תוספות שלי על הסקירות הרחבות למעלה
בקצרה - מי שלא הגיע הפסיד.
היה אירוע ראוי שבגדול עמד בכבוד בשמו הבינלאומי ובציפיות ממנו.
נכון, לא הכל היה מושלם ויש הרבה מה לשפר. גם המארגנים מודעים לזה, וחלק מהבעיות טופלו היטב בין היום הראשון לשני - למשל מאווררים בחלק הלא ממוזג והסדר במתחם ה-VIP.
חלק מהבעיות יטופלו בתקווה בשנה הבאה, ולכן אני מוסר לכם את בקשת המארגנים לספר על דברים שהפריעו לכם - ישירות למארגנים, פה בפורום, ואפשר גם אלי ואני אעביר להם.
לגבי המציגים, אני גם יצאתי בתחושה שכספי (דוכן הברבנים של באפלו טרייס ושות׳), י.ד. (ג׳ורה וג׳ים בים) ופום פאס יצאו גדולים והראו רצינות.
כספי נתנו את כל המצופה בתערוכה: מתנות של אבני ויסקי, חולצות, בקבוקי טעימה, פליירים עם כל המבחר ומחירים מצויינים, תחרות נחמדה, booth babes נאות (נאמר בעדינות...), נציגים שידעו באמת לספר קצת על המוצר (ולא רק דיקלמו גיבובים), רעיונות מזיגה חדשניים עם אגוזים, פירות, שבבי עץ - מוצלח יותר או פחות זה עניין של טעם, אבל באמת חשבו וניסו. כל השאר צריכים לקחת רשמים.
טעמתי את איגל רייר 10 שנים (מתוק ופירותי, עץ בשליטה), ברבן מוצלח מאוד ומשתלם, ובול רן - מין ליקר ויסקי אגוזי לוז לא רע בכלל.
י.ד. ראויים לציון שפתחו את כל הליין של ג׳ורה ודאלמור פחות או יותר, בדיספליי יפה ואפקטיבי. יפה שכל טעימה עלתה קופון, כולל הבקבוקים היקרים. טעמתי את ג׳ורה סופרסטישן (מתוק ומעט מלוח, אדמתי ומעט מעושן. מוצלח), ואת ה-Diurach's own בן ה-16 שנה (שונה מה-16 הרגיל, מתוק וקרמי. לדעתי עירבוב חכם של ברבן ושרי, ואולי גם חביות יין? לא מעושן ולא אדמתי).
גם דוכן הברבן של ג׳ים בים היה טוב מאוד, עם בייקר׳ס, בוקר׳ס וכו׳. הפתיע לטובה הג׳ים בים 12 שנה שלא נתקלתי בו קודם לכן, מומלץ.
על פום פאס כתבו, אתמקד בויסקים שטעמתי:
גלן קית׳ בן 19, מאוד פירותי (אננס, אפרסק), מתוק וקצת פרחוני, עם מעט עשן בפיניש. מהטובים בחבורה לדעתי.
Auchroisk - פירותי ועשבוני, בעיקר דשא ומאלטיות בטעם. מתיקות עדינה.
ממליץ לכולם לבקר בחנות ולטעום עוד בשקט, המיקום בכניסה גרם לצפיפות בסביבה שהקשתה להתעמק. לויסקים האלה יש הרבה מה להציע.
הדוכנים של שקד והכרם היו מה שציפיתי בערך, כלומר משעממים. יכלו להציע ביטויים קצת יותר גבוהים, קצת merchendise. לא מאנקי שולדר, די. אצל אקרמן לפחות הציעו את המקאלן 18 פיין אוק ולאפרויג רבע חבית, אתעלם ממספר הקופונים שביקשו.
היה דוכן של ליקר ויסקי ישראלי שראיתי לראשונה, Cyclamen. הליקר עצמו קצת משעמם ולא ממש לטעמי, אבל את הויסקי הם זיקקו בעצמם ואת זה הייתי רוצה לטעום יום אחד. שיהיה להם בהצלחה, אני אעקוב.
חבל שIBBL (דיאג׳ו - לגבולין, קלינליש, קראגנמור וכו׳) וטמפו (פרנו ריקארד - גלנליווט, אברלור, סקאפה) לא הגיעו מסיבותיהם שלהם, אני מעריך ומקווה שהם הפסידו מזה.
וצרפת ישראל (גלנמורנג׳י וארדבג)... די, זה לא בשבילכם. צאו מהעסק, תנו ליבואן רציני את המותגים האלה. עדיף כבר שלא הייתם באים אם כל מה שיש לכם להציע מעבר לגלנמורנג׳י אוריגינל זה בקבוק מגנום של גלנמורנג׳י אוריגינל.
מתחם ה-VIP היה מצויין, עם מבחר ויסקים שונים ומיוחדים שאת רובם לא טעמתי לפני כן. היה מקום לשבת, טוב מאוד, והיה אוכל בכמות טובה וטעים. הופתעתי לטובה. על כמה בעיות שהיו ביום הראשון בעיקר כבר דיברנו. המתחם הזה לבדו היה שווה רכישת כרטיס VIP לשני הימים, להקדיש כמה שעות, ולהגיע מוקדם כדי להנות לפני הצפיפות.
ובנושא הצפיפות - היה בשליטה, גם בערב לא היה בלתי נסבל. אבל לדעתי היה אפשר להנות יותר בחלל רחב יותר, חלק מהדוכנים היו בפועל במסדרונות וזה כבר היה לא נעים בערב. אשמח אם התערוכה תעבור למקום אחר בשנה הבאה.
את הטוב ביותר השארתי לסוף - הדוכן של Milk and Honey שאירחו את Kavalan וקילכומן.
קאבאלאן היא מזקקה מטיוואן, שנקראת על שם התושבים המקוריים של האי. המזקקה החלה לפעול בשנת 2008, ועשתה דרך ארוכה בזמן קצר מאוד. המזקקה היא מודרנית וגדולה, ומייצרת כמויות גדולות שכבר מתיישנות במחסנים. בגלל האקלים החם הויסקי מתיישן בצורה שונה מאשר בסקוטלנד (לא בדיוק מהר יותר. שונה), וגם מתאדה מהר יותר. לכן אני לא בטוח שנראה ביטויים עם ציון גיל גבוה יותר מהמזקקה, ולדעתי גם אין בזה ממש צורך.
כפי ששמענו בסדנה המרתקת (לטעמי) שהעביר ג׳ים סוואן, המאסטר דיסטילר של קאבאלאן ומילק אנד האני, הויסקי טוב גם בגיל צעיר בזכות חביות איכותיות, זיקוק נכון, ובעיקר תסיסה איכותית וטובה לפני הזיקוק שמעניקה מראש את הטעמים הרצויים - לא הרבה מזקקות בסקוטלנד שמות על זה דגש.
הוצגו לטעימה בפועל כל הביטויים של המזקקה, ארכז את רשמי הטעימה בפוסט נפרד בהמשך, רק אומר בקצרה שממש אהבתי את רובם וזה היה שיא האירוע מבחינתי.
מקווה שיהיו זמינים בארץ יום אחד, אם אתם חושבים כמוני אולי תשלחו איזה מייל בעניין למילק אנד האני?
בנוסף הוצגו בדוכן שני ביטויים של קליכומן, המזקקה הפעילה החדשה ביותר באי איילה, הפועלת משנת 2005. המזקקה עושה עבודה נפלאה גם כן, עם ויסקי צעיר שמרגיש בוגר בהרבה מגילו. הם לא מתביישים בציון גיל של 4 או 5 שנים על הויסקי, לא מוסיפים צבע ולא מסננים בקירור. בגלל שגם הם משקיעים בתזקיק איכותי, התוצאה היא טעימה מאוד גם בלי יישון ארוך.
טעמתי את גירסת Machir Bay, ערבוב של ויסקים בני 3 ו-4. מתיקות טובה, עשן, מעט כבול, לימוניות מרעננת וטעמי אגס. לא מרגיש צעיר מדי, ולא עוקץ.
טעמתי גם את גירסת 2007, שבוקבקה ב-2013. ויסקי בן 5-6. פה הוא דווקא הרגיש צעיר מדי, יותר עוקץ וטעמי גומי שרוף. עדיין היתה מתיקות, אבל יותר של מסטיק ומרשמלו שמאפיינת ניו מייק. צריך עוד זמן בחבית.
בסך הכל מזקקה מבטיחה מאוד, שכבר מוציאה כמה ביקבוקים מהנים. נמשיך לעקוב לקראת הוצאת 10 שנים עוד כמה שנים, נקווה שתהייה במחיר סביר (אני לא כל כך אופטימי)...
לסיכום, האירוע עלה על הציפיות שלי, נהנתי מאוד, תמחור טוב ותמורה טובה. אני יודע שהמארגנים התכוונו אפילו ליותר, וגורמים שונים עמדו בדרך. בתקווה בשנה הבאה יצליחו לתת אפילו יותר, אני אהייה שם.