סיפורו של ריקוד

סיפורו של ריקוד

ליאורה סלוצקי - מנהלת אולפן תל אביב, הטילה על תלמידיה משימה, לעבודת גמר. ללקט סיפורים של יוצרים על ריקודיהם. אני מפרסם כאן את הסיפור על "אתן במדבר", ריקודי הראשון משנת 1957 , לפני כ - 45 שנים. כפי שהעברתי לרויטל, תלמידת האולםן. סיפורו של הריקוד אתן המדבר ‏2003–03–20 ======================== את הריקוד יצרתי ב1957, בשעת עבודה עם תלמידי, במוסד אהבה בקרית ביאליק. אז , לא היה לי ידע בהדרכת ריקודי עם, למדתי אצל ירדנה כהן - מחול חינוכי, ובמסגרת עבודתי , עם ילדים קשי- חינוך, במוסד אהבה – שיחקתי אתם עד "שיצא" לי הריקוד הזה. פניתי למורה שלי, לתרבות הגוף ,בסימינר הקיבוצים (בטבעון) – הראיתי לו את הריקוד והוא ביקש שאלמדו בחוג המבוגרים שלו, שם רקדתי עם אשתי. (נשוי צעיר - משנת 1955) שלום חרמון היה יוצר ידוע . מריקודיו מחול הדייגים, מחול הנוער , הורה נעורים, קומי אורי, ועוד . "כאן" , נפלתי בפח – התקשיתי ללמד את הריקוד. התבלבלתי והזעתי עד "כמו מקלחת". שלום חרמון , הרגיע אותי ולימד את הריקוד במקומי. הוא הפיץ את הריקוד בחוגים שלו , והביא אותו לקורס המדריכים של הועד הפועל , בתל אביב. לא ידעתי שקיים קורס כזה. שם נפגשו מדריכים אחת לשבועיים, מכל הארץ – מהקיבוצים , המושבים והערים - "שמנה וסולתה" של המדריכים. שלום בישר לי, כעבור שבוע, שריקודי התקבל יפה בקורס המדריכים. כעבור שבועיים - הוא קרא לי בשעת ההרקדה בחוג, ואמר לי בעצב, שרבקה שטורמן – חיברה ריקוד כפול, "אתן במדבר" ולימדה אותו בקורס בתל אביב. כולם כעסו עליה , אבל היא התעקשה וטענה , שקבלה את המנגינה מהמלחין – דב זלצר, והתחיבה ליצור ריקוד . גורית אמרה לה : זה גזל של כבשת הרש. זה היה הריקוד הראשון שלי, ולרבקה היו אז הרבה ריקודים מקסימים. היא היתה היוצרת הפבוריסטית של כל הרוקדים. שנים לימדנו את שני הריקודים. בחוגים, בהרקדות ואפילו באולפנים. חברים באו אלי והציעו לי לשנות את החלק השני של הריקוד, לעשותו יותר פשוט , כדי שיעמוד , יותר טוב, בתחרות בין שני הריקודים. ואכן , עשיתי את השינוי . כפי שרוקדים אותו היום בארץ. כעבור 10 שנים ב – 1968 הדרכתי במחנה קיץ בארה"ב, ריקודי עם. אחרי שלימדתי את הריקוד "אתן במדבר", ניגשה אלי נערה צעירה ואמרה לי : YOU DON’T KNOW THE DANCE”" - אתה לא יודע את הריקוד. הופתעתי , שאילתיה , מה לא נכון. היא הראתה לי את האורגינל, כמו שיצרתי את הריקוד בתחילה. דמעות ניצנצו בעיני , עמדתי המום. נשקתיה וספרתי לה את גילגולו של הריקוד. אז התברר לי שפרד ברק, מדריך מרכזי בניו יורק, אשר ביקר בארץ, כשלימדו את ריקודי המקורי. הוא הפיץ אותו בארה"ב ומאז ועד היום רוקדים בארה"ב את ריקודי המקורי. ואילו כאן בארץ את הנוסח המתוקן.

אתן ממדבר - מעגל - יענקל'ה לוי

הריקוד הראשון שחיבר יענקל'ה משנת 1957. סיפור הריקוד מעניין ואף מרגש משהו. לו יענקל'ה היה רושם את הריקוד אצל אלי רונן (היה אז בגן חובה) וברשומות ה"ארגון" (שטרם הוקם), היה מונע אז מרבקה שטורמן ז"ל לחבר ריקוד כפול. אתן במדבר / מילים : ישעיהו פרק מ"א / לחן : דובי זלצר. אתן במדבר נטע ארז שיטה והדס ועץ שמן אשים בערבה ברוש תדהר ותאשור יחדיו. אגב יענקל'ה - באתר "מרקיד" הצעירו לך את הריקוד כאילו נוצר בשנת 1979. כדאי שיתקנו. דבל'ה.

אם הצעירו את הריקוד - אז גם אותי

אל תדון חברך עד שתגיע למקומו. אז לא התאים כלל "מוסד" כמו "אלי רונן". שעושה היום , תור ליוצרים, כמו בקופת חולים. כי היום כולם חולים במחלת היצירה.ואם לא יעשו סדר יהיו יוצרים - יותר מרוקדים. אז, בזמני, כשהופיע יוצר, הוא התביש ונתמלא חרדה. לימוד הריקוד היה מאורע חשוב בחייו. לה קלא אית ליה - כלומר , לא דבר קל. כמו הריון של אישה. חיכית וחיכית עד שגילית שיש לך ריקוד. והיססת רבות , גם אחרי שרקדו אותו. עברו עלי סיוטי לילה , אחרי כשלון הדרכתי של הריקוד הראשון - בחוג של שלום חרמון. אז אמרתי בליבי: "שעם ראשונה ואחרונה". היום כל אסתירא מדריך בקיש קיש. עם ביטחון עצמי רב , כאילו הוא ממשרד הביטחון. דבל'ה יקר , כל דבר בזמנו. אני חושב , שהיום אלי רונן "כמוסד" - מיותר. הוא גורם לתסיסה ולאי אמון. זה מוסד שתומך בנחשלים ומדכא את המוכשרים. אף יוצר מוכשר לא חייב לעמוד בתור הזה, ואם יש לו משהו יפה - שיראה ואנחנו כולנו נהנה.

ש ק ד י ת

New member
סיפור מרגש ומעניין

יענקלה אותי ריגשת עם סיפורך זה ואני רוצה לבקש מעוד יוצרים של ריקודי עם שיכתבו לנו את סיפורים על גלגולם של ריקודים שיצרו. בטוחני שזה יעניין גם אחרים.

פלורנס1

New member
סיפור יפה ומעניין

ליענקל'ה נהנתי לקרוא את הסיפור שמאחורי הריקוד. כמו ששקדית אמרה שאולי זה יתן לעוד סיפורים מיוצרים. נחמד לשמוע השתלשתלותם של הריקודים ואני מאמינה שכמעט לכל ריקוד שיוצא יש מאחוריו סיפור נחמד . וכמובן כאן המקום.

למעלה