סוסי בית ספר

Half Halt

New member
ואת כל ההשוואה היפה הזאת

כתבת לאישה שלא הסתפקה בעולם הצר של הווסטרן, ואחרי שקיבלה תעודת הדרכת ווסטרן הלכה והוציאה גם תעודת הדרכה לאינגליש...

ויכול להיות שהיא אימנה מאות סייחים צעירים

בחייה.
זה לא משנה את התשובה שלי.
גם היא, וגם אתה לא יודעים את הרקע שלי.
מגיבים לגופו של הודעה, וזה בסדר.

kenz

New member
כמה דברים

קודם כל מאוד אהבתי את ה"קיבועון" ו"ריבועון", זה הולך להכנס לי לז'ארגון :).

את צודקת במה שאת אומרת, רק לא בהכוונה אלי.
אני מאוד בעד להרחיב אופקים, ומאוד שמחה לעזור ולחלוק את הידע שלי, כמו שאשמח לחלוק איתך את הידע שלך, בלי קשר לענף שאליו אנחנו משתייכות, ומעבר לכך, דווקא בשל שייכותנו לענפים שונים.

רק ציינתי שלפני שאת באת ושאלת, כבר נתת לתלמידים להשתמש בשוט, זה מה שהפריע לי.
כי הלהיפך היה נראה לי לא רק הגיוני אלא גם נדרש.

לגבי שטיקים, לצערי, גם את וגם אני, כמה שנרצה, עד שלא תהיה לנו חווה שבה רק אנחנו וששכמותנו (בדיוק) מלמדים - תמיד סוסים יפתחו את השטיקים שלהם, סה"כ הם עובדים עם רוכבים שונים, מדריכים שונים ושיטות לפעמים שונות. וכמו שפופי כתבה, לכולם, יש את הטעויות שלהם.

דוגמאות אני מבטיחה בפירוט יותר מאוחר או מחר

שיהיה סופ"ש נפלא, ולא התכוונתי לפגוע. :)

popi199

New member
מזתומרת

כולם קופצים קצת על הגב של הסוס בהתחלה, את קפצת אני קפצתי- כולם. יכול להיות שבדרך גם קצת משכנו בפה שלא תמיד היה צריך. ואז למדנו.
אי אפשר בכלל בכלל להמנע מכל סוג של אי נעימות, גם היום לפעמים קורה שהסוס שלי מרגיש איזה אי נעימות נניח ביום שכואב לו הגב ואני מבקשת ממנו להתגמש, אז לא נעים לו! אבל בזכות העבודה שאני עושה יום יום הגב שלו נשאר במצב טוב כשיש לו באופן טבעי איזה כאב גב כרוני מגיל צעיר, אבל לא נעים לו לפעמים. נו, אז? אז אם את לא יכולה לראות מעבר לשום אי נעימות אז זו בעיה שתדריכי כי ככה זה בדר"כ ולא רק אצל מתחילים גם מתקדמים עושים טעויות. אי נעימות קורת לפעמים בתחום הרכיבה על סוסים, לא רק אצל רוכבים מתחילים. אני לא יכולה לראות סוסים טוחנים קפיצות, לא יכולה אני חושבת על מה שזה עושה להם לרגליים אני חושבת שזה טעות איומה. אני לא אוהבת לראות סוסים קופצים גבוה ונלחצים מהקפיצות אז מה אני עושה? לא מדריכה קפיצות ולא מתעסקת בזה, לא נעים לי ואם יש לי ילד שרוצה ללמוד לקפוץ וזה באמת ריאלי כי הוא כבר נמצא במקום שהוא יכול הוא יצטרך למצוא מדריך אחר.

אני יכולה לומר שוואלה, הסוסים שאני עובדת איתם לא משתגעים מהעבודה. למה? החלפנו סוסים כי באמת לא כולם היו ממש ממש מתאימים, (הסוס שלי היה סוס בי"ס והוא ממש לא אהב את זה והיום הוא פרטי ומבסוט מהחיים. הרבה יותר מתאים לו) כי אני לא טוחנת אותם בעבודה סוס לא יעבוד יותר מX שיעורים, לא משנה מה, אני לא אקבל יותר מX רוכבים ויכול להיות שלחלק מהחוות זה יראה מעט אבל אני לא אעבוד בחווה שהסוסים צריכים לטחון שיעורים כדי להשאר רווחי , כמו שאמרו פה ילד מתקדם רק אחרי שהוא מגיע לשקט, הוא לא יקבל כ"כ מהר משכות לידיים הוא יעבוד קשה בשביל זה וידע להעריך את זה גם אח"כ. נשמע לפי התיאור שלך שיש שם תלמידים שצריכים להמשיך בלונג', בלונג' הם מגיעים יותר מהר לשקט גם בידיים וגם בישיבה כי הם יכולים להתרכז בזה אחרי שהם יחסית שקטים אפשר להתקדם קצת ולהיות משוחררים וגם אז לעשות הרבה מעברים ותרגילים שמשלבים טרוט והליכה ולא לעשות הרבה טרוט רצוף משוחרר עד שהם באמת רוכבים שקט.

בגדול נכון

אין איזה פיתרון קסמים.
אני עדיין חושבת שסוס בית ספר זה סוס שללא ספק
פחות טוב לו מסוס פרטי.
גם פה יש הסתייגויות, עדיין כנראה יותר טוב לו מסוס אצל חאפר.
אבל אם אני לוקחת חווה מסויימת, ומסתכלת על סוס פרטי באותה חווה,
או סוס בית ספר באותה חווה, תמיד סוס בית הספר במקום נחות.
אני, אישית, עוד לא ראיתי אחרת.
אני אשמח יום אחד לראות מקרה שזה לא כך.

לגביי אישית, ולגבי היותי מדריכה, יש לי פן שקשה לי,
זה נכון, אבל אני מנסה לצמצם אותו.
ממש כמוך. אני נמצאת בחווה שהסוסים שם נראים טוב,
מטופחים, נותנים להם הכל בשפע.
יש יותר סוסים ממה שצריך, ולכן אף סוס לא טוחן עבודה.
והם עובדים קל.
ואני משתדלת לתת להם ממה שאני יכולה לתת, טיפוח, הוצאה למרעה וכו'..

לגבי התלמידים,
יש כאלו, ויש כאלו. נתתי דוגמאות שמורכבות מראשי,
שמורכבות מדברים שכל מי שהוא מדריך מכיר וחווה.
מן הסתם לא באמת ניתן לאבחן רמה מתיאור באינטרנט,
תמיד אפשר לתאר את זה קצת יותר חריף מהמציאות או קצת יותר עדין
מהמציאות. והחלטה מי בלונג' ומי לא, באה מן הסתם מהתבוננות, ולא מתיאורים כאן.
מן הסתם חלקם בלונג' וחלקם לא.

הורסמאן

New member
אז נסי בכל זאת

את כותבת:
"והחלטה מי בלונג' ומי לא, באה מן הסתם מהתבוננות, ולא מתיאורים כאן".
אז אולי בכל זאת את יכולה לתאר את מה שתוך התבוננת גורם לך להחליט מי בלונג' ומי לא?

כי לדעתי זאת בדיוק הבעיה, וכשתפתרי אותה תמצאי שזה אכן פתרון קסמים, או כמעט כמו.

אגב, אני לא מסכים איתך ש "לא באמת ניתן לאבחן רמה מתיאור באינטרנט". ההחלטה מתי לרדת מלונג' נעשית בקלות רבה בעזרת פרמיטרים ברורים לחלוטין, שצריך להיות לך קל ביותר לתאר באינטרנט.

popi199

New member
אם ככה

יש לך אופציה של הרבה סוסים והם לא צריכים לטחון את כבר במצב טוב.

לי יש בערך 8-9 סוסי בי"ס, לא כולם מתאימים למתחילים, נניח יש לי סוסה שעדיין לא מספיק מכירה טוב את העבודה היא לא רעה או מעצבנת פשוט עוד לא מכירה מספיק טוב עבודת בי"ס, לא נשארת באופן אוטומטי על המסלול לא עוברת כ"כ בקלות לקנטר וכ'ו, היא לא תהיה לרוכבים מתחילים. אני משתמשת בה לרוכבים היותר מתקדמים ומציגה בפניהם אתגר או לילדים קטנים שהם כל הזמן בהובלה (היא מאד שקטה) או לטיולים. אם הייתי נותנת אותה למתחילים שהם בשלב שלהתחיל לרכב עצמאית אז הייתי מקבלת סוסה כמו שאת מתארת.

הסוסות שיש לי למתחילים צריכות להיות נוחות (גם מבחינת אופי וגם מבחינת צעד) וצייטניות, לגבי הצייטנות זה משהו שאין מנוס ממנו וזה באחריות המדריך לשמור על הסוסים שלו במצב טוב לעבודה, זה כמו שתזמיני מפרזל לפרזל את הסוס שלך וכל הכלים שלו יהיו ישנים ושחוקים אז החיתוך של הטלף לא יהיה מדוייק וטוב וכתוצאה מזה הסוס שלך קיבל שירות ברמה נמוכה. תקראי שוב לאותו מפרזל? אותו הדבר תחשבי על אמא שמביאה את הילד שלה לשיעור ורואה אותו נגרר כל השיעור ולא מגיע לתוצאות כי הסוס לא נמצא במצב מתאים לעבודה. למה שהיא תחזיר את הילד לאותו מדריך?

אני הייתי מציעה לך כדי שיהיה לך יותר קל פשוט לקחת 2 סוסים להשקיע בכל אחד עשרים דקות 3-2 פעמים בשבוע כשאת עובדת איתם או רוכב מנוסה ואז יהיה לך יותר קל עם הרוכבים המתחילים שלך.
ולשמור עליהם במצב טוב ע"י לונג' או ראונדפן עד שהרוכב מצליח להגיע לשקט.

מאוד אהבתי

כנראה שאין מנוס, מכוון שאין לי תלמידים מתקדמים שיעשו את זה,
אני צריכה לרכב על הסוסים, ובאמת כמו שאת מציעה, אולי רק 2.

זה די מעצבן אותי, כי אין לי זמן, או חשק לעשות את זה,
ולא משלמים על זה שאני עושה את זה.
אבל אין אף אחד אחר שיעשה את זה במקומי.

popi199

New member
אמנם

זה חלק מהאחריות שלך ולדעתי אסור לך להתפשר על זה אבל את יכולה להתעקש עם המעסיק שישלם על השעות האלה כי זה גם חלק מהאחריות שלו , ואם לא בכסף אז אולי בתמורה אחרת נניח מימון שיעורי רכיבה שבועיים עבור הרכיבה?

fliperit

New member
סוס בית ספר שלא משקיעים בו, נשרף

סוס בית ספר שמשקיעים בו נשמר לאורך המון שנים.
השקעה בסוס בית ספר כוללת: לא לתת מושכות לרוכב שלא מוכן לזה (גם אם הוא מתחנן, מדריך טוב ידע להסביר למה), לגוון את מערכי השיעור, רכיבה שבועית לפחות של מדריכים, יציאה לטיולים מידי פעם ועוד.

כל פעם שאני מגיעה לחווה חדשה יש סוס בית ספר שאף מדריך לא רוצה לעבוד איתו, ותמיד אני לוקחת אותו תחת חסותי. אחרי כמה חודשים המדריכים האחרים רואים את התלמידים שלי רוכבים עליו ומתחילים לשים עליו תלמידים שלהם. ברוב המקרים זה לא הולך, לא בגלל שהסוס תחמן, אלא כי הם מדריכים לא טובים. הם לא יודעים לקרוא את הסוס, ובטח לא ללמד את התלמיד לקרוא אותו, הם לא יודעים לחשוב על תרגילים שיעזרו לרוכבים להסתדר עם הסוס ולפעמים גם לא מסתדרים עם הסוס בעצמם (ברכיבה).

דוגמא מהיום: יש סוסה בחווה שהתחלתי לעבוד בה שגוררת באופן גבוע לשתי פינות במגרש. אם היא הייתה רק גוררת זה היה פשוט, אבל הסוסה הזאת גם עולה מקצב או שניים תוך כדי. נוצר מצב שאף מדריך לא עובד איתה בשיעור בלי לונג'. אתמול רכבתי עם אחת המדריכות, והסוסה ממש התעללה בה. אחרי הדרכה קצרה ממני (היא ביקשה, לא "התערבתי לה") וכמה שניות שישבתי על הסוסה היא הצליחה לרכב עליה בכל המקצבים בלי להחזיק את המושכות בכלל. היום לקחתי את הסוסה לשני שיעורים של רוכבים יחסית מתקדמים, ואחרי תרגיל קצר של שמיניות שניהם הצליחו לרכב עליהבכל המגרש והיא לא לקחה אותם לטייל. אני מתכוונת להמשיך לעבוד עם הסוסה הזאת עם רוכבים מתקדמים יחסית עד שהיא תתאים לכל רוכב. אני גם מתכוונת לרכב עליה בעצמי ולהכניס לה קצת עניין לחיים מעבר לשיעורי בית ספר (טיולים, עבודה על פלז'ר וטרייל ועוד). אני בטוחה שעוד חודשיים היא תהיה סוסת בית ספר מעולה

ולמה הסוסה הזו גוררת ככה?

כי רכבו עליה אנשים שעשו טעויות.
כי לא היה מי שיתקן אותה. ואותם מספיק.
זה בדיוק מה שאמרתי.

סוסים לא נולדים "רעים". אנשים גורמים להם להיות כאלו.
ואפשר להחזיר סוס להיות טוב,
אבל אפשר במהירות גדולה יותר להחזיר אותו להיות רע שוב.

הסיפור של הסוסה נשמע סיפור מוכר וידוע,
הסוסה גוררת נניח לשער, עם תלמיד שלא יודע לשלוט בה,
היא עוברת לקצת טרוט או קנטר בדרך,
מפחידה את הרוכב, מה שעוד פחות מאפשר לו שליטה עליה,
ושם היא מקבלת מנוחה, כי הוא גם ככה בסטרס ולא רוצה להמשיך.
הפיתרון הוא בהחלט קל, לעבוד עם תלמיד שלא יתן לה לנוח בשער,
גם אם היא גררה אותו לשם בקנטר.
הכל פתיר. אח"כ אבל, כשיחזירו לה תלמיד קטנטן, ועם מדריך אחר, זה יחזור.
אפשר בקלות לקלקל לך את מה שבנית איתה.

ויותר מזה, אם יעבדו איתה בעיקר מתחילים, זה יחזור מהר מהמצופה.

fliperit

New member
כי רכבו עליה תלמידים

שהמדריכים שלהם לא ידעו לעזור להם מספיק טוב.

את רק מדגישה את הטענה שלי: סוסים לא נולדים רעים, אלא "מחונכים" להיות סוסי בית ספר קשים. אצל מדריך טוב מפיק זה לא קורה.

kenz

New member
אני רוצה להדגיש 3 נקודות מתוך השרשור הזה

1. לא כל סוס מתאים להיות סוס בי"ס, ולא כל סוס בי"ס מתאים לכל תלמיד

2. מדריכים שלא יודעים איך להעביר את החומר, ולעזור לרוכבים שלהם לתקן ולעבוד נכון, הם הבעייה המרכזית.

3. סוס שלא משקיעים בו, "מתקלקל". סוס שלא מחדדים אותו, מתקהה. ויש סוסים שכשאין להם עניין בעבודה, הם מוצאים לעצמם עניין :)

מסקנות:
---------
צריך לעבוד עם סוסים שמתאימים לרמת הרכיבה של התלמיד. אם יש צורך, לתקן אותם מהקרקע (לעזור לתלמיד שלא מצליח לדייק).
לעבוד עם הסוס מחוץ לשיעורים, או בשיעורים עם תלמידים מתקדמים, כדי לשמר רמה ולתת לסוס עניין בעבודה.
לראות איך אפשר לעזור למדריכים שלצערנו לא יודעים את העבודה שלהם - להשתפר וללמוד (ויש המון כאלה שרוצים, אבל מתביישים לבקש)

הורסמאן

New member
וחשוב להוסיף

למרות שהדרישות בווסטרן הרבה יותר קלות, זה לא אומר שצריך פחות ללמד לרכב.
זה לא תירוץ לומר שאני "מלמד ווסטרן" ולכן יש שלא כל כך חשוב אם אני יודע אותם או לא, מלמד אותם או לא.
הבסיס של לימוד רכיבה איננו תלוי בסטייל שבו רוכבים, כי אחרת מקבלים רוכבים שבהם אנחנו נתקלים באוםן תדיר כאן, שיכולים לרכב רק בתנאים מסויימים, עם ציוד מסויים...
זה קצת מזכיר לי נהגות אמריקאיות (אולי גם אתם נתקלתם ברשת או בכלל) שסיפרו לי בגאווה שהן מסוגלות לנהוג עם גיר לא אוטומטי.

kenz

New member
לגבי שוט...

תמיד לפני שאני נותנת לתלמיד שלי שוט בפעם הראשונה, אני שואלת אותם למה אנחנו משתמשים בו.
בד"כ, אני מקבלת את התשובה כדי להזיז את הסוס/לגרום לסוס לרוץ. ואז אני מתקנת. זו לא הסיבה שאנחנו משתמשים בשוט.
השוט עובד כעזר לתיקון וחידוד.
כשאני אבקש מהסוס (שיודע מה הסימן, והוא סיים את תקופת הלמידה וההטמעה) לעשות משהו, נגיד לזוז מהרגל שלי, אני אתן נגיעה עם הרגל, אם הוא לא יגיב, אני אשתמש בשוט. ככה הסוס לומד שהבקשה היא עדינה, ואין לי צורך להשתמש בכח (משמע ילד קטן יכול לסגור רגל ולקבל תגובה בדיוק כמו ילד גדול, בלי להפעיל כח או לבעוט).
ברור שיש סוסים רגישים יותר או פחות, אבל העיקרון הוא אותו עקרון. סוס אמור להגיב לבקשה, ולדעת שאם הוא יתעלם ממנה הוא יתוקן.
וכיון שאת לא יכולה להסביר לסוס במילים ובהגיון, את עניין השוט (שאמור להיות פרופורציונלי לסוס, ולבוא בדיוק בתוך זמן ה"זיכרון" שלו, כלומר ישר אחרי הבקשה) הוא מצליח לקשר ולהבין.

דווקא כשאת מדרבנת ומדרבנת ולא מקבלת את מה שאת רוצה, את מקהה את הסוס.
בדיוק כמו שאני אקרא לך פרח... פרח... פרח.. פרח... שעה וחצי. את פשוט תלמדי להתעלם, כי זו קריאה ריקה... אין לה משמעות, לא חיובית ולא שלילית בשבילך.
זה כמו להרגיל סוס למשהו שהוא מפחד ממנו, את עושה את זה כל כך הרבה פעמים כדי שהוא ילמד להתעלם.
אותו הדבר כשזו בקשה שהוא בדרך כלל (אמור) להתיחס אליה.

לגבי המשיכה בפה - קודם כל, אפשר ורצוי להחזיק את שתי המושכות ביד אחת ואת השוט ביד השניה. ואז היד המצליפה לא מושכת בפה.
לגבי שוט מאחורה או על הכתף, זה מאוד תלוי. יש סוסים שכמו שאת אומרת, רק נגיעונת מספיקה בשביל להבין שהתלמיד "רציני" בבקשה, ואז גם על הכתף זה "עובר". אבל בד"כ אני אשתמש מאחורה, בעיקר אם אני דורדשת תנועה קדימה , ואז יש לזה את אלמנט ה"דחיפה".

סוסים בד"כ מגיעים למצב כזה בגללנו, בגלל חוסר אימון/חידוד/התאמה לרוכב, וזה מאוד מצער.

Half Halt

New member
נכון ותוספת

אני מאוד מקפיד לעדן את האינסטינקט של הרוכב למשוך במושכות מיד לאחר השוט (או סתם כך כשהסוס ממהר אבל זה לדיון אחר) כדי שלא יעביר לסוס מסרים כפולים...

giri

New member
עוד מחשבה על לונג'

מגיבה לראשית כי זו התייחסות שמתאימה להודעות שונות בשרשור.

מנסיוני לונג' הוא באמת פתרון מדהים, וכמה שעושים יותר לונג', נחסכות טעויות בהמשך. הבעיה היא שבאמת צריך לפעמים להתווכח עם הרוכבים או הוריהם שרוצים לרדת מהלונג' ואין להם סבלנות.
אני חושבת שיש פה בעיה של ציפיות - ובעיקר איך ניתן להתמודד עם הציפיות הלא-ריאליות של אנשים לשלוט בסוס תוך זמן קצר.

Half Halt

New member
התשובות היחידות שאת מעוניינת לקרוא:

משתמשים בשוט כדי לחדד את הבקשה של הרגל, לפעמים גם כדי להעיר את הסוס.
עוזבים יד אחת, או משתמשים בשוט דרסג' (ארוך).
מצליפים בישבן, בדיוק כמו שהסוס הורגל במהלך האימונים שלו.

נראה שאין לך כוונה לקבל תשובות או הצעות שלא עונות על השאלות היבשות שלך.
חבל שיש סוסים שהגיעו למצב הזה.
חבל שיש מדריכים שלא יודעים מה לעשות עם סוסים במצב הזה.
חבל שיש מדריכים שלא יודעים למנוע את המצב הזה.

למעלה