סופיסטיקה

sophistan

New member
סופיסטיקה

הקואוצינג תפס תאוצה רבה בארץ. מבחינה מסויימת יש בזה היבטים חיוביים כי זה מעיד על האמון שאנשים נותנים לזרים שבאים להדריך אותם. מצד שני, הקואצינג הוא אומנות כל כך רדודה, שספק כמה תועלת תצמח מהדרכה של מאמן. לפני מאות שנים כבר היו אנשים שלקחו על עצמם את התפקיד של אימון הקהילה שלהם. האימון תכליתו לשפר את האדם בהתאם לערכים והנורמות החברתיים או האידיאולוגיות המונחות בבסיס התרבות. זה מוכר לנו מהגורו במזרח, הרב במסורת היהודית ובסופיסיקנים ביוון העתיקה. אך בדברים רבים הגורו, הרבבנות והסופיזם נבדלים מהקואוצ'ינג. למשל, הסופיסטים לא למדו מלאכתם בקורס מזורז, כי אם במאמץ מרובה שארך שנים רבות. הסופיסטים עסקו בפילוסופיה עמוקה מאוד, במחקרים דקדוקיים ובדיאלקטיקה, הרטוריקה היא פרי יצירתם העצמית. בפועל מבחינה היסטורית הסופיסטיקה קדמה גם לפילוסופיה האתית. חלק מההבחנות הפילוסופיות העמוקות ביותר, אלו שתרומתן למחשבה האנושית הן מהעליונות ביותר, מקורו באסכולות הסופיסטים. בדומה לכך, ההכשרה הרבנית היא דבר שדורש לימוד של שנים, שינון של מקורות הדעת המסורתיים, עבודה חזקה על המידות האישיות, שימוש של רבנים בפועל [שימוש תלמידי חכמים חשוב יותר מלימוד פורמלי]. לעומת זאת, המאמנים האישיים הם אנשים מהשורה שעשו קורס מהיר ולמדו כיצד לשווק את עצמם, כשבפועל הם מוכרים לנו לא-כלום. לא בכדי התחיל הקואוצ'ינג באמריקה. הקואוצי'נג זו המצאה שאין לה יותר משבעים שנה והיא ביטוי מובהק לתרבות האינסטנס בה אנו חיים. ייתכן שאפלטון ואריסטו גינו את הסופיזם כיוון שראו בו הלך רוח חברתי בלתי מבוקר והרסני, בדומה לקואצ'ינג של ימינו. בניגוד לכך לימוד מעמיק של הסופיסטיקה מראה שזהו תחום עמוק שנסמך על חכמה עתיקה מאוד שפותחה ושוכללה במשך יותר מאלפיים שנה. לא מדובר בשרלטנות שמציגה את עצמה כ"ידע עתיק", אלא על מתודות בדוקות שנחקרו ופותחו על ידי לוגיקנים, נואמים ומדינאים במהלך כל ההיסטוריה המערבית. גדולי עולם כאריסטו, אלכסנדר מוקדון, קיקרו ויוליוס קיסר שכללו את הכריזמה שלהם לפי השיטות של הסופיסטיקה. הסופיסטיקה היא לא משרה או קריירה אלא אורח חיים. בלימודי סופיסטיקה לומדים רטוריקה, לוגיקה משפטית, פסיכולוגיה, משחק, לשון, תיאוריות שיווקיות ודיפלומטיה... משנים את אורחות החשיבה ואת סגנון הדיבור, את ההופעה וההליכות. הסופיסט הינו דגם משופר של עצמך: רהוט, שנון, שובה ומקסים. מה תעשה עם זה? תלוי בך ובמניעייך. הסופיסטיקה נותנת רק את הכלים ואין היא מקדמת איזו שהיא אידיאולוגיה או מצהירה על אמת פילוסופית/דתית מסויימת.יש שישתמשו בכלים שנותנת הסופיסטיקה לעודד אנשים לחפוש האמת [סוקרטס], יש כאלו שישתמשו בזה לקידום אינטרסים פוליטיים או אידיאולוגיות [קיקרו, היטלר] ויש כאלו שישתמשו בזה לשיווק עצמי [אנשי מכירות, פרסומאים]. הסופיסט הוא אדם משופר. הוא יודע איך להציג את עצמו, ליצור רושם בשניות ספורות, להביא כל אדם לעמדה הרצויה בעיניו, לקדם רעיון, להניע לפעולה או להניא ממנה. כידוע לכם, אלימות ואילמות נגזרות מאותו שורש. הערך מוסף בלימודי הסופיסטיקה היא עידוד של תרבות שיח ופתרון חיכוכים באופן דיאלקטי. לימודי סופיסטיקה מתאימים לעורכי דין, פרסומאים ואנשי שיווק, פוליטיקאים, מחזירים בתשובה/שאלה, אנשי מכירות או כאלו שמנסים להשיג כמה שיותר בחורות. בוודאי, קל יותר ללכת לקורס מזורז של קואוצ'ינג, לשלם אלפי שקלים ולהרגיש ששיפרת את עצמך בזמן קצר. זה עובד באמת מבחינה פסיכולוגית. אך מי שבאמת רוצה לעשות מעשה ולא רק לעמוד בשגיונות, טוב לו שיפנה ללימודי סופיסטיקה איכותיים, ישיקיע אולי יותר זמן משהיה מקדיש בקורס של מאמנים, אך התוצר הסופי, הוא עצמו, יהיה משופר הרבה יותר.

sophistan

New member
תשובות

תשובות כאלו הן בדיוק מה שמצפים לשמוע ממאמן, חסרות ביסוס, עומק והבנה של המהות.

יודה ב

New member
סופיסטיקה

לא הבנתי למה קורס קואצ'ינג מזורז שמביא את התוצאות המקוות כל- כך רע? נניח שהוא טוב בטווח הקצר ואז אני ממשיך לעשות את הדברים שהביאו לי תוצאות עוד פעם ועוד פעם והופך את זה לטווח ארוך? אם הבנתי נכון, אתה אומר שכדי להשיג כמה שיותר בחורות עדיף ללמוד סופיסטיקה? והשאלה האחרונה שלי היא: מה זה דגם משופר של עצמי? נראה לי שמשהו השתבש לך בלוגיקה של המשפט, לא?

sophistan

New member
לא מדובר בטוב ורע

לא מדובר בטוב ורע. יש כאן הבעת דעה אישית הפונה לאנשים שדומה שהעניין מדבר אליהם. ברור לי שמרבית הקוראים פה יזעמו על הדברים, כיוון שזה נוגד את מה שהם משוקעים בו עד אפם, וברור לי כמו-כן שמבחינה רטורית היה טוב להציג את הדברים בצורה שונה. אך כיוון שאינני מפרסם או מקדם אינטרס תועלתי לעצמי אלא משתף אנשים שלדעתי מתעניינים בתחומי עניין משותפים לשלי, העדפתי להציג את עמדתי הכנה בתקווה שזו לא תיפול על אזניים ערלות. אני בתחום האימון מספר שנים ובזמן האחרון מתחיל להתאכזב ממה שנהיה מכל זה בארצנו. מה שקורה פה זה ביטוי לתרבות אינפנטילית שמבכרת את התוצאה המיידית על פני התוצאה האיכותית. לאחר ביקור ברומא, בו התוועדתי לתחיית הסופיסטיקה (הסופיסטים הראשונים במאה החמישית לפני הספירה, מייצרי השיטה הרטורית, באו מאיטליה) הבנתי את הפער הגדול שיש בין הסופיסטיקה לקואוצינג. הסדנאות ברומא מעמיקות מאוד ודורשות מהלומדים השקעה אינטנסיבית וספרטנית. לימודי הלוגיקה של השכנוע בסדנאות האלה גבוהים במיוחד, כמו לימודי הרפרזנטציה העצמית. יש שם דייבייט ברמה מצויינת וויכוחים שערבים לאוזן כאילו האזנת להרמוניה שמיימית. כל זה לצד לימוד פילוסופי שבוחן את שורשי הרטוריקה של השכנוע בצורה שלא תבייש שום אקדמיה. למרבה הצער בארץ אין קורסים מקיפים לסופיסטיקה מעבר לקורסים נקודתיים שמתמקדים רק בחלק מהדברים וגם זה בצורה שטחית מדי, כיאה לארצנו.

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
אז במה מדובר?

נשמע שפגשת תחום עיסוק מרתק, אשר מתאים לך. זה מקום מצוין להיות בחייך. יפה גם שאתה רוצה להציג אותו לעוד אנשים - גם זה יכול להיות מצוין. אך לא שם עצרת. אני תוהה כמה כעס ותכסכול מביאים אדם לבוא ולרסס מילים פוגעות בעמיתיו לשעבר למקצוע, ב-6 פורומים שונים. האם זה חלק מהמסורת הסופסטית? אם כך, אינני רוצה בה חלק. אינני חושבת שצריך להאיר את עיניו של מישהו אחר באמצעות פגיעה בו. אימון פירושו כבוד לאחר, כנראה שהסופיזם לא כולל כזה ערך. אתה מרגיש צורך להסביר לנו שאנו שטחיים, שלמדנו בקורס מזורז, והכי גרוע, שהשיטה החתחילה באמריקה. אז נכון, יש לימודי אימון שטחיים, יש לעומת זאת לימודי אימון מקיפים יותר, בקורסים מעמיקים וכוללים יותר. נכון שלא לומדים 20 שנה, גם עובד סוציאלי או רב לא לומדים 20 שנה. מאמן טוב הוא זה שממשיך ללמוד ולהתפתח כל חייו, ולא עוצר לאחר לימודי קורס בסיסי באימון. ואני חייבת לומר, שלא נראה לי שלומר שמשהו בא מאמריקה זהו טיעון מבוסס שמוכיח שלימודי האימון פגומים. זו סתם הכללה רדודה. יתכן ולימודי האימון שלך היו שטחיים, כי אתה מדבר על המאמן כמדריך של האדם ומשווה אותו לרב. אני בספק אם רבים המאמנים אשר רואים את עיסוקם כהדרכה רוחנית. תפקיד המאמן הוא לסייע לאדם לממש את יכולותיו, ולא לכוון אותו למסלול תלוי תרבות מסוים. האם אימון מועיל לאנשים? בהחלט. מניסיוני ומנסיונם של רבים אחרים תהליכי אימון משנים את חייהם של אנשים, ומאפשרים להם צמיחה והתפחות שלא התאפשרו קודם לכן. האם סופיסט יועיל לאנשים יותר? אולי כן ואולי לא, זו אינה תחרות "העיסוק המועיל ביותר". אינני יודעת מספיק על האופן בו מלווה הסופיסט את המודרך שלו כדי לומר אם זה בכלל מועיל כאמצעי עבודה עם אנשים. אם תמצא זאת מועיל לעבודה אם אנשים, מצויין. מסתבר שיש הרבה יותר מדרך אחת להועיל ולסייע לאנשים לחיות חיים טובים ומלאים יותר. האימון מעולם לא טען שזו הדרך היחידה.

sophistan

New member
אם אתה תוהה

כמה כעס ותסכול מביאים אדם לרסס מלים בעמיתיו לשעבר, אז התשובה היא: המון. ממש המון. כעס ותסכול על הולכת השולל הזאת של הקואוצינג הריק והשרלטני, אותו "שדרג עצמך בהבזק" המתאים כל-כך לניו אייג' של ימינו. ססמאות ופתגמים, זה מה שיש בקואוצינג. שום ידע מבוסס מלבד פסיכולוגיית המונים, שזו תמיד עובדת כמובן, הידועה לכל פוליטיקאי מתחיל. ואם כבר נכנסת לתחום של הטיעונים המבוססים, אז לא נותר אלא לומר שדברייך האלו: "תפקיד המאמן הוא לסייע לאדם לממש את יכולותיו, ולא לכוון אותו למסלול תלוי תרבות מסוים", ראויים למענה "מבוסס" בדיוק כמותם; קודם כל, אין "מימוש יכולות" שלא בקונטקסט תרבותי. מאמן שידריך אותי איך להיות וודו טוב, לא יועיל לי הרבה בחברה המערבית, כפי שמאמן שיאמן אותי להיות איש מכירות מוצלח באיזה שבט נידח באינדונזיה לא יצלח כל כך במלאכתו. הכל תלוי הקשר - תמיד! שנית, את לא הבאת שום טיעון אלא הבאת טענות, אם את יודעת מהו ההבדל בין טיעון לטענה, ובטענות אין ביסוס כי טיבן כטיב הצהרות. זה שנפגעת אישית מהדברים שלי לא אומרים דבר על הנושא. כלומר ההערות שלך בלתי רלוונטיות מבחינת השיח הבין סובייקטיבי לגבי הקואוצינג. כשתוכלי להתעלות על כך, נוכל לנהל דיון מפרה ביננו בו כל צד ישטח את טענותיו וטיעוניו כדי לראות אם יש צדק באחד מהצדדים או אם יש דרך ליישב או לשכך זה את זו. בברכת שבת שלום וללא שום טינה.

Yin

New member
מהות הסופיסטיקה?

להבנתי מהות הסופיסטיקה היא ניצחון בויכוח, דרך לוגיקה מסויימת. לא לחינם רשימת המקצועות שהבאת כוללת עו"ד, מחזירים בתשובה ואנשי מכירות - מקצועות של מאבקים, במרכאות או שלא, שחייבים להסתיים בניצחון של אחד. הצד האינטרסנט. אתה מוזמן להחזיק בדעות כאלו ואחרות על שלל אנשים ועל ההכשרה שלהם, אתה מוזמן גם להציג אלטרנטיבה ראויה. לא כזו שמצריכה להגיע לרומא... תהנה, עדי

למעלה