הכל במידה זו גישה מצוינת גם היום
הבעיה הגדולה עם מידע על תזונה, היא שלדעתי האישית בעצם אין אף אחד שממש מבין איך גוף האדם עובד ומה ההשפעה של כל מזון עליו, אבל יש המון אנשים שמשוכנעים שהם יודעים הכל על תזונה, ומדברים במומחיות רבה ומשכנעת - לפעמים את מעט הדברים שאנחנו יודעים שהם נכונים (אחרי אלפי שנים של מסורות ריפוי עממי, נוצר בכל זאת קצת ידע), ולפעמים שטויות במיץ עגבניות שנובעות מהטיות מחקריות, דעות קדומות או אינטרסים מסחריים).
אני , כמו שאת מבינה , למרות שכנראה הידע שלי על תזונה עולה על הידע של הרבה תזונאים ונטורופטים , לא מרגישה שאני יודעת מספיק ולכן בעצם אחרי שסיימתי את הסטאז' של הנטורופתיה לא לקחתי כסף מאנשים עבור יעוץ תזונתי, ואני נותנת המלצות תזונה רק כנלווה לטיפול אחר, וללא תפריטים מוכתבים. אני מנסה להעביר את העקרונות הבדוקים - רק דברים שאנחנו יודעים באופן מתמשך ועקבי, ידע כזה שכבר הצליח לעבור כמה דורות של מחקרים שכל אחד מהם מוכיח את ההיפך מקודמו.
העקרון העקרי שמעבר למידע הוא הקשבה לגוף - לדעת לזהות מה טוב לך, לא רק ברגע האכילה, אלא גם איך את מרגישה אתו אחר כך.
ועקרון נוסף שמנחה אותי, הוא שאין תזונה אחת מופלאה שטובה לכולם. קראתי כבר ספרים ומחקרים שמוכיחים באותות ובמופתים שהתזונה X היא הטובה ביותר והמושלמת ביותר לאדם. הענין הוא שיש מחקרים כאלו לגבי הפליאו והטבעונות RAW - שהן בערך ההיפך זו מזו, לגבי התזונה הסינית שבניגוד ל RAW מאמינה שאסור לאכול ירקות טריים, אלא צריך להקפיץ או לאדות קלות, לגבי התזונה ההודית שמאמינה שחלב הוא מזון מומלץ בניגוד לסינים ולטבעונים שטוענים שהוא רעל ... ואני יכולה להמשיך. מכאן שכדאי מאד לכל אחד להכיר את הדרך שמתאימה לו, ללכת אתה ולא להיות קיצוני או להפוך למסיונר, כי אולי לאחר תתאים תזונה אחרת (אגב, גם על זה יש ספרים של תוזנה לפי סוג הדם הגס יותר, ותזונה לפי הגנטיקה שמעדן יותר את ההבחנות)
ספציפית לגבי הדברים שכתבתי לך, הם לדעתי מהוים את הבסיס המשותף, לכל שיטות התזונה שהתפתחו במשך אלפי השנים ומוכחות כטובות (לפחות לגבי האיזור והגנטיקה בהם התפתחו) - כמה שיותר טבעי ופחות מתועש, וכמה שפחות זיקוקים וחומרים כימיים שהגוף שלנו לא יודע מה לעשות אתם.
אם תבחני את הדברים שהזכרת לפי אמות המידה האלו תראי שהתשובה פשוטה:
אבקות מרק - מכילות ריכוז גבוה מדי של נתרן (מלח) שמקשה על הגוף לתפקד, וחומרים כימיים שאינם נחוצים לגוף. אז אם פעם בשנה תאכלי אצל הדודה מרק סינטטי לא יקרה לך אולי כלום, אבל ביום יום אפשר להשיג אותו טעם (יותר טעים האמת) ופי מאה בריאות מלהכניס למרק קצת ירקות ובהם פטרוזיליה, כוסברה, בצל וכד'
מיונז - כשהייתי ילדה אמא שלי היהת מכינה מיונז מחלמון ביצה שמעורבל בזרם דק של שמן לתוכו. אז כבר שנים רבות שאף אחד לא אוכל ביצה לא מבושלת בגלל החשש למחלות, אבל את מבינה שמיונז עובר תהליכים של שימור - פשוט תבחני על התוית ותבחרי את זה שיש בו הכי פחות צירופי אותיות ומספרים לא מובנים (גם הגוף שלנו לא מבין אותם)
מרגרינה - הטעות הגדולה ביותר של העידן התעשייתי. כשגילו ששומן רווי מן החי בכמות גדולה לא טוב לגוף, פיתחו מדענים נאיביים את המרגרינה. אני עוד זוכרת את הפרסומות כמה שחשוב לעבור למרגרינה שהיא צמחית. שוחרי הבריאות ששמרו על הכלל של כמה שפחות מתועש ומה שהסבתא הכירה , הרגישו לא נוח עם ההמצאה החדשה (ואני סתם לא סבלתי את הטעם אז לא אכלתי מרגרינה ככה סתם על הלחם, אבל מן הסתם קיבלתי את חלקי מכל המרגרינה ש"מוסתרת" במוצרים קנויים מוכנים), אבל רק שנים אחר כך הסתבר במחקרים שהתהליך של יצור המרגרינה יוצר חומצות שומן שונות מהטבעיות, והגוף שלא יודע מה לעשות אתן הופך אותן לטרשת )
תופעה דומה קורית עם השמנים המזוקקים , שאינם מספקים לגוף את חומצות השומן שהיו במאכל המקורי. זה נכון לגבי כל השמנים שעוברים תהליך של חימום שהורס את חומצות השומן ותהלכים כימיים שמשנים את המבנה שלהם.
לגבי שמן כותנה !! - כותנה אינה צמח מאכל. יתירה מזו, הכותנה גם באופן טבעי ולפני הריסוסים הרבים שהצמח הזה דורש, היא רעילה. אפילו לפרות אשר ניזונות מגרעיני כותנה, מגבילים את הכמות, כי כמות גדולה מדי רעילה אפילו להן. אין לי שמץ מושג איך מופק שמן הכותנה, אבל בהגדרה אני לא ממליצה לאכול שמן שמופק מצמח שאינו מיועד למאכל אדם. אני עם נתקלתי בתערוכת מזון בלחם כותנה והייתי בהלם מוחלט מכושר ההמצאה האנושי .. שמחה מאד שהגימיקים המוזרים האלו פסו מהעולם.
--
שורה תחתונה לסיכום:
אני חוזרת לכותרת - הכל במידה.
גוף האדם למד להסתגל לסביבות מרובות ויודע להתגבר גם על מזון שאיננו מושלם עבורו, כשזה בא מדי פעם.
כשבא לי גלידה טובה, אני אוכלת אותה בהנאה רבה ולא מחפשת תחליפים.
יש מי שסטיק עסיסי עושה לו את זה - אז שילך על הסטיק ולא על תחליף סויה
אבל ביומיום כדאי להשתדל לאכול יותר ויותר מזון בריא, לחיות בצורה בריאה עם פעילות גופנית ושמחת חיים, כי נפש בריאה בגוף בריא וגוף בריא מנפש בריאה.