגל צ'י גונג במקביל." אבל את זה אנחנו עושים; למה לחפש בחוץ מה שיש בבית? לענין עצמו, קיבלת כאן את כל התשובות שאני יודע לתת, שקיבלתי בזמנו בעצמי ושאני נותן לאחרים. יתכן שלמדריך של דרור-דרור היו שיקולים נוספים, מתוך הכרותו עם דרור-דרור, שאני לא יודע עליהם. אם שיקול מסחרי הנחה אותו, אני מקווה מאוד שהוא כבר לא מלמד אצלנו, או שחשב שוב ושינה את דעתו. אם התשובות האלה לא סיפקו אותך, מצטער - אין לי אחרות לתת.

Yin

New member
אני יודע שאתם עושים גם צ'י גונג

במקביל, ראיתי את ה- Ba Duan Jin, ועמידות ובטח יש עוד שלא ראיתי. השאלה שלי לא כוונה למה לא טוב או כן טוב בשיטתכם, אלא למה לא ללמוד עוד צ'י גונג כזה או אחר? היכן הסתירה שבעטייה ההמלצה היא לא ללמוד אותו? אני שואל משום שאני לא רואה לימוד של טאי צ'י כזה וצ'י גונג אחר כלימוד שתי שיטות שונות במקביל אלא לימוד משני מורים במקביל, ואת זה גם אצלכם יש. עדי

orii

New member
עדי לדעתי אתה טועה

לפחות מהפרספקטיבה שלי, לא כל הצ'י קונגים הם זויות שונות על אותו דבר ולא כל (או אפילו רוב) הטאי צ'י הם מורים שונים לאותה אומנות. בהחלט תיתכן סתירה או אפילו סתירות מהותיות בלימוד משני מורים שונים תחת הכותרת טאי צ'י או תחת צי' קונג. למשל, הטאי צ'י שקלטתי ממך במפגשים שהיו לנו שונה מהותית מזה שאני לומד. 99% ממה שאתה יודע (ואני מתכוון למה שהגוף למד לעקרונות התנועה והתגובה שהוטבעו בו) לא רלוונטי אם תרצה ללמוד אצלו.

למעלה