סיפורי סבתא...

ליאת +

New member
סיפורי סבתא...

חיכינו שזה יגיע, ובאמת התגובה של אביתר התעכבה מעט, עד כדי כך שחשבתי כבר שהוא יהיה הילד הראשון שלא להצטרפות של אח או אחות חדשים למשפחה. עברנו את ארבעת השבועות הראשונים שכללו גם אישפוז ארוך מהמתוכנן שלי, בצורה ממש חלקה ובאמת מאוד נהנתי מכך שאביתר "מגיב טוב" להצטרפות של הקטנה למשפחה. אבל בימים האחרונים התגובה שלו התחילה ל"טפטף" אלינו כשהדבר העיקרי הינו התנגדות לסבתות ולסבים שלו! ממש כאילו שהוא קרא את הפיסקה הרלוואנטית במאמר הקנאה (לאלה שלא קראו: מדובר שם על כך שלעיתים קשה לילד לבטא כעס כלפי האח או האחות הקטנים וכן כלפי ההורים שבהם הוא תלוי, ולכן הכעס יוצא כלפי הבאים, או יותר נכון- הבאות, בתור: הסבתות). בורכנו בשני זוגות נהדרים של סבים-סבתות שבאמת עוזרים בכל דרך אפשרית- בישול, קיפול כביסה וכו' וגם בעזרה עם אביתר- הבאה לגן (יום אחד בשבוע שבו בת זוגי יוצאת מוקדם מאוד), הוצאה מהגן (יומיים בשבוע) והשארות איתנו בשעות אחה"צ. אני מניקה, ככה שעם התינוקת קשה לעזור לי, וזו בעצם העזרה שאנחנו צריכות עכשיו. נשמע אידילי, רק שאביתר התחיל להתנגד- לא רוצה שסבא א' יקח אותו לגן (כולל סצנה של ממש), לא רוצה שסבא ב' (האהוב עד מאוד) יוציא אותו מהגן (כולל הדרישה התמוהה ששני הסבים- בשני המקרים יחכו מחוץ לגן כדי שהילדים לא יראו אותם). השיא היה היום אחה"צ כשאמא שלי הייתה איתנו והוא פשוט דחה כל ניסיון התקרבות שלה אליו, תוך כדי דרישה שהיא תלך הביתה. בסופו של דבר זה היה כל כך קשה וטעון שבשלב מסויים גם אני הצעתי שתלך- כי יותר קל לי להתמודד לבד עם שניים במצב סביר מאשר עם ילד סוער +סבתא+תינוקת (שכמובן כדי להשלים את התמונה לא מפסיקה לינוק באותן השעות). סבתא הלכה מאיתנו עם דמעות (וכן קל להגיד שאישה מבוגרת לא צריכה להעלב מילד בן ארבע, אבל יותר קשה לבצע, וכשזה קורה- לאף אחד לא נעים להדחות גם אם מבינים וכו'). אחרי שסבתא הלכה אמרתי לאביתר שאני עצובה. כשהיא הייתה כאן נזפתי בו בכל פעם שאמר לה שתלך הביתה. אני לא רואה איך אפשר ל"העניש" אותו על תגובה כוללת מהסוג הזה, וגם לא נראה לי שיעזור. אז מה עושים? ממשיכים כרגיל? או להפך- מפסיקים עם הזמן של סבתא לבד +אביתר? (דבר שיהיה מסובך מבחינה לוגיסטית)? מגינים על הילד? (מה לעשות, לעיתים מהצד אני רואה כמה הסבתות מנג'סות לו, ומבינה מעט לליבו) או שמגינים על הסבתא?

אלדורית

New member
אם את באמת מצליחה להסתדר בלי

עזרת הסבתא עם שני הקטנים (גם בן 4 הוא עדיין קטן) אז אולי באמת לאור המצב אפשר קצת לוותר על העזרה בזמן שאביתר בבית? אני מנסה לשחזר את נקודת המבט שלו וחושבת שיכול להיות שמבחינתו המצב נראה כך: לא רק שבאה אחות קטנה לתפוס לי את אמא ואמא, אלא עוד דוחפים כאן עוד אנשים כטריזים בינינו כדי להפריע לי עוד יותר. את האחות אני לא יכול לסלק, אבל את האנשים האלה, שלא גרים כאן, כן. ולכן הוא מפנה את מאמציו בתבונה לא ל"בואו נחזיר את האחות לביה"ח" אלא ל"סבתא לכי הביתה". במחשבה שניה, אולי אפשר להעזר בסבא סבתא אחרת: במקום שסבא יקח אותו מהגן, שסבא ישאר עם התינוקת בבית. במקום שסבתא תבוא לעזור כשהוא נמצא, שסבתא תבוא לעזור בבוקר כשהוא בגן. לפחות לשבוע-שבועיים עד שהוא קצת ירגע ויתרגל (בואי נניח שבהתחלה זה הלך חלק לא בגלל שהוא "התרגל" אלא דווקא משום שזה היה חדש: השינוי במצב המשפחתי עוד לא ממש נתפס. רק אחרי שהוא התחיל להבין את קביעות המצב זה התחיל להיות יותר קשה). לגבי הסבים-סבתות--ברור שזה לא נעים שלא רוצים אותך. כדאי כמובן לשוחח איתם בנפרד ולהדגיש את הקושי שלו ואת העובדה שרק ילד שמרגיש בטוח באהבה שרוחשים לו יכול להרשות לעצמו להפגין התנהגות כזאת.

ליאת +

New member
זה לא רק שהם באים לבית

(הסבים והסבתות) אלא שהסבתות גם לוקחות את זה כאתגר אישי לסייע לנו בכל הנקודות בעיתיות בהתארגנות שלו לשינה- כניסה לאמבטיה, ארוחת ערב וכו'. ואז לא מספיק שיש לו אמא נודניקית אחת (או שתיים) על הראש, אלא גם סבתא מצטרפת למאמץ (מה שגורם לו רק להתנגד עוד יותר). לגבי הרעיון של להשאיר את הקטנה ולהיות איתו- זה בשאיפה, אבל אני עדיין לא ממש התחלתי לשאוב חלב ככה שזה בלתי אפשרי. ככה שהעזרה היא באמת בלהיות איתו, אבל אני מרגישה שאני לא יכולה לכפות עליו להיות עם מי שהוא לא רוצה. יותר מזה- אני פוחדת גם שהמחיר של עזרה זמינה מהסבים והסבתות (ובחינם...) יעלה בטווח הארוך בפגיעה בקשר בינהם. ועדיין- עם כל זה שאני מבינה אותו- אתמול ממש ממש כעסתי עליו. וזה לא קורה לי הרבה (נניח אם הוא מקשקש על השולחן, שופך משהו בכוונה או שלא בכוונה אז הכעס עובר לי תוך כמה דקות, וכאן ממש הרגשתי שהוא לא בסדר). האם לא צריך להציב לו גבול כלשהו? האם לא ריאלי לדרוש מילד בן ארבע שיבין שהוא לא יכול לפגוע ככה בקרובי משפחה? או שאולי אני לוקחת אותו קשה מידי?

לאה_מ

New member
לא חושבת שזה ריאלי כרגע.

זה לא עניין של הגיל. הוא נמצא עכשיו במצב מאד רגיש, ואני חושבת שבמצבו, הציפיה שלך היא לא ריאלית. הוא לא עושה את זה כדי לפגוע (הלא את יודעת שהוא אוהבת את הסבים והסבתות, וגם הם יודעים את זה). הוא עושה זאת בדיוק כדי להבטיח שהוא "מנכס" לעצמו אותך, כמו שאלדורית כתבה. אני מנסה לחשוב רגע על עוד עזרה שאתן יכולות לקבל מהסבתות - ואולי באמת להשאיר אותן עם יסמין, אבל לאו דוקא בצורה שמחייבת אותך לשאוב, אלא, נניח, שסבתא תשמור על יסמין בסלון, ואת תוכלי לשחק עם אביתר בחדר (וכך אם יסמין תרצה לינוק, תמיד יוכלו להזעיק אותך או להביא לך אותה להנקה). אפילו לומר לאביתר "היום סבא יקח אותך מהגן ויביא אותך הביתה (או שמא סבא ישמור על יסמין 5 דקות ואת תקפצי להביא אותו מהגן... ב-5 דקות לא יכול לקרות משהו נורא, לא?), ואז סבתא תשמור על יסמין, ואנחנו נוכל לבנות טירת אבירים בלגו בחדר שלך". אני חושבת שהוא דוקא מאד ישמח לראות את סבתא בנסיבות האלה.

maya100

New member
../images/Emo45.gif מסכימה לגמרי

לא שריך לשאוב חלב כדי לקחת אותו מהגן והוא (נראה לי) ממש ישמח שאת תבואי ויסמין תישאר עם סבתא בבית.

גם אצלנו פיצי החרים את הסבתות

והסבים אחרי לידת בובון. לדעתי זה קרה לא רק כי הם הכתובת "הבאה בתור" להוצאת כעסים וקנאה, אלא כי הם היו אלה שטיפלו בו בזמן האשפוז שלי בבית החולים. נשמע דומה, מה? יכולה לספר לך (בעצב) שרק התרחקות פיזית מסויימת ומתן לגיטימציה להתרחקות שלו - עזרו לרכך את העניין. פשוט נפגשנו פחות לכמה זמן, ותוך שלושה חודשים הכל התאזן מחדש. אם את לא רוצה לוותר על עזרה (והם עוזרים הרבה) אולי אפשר לבקש עזרה כלכלית - שמה שהם עושים עם אביתר - תעשה בייביסיטר אהובה, והם יגיעו רק לבקר אותך ואת יסמין, בלי לטפל באביתר. אם ירצה לשחק איתם - שייענו לו. ואם לא - שיניחו לו לנפשו. אצלנו זה מאוד עזר. ועוד דבר - אני לא הרשיתי לפיצי לגרש אותם. אמרתי שאם הוא לא רוצה לשחק איתם - לא חייב. לא רוצה לדבר איתם - גם בסדר. אבל אסור לו להגיד להם שילכו. שיגיד מה הוא מרגיש (ועזרתי לו למלל את זה). שהוא עצוב, שהוא מעדיף שסבתא לא תהיה פה, שהוא מקנא, כועס, whatever - אבל לא להעליב.

צימעס

New member
אני חושבת שאפשר גם חלוקה אחרת:

ששני הילדים יהיו אתך, והסבתות יעזרו לך/לכם. יאכילו/ישקו אותך או אתכם, יעזרו בעבודות בית, או סתם יהיו שם אתך. (ולא יטפלו בילדים) הכי טוב אם אפשר היה לבקש מהסבתות שלא ינסו בכלל לטפל באביתר כשהן נמצאות (לא להציע משחקים, לא להציע לו אוכל, לא להזכיר לו לרחוץ ידיים, לא להזכיר לו לאסוף צעצוע וכו' וכו'). בעיקר כדאי להסביר לסבים/סבתות שאביתר לא מנסה לפגוע, אלא מוצאי עליהם קשיים שלו. אולי הם יצליחו להבין... אני בטוחה שעם הזמן אביתר יפנה אליהן ביוזמתו

אני מסכימה עם החלק השני

לא הייתי נעזרת פחות בסבא וסבתא כי הילד מורד. חשוב לזכור שני דברים: 1. ליאת נעזרת, לא הוא, ואם היא זקוקה לתמיכה הזו, אין מצב שהוא יכול להתערב ולשבש את המענה לצרכיה. באותה מידה היא הרי לא תשבש את צרכיו שלו. 2. לא מתרגלים למצב חדש ע"י התנתקות מהמצב, אלא דווקא ע"י התמודדות בתוכו...
יהיה בסדר, ליאת

צימעס

New member
אבל (כבר כתבתי את זה)

אפשר לכוון את העזרה כך שסבתא תעזור לליאת, ובכלל לא לאביתר. (עד עכשיו התפקיד של סבתא היה לטפל באביתר, אפשר להבין שוהא רווי ולהתחשב).

ליאת +

New member
אז גם את צודקת, ליליה

חשבתי על כך שבתקופות שבהן הוא דחה את אחת מאיתנו אז השניה לא הלכה לחפש לה בית אחר... ובאמת זו שאלה איך תופשים את הסבים והסבתות- בתור משהו ניתן לשינוי וגמיש או בתור חלק מהמשפחה.

ליאת +

New member
תודה על כל התגובות

(הזמנתי גם את בת זוגתי לקרוא). אני חושבת שננסה מעט מהכל- קצת להפחית בעזרה, קצת שאני אהיה יותר איתו וקצת יותר דגש על פעילויות כיפיות של אביתר והסבתות. בנוסף גם דיברתי עם אמא שלי ואני חושבת שזה גם יעזור. אני אעדכן בהשמך. ואגב עידכונים- למי שזוכרת, אז בתחלת השנה אנחנו היינו די מבואסות מגן העירייה ועם כוונות של ממש לעזוב אותו. בנוסף היו לאביתר גם בעיות חברתיות בצהרון עם ילדה גדולה שהציקה לו והכל נראה מבאס. בגלל הלידה הקרבה+השגות לגבי החינוך הדמוקרטי, בסופו של דבר לא עשינו שום שינוי וכיום, כפי שזה נראה- הילד פורח בגן, נהנה ממנו, ואפילו אנחנו נאלצות להודות שיש שם דברים חיוביים. מבחינה חברתית- אביתר הצליח בכוחות עצמו להתידד עם הילדה הבעיתית ועם אחיה הקטן (בן גילו של אביתר) ונכון לימים האחרונים פתאום הם החברים הכי טובים בעולם. אז יש תקווה
.

clairvoyance

New member
עוד עיצות -

לדעתי עליכן לנסות לעזור לאביתר להבין את המצב טוב ייותר, לנסות לתת לו להוציא את הרגשות שלו בצורה "לגיטימית יותר". כלומר, נראה לי שהעובדה שהוא מרחיק את הסבא והסבתא, משקפת שהוא "מדחיק" את הרגשות שלו כלפי התינוקת החדשה, וחושב שאולי הרגשות לא לגיטימיים, ולכן מוציא זאת בצורה אחרת. נראה לי שעליכם פשוט לנסות להחזיר את "הלגיטימיות" של הכעס שלו כלפי התינוקת החדשה. אפשרות אחת היא ללכת לחנות ספרים ולקנות ספרים לילדים שמדברים על אח חדש בבית. בהתחלה רק להקריא לו אותם, מבלי לעשות את הקישור למה שקורה בבית. רק שאתן רואות שהוא מסוגל לדבר על זה, לשאול מה הוא היה עושה במקום הילד שבסיפור וכו'. אפשרות שנייה היא לבקש ממנו לצייר את המשפחה שלו, ותוך כדי לדבר איתו על הנפשות שהוא צייר. להציע לו לצייר גם את הסבתות והסבים, ולראות מה תהיה תגובתו. ולתת לכך לגיטימציה בציור. אפשרות נוספת היא ללכת לבית של "חבר מהכן", שגם לו יש אחות / אח תינוק חדש, ושהוא יראה את היחס של החבר לתינוק החדש. כשהדברים יותר "מרוחקים", אולי יהיה לו קל יותר לדבר ישירות על התינוק. כמובן שכל אפשרויות אלו מחייבות "זמן איכותי" איתו - שזה כבר דבר חיובי בפני עצמו.

ליאת +

New member
עצות טובות, תודה!

אהבתי במיוחד את ציור הדמויות, כי בזמן האחרון הוא גילה את עולם הציור ומצייר המון (גם על הספות, השולחנות והרצפה
אבל זה כבר סיפור אחר).

למעלה