סיוטים

numb77

New member
סיוטים

היי. אני כותבת עכשיו די ברגע אמת. בדיוק עכשיו קמתי מחלום מפחיד. ברוב הלילות יש לי חלומות רעים ומאוד מפחידים. הם משפיעים לי על כל היום ועל המצב רוח ואני נישארת מפוחדת כל היום. יש לי חלומות פשוט סיוט. הם מפחידים ברמה לא נורמלית.

numb77

New member
המשך.. בטעות קפץ.

עליונים. נראה לי אני קצת מעל הטבע. זה מפחיד אותי. אין לי שליטה על זה. אשמח לעזרה. תודה.

שלום לך,

אישית נתקלתי כשמדובר בסיוטים חוזרים אצל מבוגרים לרוב בשני מצבים (יתכנו עוד): א. סיוטים בעקבות נטילת חומרים (למשל יש תרופות שגורמות לסיוטים- למשל חלק מהתרופות נגד אלרגיה, למשל אלכוהול) ב. סיוטים שהתחילו בעקבות אירוע בעל מרכיבים טראומתיים או חשיפה לאירוע אצל אחרים שכלל מרכיבים טראומתיים (למשל סיוטים בעקבות הפיגוע בברנוער גם למי שלא נכח בפיגוע). מנסיוני טיפול בEMDR על האירוע שהתחיל זאת הפסיק תוך מספר פגישות את הסיוטים.

גרא.

New member
numb77,גישת ה-EMDRאינה הגישה האולטימטיבית

המתאימה לטיפול בבעיות שהעלית.לא מומלץ שאתה תבחר גישת טיפול,מקריאה באינטרנט.אלא גש לטיפול,והפסיכולוג המטפל,יעריך ויחליט באיזה גישה טיפולית אפשר לעזור לך יותר.

הי גרא, נתת עצה טובה מאד אבל היא מתאימה

רק למקרים בהם מדובר במטפל/ת שיש לו/ה הכשרה במגוון גישות ושיטות טיפול ואז מתוכן הוא בוחר את המתאימה. להתרשמותי זו עצה פחות מתאימה למקרים בהם מדובר במטפלים שיש להם הכשרה רק בשיטה אחת (בישראל מדובר לרוב בהכשרה בשיטה הדינמית) או במספר שיטות מצומצם שלא בהכרח המתאימות ביותר לסיבת הפניה ואז ההמלצה שלי היא כן לבחור גישת טיפול ולחפש לפיה מטפל/ת. (למשל לחפש מטפל/ת בשיטה קוגנטיבית התנהגותית, למשל לחפש מטפל/ת משפחתי/ת, למשל לחפש מטפל/ת בEMDR).

שלום לך,

אני לא מכירה כרגע חומר ממש טוב בעברית ברשת, אני מכירה חומר טוב בעברית מחוץ לרשת (בספר "ללא פרויד ללא פרוזאק" של ד"ר דיוויד סרוויאן שרייבר) וחומר טוב באנגלית ברשת (מצ"ב). אני יודעת שכן צפויים להגיע תכנים עדכניים בעברית על EMDR לרשת, למשל מצד המרכז הישראלי לEMDR.

yonadavg

New member
עד כמה שאני זוכר

באתר של המרכז הישראלי ל EMDR יש חומר בעברית שמספק לפחות ברמה הבסיסית. לא בתוכן האתר עצמו, אלא כקובץ להורדה. אבל גם אני תוהה האם לעצם העובדה שלאדם יש סיוט זה אומר שאנו רוצים לעשות עליו EMDR. במקרה הנוכחי, ואולי לא הבנתי נכון, נראה שעדיין חסר תוכן גם בהודעה השנייה ש numb77 כתבה שעשוי להיות משמעותי לפני שמחליטים על שיטת טיפול.

שלום יונדב,

אתר המרכז הישראלי לא.מ.ד.ר כרגע בבניה אז אין קישורים לקובץ, אולי כוונתך לאתר העמותה? התוכן שם לדעתי פחות נגיש. בנוגע לשאלתך - בדר"כ סיוט בפני עצמו לא מריץ אדם לטיפול, רק במקרה שמדובר בסיוטים חוזרים ונשנים שגורמים למצוקה ניכרת. מנסיוני פעמים רבות סיוטים כאלו יושבים על בסיס טראומתי (לא בהכרח טראומה מסכנת חיים בהגדרתה בDSM, אלא אירוע שהיה OVERWHELMING). הבחירה שלי היא שאם מתברר באינטייק שהם יושבים על בסיס טראומתי ואין קונטרה אינדיקציה אז אכן להשתמש בשיטה יעודית לטראומה. האם בכך מתמצה הטיפול או יש צורך בדברים נוספים - תלוי בסיבת הפניה ובחוזה הטיפולי עם המטופל/ת. בכל מקרה לא ניתן להגיע ללמוד טיפול בא.מ.ד.ר ללא תואר שני קליני (מדובר בהכשרה שמיועדת למטפלים קיימים) כך שאם יש קונטרה אינדיקציה יש למטפל/ת שיטות טיפול נוספות באמתחתו.

yonadavg

New member
שלום טל. אכן התכוונתי לאתר העמותה

התוספת בהודעתך חשובה. אני רוצה להוסיף לרשימת האפשרויות שציינת גם התחלה של תהליך פסיכוטי. מאידך, להעלות את האפשרות של סיוטים שמקורם בהיבטים תוך ובין אישיים שאכן אפשר להתייחס אליהם כטראומות, אבל אופן העיבוד שנבקש עבורן הוא שונה.

הי יונדב,

סיוטים מדוע שיתפסו בפני עצמם כהתחלה של תהליך פסיכוטי? (גם אני ראיתי את ההודעה הקטועה אבל לא היה ברור ממנה אם המתיחס בה מתקשר למציאות או לתכני החלום כמובן שמידע נוסף יכול לשנות את התמונה). בנוגע להיבטים תוך ובין אישיים שניתן להתיחס אליהם כטראומות - מנסיוני אם ניתן להתיחס אליהם כטראומות ואין קונטרה אינדיקציה אין הכרח שיתבקש עיבוד שונה עבורן. מה ששונה בין שיטות טיפול שונות זה לא בהכרח האירועים או הנסיבות שמהווים מושאים לעיבוד אלא אופן העיבוד.

yonadavg

New member
שוב שלום ../images/Emo13.gif

כמובן לא בפני עצמם. הכוונה שגם תהליך (כמו השפעה של תרופות השפעה של טראומה וכו') יכול להיות סיבה לסיוטים, במיוחד כאשר הם בעלי אופי מסויים. כמו שציינת, באינטייק עצמו נדע יותר. לגבי החלק השני הכוונה למשל בהבדל שבין טראומה שהיא אירוע מבודד להתנהלות קורבנית בקשרים קיימים. אני לא מומחה גדול (וגם לא קטן) ל EMDR, אבל אני מניח שאצל כל אחד ממטופלים שכאלה טיפול ה EMDR שלך יהיה שונה. אצל הראשון אולי תסתפקי ב EMDR קלאסי (תסלחי לי אם אני חוטא למושגים) ותמשיכי בו למשל עד לקבלת הקהייה של תסמיני פוסט טראומה, ותפיסה חיובית יותר של תפקיד העצמי בסיטואציה - אפילו ללא כל צורך בהתערבות מצדך בהבנייה קוגנטיבית וכדומה ואצל השני הטיפול יהיה משולב בטכניקות טיפול אחרות. מכיוון שאנחנו לא יודעים איך פועל ה EMDR ומהו אופן העיבוד המתבצע בו שגורם להקהייה של רגש, פרספציות וכו' מדוע שלא נשתמש מלכתחילה בשיטות אחרות אשר יספקו למטופל תובנה לגבי עצמו, דפוסי החשיבה שלו, מערכות היחסים שלו, הדברים שמכשילים אותו וכדומה. (אני מרגיש קצת לא נעים כלפי numb77. קצת השתלטנו לה על השרשור. numb את מוזמנת להגיב בכל עת)

הי יונדב,

לראות א.מ.ד.ר כשיטה של הקהייה בלבד על אירוע חד פעמי זו טעות מושגית. אפשר להגיע לתובנות, חשיפת דפוסי חשיבה, מערכות יחסים וכד' גם במסגרת טיפול א.מ.ד.ר. בהכשרה הבסיסית בשיטה (השלב הראשון) מלמדים אכן בעיקר טיפול באירוע חד פעמי, משלב ההכשרה השני ואילך יש דגש גם על פרוטוקולים להפרעות ספציפיות וגם על עבודה עם א.מ.ד.ר על דפוסי התנהגות מתמשכים. אם תרצה לדון במדוע לא 'להשתמש מלכתחילה' בשיטות אחרות בהקשר שתיארת אשמח לדון על כך איתך בפרטי, אלא אם כן יש מתענינים נוספים בנושא.

numb77

New member
היי.

טוב השרשור הזה באמת מוזר כי אני לא מבינה חצי ממה שאתם אומרים.. בכל אופן, אפשר קצת להסביר לי מה זה השיטת טיפול א.מ.ד.ר? אני רק עכשיו שמתי לב שההודעה הראשונה שרשמתי נמחק חצי ממה שרשמתי, אז עוד מעט אני אכתוב מחדש ואז תוכלו לבחון את המצב בצורה טובה יותר.. תודה על העזרה ועל היחס /tapuzforum/images/Emo8.gif

לפעמים

ביעוטי לילה הם תוצאה של הפרעת שינה. נראה לי שלפני שמתמסרים לטיפול כזה או אחר, שווה לשלול את ההסבר הפשוט יותר לקיומם של הביעותים במעבדת שינה. אם אכן מדובר בהפרעת שינה, יש טיפול פשוט שיכול להפחית בהרבה את הופעתם של ביעותי הלילה.

numb77

New member
הודעה מתוקנת..

אוקי.. קודם כל אני לא מבינה למה אתם מבקשים סליחה כי אני רואה שאתם רוצים לעזור.. לומשנה.. אני יספר , ואני ינסה בקצרה.. רוב הלילות אני ממש לא ישנה טוב. לוקח לי יחסית זמן להירדם כי יש לי כל מיני חרדות- גם מגנבים וכאלה וגם מהמוות.. אני מפחדת לעצום את העיניים כי אני מפחדת מעיוורון.. כמעט כל ליליה אני חולמת, וברוב החלומות שלי אני חולמת דברים נוראיים ומפחידים. המראות האלו משפיעים עליי למשך היום וזה עושה לי סוג של טראומה.. אני אתן דוגמה לחלום שחלמתי בקצרה:" חלמתי על מישהו במכונים שמביט בי כאילו הוא רוצה לרצוח אותי ואז הוא נוסע לאט ומשאיר בי פחד.. לאחר כמה דקות יוצאת אישה עם חליפה צהובה ומסתכלת עליי. ישר הרגשתי שהיא הולכת לרצוח אותי. אז צרחתי לעזרה. ואז היא באה והשתלטה עליי ולקחה אותי למקום מרוחק וירתה בי בראש. הרגשתי את הכדור נכנס לי לרקה והרגשתי את החיים עוזבים אותי. הרגשתי את החום של הכדור ואת עוצמת הכאב. כל זה קרה בשניות.. אני ממש כביכול חוויתי מוות."- יום לאחר מכן (אחרי שהתעוררתי) פחדתי מהצבע צהוב מאוד ופחדתי מנשים עם חליפות שמביטות בי. אני יודעת שזה נשמע מוזר. כי מי תבוא ותרצח אותי? היה לי חלומות גם על מוות קליני. ויש לי מלא חלומות על רצח. או שרוצחים אותי או אנשים מסביבי. זה משפיע עליי מאוד. בנוסף, יש לי אינטואיציות חזקות מאוד!!! אני מרגישה שיש לי איזה כוח עליון שאני יכולה לנבאות דברים. זה קורה לי לבד וזה לא כל הזמן. אבל כל הזמן יש לי את ההרגשה שאני מעל כולם ושיש לךי כוחות רוחניים. וזה מפחיד אותי מאוד. זה לא בשליטתי. אני אתן דוגמאות: *יום אחד הסתכלתי על השמיים והרגשתי שמישהו מהמשפחה ימות. לאחר כמה שעות הודיעו לי שאחות של סבא שלי נפטרה. * חלמתי לפני שנתיים בערך שמנסים לאנוס את חברה שלי ואותי ובסופו של דבר אנסו אותה ממש ואותי לא ממש הצליחו. סיפרתי לה את החלום לאחר חצי שנה בערך. ורק השנה היא סיפרה לי שכשהיא הייתה קטנה אנסו אותה.- (זה עשה לי טראומה נוראית. אני הייתי בטוחה שאני סוג של נביאה). ויש עוד המון דוגמאות שאני לא כ"כ זוכרת עכשיו.. בכל אופן, החלומות האלו מציקים לי ולא עוזבים אותי ובערך הורסים לי את ההגיון. ובקשר לאינטואיציות אני לא יודעת מה לעשות. מצטערת שזה ארוך. מקווה שזה מובן. תודה.

למעלה