סומו

סומו

כמה אנשים מכירים? אוהבים? רוצים להכיר?
או להיפך - לא אוהבים? ושאלת השאלות - למה?

saya2

New member
מכיר, מסמפט פלוס, רוצה להכיר יותר.

יכולת להתאמן לעומק- לא תהיה בקרוב.

לגבי אימונים

אין לי לא יכולת ולא גישה. עד כמה שאני יודע יש מישהו שמלמד, אבל אני לא מכיר אותו אישית.
לגבי מידע, לפחות בסיסי, אני יכול לעזור....
אז כמה מילים, ואם יהיה רצון מצד אחרים "לשמוע" עוד, אשמח.
כמובן שאני מדבר על הסומו ביפן, ולא פדרציות שונות שקמו בעולם.
הסומו מורכב משש "ליגות" כאשר עיקר העניין מתרכז בשתיים העליונות שנקראות ג'וריו (Juryo) ומאקואוצ'י (Makuuchi).
מדי חודשיים מתקיים טורניר (שנקרא באשו - Basho) שנמשך 15 ימים, ובו כל מתאבק נלחם פעם אחת. הדרגות הן נזילות מאד ונקבעות עפ"י התוצאה הסופית של הבאשו - אם מתאבק ניצח שמונה קרבות ומעלה, הוא יעלה בדרגות, אם שבעה ומטה, הוא ירד. המנצח בבאשו הוא זה עם מספר הנצחונות הרב ביותר.
זה טיפה שונה לשתי הדרגות העליונות.
הדרגה העליונה נקראת יוקוזונה ובשביל להגיע אליה צריך להראות יכולות יוצאות דופן - בד"כ מדובר על ניצחון בשני באשו רצופים. מהדרגה הזו אי אפשר לרדת - יוקוזונה זה לחיים. כאשר יוקוזונה מפסיק להראות דומיננטיות בזירה, מצופה ממנו לפרוש.
הדרגה השנייה הכי גבוהה נקראת אוזקי (Ozeki) ובשביל להגיע אליה יש להראות יכולות מרשימות ויציבות - בד"כ מדובר על 33 נצחונות בשלושה באשו רצופים.
כיום יש שני יוקוזונה - שניהם מונגולים.

יוקוזונה
...

אני חושב שאני מייבא את הדרגה הזו אלינו
.
אבל רק אני אהיה יוקוזונה
ואני אהיה פתור מקרבות.

ואני גם לא פורש. לא מעניין אותי.

ועכשיו ברצינות: זו שיטה מדהימה

מתאמנים בה אנשים עם יכולות מנטליות ופיזיות יוצאות דופן.
אנקדוטה: לוחם סומו יכל בקלות על אף מידותיו לבצע שפגט
...

ורמת האפקטיביות של הלחימה שווה עיון מעמיק... שכן למרות הגודל הנצפה של הלוחמים: הטכניקה הנדרשת ליישום (עמ' לגבור על הבחור השני שגם הוא גדול) הינה לעילא...

מסכים לחלוטין עם הפסקה הראשונה

לגבי השנייה - זו באמת שאלה טובה. באיזה הקשר אתה מתכוון? בתוך זירת הסומו? ברחוב? מול ספורט אחר - MMA לדוגמה?

בזירה וברחוב.

עם הסתייגות שמעורבות פוטנציאלית של כלי נשק (בעיקר דקירה) מצריכה התאמות נדרשות (כמו לכל שיטת יד ריקה בכלל - ושיטת האבקות, בפרט).
היכולת של מתאבק סומו לנצל כח מתפרץ וליצור תנע: היא מהחשובים שבכיליו...
כן הוא יודע: לתקוף את מערך שיווי המשקל של היריב במהירות, בחכמה ועם המון קשב ורגישות
. זו תכונת-קרב חשובה מאין כמוה ומאוד מרשים לעין רגישה היודעת מה לחפש...

אינני יודע מה קורה כיום אבל לא לפני הרבה שנים: סיפר לי איש עסקים מכובד שפועל ביפן כי לוחמי הסומו - מבוקשים מאוד כשומרי ראש ביאקוזה. וזאת למרות נגישות הארגון לכל סגנון לחימה שקיים...

שאלת אותי לגבי ה- MMA ואני לא מומחה לתחום...
אם-זאת מראות עיני שתי השיטות החשובות יותר מכל האחרות ליצירת MMA (זירתי - ספורטיבי
) טוב הן איגרוף תאילנדי ו- BJJ...

לגבי הרחוב

אני בהחלט מסכים. אין ספק שגם הגודל המרשים של הלוחמים לא מזיק (אולי בגלל זה הם מבוקשים כשומרי ראש).
בנוסף לתכונות החשובות שציינת, אי אפשר להתעלם מהעובדה שהם אנשים חזקים. מאד חזקים. היכולת שלהם לספוג נזק כמו גם ליצור כזה היא מאד מרשימה.

לגבי MMA, אני לא חושב שאם לוחם סומו ייכנס לזירת MMA בלי אימוני הכנה הוא יצליח להחזיק יותר מדי, הפוקוס של האימונים שונה - רוב הסיכויים שהוא פשוט יתעייף (הרבה) יותר מהר מלוחם הMMA הממוצע.
לעומת זאת, אם תיקח לוחם סומו ותאמן אותו במיוחד, זה יכול להיות מעניין. לפני שנים ספורות פרש מעולם הסומו יוקוזונה מאד מוכשר, אבל בעל התנהגות בעייתית בשם אסאשוריו. בגלל סקנדל זה או אחר הוא נאלץ לפרוש הרבה לפני שמיצה את כל כוחו בזירה. היו שמועות שהוא מתכנן להכנס לעולם הMMA, אבל זה בסוף לא קרה. הייתי מאד רוצה לראות איך הוא היה מסתדר שם.
רוב הסיכויים שלא נראה דבר כזה בשל החשיבות של הצורה בה לוחם סומו מצטייר לציבור. זה יהיה לא מכובד לעבור לעולם ה"המוני" של הMMA, ונראה לי שרוב לוחמי הסומו לא ירצו להכתים את שם הסומו שלהם במעשים כאלה.

נקודה מעניינת יפתח...

עולם ה- MMA רק הולך ונככנס אל ה"מיינ-סטרים": הוא מתמקצע, מתעשר ולא ירחק יום בו תמצא גם לוחמי סומו (לשעבר) שמוחלים על "כבודם היפני" תמורת ההבטחה
שב- MMA ...
אחרי הכל: לא כל לוחמי הסומו הם יוקוזונות עשירים... ובסופו של דבר: כולם צריכים לאכול...

או אז נשארת רק שאלת ההתאמה הטכנית:
בבחינת - מה מרכיב ארגז כילים
הנכון לאיש MMA (ואני לא מדבר על מקרים מיוחדים של איזו שהיא אנומליה).
לראייתי: איש סומו שיתמודד מול לוחם שאינו נחות ממנו (בכלל / משמעותית) במידותיו בזירת MMA : יחסר כילים נחוצים שמציאות הדספלינות שהזכרתי לעייל.

זו כמובן: רק סברה אישית. אינני מומחה לנ"ל
...

ייתכן

למרות שמעט מאוד לוחמי סומו שמגיעים למקומות גבוהים, ז"א לשתי הדוויוזיות הגבוהות, פורשים לפני שנגמר להם הסוס. ואני לא חושב שזה ישתנה בקרוב. כל מי שבמעמד הזה זוכה להמון יוקרה ולא מעט כסף. ומי שלא - היכולת שלו בסומו הוכיחה את עצמה כלא מדהימה, אז אי אפשר לקחת אותו כדוגמה.

אבל אם ננסה לחשוב על ארגז הכלים בכל זאת, ברור שיהיה הרבה חוסר למתאבק סומו. אבל אני חושב שהכלים שהבסיסיים שיש לו - משמעת עצמית מאד גבוהה, יכולת השקעה והרגל לאימונים אינטנסיביים, יתנו לו את האפשרות להשלים את הפערים מהר למדי. בנוסף, יהיה לו יתרון של משהו לא רגיל בזירה, שמערער את הביטחון של המתמודדים מולו.
מדי פעם קורה שמישהו שלא מרקע BJJ-אגרוף תאילנדי מגיע, ומצליח לנצח בזכות הסגנון הייחודי.

ייתכן.

ואם זאת בשורה האחורנה כתבת: "מידי פעם קורה"...
זה היוצא מן הכלל שאני סבור כי הינו בטל בשישים.... עם כל הערכתי העצומה ליכולות המנטאליות (בצד הפיזיות) של אנשי הסומו. וכשיגיע יום בו צמרת עולם ה- MMA תהיה יוקרתית (גם ביפן
) יותר מצמרת עולם הסומו: תחזה ב"עריקים" אף מקרב היוקוזונות...

היום - מתים פחות מבושה...

אני לא מתה על spectators sport באופן כללי.

יצא לי לצפות קצת בסומו כשהייתי ביפן, ואף על פי שזה הצליח להעביר אותי אל מעבר למשוכה הראשונית של "אייייכס, מגעיל!", זה לא ממש השאיר לי טעם של עוד.

חזיון בנריטה

פעם אחת בשדה התעופה נריטה ראיתי גבר גדול מאוד לבוש בקימונו מסורתי ונעול סנדלי עץ. השער שלו היה אסוף כמו לוחם סומו. אחריו טופפו שלוש נשים שנשאו את המזוודות שלו.
הגבר הקרין עוצמה ואדנות בצורה בלתי רגילה. כשראיתי אותו הייתי משוכנע שהוא לוחם סומו בדרגה גבוהה.

בהחלט נשמע סביר

אסור ללוחמים להסתובב בלבוש ותסרוקת רגילים מחוץ ל"חדרים" (או אורוות) - המקום בו הם מתאמנים.

סומו || היפנים נדחפים מחוץ לזירה

סומו || היפנים נדחפים מחוץ לזירה
אחרי שהאנשים הגדולים ממונגוליה וממזרח אירופה הסתערו על הענף המסורתי, מנסים בארץ השמש העולה להחזיר עטרה ליושנה
דניאל קרייגר, ניו יורק טיימס / הארץ

http://www.haaretz.co.il/sport/other/1.1925647

למעלה