סיפור אמיתי מדהים

פידיאו

New member
סיפור אמיתי מדהים

במסגרת עסקי הייתי נוסע הרבה לספרד.אחד המנהלים שעמו עבדתי ושמו סאראגוסה (תמיד טען ששמו מן האנוסים) תמיד נהג לספר לי שבתחילת ספטמבר כל שנה בימי שישי אמו ושאר הזקנות בעיירה נהגו ללבוש שחורים להדליק נרות בביתן ולבשל תבשילים עם חזיר בקרנות הרחוב בעיירה. ההסבר שלו היה שזה מנהג שנשאר מתקופת האנוסים שרצו להראות לכולם הנה גם אנחנו נוצרים (למרות ששמרו בסתר בביתם על יהדותם) אני נזכר בזה כל פעם לפני החגים. שנה טובה וגמר חתימה טובה

פידיאו אני אוסיף לסיפור המדהים שלך

עוד סיפור מדהים אמיתי: פגשתי יהודיה מניו יורק אשר סיפרה לי כי היה ברחוב שלה בעל מלאכה גוי שהיא היתה הולכת אליו לתקן דברים. וביום ששי אחד היא אמרה לו להזדרז כי עליה להדליק נרות בזמן ואז הוא סיפר לה שאמא שלו כל יום ששי בטרם שקיעת החמה היא היתה מדליקה נרות במרתף הבית. (צאצאית אנוסים שהדליקה נרות בסתר דורות אחרי מבלי להבין את שהיא עושה).

יפה ומדהים! ואני שמעתי

שיש עיירת אנוסים בפורטוגל שאיזה רב החזירם ליהדות ולימד אותם תפילות במנגינה של הרומנסות בלאדינו

פידיאו

New member
לאדינו היא הספרדית

העתיקה.יש הרבה עיירות גם בספרד ששם הם מדברים EL ESPANIOL ANTIGUA שהיא למעשה הלאדינו.סרוונטס כתב את "דון קיחוט" בשפת הלאדינו.דרך אגב בתקופה זו מי שנוסע בערי השדה של ספרד יכול לראות אלפי מרפסות ואליהן קשורים ענפי עץ תמר כמובן זכר לסוכות

אפרופו לדינו בספרד , כשהיתה האו

לימפיאדה בברצלונה נסעתי לכנס חודש קודם (תזונת ספורט אתם יודעים) וטיילתי בעיר. התישבתי על ספסל בככר קטלוניה והתישב לידי קשיש בן 90 קשרנו שיחה ולבסוף הוא אומר לי את רואה אני בן 90 הכרתי את כל חבלי הארץ הזאת ואת כל הדיאלקטים דיאלקט כשלך אני לא מכיר. אמרתי לו אילו הייתה בן 500 ודאי היית מזהה דיאלקט זה ואז הוא חיבק אותי ואמר את "חודיאו ספרד". ואחי טייל בספרד והגיע לפרדור שהיה מלא והוא מאד רצה ללון שם אז הוא אחר לפקיד הקבלה האם גם לי שגרשתם אותי לפני 500 שנה לא תמצא מקום אני מאז נודד ואני עייף. לאחר שהציג את עצמו בשמו אמר לו הפקיד "סניור נסים" אתן לך את הסוויטה המורה לרמי מעלה שמגיעים אלינו. איך הסיפורים?

רחילו

New member
הסיפורים מרגשים וכל סמל יהודי

שנראה בחו"ל תמיד עושה לנו את זה, ונחרט הכי חזק בזכרונות מהטיול

גם לי סיפור אמיתי.....

בביקורנו האחרון בספרד הגענו לעיר חירונה GIRONA לאחר שביקרנו בקתדרלה שבעיר העתיקה המשכנו להסתובב בין הסימטאות הציוריות של העיר העתיקה, וכך מצאנו את עצמנו ברובע היהודי של העיר, שהיתה כמרכז יהודי מפואר לפני גירוש ספרד. לפתע ראיתי בחלון ראווה ספרים כתובים בעברית ותמונות בעלות מוטיבים יהודיים, הסתקרנו ונכנסנו לחנות - פניתי לאיש שישב ליד הקופה ושאלתי אותו מה נשאר עוד מהעבר היהודי המפואר של העיר - והוא הפנה אותנו למוזיאון היהודי שצמוד לחנות, נכנסנו והתרגשנו מאוד למראה הקברים העתיקים והכיתוב העברי שנשתמרו ונחשפו מתחת לגבעה מחוץ לעיר. כשיצאנו מהמזיאון קשרנו עימו שיחה והוא סיפר שגם הוא מצאצאי האנוסים, הוא היום נוצרי קתולי אבל שם משפחתו המסתיים ב-יה הוא סימן ליהדותם בעבר. אם יוצא לכם לבקר בחירונה, חפשו את החנות והמוזיאון ברובע היהודי שבעיר העתיקה - מחכה לכם חוויה מרגשת ב-א-ח-ר-י-ו-ת! שבת שלום לכולם

may55

New member
מרגש ומעניין כל הדברים שכתבתם

גם הסופר אורציון ישי סיפר על מקרים מופלאים ומפתעים שקרו לו בעולם ובספרד בפרט

עוד סיפור על טולדו כשהסתובבנו בה

לאחר הביקור בבית הכנסת שהפך מוזיאון ניתקלנו בפינת רחוב בחנות עתיקות וגם אנחנו ראינו יודאיקה בחלון. נכנסנו והמוכר אמר לנו שמרתף החנות היתה מקווה ושאנחנו מוזמנים לרדת ולראות. מקוה יפה פה שמשמש לאחסון עתיקות בצורה מכובדת כמו במוזיאון. מרגש מרגש. אחר כך נכנסנו למסעדה ובקצה הקיר החרסינה היתה מלאה אותיות שנפרדו זה מזה וכשמחברים מקבלים "בורא פרי הגפן" בעל העק לא ידע שאלו אותיות עבריות הוא אחר שזה קישוט של המסעדה.טיול בספרד במקומות המתאימים משאיר רושם עז ומצמרר .

שריקה זה כף לקבל פידבק ממך אני רק

מקווה שאני לא הופכת טרחנית עם הסיפורים שלי.את יודעת בגיל שלי אני עלולה לאבד את הברקסים ולהפוך פסגדה,פלומו,קרושום.

את בכלל לא "פסגדה" אסתר, נהפוך הוא

יש מספיק קשקשת ברשת - וסיפורים כסיפורייך הם פנינים שנעים לקראם עוד ועוד

Sarika

New member
אסתריקה , גראציאס קרידה פור../images/Emo140.gif

טודו לה אינטרסנטי אינפורמציון קה מוס טראייס, נו סוס פסגדה דלטודו, אל אנקונטראריו - אס אונה מראביה אמלדאר לוקי סקריבאס.

בוליסה

New member
גם דונה גרציה היתה ממשפחת האנוסים

היא תרמה רבות גם כספית וגם רוחנית לשמור יהדותה

אסטרלו

New member
../images/Emo45.gifסיפורים מרגשים.

אין כל ספק שמוצא כל דוברי הלאדינו בספרד. במסגרת עבודתי פגשתי אדם ששם משפחתו כשם הורי. כמובן שמיד התעניינתי אם הוא קרוב משפחה שלי, אך מוצאו בולגרי. (לשם שלנו יש שני ענפים עקריים: טורקים ובולגרים ומעט מאוד מצרים) הוא סיפר לי שבהיותו חובב אילנות יוחסין, חקר ומצא שבטולדו יש עדויות רבות למוצא השם הזה. קיבלתי המלצה חמה לבקר שם ולהתחקות אחר המוצא. אך מאחר ואני פוחדת מטיסות, מעולם לא ביקרתי בספרד.

למעלה