סיבוב

סיבוב

למה אומרים סיבוב עם בי"ת רפה? לי זה תמיד היה נשמע שגוי בגלל שתי סיבות: אם משווים את המילה למילה אחרת, כמו קיבּוץ או שיבּוץ, נראה כאילו צריך להיות גם דגש במילה סיבוב, סיבה שניה היא בגלל שזקנים תימניים, תמיד אומרים סיבּוב, ואני די נוטה להאמין להם.

or99

New member
ובמילון אבן שושן במהדורה שלי עדיין מופיעות...

הצורות בדגש.

יאקים

New member
לטעתי, יש היגיון בהחלטת האקדמיה,

וזאת שהעין מעדיפה לראות וגם רגילה לראות דיגוש בעה"פ. אלא שההסבר והנימוק של האקדמיה מותנה בנטיית הפועל של פעלים אלה בבניין פיעל: אם צורת הפועל היא סובב (ס-ב-ב) או קומם (ק-ו-מ), הואיל ואין כאן דגש (בהשפעת הכתיב בוי"ו), לא יבוא דגש גם בשם הפעולה: אותת - איתות;, חולל - חילול ועוד... לעומת זאת חִלֵּל את השבת - חִלּוּל שבת.

גנגי

New member
"לטעתי" זה נפלא,

אני מאמצת ואפילו מכניסה למילון אח"לה, עם קרדיט ליוצר, כמובן.

יאקים

New member
גנגי, אני מוכן בתנאי שיינתן קרדיט ליוצר../images/Emo151.gif

ואגב, מן הסתם כבר נשאלת, אך בכ"ז בוודאי לא תכעסי אם אשאל שוב: מדוע הגרשיים אינם ממוקמים במקומם הטבעי? שנה וןבה לך ןלכל בני ביתך

or99

New member
שיפור לא קשור כי מדובר על ע"ו וכפולים.

ובאמת לדעתי יאקים צודק וגם חילול שבת הוא לא דוגמה טובה. מעניין אם יש במשנה או בתנ"ך דוגמה רלוונטית.

יאקים

New member
מלח יקר, ערב טוב.

אם הפועל הנו לְגַבֵּב, גִּבֵּב, מְגַבְּבִים, אזי שם הפעולה הנו גִּבּוּב! הרי זה כל כך ברור!

דניאל 162

New member
האם החלטת האקדמיה פוסלת לשימוש את הצורה

סיבּוב בדגש? או שמא היא רק בגדר "מומלצת פחות"?

יאקים

New member
החלטת האקדמיה היא חד-משמעית.

ראה במהלך השרשור מישהו הביא לינק להלטה זו.

יאקים

New member
אני מבין שאתה מנסה להתבדח.

השאלה היא אם הבנת את ההחלטה הזאת. ואגב, חִלּוּל השם אינו נכלל בקטגוריה המדוברת, אלא רק פעלים (מן הכפולים ומנע"ו-' שבבניין פיעל נוהגים שלא על דרך השלמים, אלא כך: קומם (ק-ו-מ); גונן (ג-נ-נ). ואילו חִלּול השם כאמור, מגיע אלינו מן הפועל חִלֵּל הנוהג על דרך השלמים.

דניאל 162

New member
תודה על התייחסותך

אכן, הבנתי את ההחלטה הזו, אך עודני סבור שבשמות על משקל "קיטול" מתאים שיבוא דגש בעה"פ, ואף אם הם משתייכים לגזרות ע"ע או נע"ו. כגון: סובב, סיבּוב. זו הצורה שהיכרתי עד כה, וזו הצורה שמתקבלת על דעתי. ואני שמח על שהבנת את בדיחתי

דניאל 162

New member
לא הייתי ציני

ואני מצטער אם בכל זאת השתמעה ציניות מדבריי... שנה טובה!

למעלה