סוסה בסטרס...

fliperit

New member
סוסה בסטרס...

היום רכבתי באחת החוות שאני רוכבת בה, ואחת מהסוסים שרכבתי עליהם היא סוסת בית ספר. בהדרכות בבית ספר היא ממש מפחידה. היא מאיימת (ובועטת לעיתים) במדריך ובסוסים האחרים. (פעם היא לא הייתה כזאת). כשבאתי לרכב, המדריכה הראשית אמרה לי שצריך "להכניס אותה חזק לעבודה" כדי להוציא לה את השטויות מהראש. מכשנכנסתי לתא של הסוסה הרגשתי שהיא בסטרס ורק מחכה שאני ארביץ לה. בתחילת הרכיבה היא הייתה ממש נוקשה, הצעד שלה היה תקוע והיה ברור שהיא יודעת שרכיבה זה דבר כואב.. אחרי כמה דקות שנתתי לה לזוז על חופש מוחלט בלי לעשות כלום היא התחילה להשתחרר... לקראת סוף הרכיבה (שהייתה אגב רכיבה מעולה) היא כבר הייתה הרבה יותר משוחררת, ואפילו עצרה טוב (יחסית לעצמה..) כמה פעמים..ועשתה רולבקים מעולים. איך אומרים למדריכה הראשית *בעדינות* שאני חושבת שהיא טועה, ושכל מה שצריך זה רכיבות עדינות ולשחרר את הסוסה...ולא "להכניס אותה חזק לעבודה"? אולי אני בכלל לא צריכה להגיד כלום? מה נראה לכם?

kenz

New member
לפי דעתי תגידי לה...

אני חושבת שלכל אדם בעל מקצוע, כמדריך, צריכה להיות דעה. גם אם היא שונה מהדעה של האחרים (וההנהלה.) ולפעמים אם באים (כמובן שיש דרך להגיד דברים) ומציעים להם דרך נוספת לראות דברים, זה יכול נורא לעזור. בעיקר אם זה לא דורש הרבה משאבים לביצוע השינוי שאת מציעה... וחוץ מזה, מה יקרה, חוץ מאולי שהיא תגיד שהיא לא מקבלת את דעתך (ואז אם זה ממשיך ככה בעוד הרבה דברים, וזה כנראה מפריע לך, אני הייתי חושבת פעמיים על המשך העבודה שם).

כמו שאמרת לנו כאן.

את ניגשת למדריכה ומציעה לה את זווית הראיה שלך. מלבד זאת כדאי לבדוק מתי התחילה הסוסה "להשתנות" ולראות מה היה מיוחד בתקופה ההיא. יכול מאוד להיות שזו היא רק תקופה וזה יכול לעבור לה. בכל מקרה שווה לבדוק ובהצלחה עם זה!

fliperit

New member
אני יודעת בדיוק מתי היא השתנתה...

כשהיא הפסיקה להתאמן לריינינג, והתחילה לחרוש בית ספר

תקראי

תספרי למדריכה את נקודת המבט שלך, את הדיעה שלך ועל מה היא מתבססת. מה הרגשת בתחילת הרכיבה? איך הסוסה הייתה? איך התנהגה? מה הרגשת במהלך הרכיבה? ואיך הייתה הסוסה? מה הרגשת בסוף הרכיבה? הסוסה השתחררה? תבהירי לה את הנקודת מבט שלך. תגידי לה מה את חושבת שיכול לעזור לסוסה. זאת דעתך, זאת הנקודת מבט שלך, זה מה שאת חושבת. היא יכולה להסכים או לא להסכים. אם היא מדריכה רצינית, היא תקשיב לך עד הסוף ואז תביע את דעתה ואת מה שהיא חושבת. את יכולה גם להציע לה לראות רכיבה שלך עליה. אם פתאום הסוסה משתחררת אולי היא תראה את זה. זה יגרום לה להבין יותר טוב על מה את מדברת, למה את מתכוונת. אפשר להחזיר אותה לריינינג? נשמע שזה יעזור לה. סוס שהיה רגיל לרוכבים טובים שיודעים לרכב כמו שצריך, ופתאום עובר להיות סוס בצפר שצריך לספוג טעויות של תלמידי, שתלמידים מדרבנים לפעמים מתי שלא צריך, המושכות לפעמים קצרות ועוד כל מיני טעויות. אז זה לא ממש מפתיע שהיא פתאום נהיית נוקשה. היא מבינה שהנה עולה עליה רוכב שאולי לא יודע את העבודה, שידרבן אותה הרבה וגם מתי שלא צריך, שלא יבקש ממנה בצורה ברורה מה הוא רוצה, שיטעה רכיבה. הסוסה כנראה לא הבינה מה נפל עליה, פתאום הרוכבים טועים והיא מרגישה את הטעויותה אלה. היא לא רגילה. אפשר אולי לתת אותה לתלמידים יותר מתקדמים שרוכבים יותר טוב? שיודעים לדרבן מתי שצריך, שיודעים מתי המושכות שוות או לא ויודעים בכמה צריך לקצר את שתיהן או אחת מהן. ואולי בהדרגה, אם הגיל שלה זה אפשרי, להתחיל להרגיל אותה לרכיבה עם מושכות יותר קצרות, רכיבה עם מעט חופש. למה להכניס בה חזק את העבודה? לדעתי הדבר האחרון שסוס צריך על ההתחלה זה שיכניסו לו חזק. הסוסה בלחץ? היא יודעת שרכיבה זה כואב? היא יודעת בתא שהיא תחטוף? למה היא יודעת את זה? מי החטיף לה וגרם לה להגיע למצב כזה? אם סוס בסטרס איך שמישהו נכנס לתא, זה אומר שקרה משהו בעבר ואפילו בעבר הלא רחוק שגרם לו לחשוב ככה. מה היה הדבר הזה? אחרי שמבינים את הבעיה אפשר להרגיל את הסוס שזה לא ככה. להיכנס לתא, לתת ליטוף, להקרין המון אהבה וחיבה- לגרום לסוס להבין שאת בתא לא כדי לפגוע בו, אלא כדי שהוא ישתף איתך פעולה ויבוא אליך. מכות יביאו את הסוס מתוך פחד ממכות נוספות. מקרה שקרה לי אם סוס. ניכנסתי לתא והסוס לא בא אליי. המדריכה בדיוק עברה ליד ואמרה לי לתת לו הצלפה התחת כדיש הוא יבוא. אני לא ישר נתתי, אבל היא אמרה "נו" אז הצלפתי הכי חלש שיכלתי. הסוס ניגש אליי עם ראש די מושפל. במשך השבוע שאחרי (במשך כל השבוע וגם בזה שאחריו הייתי בחווה) תמיד כשהיה צריך להוציא את הסוס אני הוצאתי אותו. הראתי לו שהוא לא צריך לפחד ממני. כשהוא בא קיבלתי אותו באהבה, גם כשלא נכנסתי לתא ורק עמדתי מעבר לדלת והוא בא אליי הוא זכה להמון אהבה. היום הסוס, ברגעש אני נכנסת לתא, מושיטה את היד או קוראת לו, הוא בא אליי ולא עם ראש מושפל. הוא הבין שאני לא אפגע בו. צריך לגרום לסוסה להבין שלא רוצים לפגוע בה, רוצים את השיתוף פעולה שלה. לסיכום, צריך לא רק לדבר עם המדריכה, צריך גם לעזור לסוסה להשתחרר מזה. תדברי עם המדריכה- איך? כתבתי למעלה. בקשר לסוסה- גם כתבתי. בהצלחה

*תלמידי= תלמידים טעויותה- טעויות

הגיל= בגיל התחת= בתחת כדיש הוא= כדי שהוא ברגעש אני= ברגע שאני תוספת קטנה: כשכתבתי "מכות יביאו את הסוס מתוך פחד ממכות נוספות" התכוונתי: נכון שהמטרה היא שהסוס יבוא, אבל המכות יגרמו לו להיות נוקשה ולהתחיל לפחד, וזה בדיוק מה שאת רוצה לפתור. לכן המכות לא יעזרו. חוץ מזה שלדעתי צריך שהסוס ישתף איתך פעולה מתוך רצון, ואז יותר נעים לרוכב ולסוס, מאשר מתוך פחד שיגרום פחות נעימות והנאה לרוכב ולסוס.

אילוף אינסטנט

כשהיינו קטנים והיו רוצים להרשים אותנו, היו מראים לנו איך זורקים על סוס אבנים (קטנות) והוא בא בריצה. זה בסך הכל טריק של אילוף שמבוסס על לחץ והרפיה- כשהסוס לא בא (גם בתא) לוחצים אותו, וכשהוא בא משחררים את הלחץ וככה הוא לומד איפה נעים להיות. אותה התניה פועלת גם כשמצליפים קלות עם החבל על הסוס כדי שיבוא, אבל יש אנשים וחוות ששכחו איך בדיוק השיטה פועלת, כי לפעמים הרבה יותר קל ומהיר לגרום לסוס לבוא מתוך פחד ולא מתוך אילוף נכון (מה שאת קוראת "רצון").

אני מכירה את זה.

אבל כשרציתי להוציא סוס אחר שבוע אחרי, והוא לא בא, המדריכה אמרה לי או להצליף בו או להצליף בדופן התא. הצלפתי בדופן התא והוא בא, אז למה סתם להצליף בסוס עצמו אם אפשר לגרום לו לחץ מסוג אחר?. אמנם זה לא פועל על כל סוס, אבל לדעתי צריך קודם לנסות על התא ואם הסוס לא מגיב אז להצליף בסוס. זה באמת הרבה יותר קל ללמד סוס לבוא מתוך פחד. אבל, נו, אווווף אני לא יודעת איך לתאר את זה ממש. לכן אני לא אנסה להסביר כי זה יכול להתפרש בצורה הלא נכונה.

fliperit

New member
זה מה שנקרא לחץ מתגבר...

מתחילים מקליק, עוברים למחיאת כף, נפנוף בחבל, או כל דבר אחר שעושה לך את זה, ומגבירים את הלחץ עד לחץ פיזי (כמובן שרק אם הסוס לא בא)

זה מה שאני אומרת

אני יודעת שמגבירים בהדרגה, וזה מה שאני עושה בכלל בעבודה עם סוןסים הן מהקרקע והן ברכיבה. ולכן לא זה לא נראה לי בסדר שעל ההתחלה היא רצתה הפעלה של לחץ פיזי.

fliperit

New member
אי אפשר להחזיר ואתה ממש לריינינג

כי אין תלמידים מספיק טובי ומנוסים שיתחרו עליה...ולהוציא אותה מהבית ספר זה בזבוז כסף (בכל זאת...החווה היא עסק) ואגב...בסיפור שלך, אני בצד של המדריכה. אם סוס ילמד שהוא יכול לא לבוא וזה בסדר...אז למה שהוא יבוא? עם הסוסה הזאת זה עניין אחר. היא התנהגה יפה בתא, ניגשה אלי, ועמדה בשקט במהלך האיכוף..אבל היא הייתה תפוסה בשרירים.

jgut

New member
אני לא יודעת איזה טיפוס

המדריכה. ואים היא פתוחה לדעות שונות. אבל לדעתי כדאי שתנסי בעדינות כמו שאמרת לספר לה מה שקרה, בתור סיפור ואז אולי היא תתחיל לחשוב על זה... אים היא מישהי שאפשר לדבר איתה תעשי את זה ישירות. אים לא את יכולה לבוא בקטע של להתייעץ איתה על מה היה ומה קרה שלא תרגיש שאת מנסה להפר את המילה שלה. יכול להיות שבמצב כזה היא תנסה לחזור על הטענות שלה אבל אולי אחר כך היא לאט לאט תחשוב גם על מה שאת אמרת. בנוסף אולי כדאי לשים את הסוסה רק עם תלמידים מתקדמים כאלה עם יותר רגש ואז היא תוכל להשתחרר, או לחפש לה חצי פנסיון שיעבוד איתה קבוע (או אפילו בחינם) כדי לעזור לה להתרגל לשינוי וגם ישמר אותה. כמובן שעדיף מישהו רגיש...

fliperit

New member
זאת בעיה...

ין תלמידים מתקדמים. יש להם אולי 2 תלמידים עם ידיים רגישות. המדריכה היא מישהי שאני די יכולהלדבר איתה...אבל להעביר ביקורת על דרך העבודה שלה זה קשה...אני אראה אולי אם אני יכול להכניס את זה בתוך שיחה... העניין הזה הולך ונעשה מתסכל יותר ויותר. היום העברתי על הסוסה שיעור, והיא כל השיעור איימה וגם זרקה מה בעיטות... בסוף השיעור עליתי עליה, ועוד לפני שהרגליים שלי היו בארכובות הסוסה הייתה בטרוט היסטרי עם הראש בעננים. אמרתי למדריכה השניה (לא המדריכה הראשית) ש"היא בטוחה שאני הולכת להרביץ לה" (ואפילו לא היו לי דורבנות..הייתי עם נעלי ספורט), אז היא אמרה "ואת באמת צריכה להרביץ לה"... לעזעזל! כבר חודשים מרביצים לסוסה אחרי כל שיעור כזה...אתם לא רואים שזה לא פועל? ושהיא נהיית רק יור גרועה?!?!?!

סוני DSCH1

New member
תקשיבי

תדברי איתם ותראי להם שבלי לחץ ומכות היא יותר טובה. מכות לא עוזר בכול המקרים אולי חלקם אבל יש סוסים שלא והיא אחד מהם תסבירי להם ומצידי הם היו הרוכבים והמאמנים הכי טוב בכול היקום.

jgut

New member
אולי תציעי להם

שהיא תהיה מן פרוייקט שלך לשבוע... משהו שרק את תרכבי עליה ותראי להם שאפשר אחרת? אחר כך תעלי עליה תלמיד מתחיל מתחיל ותריאי אים היא מתנהגת יפה. יש סיכוי שהם יסכימו? ד"א הסטרס שלה מתבטא רק בתנועה או שגם היא מאוד קשה בפה? אולי היא פשוט צריכה עבודה רבה על חופש ועם ילדים שירכבו עם אקמור...

fliperit

New member
הבעיה היא שאין לי זמן...

אני יכולה להיות שם גג פעמיים בשבוע... היא קשה גם בפה, אבל די מהר היא התרככה לי. כבר חשבתי על אסטרטגיה לשיחה...אני רק צכריכה למצוא זמן ללכת לשם...

jgut

New member
אז נותר לי לאחל לך בהצלחה בשיחה

ומקווה שתשכנעי אותם

הממ

אוקיי, אז בקשר לריינינג אין מה לעשות. ובאמת אני מבינה את החווה כי זה יקר להחזיק סוסה בלי להרוויח ממנה משהו שיכסה בערך את ההוצאות עליה. אני מלא פעמים בצד המדריכה, הפעם לא. שבוע אחרי כשרציתי להוציא סוס אחר מהתא היא אמרה לי או להצליף בו או להצליף בדופן התא. אז למה ישר להצליף בסוס אם קודם אפשר להפעיל לחץ אחר שלא יכאיב לו?. אמנם זה לא פועל על כל סוס, זה נכון, אבל אפשר לנסות. אם הוא לא בא להצליף עליו, לא לתת חופש, אבל למה ישר עליו?.

fliperit

New member
את יודעת...

להצליף בסוס זה לא אומר לפוצץ אותו...את יכולה להתחיל מלזרוק עלין את החבל בלי כוח...זה לא יכאב לו, אלא יסב את צשומת לבו, וזאת הגברה של הלחץ

כן אני יודעת../images/Emo4.gif

למדתי את זה רק אחרי אותו יוםש היא אמרה לי להצליף בו. באותו יום הוא חטף פיצוץ קטן, כי החבל היה די ארוך כדיש הוא יגיע אליו ולא התכוונתי לעשות את זה כזה חזק. זה פשוט יצא ככה. היא אמרה שזה היה בסדר גמור. העיקר שהיום אני יודעת איך לא ישר להצליף בסוס, גם לא הצלפה קטנה, אלא מה לעשות לפני זה אם הוא לא בא.

למעלה