סוסים בטיולים

מורגיין

New member
סוסים בטיולים

יש לי שאלה לכל המטיילים כאן... בחווה שלנו יש סוסים שכל עצם קיומם הוא לטיולים, אבל אנחנו בתור תלמידים בחווה כשאנחנו יוצאים לטיולים אנחנו יוצאים על סוסי בית ספר רגילים,אומנם על הרגועים והלא נבהלים בקלות שבהם, אבל על סוסי בית ספר בכל זאת. הבעיה היא שברגע שיוצאים איתם החוצה, הם לאללה מתלהבים, כל הזמן מנסים לעקוף, לאכול, לא מצייתים לפקודות, רק פועלים על פי אינסטינקט עדרי (המדריך שולט על הסוס הראשון וכל שאר הסוסים פשוט פועלים בהתאם בלי שום קשר להוראת הרוכב עצמו), וזה יוצר מלא בעיות! למשל כדי שסוס לא ירוץ מהר בטירוף, או כשאני רוצה שהוא ירד מקצב, או יעצור, או שלא יצמד לסוס שלפניו (ויגבר הסיכוי שההוא יבעט אותו לכל הרוחות), אני ממש חייבת "לשבת על הפה של הסוס", וזה מפריע לי. אני לא רוצה לכנס את הסוס, או למשוך אותו הרבה, כי טיול זה גם חופש וכיף בשבילו, ואני רוצה שהוא ירוץ ויהנה, אבל מצד שני אני לא יכולה לתת לו הכי הרבה חופש כי אז הוא פשוט לא איתי ולא יהיה איתי כשאני כן אצטרך שהוא יציית לי... מה עושים? איך שומרים על הסוס איתך למרות הריצה המהירה וההתלהבות?

וגם, איך עוברים תעלות מים

זה עניין של חושים. מנסיוני, ככל ש"תשבי על הפה של הסוס" כהגדרתך, כך הסוס יהיה לחוץ יותר. זה עובד הפוך על הפוך. תני לו חופש והוא ירגע. הרבה עבודת ישיבה ורגליים, כדי להזכיר שהשולט הוא השולט והמכוון. "ניהוג" סוס, הוא שגוי אם הוא נעשה רק מהמושכות (וזה אני אומרת כרוכבת אנגליש, שמאמינה שזה נכון גם בווסטרן). סוס יודע מטבעו ללכת בחוץ. לכל סוס יש את האופי שלו. אם הסוס הוא לידר, זו תהיה טעות ללכת איתו בסוף, ודווקא אם תתני לו להוביל הוא יהיה רך ככבשה. סוס "ספוקי" יותר, ירצה שאחרים יעברו מכשולים או דברים מפחידים לפניו. כמו בכל נושא אחר ברכיבה, זה עניין של מימנות. הרבה שעות אוכף בחוץ והכל מסתדר. אתמול יצאתי החוצה עם סוסתי (טורוברדית, חמימת מזג אבל אוהבת חוץ).נתקלנו בתעלת מים שהיה לי ממש קשה לעבור. בסוף סוס אחר עבר לפני וזה הסתדר. אבל כשאני מנתחת את זה לאחרו, נראה לי שיכולתי להתמודד עם זה טוב יותר. לתת לסוס לגשש, להתמודד עם הפד, ואז ללחוץ ולא לוותר, ואולי אפילו לעבור קצת הלוך ושוב בשביל התרגול. מה דעתכם? מהו הגבול שאותו לא הייתם חוצים מבחינת "להיכנס בסוס" כדי להתמודד עם דבר שמפחיד אותו בחוץ?

RMXXX

New member
אני יתן לך אפשרות

ככה אני לימדתי את הטורברד שאני מאמן עכשיו לעבור מים, תכנס לתעלה בהליכה לאחור, כך היא לא יכולה לסרב והיא גם לא תדע לאן היא הולכת, כשהיא תהיה בתוך המים כבר תן לה להסתכל למטה, היא אולי תבהל קצת ואם היא תנסה לקפוץ תתן לה לקפוץ רק לצד השני של התעלה וכך עברת את התעלה, תעשה את זה כמה פעמים בתעלות שונות והיא כבר לא תפחד יותר.

וורנגלר

New member
איך לעבור תעלת מים.

אני דוגל בעובדה שאין דבר שלא ניתן להרגיל סוס אליו. והכל צריך לעבור דרך הראש של הסוס ולא כוח הזרוע של הרוכב. עכשיו אחרי שנתקלת בתעלת מים, עדיף שתכיני תעלת מים מאולתרת קטנה בבית ותתאמני עליה ורק אח"כ תעברי למשהו יותר גדול. כשאת מתקרבת למשהו מאיים (תעלת מים במקרה שלך) קרבי את הסוס עד לאן שיתן, ואז תנוחי איתו. אחרי חצי דקה תסתובבי אחורה ושוב לכיוון התעלה. הרעיון הוא לדרבן את הסוס קדימה כשהוא נרתע וברגע שהסוס עושה תנועה לכיוון הנכון להרפות.וכך לעבוד על לחץ והרפיה עד שהסוס יבין שנוח יותר ללכת קדימה לעבר האיום מאשר לקבל לחץ מהרוכב.אם הסוס עומד ומריח תני לו. רק כשהוא זז אחורה יש לדרבן אותו קלות קדימה. אחרי שעברתם את התעלה לא לוותר. לעבור עוד פעם ועוד פעם ועוד פעם עד שהסוס מתרגל. רצוי לחזור על התרגיל שנית לאחר יום ושבוע כדי לחזק אותו, אם התעלה קרובה.לא ציינת אם התעלה היתה רחבה. אם לא צריך להיזהר מקפיצה של הסוס מעל התעלה, כי אז הוא לא ילמד כלום. חשוב- לסוסים שרואים פעם ראשונה מים יש נטיה רעה להתפלש בתוכם (עם הרוכב) דיר בלאק מקווה שעזרתי

dearanita

New member
תוספת קטנה

אני מסכים איתך ומוסיף שכדאי להרגיל סוסים למים כבר מהיותם סייחים כך תפתר בעיה אפשרית בעתיד.

איך מרגילילם סייח למים

בדרך נעימה וטובה? כאילו לא מים של צינור אלא ים,שלוליות וכו!

gal616

New member
בחורף ניסיתי להכינס עם הסייח שלי

לשלולית גדולה וניסיתי להכניס אותו אפילו אני נכנסתי לתוך השלולית כדי שיראה שכלום לא קורה ואין מה לפחד-אבל לא עזר כלום, אז עברתי לשלולית יותר קטנה אבל גם אז הוא לא הסכים להכנס... אז מה אני עושה כשאני לא יכולה להיות על הסוס ? איך אני מרילה אותו לזה?

dearanita

New member
לא צריך לדחוף את הסוס ולהכריח

אותו כח רק ייצור אצלו טראומות... את הסייחה שלי אני פשוט משחרר במנז' כשיש מים (למשל אחרי גשם או שעושים שלוליות עם צינור) בהתחלה היא היתה מתקרבת לשלוליות מפוחדת קצת ועכשיו היא כבר רצה בתוך השלוליות... זה פשוט עניין של התרגלות

gal616

New member
אז יש בעיה

הסייח שלי לא מתקרב-ואם הוא גם לא מתקרב הוא לא יתרגל...

dearanita

New member
תשחררי אותו במנז עם שלוליות (אפילו

אם את יוצרת את השלולית) ופשוט תשאירי אותו שם... בהתחלה הוא ינחור קצת כי זה חדש לו אבל הוא לאט יתרגל... זה מה שאני עושה עם הסייחה שלי... הכי טוב לשחרר אותו עם האמא כי ככה יש לו יותר ביטחון

gal616

New member
אממממ

טוב אני ינסה מחר לעשות שלולית ונראה מה קורה- ואמא שלו כבר מלפי חצי שנה לא איתו...אבל אני ישחרר אותו עם סוס בוגר אחר (שדרך אגב הוא החבר הכי טוב שלו-חוץ ממני) חח זה מצחיק שהסוסים נקשרים לסוס כולשהו...-טוב גם להם יש רגשות! ודרך אגב-ב-14.6 עוד 6 ימים הוא בן שנה!!

taos

New member
סוס לא מציית?

תכנסי אותו בלי חשבון מיותר! תראי לו שזה שהוא מחוץ לחווה לא אומר שהוא יצא מהמסגרת ומהפקודות שלך! אם הוא לא עושה מה שאומרים לו אז כנסי אותו ותכניסיתי אותו למסגרת אפילו שלא לזה נועד הטיול, בנוסף אני לא מבין למה נותנים לסוס כזה לצאת החוצה בכלל אם הוא לא מיועד לזה.

gal616

New member
לא הבנתי כלום ממה שרשמת!

מה זאת אומרת "למה נותנים לסוס כזה לצאת החוצה בכלל אם הוא לא מיועד לזה." -שלמה הוא מיועד? ומה זה- " סוס כזה"? ועוד משהו-אני לא יכולה להכניס אותו בכוח-לפי דעתי כוח זה לא דרך ללמד את הסוס משהו-כי דבר ראשון הסוס יותר חזק! וכשמשתמשים בכוח הוא תמיד ינצח ואז הוא ילמד שהוא יותר חזק-ויתחיל להשתלט ולאמץ את זה שהוא חזק! וגם אם אני ימשוך וימשוך אותו -הוא רק יתנגד יותר! בגלל זה אני לא מושכות אותו להכנס לבפנים.

הסוס צריך לתת כבוד

נכון הוא שהסוס הוא יותר חזק. אבל אילוף, הוא נצחון פסיכולוגי של האדם על הסוס. לא צריך להגיע למצב שהסוס סובל כל כך, שהוא נשבר ומשתולל. אבל כן אפשר לגרום לו לכבד את הרוכב ולדעת, שכשהוא עונה לציפיות הוא מקבל רכות וליטוף. כשהוא מסרב או מתעקש הוא מקבל נוקשות. ניתן להשתמש בקול, בהפעלת לחץ בדירבון, ואם צריך בדורבן או בשוט (ע"פ הגישה). והרבה פסיכולוגיה של סוסים. אמצעי הכח הם רק אחרי שנתנו לסוס את הכבוד שלו, לחשוש, לרחרח, לגשת לאט לאט, והוא סירב בכל תוקף. אבל כמו שאומרים, יותר קל לדבר מלעשות, ונדרש גם אומץ, גם מיומנות וגם נכונות להתקרש מדי פעם... (אני דווקא שייכת לצד הפחדני)

taos

New member
אני הגבתי להודעה המקורית

הגבתי להודעה הראשונה בשירשור, ובקיצור אני אומר שסוס כזה (סוס בית ספר) לא צריך לצאת החוצה אם הוא לא מיועד לכך. אבל אני כן חושב שאם הוא כבר יוצא אז זה לא חייב להיות טיול בשביל הכיף כי אם הוא עושה בעיות זה כבר לא כיף ופה בא עניין הלימוד, צריך להראות לסוס שתמיד יש מסגרת מסויימת, בין אם היא בטיול שאפשר ללכת חופשי ובין אם זה בשיעור רכיבה ששם דורשים ממנו להיתכנס ולהרים את הגב וכ"ו. אם הוא עושה בעיות בחוץ אז צריך להבהיר לו שפה לא משחקים! נכון שיש חופש אבל הסוס חייב להיות עם הרוכב ולהקשיב תמיד ואם הוא לא עושה את זה אז צריך לגרום לו לעשות את זה גם אם זה כולל להתנהג איתו כמו בשיעור ולבקש ממנו תרגילים. מובן?

המכבי48

New member
אין לך שמץ של מושג בסוסים הא

ראה ידידי בכל אימת שהנך נותן עצה לבעליו של סוס ראה תחילה שאתה מבין את משמעות דבריך שכן אתה בהחלט עלול לסבך אדם בדרך התנהלותך מנסיוני כבעליהם של 2 סוסים אני מסכים איתך שלצאת עם הסוס כך זה לא ענייני ואולם אין לנסות ולכפות על סוס בחוץ שלב האילוף מתבצע בפנים ואם יצאת עם הסוס זה רק כאשר הנך בוטח בו בכל מאת האחוזים במידה ונתקלת בבעיות בחוץ המנע מלפעול אלא בנועם עם הסוס בישראל אין המון ידע על רכיבה בחוץ אולי בגלל מגבלת המרחבים אך פה הסוסים מסתובבים בחוץ חפשי וכל מערכת היחסים בנויה על האמון והנאמנות והצייתנות של הסוס לרוכבו

למעלה