סטאלין והמונגולים

far from abyss

New member
סטאלין והמונגולים

במידה וזה מידע מדויק, מה עמד מאחורי שנאתו העזה של יוזף סטאלין אל ג'נגס חאן ואל בני העם המונגולי? מה הניע אותו לפגוע בממצאים ארכיאולוגים ולאסור על חוקרים לעסוק בדמותו של ג'נגס חאן ובהיסטוריה המונגולית? האם זה לא אמור להיות אחד המיתוסים המכוננים של העם הרוסי, השחרור של מה שיהפוך להיות רוסיה מהשלטון המונגולי, מי שהיו האימפריה הגדולה בעולם? או שמדובר כאן רק בעילה למעשים קונקרטים, כמו הצדקה להשתלטות על מונגוליה? הרבה שאלות מבולבלות מאדם שלא מבין הרבה בהיסטוריה של האיזור, אני אשמח לשמוע את דעתכם :)

קוכולין

New member
סטלין רמס את המונגולים והתעלל בהם

כולל טיהורי דמים מקיפים במונגוליה, טבח המוני והרס מקדשים ואוצרות תרבות בני מאות שנים. אבל גורלם של המונגולים, מבחינה זו, לא היה שונה מגורלם של בני עמים רבים אחרים תחת השלטון הסובייטי. בליטא, למשל, נכנסתי לבית כנסת קראי, ושם קראתי חומר שסיפר כיצד השלטון הסובייטי רדף את הקראים וטבח בהם...

far from abyss

New member
נכון

ידוע לי שמהבחינה הזו גורלם של המונגולים לא שונה בהרבה מגורלם של עמים אחרים, גם באוזבקיסטן הייה סיפור דומה למשל. התהיה שלי הייתה על ההיגיון, אם בכלל הייה כזה, של מעשים כמו לרדוף חוקרים שחקרו את ההיסטוריה המונגולית לדוגמא, מן ניסיון לא מובן להעלים את הקיום של המונגולים מההיסטוריה. כי הרי בסופו של דבר הרוסים, כיביכול, אמורים להתגאות בזה שהם השתחררו מעול המונגולים.

TaL53

New member
ההיסטוריונים הסובייטים בכלל

ניסו במשך 70 שנה לכפות היסטוריה פרו- רוסית על כול האזור, למשל נעשה ניסיון כולל למחוק לגמרי את ההיסטוריה הכוזרית של הקווקז ושל קרים כדי שלא ידעו שנסיכות קייב הגדולה נשלטה פעם ע"י יהודים(המושל של קייב בתקופת החסות הכוזרית היה יהודי). במוזיאונים של סנט-פטרסבורג עדיין אפשר למצוא במרתפים מצבות ושרידים כוזריים מאיתיל,קרים והקווקז שהוחבאו שם.

ע מיש

New member
אם כך, איך אתה מסביר את העובדה

שפולק כתב את הספר כזריה בשנות הארבעים?

TaL53

New member
לא קראתי את הספר

ואני לא מכיר את פולק אבל אני בטוח שכמה פרטים היסטוריים הושמטו משם בכוונה ע"י הצנזורה

TaL53

New member
כול שנבקש לו יהי

לא היה ספר בברה"מ בתקופת סטלין בכלל ובשנות ה40 בכלל שלא עבר צנזורה מצד גורמי הבטחון. הסופרים הצטוו לכתוב רק מה שסטלין הרשה להם לכתוב, ככה שאפשר להגיד ללא חשש מתגובות "מתוחכמות" שההיסטוריה של הכוזרים והשפעתם האמיתית על האזור לא נחקרה כראוי ואפילו טויחה עד לשנות ה90.

Y. Welis

New member
הזכרתי כאן בעבר את הספר של

ההיסטוריון הסובייטי מיכאל פראבדין (מאויית גם פראודין) 'קיסרות המונגולים', שנכתב ב-1965. ככל הזכור לי הוא היה אוהד למדי, ותיאר אותם כתרבות חיובית (בעיקר את טאמרלין, שזכור עד היום לטובה ברוסיה משום מה).

ע מיש

New member
אני מניח כי ראית את הסרט המטופש

והשטחי על ג'ינגיס חאן בערוץ ההיסטוריה. מכל מקום, מה שנאמר בסרט לגבי ההיסטוריונים נוגע לתקופה שאחרי סטאלין

Agent Saimon

New member
"הסרט המטופש והשטחי"../images/Emo127.gif

ועוד דבר- אולי זה רק ב HOT, אבל התקציר של התוכנית לא התאים לתכנית עצמה. התכנית לא היתה על ג'ינגיס חאן, או על האימפריה המונגולית, אלא היא היתה על נסיונם של קבוצת אמריקאים המורכבת ממדענים ומחפשי הרפתקאות למצוא את קברו של החאן הגדול. בקשר ליחס של המשטר הסובייטי לטמוצ'ין- התחזקות הלאומיות היתה הסכנה הגדולה ביותר לבריה"מ. כולם היו אזרחי בריה"מ, ולא בני לאום כזה או אחר. צ'ינגיס חאן היה דמות היסטורית שיכלה לחזק את הלאום המונגולי, ולגרום לתסיסה לאומנית.

TaL53

New member
המונגולים לא היו

אזרחי ברה"מ, התכוונת אולי לטטרים שחיים בקרים ובאזור קזן.

far from abyss

New member
כן זה הייה באמת סרט מזעזע

כמו כל הערוץ הזה... אבל הפרט הזה הפתיע אותי. טל, תודה על האנקדוטה המעניינת לגבי הכוזרים :)

למעלה